Skocz do zawartości
IGNORED

Emu 0404 USB - grzebanie w środku! :)

ashirgo

Rekomendowane odpowiedzi

>Prawdę mówiąc zwróciłem na to uwagę, gdy gdzieś w necie zauważyłem porównania na single ended mini >jack vs. xlr na dużych jackach. Przesłuchy są mniejsze, ale w torze jest kolejny opamp, osobiście >gram na mini jacku. Sprawdź, czy słychać różnicę.

To by bylo ciekawe bo jakby nie patrzec wyjscie symetryczne to dwa dodatkowe opampy czyli dwa razy wiecej w calym torze.

>dobre zasilanie to podstawa. bez tego i super scalak nie zagra; z nim i slaby scalak lepiej zagra od >super scalaka bez odpowiedniego zasilania.

To nie jest do konca takie oczywiste bo dobry opamp ma bardzo wysokie tlumienie zaklocen z zasilania wiec moze byc zasilany z czegokolwiek. Dobry opamp ma zazwyczaj szerokie pasmo przenoszenia i staje sie wrazliwy na podlaczenia bo jak sa ''na skroty'' to sie latwo moze wzbudzic.

Jesli dobre zasilanie to dobry stabilizator o niskiej rezystancji to w praktyce jest wprost przeciwnie bo szeregowe rezystory z zasilaniem 10-100om plus C psuja te parametry a czesto poparwiaja stabilnosc samego opampa. Kluczowy jest punkt podlaczenia mas kondensatorow zasilania i dolaczenie go do masy sygnalowej jest najczestrza przyczyna klopotow.

Ja u siebie mialem uszkodzony jeden opamp i wstawilem wypasionego LM-a na wyjsciu DAC ktory pelni tylko role odwracacza fazy. Jak pomierze karte to wstawie go tez w filtrze za DAC i zmierze czy cos to pomiarowo dalo. Moze pobawie sie zasilaniem ale najpierw namierze przyczyne podwzbudzen.

Z zasilaniem nie jest tak dobrze.

Oto współczynnik tłumienia zmian zasilania i napięcia wspólnego w odjazdowym AD797. Należy dodać, że te WO z EMU (2068) są o rzędy wielkości gorsze pod tym względem.

Dobre PSR to jest dla prądu stałego.

Dla znakomitości z wykresu dla 10kHz jest już tylko PSR=80 dB.

Przecież z przebiegu dyskusji na Forum wynika, że wielu słyszy i =-100 dB ;) No jak chce się poprawiać EMU o parametrach na poziomie -115 dB to pewnie to słychać. . .

Warto więc filtrować i stabilizować napięcie. Warto stosować konfigurację odwracająca wzmacniacza.

I zawsze trzeba odprzęgać, szczególnie w takich cackach jak 797.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stara, dobra zasada mówi: "redukuj zakłócenia u źródła". Prościej i lepiej.

Zakłócenia wprowadzane przez zasilacz impulsowy podejrzewam są o rząd wielkości niższe, niż wprowadzane przez spięcie galwaniczne kablem usb wprowadzane przez komputer.

Mam jeden komputer stacjonarny, gdzie już spięcie galwaniczne DAC'a z kompem powoduje mocno słyszalne zakłócenia we wzmaku. Przy wyłączonym DACu wtyczką! Na laptopie - cisza kompletna, brak zakłóceń.

Całe szczęście, że pudełko działa jako DAC standalone i można podpiąć komp po optyku. Jeśli zachodzi potrzeba pomiarów, można wpiąć usb.

Z prostych rzeczy, które chyba warto zrobić, to pominięcie potencjometru poziomy wyjściowego dla wyjścia SE. Przy użyciu jako DAC nie ma potrzeby dublowania regulacji głośności. No chyba że stosować pudełko jako preamp, wtedy wyjścia zbalansowane dają dodatkowe +6dB z tego, co pamiętam.

No tak tylko ze dobre zasilanie ma szumy i zaklocenia o wartosci podobnej do samego toru audio wiec jak bede zredukowane nawet tylko o 60dB to i tak nikt tego nie uslyszy!

Kto z was kiedykolwiek sluchal zasilacz?

A bardzo latwo to zrobic podlaczasz wejscie wzmacniacza przez kondensator do plusa zasilacza i sluchach. Jesli slyszysz ten sam szum co przy zwartym wejsciu wzmaka to masz dobry zasilacz a jak slyszysz cos wiecej to wywal zasilacz.

Typowy zasilacz mostek, kond stabilizator 78xx lub LM to kilka mV brumu co dobrze widac na oscyloskopie i bardzo dobrze slychac. A to dlatego ze tlumienie brumu to ok 60dB. A wystarczy dac jeden stabilizator po drugim zeby miec tlumienie 120dB! Brumu juz nikt nie uslyszy pod warunkiem ze ma dobrze zaprojektowana plytke (malo kto to potrafi). Potem mozna bawic sie z maloszumiacymi stabilizatorami, choc watpie zeby ktos uslyszal ich wplyw bo typowy szum to kilka mV zredukowane o tylko 60dB (PSRR)daje kilka uV czyli duzo ponizej szumow opampow.

Chcecie sie bawic ze mna w zasilanie to zapraszam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe jest to, że jak konstruktorzy wezmą się do dyskusji to wychodzi, iż 60 dB owszem się usłyszy wyraźnie, 80 dB no jeszcze też, powyżej (poniżej) 90 dB to już nie da rady usłyszeć.

A z drugiej strony chce się poprawiać klocki o parametrach zakłóceń poniżej 115 dB ;).

Wpływ zasilania to nie tylko wzmacniacz, to również wszelkie DAC`e a w nich generatory i napięcia odniesienia dla komparatorów i drabinek. Tam niestabilności napięcia przenoszą się proporcjonalnie. . .

A swoja drogą skąd są te zakłócenia w torze Madly`ego? Jak nie z zasilania (od zasilania-również drogą el-mag) to skąd? Przecież źródła CD, plik flac, itd. są praktycznie wolne od zakłóceń o poziomach których tu mówimy. . . He. . .

Moim zdaniem (...), w przypadku urządzeń pro poprawianie doskonałych osiągów ma sens, w końcu jeśli zwiększymy jakoś precyzję czy polepszymy jakiś inny aspekt elektryczny takiego 0404 usb, to stanie się on jeszcze bardziej wartościowym punktem odniesienia czy narzędziem do pomiaru "pomniejszych" konstrukcji.

Mozemy pogadac o zasilaniu ale o konkretach. To co mozna zmierzyc to jedno a co uslyszec to drugie. Zazwyczaj ludzie slysza to czego nie da sie niczym zmierzyc.

Wezmy takie EMU o wusrubowanych osiagach ktoro ma kiepskie zasilanie to jakim cudem ma takie osiagi?

Zasilcie super czystym zasilaniem jakis uklad napiecia odniesienia a jego szum bedzie wiekszy niz waszego zasilania!

Chcesz miec czyste zasilanie daj dwa stabilizatory jeden za drugim, proste i tanie ale kto tak robi?

Chcesz miec niskoszumne zasilanie to zrob zasilacz na elementach dyskretnych najlepiej poprzedzony tanim stabilizatorem scalonym.

Co jest lepsze stabilnosc napiecia czy szumy stabiliatora?

Stabilizator to wzmacniacz o duzym wzmocnieniu, czym jest ono wieksze tym dokladniejsze jest napiecie wyjsciowe ale i wiekszy jest jego szum i na odwrot.

Jak bede robil ''szumofon'' to na probe zasile go z kilku roznych zasilaczy zeby sprawdzic wplyw zasilania na parametry szumowe ukladu.

Jedno co sprawdzilem to wplyw rezystorow metalizowanych ktorymi zastapilem zwykle weglowce. Myslicie ze szum sie zmniejszyl? Niestety nie! Zdziwieni?

>Wpływ zasilania to nie tylko wzmacniacz, to również wszelkie DAC`e a w nich generatory i napięcia >odniesienia dla komparatorów i drabinek. Tam niestabilności napięcia przenoszą się proporcjonalnie. . .

I tak i nie, wlasnie po to przetworniki maja wyjscia symetryczne zeby zaklocenia zasilania zostaly w nich zredukowane.

Chcesz poprawic uklad to najpierw ''popsuj'' zasilanie zeby uslyszec jego skutki potem popraw sam uklad ktory to zredukuje a na koncu popraw samo zasilanie.

Dlaczego tak? A co myslicie jak widzicie ze opamp ma katalogowo znieksztalcenia 0,0001% albo jeszcze mniejsze skoro mozliwosci pomiarowe wynosza 0,001%? Cuda?

Irek2:

>Zdziwieni?

Nie. Zależy gdzie był ten zamieniany rezystor.

Jeśli mówimy tu o DAC`ach w których poziom 0 dB to około wolta a rezystory są małooporowe, to nie dziwota, iż niewiele słychać.

Ale jak pogrzebać w stopniach wstępnych to i owszem.

O co Ci chodzi z tym zasilaniem? Że jest mało istotne? Co poprawisz zmieniając 2068 na AD797? Oprócz rzecz jasna komplikacji połączeń i spowodowania niestabilności. . .

Bo po woli gubię wątek. Poprawiać coś czy nie w EMU? Ja twierdzę, że nic tam oprócz zasilania (choćby zasilanie fantomowe dla mikrofonu) nie ma do poprawy (przy takiej aplikacji). Zamiast poprawiać łatwiej będzie zaprojektować układ od nowa.

Widzę, że koledzy mają chęć rozgrzebać i tuningować E-Mu, w takim razie abyście wiedzieli z jakim przeciwnikiem chcecie walczyć wkleję Wam dwa wykresy. Jest to widmo szumów oraz dynamika, mierzone programem RMAA w pętli analogowej, czyli E-mu podłączony po USB robił zarówno za źródło analogowe, a także nagrywał dźwięk, który sam produkował. Pomiary dokonane w trybie 24-bit/48 kHz. Zasilacz impulsowy (!) i kabel USB standardowe z zestawu.

Te pomiary delikatnie mówiąc są rewelacyjne, ocierają się o teoretyczne możliwości przetwornika 24-bitowego, policzcie to.

Co chcecie w nim poprawiać?

Ukryta Zawartość

post-12280-100002680 1256164180_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Edward, jak to? Będziemy namawiać Świstaka, żeby swoimi zwinnymi łapkami dorabiał 25 bit! ;-)

A na poważnie, na jakich wejściach/wyjściach dokonywałeś pomiarów (balanced/unbalanced?).

Twoje wyniki są lepsze (albo sieć energetyczna mniej zakłócona) niż wyniki stąd:

Ukryta Zawartość

Tam są dostępne wszelkie możliwe tryby i warianty pomiarowe dla EMU i paru innych kart z rynku pro. EMU wyraźnie bryluje. Wyniki z podanego linku są również bardzo dobre, ale u Ciebie jest kompletny brak harmonicznych...

Przyznasz jednak, że sama świadomość działania na tym zasilaczyku impulsowym (!) wzbudza pewien niepokój i świerzbienie rąk?

Ciśnie się od razu pytanie. Jak oni to zrobili? Zasilacz daje jedno napięcie, w środku nie ma jakiś wypasionych elementów (no może po za ADC i DAC AKM'a). Dobry układ? Powielacze napięcia?

Irek2 zastosował inne zasilanie (btw. bardzo ciekawe). Irku, czy możesz opublikować wrażenia, ew. pomiary na standardowym zasilaczu oraz na lepszym?

Ukryta Zawartość

Warto myślę rozdzielić trzy obszary zastosowania EMU, w każdym z nich można nieco inaczej optymalizować lub poprawiać fioletową skrzynkę.

1. Zgodne z oryginalnym przeznaczeniem - karta typu pro do nagrywania, wejścia mikrofonowe, wykorzystanie softu (skądinąd to jedna z dużych zalet - dołączony soft jest całkiem sensowny - stanowi wstęp do prawdziwie profesjonalnego, wersje lite, które w amatorskich warunkach wystarczą w zupełności).

2. Karta pomiarowa pod kątem RMAA oraz oprogramowania typu ARTA (korzystanie z wejść mikrofonowych).

3. Typowy DAC audiofilski.

Ad. 1.

Nie robiłbym nic. Ew. przy okazji poprawy układu w zastosowaniach 2 i 3 ciut się poprawi ale to tylko "przy okazji".

Ad. 2.

Po wykresach Edwarda można powiedzieć, nie ma sensu. Jednak trzeba sprawdzić samemu w swoich warunkach pomiarowych. Czasami sieje komputer, przenosi się to na układ - połączenie galwaniczne poprzez USB, sieć jest bardziej zakłócona. Wymiana zasilaczyka impulsowego na klasyczny, stabilizowany kosztuje grosze, nie tracimy gwarancji, nie ingerujemy w układ, a na pewno zmniejszamy zakłócenia u jednego ze źródeł. Czy dalsza walka ma sens? Wymiana opampów na lepsze, o lepszym S/N, lepszym slew rate (ale nie mówmy o opampach do DSL'a ;-)) wniesie niewiele ile cokolwiek, ale dla urządzenia pomiarowego każde zmniejszenie szumów, czy zniekształceń umożliwia dokładniejszy pomiar. Pytanie tylko, czy i ile można wyciągnąć więcej skoro już w takim stanie ociera się o granice teoretyczne pomiaru.

Ad. 3.

Tutaj chyba jest największe pole do popisu. Parametry a odczuwanie dźwięków nie do końca się pokrywa. Uważałbym jednak bardzo, by nie zepsuć charakteru samego urządzenia. Dla mnie ta puszka gra bardzo analogowo, naturalnie, prawdziwie, równo, muzykalnie. Jest detal, wybrzmienia, ale nie wychodzi na pierwszy plan. Tam jest muzyka. Stąd jeśli bawić się w modyfikacje pod kątem zastosowania 3 widzę takie obszary:

A.) pozostawienie wyjść zbalansowanych tak, jak jest, czyli z regulowanym potencjometrem poziomem wyjścia - zastosowanie 1 i 2 - jeśli ktoś posiada tor audio zbalansowany, wowczas to optymalizuje pod kątem audio, a pozostawia wyście SE nie zmienione

B.) po desymetryzatorze wyjście poprzez rezystory regulujące prąd zwarcia operacyjek bezpośrednio na gniazdo SE - pominięcie dodatkowego potencjometru,

C.) wymiana kondensatorów sprzęgających - foliaki, dobre elektrolity typu Elna Silmic, czy BG N, ew. bypassy ERO niebieski kostki, teflony, itp.

D.) wymiana opampa desymetryzatora 2068 (obudowa soic8) na coś lepszego, lepiej brzmiącego, nadal o b. niskich szumach - co polecacie? Dobrze gra i bardzo przyzwoite parametry szumowe ma AD8599.

E.) poprawa toru słuchawkowego - wymiana opampa 2114 na np. AD8397 z większą wydajnością prądową ale... wg. materiałów reklamowych EMU wzmacniacz słuchawkowy jest w klasie A, tuż przy gnieździe słuchawkowym są 4 tranzystory, trzeba więc się przyjrzeć, czy aby ten 2114 nie jest tylko driverem wstępnym do dyskretnej końcówki, czy są to tranzystory wyciszające?

F.) zabawy z doborem lepszego odsprzęgania przy DAC (w zastosowaniu 1 i 2 ew. ADC), inne kondensatory, lepsze brzmieniowo.

G.) poprawa zasilania w samej skrzynce (tylko w jakim kierunku?), lepsze stabilizatory, podwójna stabilizacja, lepsze kondensatory.

H.) wymiana zasilacza impulsowego na klasyczny.

Moim zdaniem, kroki 3A, B, C, H, ew. D mają sens. Jednak przy uważnym podejściu, by nie pójśc w kierunku audiofilskiego rasowania dźwięku ;-).

W zasadzie jedyne, do czego mogę się lekko przyczepić, to czystość na wysokich, stąd punkt 3C ma spory sens.

Spodziewam się jednak zmian co najwyżej ewolucyjnych, nie rewolucyjnych.

Liczę na dyskusję zgodnie z zaproponowana numeracją i ew. dopisanie (ale w usystematyzowany sposób) zakresu i ew. sensowności wprowadzenia zmian. Jak już tracić gwarancję to z pełną świadomością, co można/chce się zrobić. Na razie na pewno Irek2 ma rozdziewiczone EMU. Ktoś jeszcze?

Tutaj jest link do wątku modyfikacji EMU, która zahaczyła o większość punktów z dziedziny 3 :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie Edward ma bardzo dobry zasilacz w kompie i sam komputer.

Ja ma notebooka ASUS X71 i aż tak pięknie gładko nie jest.

Wyraźnie widać wpływ zasilacza komputera. Przy zasilaniu z bateri

jest gładziej.

>Nie. Zależy gdzie był ten zamieniany rezystor.

Wymienilem wszystkie.

>Poprawiać coś czy nie w EMU? Ja twierdzę, że nic tam oprócz zasilania (choćby zasilanie fantomowe >dla mikrofonu) nie ma do poprawy (przy takiej aplikacji).

Ja Tez jestem tego zdania. Na razie wymienilem tylko pampa bo byl uszkodzony a nagle ludzie pisza ze ja tuninguje EMU!?

Zmeizrylem napeicie zasilanai i jest niesyemtryczne a na jednym z kanalow poajwia sie podwzbudzenie (nie wiem czy na ADC czy DAC bo badalem sygnalem od wejscia analogowego do wyjscia). W chwili wolnego czasu zajme sie tym.

>ale u Ciebie jest kompletny brak harmonicznych...

Na tym wykresie z sygnalem 1khz - 60dB harmoniczne sa ponizej tla szumow, dopiero je zobaczymy ka sygnal podniesiemy do ok 0dB.

>Dobry układ? Powielacze napięcia?

Tak! To nie wypasione elementy daja wyopasione parametry tylko dobry uklad! Jak parametry wplywaja na brzmienie to juz wiemy, nijak.

>Irek2 zastosował inne zasilanie (btw. bardzo ciekawe). Irku, czy możesz opublikować wrażenia, ew. >pomiary na standardowym zasilaczu oraz na lepszym?

Umowmy sie ze ja konstruuje rozne uklady na podstawie pomiarow a Wy je sprawdzacie odsluchowo. Jak na razie tematem mojego ''super zasilacza'' zainteresowala sie jedna osoba. Co mnie i tak nie powstrzyma i jak zrobilem teoretycznie (brak wiarygodnych specjalistycznych pomiarow) bezzakloceniowy prostownik to jeszcze dorobie do niego niskoszumny stabilizator. Wszystko opierajac sie o pomiary a uchem juz oceniajcie sami.

>Wymiana zasilaczyka impulsowego na klasyczny, stabilizowany kosztuje grosze, nie tracimy >gwarancji, nie ingerujemy w układ, a na pewno zmniejszamy zakłócenia u jednego ze źródeł.

Nistety nie! Karta jest zasilana z 5V ale napiecie do czesci analogowej sa ''robione'' na przetwornicy! 5V zasila bezposrednio chyba tylko cyfrowke, choc i tak zdaje sie jest stabilizator 3V.

Dorobienei zasilaczy analogowych do wszystkiego w karcie ma sens. Ale tylko teoretyczny bo praktycznie to tak jakby dorabiac dodatkowe funkcje w narecznym zegarku elektronicznym.

Wiezcie mi jak sie otworzy to ''cudo'' i zobaczy (jak sie ma dobry wzrok) wielkosc zastosowanych elementow SMD to od razu odchodzi chec dotykania tego.

Ja zeby uruchomic uklad w postaci otwartej (do pomiarow wewnetrznych) musialem przedluzyc trzy wielopinowe polaczenia plyty dolnej z gorna. Na razie mi wystraczy grzebania.

EMU to poprostu wzorowa inzynierska konstrukcja i mysle ze Ci ktorzy nie maja naprawde solidnej wiedzy z elektroniki nie powinni o poprawianiu EMU nawet myslec :) Ja mam wersje 1212 - sidzi w srodku wypchanego kompa zaraz kolo zasilacza - jako przedostatnia karta w rzedzie bo ostatni slot przy zasilaczu mam pusty i tam mam jakas zaslepke z COM portem. Jest zasilana prosto z magistrali PCI :) na ktorej sidzi jeszcze kilka kart :) wiec mozecie sobie wyobrazic jakia jakosc ma takie zasilanie :) Za to jakosc jaka zapewnia EMU wyglada nastepujaco:

Ukryta Zawartość

post-3138-100002644 1256205546_thumb.png

post-3138-100002645 1256205546_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

reszta pomiarow tutaj:

Ukryta Zawartość

kto chcial by jeszcze sos poprawic?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To wg mnie jest zalosne.. Nawet obudowy teraz sie nie zamknie. Normalnie wiejski tuning..

>Pewnie Edward ma bardzo dobry zasilacz w kompie i sam komputer.

Ale chyba mowimy o wersji USB na ktora zasilacz komputerowy nie ma zadnego wplywu!?

Ukryta Zawartość

irek2, 22 Paź 2009, 12:02

>

Ukryta Zawartość

>

>To wg mnie jest zalosne.. Nawet obudowy teraz sie nie zamknie. Normalnie wiejski tuning..

Otóż zamknie się :-) Co do wiejskości to częściowo się zgodzę. Człowiek powymieniał na pałę kondensatory również wokół AKM'a, mysląc, że robi dobrze opampom. Ponieważ dał na wyższe napięcia, więc układowi raczej nie zaszkodził. Wstawienie AD8599 zamiast 2114 we wzmacniaczu słuchawkowym jest bez sensu, wydajność prądowa AD8599 jest znacznie niższa, niż 2114 i świadczy o braku przemyślenia zmian.

>>Pewnie Edward ma bardzo dobry zasilacz w kompie i sam komputer.

>

>Ale chyba mowimy o wersji USB na ktora zasilacz komputerowy nie ma zadnego wplywu!?

Irek2 oj i tutaj się mylisz. USB sprzęga galwanicznie DAC z komputerem i im bardziej śmieci komputer, tym więcej zakłóceń dostaje się do toru pomiarowego, czy odsłuchowego. Mam taki jeden komp, który generuje poprzez masę straszne świerszczenie na wzmaku nawet przy wyłączonym EMU. Co śmieszniejsze na słuchawkach EMU nie słychać żadnych zakłóceń (SIC!).

Ukryta Zawartość

ChUmI, 22 Paź 2009, 12:00

>reszta pomiarow tutaj:

Ukryta Zawartość

Niezłe :-)

>kto chcial by jeszcze sos poprawic?

No chyba jakiś popaprany audiofil, "bo klarnet nie wybrzmiewa jak w filharmonii" :-). Oczywiście w akustyce 15m2 pokoju odsłuchowego ;-).

Ukryta Zawartość

dobrze trafiles :) pokoj w ktorym pracuje a co za tym idzie w wiekszosci slucham muzyki ma wlasnie jakies 15m2 :)))

a dodam jeszcze, ze moj komputer nie nalezy do najcichszych jezeli chodzi o zaklucenia elektromagnetyczne wokolo :) moge zapomniec o dokladnych pomiarach oscyloskopem w promieniu 1.5m od kompa :))) a z EMU wciaz wychodzi audio w ktorym smieci utrzymuja sie na poziomie ponizej -115dB!

dlatego jezeli chodzi o zasilanie to byl bym naprawde bardzo ostrozny w probach poprawiania ...

nie twierdze jednak ze poprawic sie nie da :) w pomiarach widac znieksztalcenia THD na poziomie okolo 0.001% ... hmmm ... mozna by przypuszczac ze tutaj wlasnie dochodzimy do limitu zastosowanych wzmacniaczy operacyjnych i stosowania kondensatorow elektrolitycznych w sygnale. Tak jest to przynajmniej rozwiazane w 1212m. Sam bylem zaciekawiony czy jak bym te kondy wywalil albo dal w ich miejsce BG-N ktre cechuja wlasnie ultra niskie THD oraz wymienil opampy na jakies o parametrach o poziomie znieksztalcen LME49720 albo jeszcze lepiej OPA2211 to moze udalo by sie wyciagnac znieksztalcenia karty na poziomie 0.0005% albo lepiej :) jasne ze takie parametry przydaly by sie tylko i wylacznie do robienia dokladniejszych pomiarow bo szczeze watpie zebym to uslyszal :) Mysle ze jak kiedys znajde wiecej czasu to z ciekawosci sprobuje i porobie pomiary - narazie zbieram wszelkie dokumnetacje do EMU 1212m.

marekzawa, 22 Paź 2009, 11:49

>Pewnie Edward ma bardzo dobry zasilacz w kompie i sam komputer.

Toshiba NB100, czyli tani mały i lekki netbook. Nie mam pojęcia na ile zmiana laptopa coś poprawi lub pogorszy. W wolnej chwili spróbuję powtórzyć pomiar używając starego wysużonego Acera.

madly, 22 Paź 2009, 09:19

>A na poważnie, na jakich wejściach/wyjściach dokonywałeś pomiarów (balanced/unbalanced?).

Wyjścia niezbalansowane podłączone do wejść niezbalansowanych.

>Przyznasz jednak, że sama świadomość działania na tym zasilaczyku impulsowym (!) wzbudza pewien niepokój i świerzbienie rąk?

Nie mam pojęcia dlaczego ugruntowało się przekonanie, że zasilacz impusowy MUSI siać i robić sieczkę z dźwiękiem. Przekonanie to jest tak silne, że nie podlega często kontroli poprzez rozum. Zamieszczone pomiary odstępu od szumu (moje i późniejsze ChUmI'ego) wyraźnie pokazują, że E-mu działa świetnie ze standardowym zasilaczem impulsowym dołączanym do niego. Robiłem pomiary z klasycznym zailaczem stabilizowanym, Wynik: zero zmian. Wniosek: wewnątrz E-mu zasilanie jest zrobione wzorowo. Jeśli ktoś ma ochotę w tym grzebać, niech ma świadmość za co się bierze i niech nie używa pochopnie słowa "poprawiać".

>Twoje wyniki są lepsze (albo sieć energetyczna mniej zakłócona) niż wyniki stąd:

Ukryta Zawartość

W pomiarach pokazałem jedynie prawy kanał. W tym konkretnym urządzeniu coś delikatnie dzieje się w prawym kanale na górze pasma. Pojawiają się wyraźne szpileczki. Widać to na pomiarach ze strony RMAA i bardzo podobnie wychodzą one u mnie. Jest to moim zdaniem JEDYNA rzecz w tym urządzeniu, nad którą można się pochylić i spróbować znaleźć przyczynę. Ale nie na wariata poprzez wymienianie elementów na modne "markowe" i w taki sposób jak się komuś wydaje, tylko w sposób przemyślany z dokładną kontrolą pomiarami, a nie na ucho.

Z niektórymi wynikami na stronie RMAA jest coś nie tak. Mam na myśli konkretnie ten pomiar:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) e-mu/E-MU_0404_USB_loopback_unbal_24b_48k.htm

W lewym kanale dzieje się coś, co wygląda na złe ekranowanie, albo problem z połączeniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Irek2 oj i tutaj się mylisz. USB sprzęga galwanicznie DAC z komputerem i im bardziej śmieci >komputer, tym więcej zakłóceń dostaje się do toru pomiarowego, czy odsłuchowego. Mam taki jeden >komp, który generuje poprzez masę straszne świerszczenie na wzmaku nawet przy wyłączonym EMU. Co >śmieszniejsze na słuchawkach EMU nie słychać żadnych zakłóceń (SIC!).

Ale usb sprzega galwanicznie tylko masy tych urzadzen i ew z usb zasila jakis tam uklad cyfrowy. Zasilanie analogowki jest calkowiscie osobne i dopiero postac cyfrowa trafiajaca do kompa jest sprzezona galwanicznie.

To jest teoretycznie idealne rozwiazanie choc moznaby sobie wyobrazic jeszcze galwaniczna separacje usb.

Zgodze sie ze samo podlaczenie masy komputera moze wprowadzic zaklocenia bo zazwyczaj jest on podlaczony do kabla internetowego ktory jest polaczony z uziemieniem bydynku a obudowa czyli masa jest podlaczona do bolca (zazwyczaj nie) uziemiajacego co dalej komplikuje sprawe.

Kazdy przypadek polaczen trzeba rozwazac osobno a zeby uniknac wiekszosci problemow to kupilem wersje USB choc jest duzo drozsza od wewnetrznej. O dziwo wewnetrzna nie ma chyba gorszych parametrow.

EMU 0404USB ma jeszcze mozliwosc rozpiecia galwanicznego mas.

ChUmI, 22 Paź 2009, 12:36

>w pomiarach widac znieksztalcenia THD na poziomie

>okolo 0.001% ... hmmm ... mozna by przypuszczac ze tutaj wlasnie dochodzimy do limitu zastosowanych

>wzmacniaczy operacyjnych i stosowania kondensatorow elektrolitycznych w sygnale.

(...)

>moze udalo by sie wyciagnac znieksztalcenia karty na poziomie 0.0005% albo lepiej :)

W tym urządzeniu jako przetwornik D/A pracuje AK4396. W nocie katalogowej czytamy, że THD+N ma on na poziomie -100 dB czyli 0.001%. U mnie ten parametr W POMIARACH dla lewego kanały wyniósł 0.0014%, a dla prawego 0.0013%. Jeśli uda Ci się za pomocą opampów i kondensatorów poprawić parametry tak, że będą lepsze niż producent przewiduje dla samej kości, to koniecznie napisz o tym do firmy Asahi Kasei. Na pewno będą ci ogromnie wdzięczni! :-)

Edward, 22 Paź 2009, 12:51

>W tym urządzeniu jako przetwornik D/A pracuje AK4396.

ChUmI ma EMU 1212m - tam jako DA jest CS4398. Co nie zmienia wiele w przesłaniu wypowiedzi Edwarda.

Próba poprawiania o kolejne "oczko" jest na pograniczu rozdzielczości przetworników.

Oj, faktycznie mowa była o EMU 1212. Zastosowany tam CS4398 ma THD+N typowo -107 dB, a gwarantowane -100 dB więc jest to podobny rząd wielkości.

Czy próbowaliście kiedyś policzyć z jakimi napięciami zakłóceń i szumów tutaj w ogóle można mieć do czynienia?

Jeśli sygnał 0 dB ma 2 Vrms, to sygnał o poziomie -100 dB to będzie 20 uV (mikrowoltów). W pomiarze ChUmi'ego ważony poziom szumów wynosi -118 dB co oznacza, że napięcie szumów oscyluje na poziomie 1,2 uV. Czy ktoś z Was próbował kiedykolwiek w warunkach domowych świadomie mierzyć takie napięcia? Takie zagadnienie jest więcej niż trudne i układów działających na takim poziomie dokładności nie poprawia się za pomocą wycinania elementów obcęgami i lutowania na pająku tego, co popadnie.

Jak wspomniałem wcześniej E-mu 0404 USB ma pewien problem z lewym kanałem. Na poniższym wykresie widać to dokładnie. Dla czytelności rozsunąłem wykresy i podniosłem kanał prawy o 40 dB. W prawym kanale jest czysto i cicho, a na lewy wchodzą jakieś zakłócenia. Jeśli chcecie rozsądnie spróbować poprawić to urządzenie, o proponuję poszukać źródła tych zakłóceń i pomyśleć nad ich ROZSĄDNĄ eliminacją. Sam także jestem zainteresowany tym tematem, bo chętnie usunąłbym ten mały defekt u siebie. Na pewno jest to rzecz powtarzalna, bo wygląda to bardzo podobnie u mnie i na stronie RMAA, gdzie mierzono inny egzemplarz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.