Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz DVD z divx i napisami txt do 300 zł - jest alternatywa dla Manty?

w.p.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przeszukanie forum dało mi głównie jakieś stare posty więc... Znajomi zachwalali sprzęt Manty. Cóż. Jak patrzę na sprzęt firmowy gdzie w zasadzie obsługa napisów ogranicza się do SRT... W każdym razie pomyślałem - Manta. Tanio i nie trzeba mi przecież super jakości SACD itd. Ale zajrzałem nieco na opinie użytkowników i sam nie wiem. Pewnie sprzęt Yamahy czy Cabridge Audio też się psuje, ale jednak troszkę się wystraszyłem. Mimo wszystko 250 zł nie chodzi piechotą - za to można kupić np. metr kabla... :) Żarcik...

Ok. Możecie pokazać jakąś alternatywę? To ma być taki po prostu grajek, ale wiadomo że lepiej żeby się nie psuł. Chińszczyzną się brzydzę ale to nie dla mnie więc jakoś przeboleję ;) Z drugiej strony wydawanie grubszej kasy żeby od czasu do czasu coś obejrzeć na Tv na wbudowanych głośników, bez żadnej otoczki hi fidelity też nie ma sensu. Ale nikt nie lubi kupować sprzętu który więcej leży w serwisie niż w domu. Chyba że to kwestia sprawdzenia przy zakupie i przez rok jest szansa na to że pogra.

Uff... Nie mogę uwierzyć że to piszę no ale cóż - poszukiwany tani i w miarę dobrze działający odtwarzacz DVD z Divx i TXT. Kurcze pewnie jakieś media center na PC by to załatwiło ale to już >1 tyś raczej.

Pozdrawiam

Wojtek

Proponuję Pioneera dv400 lub DV410 manty przerobiłem od Emperora 1 do Emperora 3 Pince 1-4 i powiem tak jeszcze jak Manta zaczynała to było ok z nowszymi jest już problem -mało uaktualnień firmware pilot , który woła o pomstę do nieba od jakiegoś czasu uzywam Pioneera wyłącznie do divx i naprawdę daje radę wszystko smiga różne wielkości czcionek nie zawiesza się naprawdę polecam tani budżetowy playerek DVD

Ferguson 880 albo Pioneer 410, ten pierwszy ma więcej opcji do divx (np przesuwanie czas napisów, położenia napisów, kolory itd) a ten drugi jest ładniejszy i bardziej markowy :)

Proponuje coś z oferty WIWA, KORR, BELLWOOD. Sam korzystam z WIWY i ona odtwarza dosłownie wszystko, nawet przysłowiowe "płyty chodnikowe". Pozdrawiam

Ewentualnie starsze modele PHILIPS'a, też dają sobie fajnie radę, tyle że musiałbyś pogrzebać trochę w internecie ale mimo wszystko WIWA do divx'ów jest według mnie bardzo dobra no i najważniejsza jej zaleta płyty w złym stanie też czyta. Pozdrawiam

Ostatnio też przerabiałem ten temat, czytając różne fora zdecydowałem się na Fergusona, później wybierałem już tylko między Pioneerem DV-410 a Philipsem 5990 (głównie ze względu na duży wybór alternatywnego oprogramowania dodającego możliwości regulacji wielkości napisów i ich położenia). Ostatecznie ze względu na cenę (270zł Philips i ok 380 Pioneer) kupiłem Philipsa z nastawieniem wymiany oprogramowania. Po podłączeniu okazało się, że fabrycznie ustawione napisy są dobrze skonfigurowane i na razie nie będę wgrywał softu (oglądam na 42calowym tv). Odczytuje napisy w formacie txt i srt (w formacie czasowym i klatkowym), wyświetla poprawnie polskie znaki. Odtwarzacz odczytuje bardzo dobrze filmy divx zarówno z płyt jak i usb. Sprawdzałem filmy nowe i stare o rozmiarach do ok 1.5 GB, tylko jeden nie zadziałał o rozdzielczości 736 x 400.

Ogólnie jestem z odtwarzacza zadowolony i myślę, że będzie nie będę miał problemów z awaryjnością.

Co do odtwarzania płyt też nie ma problemów, sprawdzałem DVD+-R/RW oraz dwuwarstwowe.

Moje typy (pod kątem "wszystkoczytalności", nie jakości dźwięku):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Manta to gówno jakich mało.

Uzasadnienie:

Model DVD-056 kupiony przez 3 przyjaciół w różnych sklepach w odstępie 3 mc (a więc nie jednej serii). Dwa Kolegów zawieszają się i mają inne problemy. Mój gra ale nie przesyła dźwięku po HDMI. Kolega po uaktualnieniu firmware`u spieprzył bardziej swój odtwarzacz.

Po co kupiliśmy takie badziewie? Dla USB (wymieniamy się filmami na nośnikach USB); żaden z moich markowych klocków nie ma USB ;).

Taka awaryjność tej marki upoważnia mnie do stwierdzenia bubel! Acha, ohydne to i jakieś niewymiarowe. . .

Cóż. Właśnie sporo złego czytałem o Mancie a szkoda bo wydawało się że to będzie wystarczający wybór jeszcze zanim przeszukałem sieć. Jeszcze teraz pojawiła się wersja z obsługą Divx w wyższych rozdzielczościach... No ale jeszcze z miesiąc pogrzebię i poszukam. Wiwa, wskazane DVD "bardziej markowe"... No trzeba będzie zaryzykować chyba ;) Jak kupię to na pewno dam znać co i jak się sprawuje.

Prawie 3 lata temu kupiłem trzy chińskie, nowiutkie, srebrne :) odtwarzacze DVD. Dwa z nich nazywały sie Wiwa a jeden Belwood, obdarowałem nimi rodzinę i siebie na mikołaja, wszyscy byli uśmiechnięci i weseli dopuki nie zaczeli używać sprzęciwa. O ile DVD czytał wszystkie płyty to juz interfejs USB nadawał się tylko do oglądania zdjęć bo filmy się cieły. Później pojawiły się problemy z czytaniem płyt, a w Bellwoodzie padł transformator. Bilans jest taki:

Wiwa mała 1x serwis działa poprawnie (najmniej eksploatowana)

Belwood 3x serwis kaprysi ale jeszcze działa

Wiwa duża 1x serwis nie czyta DVD

Sprzętu używałem średnio dwa razy w tygodniu głównie do oglądania filmów. Dwuletnia gwarancja door to door mineła i sprzet jest na wykończeniu, teraz przymierzam się do zakupu czegoś o nazwie pionier lub philips bo czekanie w domu na kuriera żeby zabrał złom do naprawy jest dla mnie kłopotliwe.

czylitak, 20 Paź 2009, 10:58

No a widzisz u mnie wiwa działa bez zarzutu, również port USB (dla którego między innymi ją kupiłem) również się sprawdza. Czyli wniosek taki że nie ma na to reguły i nie można wszystkiego wrzucać do jednego worka a z kolei po trzeciej reklamacji przysługuje ci prawo do wymiany sprzętu na nowy (no chyba że ktoś coś kombinował z oprogramowaniem)

witam

Tanio i ''dobrze'' :) pioneer dv400 lub nowy model 410. Pieknie czyta plytki, divx,napisy duze male kolorowe:) super software po upgrade, prosto i na temat. Mecze je juz ponad rok i wszystko smiga jak nalezy. Usb czyta filmy bez zajakniecia. Cena rowniez przystepna- jak dobrze poszukac to mozna ponizej 300zl kupic. Jak dla mnie nie ma lepszego do divx. Jeszcze nie mialem problemu z zadnym filmem.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Witam, akurat przegladam forum, i cóż moim zdaniem jest tylko jeden wybór. Przerobiona konsola xbox{pierwsza}.Sam posiadam wyzej wymieniony model od paru lat i jeszcze żaden stacjonarny odtwarzacz dvd mu nie podskoczyl.Plusy,http://pl.wikipedia.org/wiki/XBMC. Pozdrawiam

niechciałbym wyjśc na snoba , ale rozmowy nt. wiwi,belwooda,manty i innych wirtualnych "marek" na forum bądz co bądz skupiających ludzi którym boomboxy nie wystarcza jest chyba pomyłką ?!

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Pioneer DV-410V. Używam od jakiegoś czasu i polecam. Wcześniej miałem jakiegoś Samsunga i muszę powiedzieć że ten jest znacznie bardziej przyjazny dla użytkownika i lepiej radzi sobie z płytami. Ma też świetnie działające USB.

@marek-1969 Jak kupowałem swoje chińszczaki warunkiem koniecznym było poprawne czytanie polskich napisów w divx. Teraz wybór jest większy i można kupić praktycznie za te same pieniądze coś co sie nie rozpadnie w ciągu 3 miesięcy użytkowania.

A czy lepiej obejrzeć ambitny film w wersji divx na mancie, czy holywoodzką jednosezonową megaprodukcje w hd to prawdziwy dylemat i obojętnie jakiego wyboru dokonamy to zwolennicy przeciwnej opcji mogą nazwać nas snobami :)

marek-1969, 22 Paź 2009, 07:16

I tu się z tobą nie mogę zgodzić, dlatego że nasze polskie "videoteki" są jeszcze dość zacofane w porównaniu z tym co się dzieje na zachodzie. Jeszcze długie lata będziemy zmuszeni posługiwać się divx'ami bo film w dobrej jakości obrazu i dźwięku na dvd jest jeszcze marzeniem. A ponieważ mało który firmowy dobrej klasy odtwarzacz DVD czyta wszystko, musimy pomocy szukać u chińczyków.

Spodziewałem sie raczej zmieszania z błotem...

Ale tak poważnie - własnie spzredałem całkiem firmowe dvd i niewiem co dalej !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Osobiście polecam Bellwoody. Mam dwuletniego Bellwooda 301U i rocznego Bellwooda 308U. Oba sprawują się bezproblemowo. Zwłaszcza ten drugi dostaje po gnatach tyrając 10-11 godzin bez przerwy. Aczkolwiek w nowych belkach nie podoba mi się cienka szuflada.

sprawa jest prosta, masz 300zł ? to bierzesz sprawdzonego, markowego Pioneera 400/410, masz max 200zł to zamiast korra, wiwy, manty itp szmelcu bierzesz Fergusona 780 lub 880, nie ma przynajmniej problemu z masowymi awariami a opcji on ma nawet więcej od tych wszystkich Mant

ma kilka drobnych wad (np czas startu płytki to jakies 20s, same divx do tyłu przewija za szybko) ale do jakości obrazu/dźwięku doczepić się nie można (poziom Pioneera)

Oczywiście w pewnym sensie masz rację. Ale jeśli sprzęt ma być dla Mamy czy Babci to czy ona doceni że sprzęt odtwarza SACD, i ma technologię X, czy Y? No może są i tacy co bliskim kupują sprzęt po parę tysięcy mimo że będzie służył tylko do oglądania filmów z przeysłowiowych już imienin cioci :) Ma grać i nie przeciążać budżetu.

Prawdopodobnie zakupie jednak Pioneera - bo jednak za duża loteria z tymi mniej markowymi sprzętami. Tylko też wolał bym jednak kupić gdzieś "na mieście" niż w sieci - zawsze to ławiej z reklamacją.

ja też mam wiwe128 usb i czyta divixy SD miodzio bez problemów nawet jak dziecko zapakowało dwie płyty naraz do cd ,

szukam czegoś nowszego żeby czytał divix 720p z hdmi z klucza USB

jakieś propozycje coś tańszego jak wiwa :)

bo jestem też nastawiony na zakup używanego mac mini z c2d 1.6 i plexem

Focal + Naim

ja szukając odtwarzacza do DivX-ów brałem pod uwagę, czy umie po wyłączeniu i włączeniu np następnego dnia, zacząć odtwarzanie od momentu przerwania...i niestety, bardzo mało tak potrafi, w sumie tylko 2 spotkałem: manta prince 2 (nowsze już tego, co dziwne, nie potrafią) i panasonic s53. Ostatnio zawiodłem się na tak zachwalanym tu pionku 410...on też wymiękł w tej kwestii...filmy dvd - owszem, ale divx-y po ponownym odpaleniu odtwarza od początku!

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Chłopie ,bierz pioniera i nie produkuj się nad szukaniem czegoś innego,ja mam swojego 5 lat i laser działa jak nowy.A codziennie w nim coś "mielę" :)

Pioneer jest już locked :) przyjdzie czas za parę tygodni :) Ostatnio widziałem też coś takiego:

Ukryta Zawartość

Cena zacna a firma robi głównie w japonii a nie bawi się w małe chińskie rączki...

Widomo jak on się sprawuje na polu divx+napisy pl txt?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.