Skocz do zawartości
IGNORED

Kablówka + naziemny DVB-T jednocześnie - jedno wejście antenowe

sukces

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak zsumować sygnał z kablówki i naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T?

Czyli jak w jeden kabel antenowy wpuścić dwa źródła sygnału z kablówki i z anteny pokojowej?

Zwykłe zmostkowanie niestety nie działa ;-) trzeba zastosować jakąś zwrotnicę czy jakiś rozgałęźnik-sumator, jeśli tak to jaki? przerabiał już ktoś tę lekcję praktycznie? :-)

Nie załamuj mnie, przecież mamy technikę, samochody, samoloty, ba latamy w kosmos ;-) to się musi jakoś dać podłączyć, przecież nie będę biegał i żonglował kablami :-/

Witam

Skontaktuj się z ludzmi z tej strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tam uzyskasz odpowiedz i potrzebne elementy do instalacji.

Tak mi się wydaje.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jeżeli poszczególne kanały dvb-t i kablówki zachodzą na siebie, to rzeczywiście jest "nierobialne", jak pisał jeden z przedpiśców. Można spróbować przełącznika antenowego, ale to niewygodne i często bywa, że sygnały wzajemnie się zakłócają.

1 - kablówkę podłącz przez dekoder

2 - dvb-t już wejściem antenowym

jak dobrze pamiętam masz phili 9604 i teraz chcesz mu taką manianę zaoferować?

Kablówkę mam puki co przez antenę, więc naziemnej nie mam jak podłączyć, ale faktycznie tak zrobię, przejdę na cyfrową z kablówki + dekoder i DVB-t naziemny puszcze przez antenę. Nie sądziłem że to aż taki problem z tym "połączeniem sygnałów".

sukces, 24 Paź 2009, 12:33

Nie sądziłem że to aż

>taki problem z tym "połączeniem sygnałów".

Problem jak sadze lezy miedzy krzeslem a klawiatura.

Zastosuj sumator.

Możliwości jest kilka-najprostszy splitter,zwrotnica antenowa aktywna,lub gniazdko multi etc.Na przykład takie jak na zdjęciach.

Ukryta Zawartość

post-20288-100002370 1256458511_thumb.jpg

post-20288-100002371 1256458511_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

triode, 25 Paź 2009, 09:15

"Najprostszy splitter" sprawdzałem i niestety nie działa, samo "gniazdko multi" też nie ma prawa zadziałać bo nie ma tam chyba żadnych elementów aktywnych, zwyczajna przelotka, zwrotnica antenowa hmm teoretycznie powinna się sprawdzić ale tylko teoretycznie. Testowałem zwrotnicę ale pasywną i niestety sygnał naziemny z DVB-T zanika w chwili podłączenia kablówki.

Pozostaje przełącznik antenowy. Miałem kiedyś coś takiego do przełączania konwerterów na Astrę/ Hot Birda przy dekoderze C+. Zrobione było na przekaźniku (próżniowy Siemens 12V). Działało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.