Skocz do zawartości
IGNORED

Creative Xi-Fi Czy Asus Xonar D2?

Maciek19882

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Xi-fi Extreme Music chciałbym zmienić na coś bardziej lekkiego dokładniejszego;] Myślę o Asus Xonar D2. Zastanawiam się jak ten Asus mógłby zagrać czy ktoś porównywał kiedys X-Fi z Xonarem D2?

https://www.audiostereo.pl/topic/58803-creative-xi-fi-czy-asus-xonar-d2/

Z kartami muzycznymi jest różnie. Do niedawna używałem Audiotraka 7.1HiFi z pełną świadomością, że jest to średnia półka (przynajmniej). Przyszedł dzień, kiedy miałem głupi pomysł - a.. odpalę hd audio na płycie (ASUS P5Q) i zobaczę jak sobie piszczy. To co usłyszałem lekko mnie zwaliło z nóg.. 20 minut potem prodigy leżał w pudełku i leży do dziś. HD Audio Realtec'a zjadł audiotraka na śniadanko. Zanim będziesz myślał o zmianie.. 10 razy się zastanów :-)

Zakupiłem Asus Xonar d2 w śmiesznej cenie nowego z gwarancjami i jeszcze w pudełeczku;]- niedługo ma do mnie dojechać. Dlatego pytam ;] sam ma X-fi i jestem ciekaw czy ten Asus będzie faktycznie słyszalnie lepszy;] Jak myślisz?

Alton, piszesz serio ??? Ja z realtekami w kilku płytach gigabyta, z którymi miałem do czynienia nie mam takich dobrych doświadczeń, wręcz przeciwnie, przeważnie było źle.

Z prodigy 7.1 hifi (z wymienionymi opampami) jestem za to zadowolony.

ALTON słuch to ty masz, pełen szacun nie ma co:) Polecam zapoznać się z testem wychwalanej karty przez altona :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poniżej jest kilka wartościowych uwag odnośnie jakości topowych kodeków zawartych w integrach :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zadałem sobie trochę trudu i znalazłem wyniki pomiarów karty, która według ciebie jest boska i tę którą schowałeś do pudełka. Pomiary mówią same za siebie - bez komentarza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że zaśniesz spokojnie w nocy po tym co napisałem o realtecu. Oczywiście dalej twierdzę co pisałem wcześniej. Audiotrak gra gorzej od realteca na płycie asusa p5q.

Alton pisał raczej o wersji audiotrak Hifi:

Ukryta Zawartość

Może masz po prostu "walniętą" tą kartę, coś z zasilaczem w komputerze albo coś innego powodującego znaczne zakłócenia od zasilania albo elektromagnetyczne, nie wiem to ty tu jesteś fachman, ja amator :)?

U mnie jest zupełna cisza, szumów zupełnie brak (na ucho - nie mierzyłem). Jedyna wada to dość niski poziom napięcia na wyjściu, jest zwora na karcie, która podobno służy do eliminacji tej małej przypadłości ale nie sprawdzałem więc pewności nie mam.

Ukryta Zawartość

Stałem przed dylematem jak w temacie i jestem już od roku szczęśliwym posiadaczem Asusa D2 i złego słowa nie powiem. Jak będę zmieniał kartę to tylko na coś wyższego z asusa! Prędzej miałem Asus'a DX i różnica była, prędzej rożne wersje audigy i Integry i to nie to!

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Przede wszystkim jak do słuchania muzyki to szukałbym karty, która nie robi konwersji z 44,1 na 48 khz tzn. posiada niezależne generatory dla obu częstotliwości - taka konwersja robiona bylejak to zło, zabija dźwięk.

pawelb po tym co napisałeś zacząłem się przyglądać sterownikom do karty. Zaliczyłem wpadkę jak nic :-). Okazało się, że sterowniki do karty nie są obsługiwane na XP z SP3 przez co karta leciała jak default.. no cóż.

ja używam właśnie xp sp3 i działa mniej-więcej ok (z wyjątkiem małych bolączek typu np przestawione suwaki głośności mikrofonu po restarcie kompa), zależy może jeszcze które drivery masz zainstalowane - są starsze odrębne pod 32 i 64 bit i nowsze uniwersalne (a w zasadzie paki zawierające i pod 32 i pod 64bit).

A i dziś jak sprawdziłem to widzę, że od 3 dni są po win7 :)))

Jak byś jeszcze chciał to mam starsze 1_03, których na stronce (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) nie ma.

Ukryta Zawartość

Jak tak sobie poczytałem to ta D2 nie jest chyba zła, choć w pomiarach nie powala:

Ukryta Zawartość

to ma niezłe przetworniki, wzmacniacze operacyjne (przylutowane na stałe) i przełączanie wyjść na przekaźniczkach.

Za to procesor c-media i ten wiejski wygląd (podświetlenie karty diodami przez okrągłą szczelinę w ekranie) nie powala.

Ukryta Zawartość

Ja posiadam kartę ze stajni asusa xonor dx,jest bardzo dobra a szczególnie do muzyki,od kiedy ja mam słucham tylko plików w wersji flac.Polecam te firmę,ale na początek lepiej sprawdzić coś tańszego.Ja wydałem 250 pln. i jestem zadowolony w 100tu%.Jeśli ktoś chętny mogę odsprzedać w dobrej cenie.

Po krótce przedstawie porównanie X-Fi Xtreme Music z Xonarem D1(DX) i DS (wszystkie te karty miałem u siebie w domu.

Sprzęt jak w 'o mnie' całość połączona spdif-em.

X-Fi:

-Brakuje przedewszystkim czystych, średnich tonów. Góra w normie, dół również (nie ma oczywiście jakichś rewelacji ale jak na kartę za którą dałem 470zł jest ok.)

-pozycjonowanie słabe, nie czuć wogóle przestrzeni, słabe stereo i filmy w dolby/dts nie brzmią tak dobrze jak na stacjonarnym odtwarzaczu dvd.

-encodery software-owe i jest problem z sekundowymi lagami co jakiś czas.

Xonar:

-Wyraźne, czyste i dobrze słyszalne średnie tony, bass za płytki i za słaby, góra jakaś taka dziwna ale w miarę przyswajalna.

-pozycjonowanie w stereo dużo lepsze niż w X-Fi. W dolby/dts już tylko trochę lepsze.

-encodery sprzętowe ( w Xonarze D2 do wyboru DDL i DTS Connect ), słyszałem jakieś opinie że zdarzają sie trzaski i że wyłączają sie automatycznie jak nie dostają dźwięku (np. takie krotkie kliknięcia z windowsa są niesłyszalne gdyż ampek nie zdąży zareagować i przełączyć się na dolby/dts).

Ponadto Xonar posiada wg mnie najwieksza wade jaką może posiadać dobry sprzet audio:

Gdy w equalizerze podbijemy niskie tony, wtedy gdy w piosence zadudni bass dźwięk w tym momencie się ścisza, analogicznie jest tak samo dla wysokich czestotliwosci podbijanych ręcznie przez eq.

Po analogu nie stestowałem xonarów. Ponoć grają lepiej.

Podsumowując:

Masz ciężki orzech do zgryzienia jeśli wachasz się pomiędzy D2 a X-Fi. Mnie osobiście bardziej odpowiada dźwięk z X-Fi, który gra bardziej łagodnie, brakuje mi w nim jedynie średnich tonów. W Xonarach dźwięk jest ogólnie rzecz biorąc niezły i mocny ale w porównaniu do dźwięku ze stacjonarnego DVD to jest jednak porażka.

Sądząc po posiadanym systemie Maciek19882 nie szuka raczej karty do użytkowania przez połączenie cyfrowe, więc takie porównanie niewiele wnosi. Sam jestem ciekaw dźwięku xonara po analogu w połączeniu z dobrym wzmacniaczem...

A więc tak;] po przesłuchaniu wielu piosenek dochodzę do wniosku, że Asus jest jednak lepszy od X-Fi. Dla kogoś kto potrzebuje dzwięku bardziej audiofilskiego i ułożonego napewno Asus będzie bardzo dobrym wyborem. Dzwięk pełniejszy i dokładniejszy. Lecz sterownik- mogliby go bardziej dopracowac- nastawionyt głównie na obsługę systemów wielokanałowych. Ogólnie karta warta polecenia;]]

Na stronie producenta

Ukryta Zawartość

Jak ktoś jest zainteresowany Asusem D2 to proszę pisać - mam zamiar zmienić na nowszego asusa:)))

Ukryta Zawartość

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

miałem już w swoim pc x-fi xtreme music i xtreme gamer pro. Teraz mam Xonara ST i stwierdzam dużą poprawę w generowanym dźwięku. Bardzo ładne wokale i nisko schodzący, dobrze kontrolowany basik. W x-fi xgp bas był poprostu rozjechany a wokale nie brzmiały zbyt ciekawie. Już od samego początku stwierdziłem sporą poprawę aż mi się uśmiech pojawił na twarzy. Teraz liczę na więcej emocji po wymianie mojego niestety nie zbyt dobrego ampli na jakiś porządny wzmacniacz. Wiem że nie wypowiedziałem się o Xonarze d2 ale jeśli mają podobny sposób grania to napewno jest to lepsze rozwiązanie od creative

• 2 tygodnie później...

Włodi, 2 Lis 2009, 02:52

>-encodery sprzętowe ( w Xonarze D2 do wyboru DDL i DTS Connect ), słyszałem jakieś opinie że

>zdarzają sie trzaski i że wyłączają sie automatycznie jak nie dostają dźwięku (np. takie krotkie

>kliknięcia z windowsa są niesłyszalne gdyż ampek nie zdąży zareagować i przełączyć się na

>dolby/dts).

Mam Asusa DX i potwierdzam, że jest z tym problem. Pomaga przełączenie wzmacniacza na tryb DD (jeśli ktoś ma taką opcję). W mojej wersji nie mam niestety DTS Connect.

Zupełnie jednak nie rozumiem opinii, że karta dźwiękowa podłączona cyfrowo ma wpływ na jakość dźwięku uprzednio zakodowanego do DD lub DTS (m.in. filmy dvd). Karta w takiej sytuacji jest tylko biernym przekaźnikiem - całą robotę odwala dekoder we wzmacniaczu. Dźwięk nie ma prawa się różnić - chyba, że ktoś ma marnie skonfigurowany system i odtwarzacz dekoduje DD w komputerze, a potem dźwiękówka go ponownie kompresuje.

Ogólnie, byłbym skłonny stwierdzić, że przy podłączeniu cyfrowym można się zadowolić nawet integrą, o ile sterowniki dobrze radzą sobie z kompresją do DD.

"Dźwięk nie ma prawa się różnić" uważaj z takimi słowami. Na tym forum mówią, że słyszą różnicę w dźwięku swojego systemu pod wpływem zmiany wystroju mieszkania sąsiada mieszkajacego 4 piętra wyżej :-).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.