Skocz do zawartości
IGNORED

DESYMETRYZATOR do kazdego DAC'a z napieciem 2.5V

marosik

Rekomendowane odpowiedzi

Jakis czas temu skopiowalem z pewnego przetwornika taki oto desymetryzator. Zbudowany on byl na ciezko dostepnych w Polsce tranzystorach wiec zastosowalem zamienniki.

Na wejsciu znajduje sie para roznicowa zbudowana na 2 fetach BF245. Musza byc parowane bo od tego zalezy co sie znajduje na wyjsciu naszego desymetryzatora.

Dalej sa tranzystory BC550 i jeden BC560. Wyjsciowa para BC550iBC560 musi tez byc parowana.

Uklad jest bardzo wrazliwy na napiecie zasilania. Oryginal stabilizowany 2-ktotnie-prestabilizacja i wlasciwy stab. Bardzo wazne napiecie zasilania tego ukladu. Probowalem na 9V i jak w oryginale 12V. Na 12V gra oczywiscie lepiej. Wiecej vigoru lepszy bas, wiecej gory, lepsza lokalizacja na scenie.

Oryginalnie wszystko bylo na plytce 2-stronnej ale jak widac u mnie na jednostronnej tez sie zmiescilo.

To co widac na zdjeciu to niestety pomylkowo zrobiony druk i plytka wyszla na lewa strone. dlatego wlasnie tranzystory pod spodem plytki, a wejsciowe plecami do siebie.

Mozna sie pokusic o wykonanie jeszcze mniejszej plytki razem z zasilaczem co znacznie uprosci uruchamianie i zmniejszy ilosc kabli placzacych sie w przetworniku.

U mnie pkt masy znajdowal sie na drucie miedzianym laczacym masy od obu desymetryzatorow. do niego dochodzila tez masa zasilacza dla desymetryzatora, masa analogowa lampucery, masa cyfrowa i analogowa zasilaczy lampucery.

Rezystory byly o tolerancji 1%.

Uklad jak widac eliminuje kondensator w torze dzwieku. jest bardzo przezierny. nie dodaje nic od siebie i wypada duuuuzo lepiej od kazdego opa dzialajacego w takiej funkcji. U mnie uklad dziala z lampucera.

schemat moze malo czytelny ale da sie domyslic co i jak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10216-100003064 1255785093_thumb.jpg

post-10216-100003065 1255785093_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>marosik

>> jest bardzo przezierny. nie dodaje nic od siebie i wypada duuuuzo lepiej od kazdego opa

dzialajacego w takiej funkcji. U mnie uklad dziala z lampucera.

Warto by było ten układ pomierzyć THD IMD itp. i wtedy zobaczyć czy jest tak bardzo przezierny :-)

Ja obstawiam że raczej nie bardzo, co nie znaczy że musi źle grać!

te rezystory na wejściu to 5r2 a może to 5k2 ?

propozycji lampowej desymetryzacji sygnalu lampucery jest wiele. dyskretnych sposobow wiele nie widzialem. uklad jest dosc latwy a gra duzo lepiej niz OP'y. czy lepiej niz lampy? nie wiem. niech ktos sprawdzi.

uklad mozna tez uzyc do desymetryzacji innych dacow. np AK w Behringerach lub kartach muzycznych.

>Marosik

Rzuć okiem na załączony schemat.

Przerysowałem to co zamieściłeś, jutro układ elementów.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z zasilaczem to ja jestem za szeregowym z nastepnym shuntem.

szereg czyli jeden tranzystor na ktorym zbijamy 0.6 (zlacze trana) plus spadek napiecia na diodzie zielonej (2.2V) {w oryginale 2x jakas krzemowa) a pozniej trzeba jakis symetryczny shunt zrobic. jakby sie dalo rozpisac to co mam wyciagniete z Yamahy lub zdobyc schemat to by bylo super- mowa o CDX1110.

>>marosik

Jeszcze raz tylko powoli specjalnie dla mnie :-), bo chciał bym sobie ten układzik zasymulować.

BC560 jest pnp a na twoim schemacie rysujesz npn więc bc550. symulując według oznaczeń ucieka symetria

jak podam na wejścia 2.5V stałego, w symulacjach AC jest ok wiem przynajmniej że filtr jest dobrze obliczony.

a te fet w różnicowym to w oryginale były jakie? i w ogóle coś tu brakuje źródła prądowego.

proszę napisz jaki tran jest gdzie.

troszke zamieszalem to fakt. na poczatku pisalem co innego pozniej co innego.

w ukladzie jest tylko jeden bc550

emitery sa dobrze oznaczone. moze kierunki strzalek sa nie tak (wybaczcie ale zaden ze mnie naukowy elektronik/a moze lenistwo sprawilo ze nie sprawdzilem jak oznaczyc trany NPN i PNP na schemacie).

A cóż to za desymetryzator, który nie korzysta w żaden sposób z sygnału odwróconego podanego na IN-? Uziemiliście bramkę dolnego BF245, więc on poza ustalaniem jakiegoś tam prądu stałego nic nie robi, a IN- jest widziane tylko przez masę. Pza tym sygnał normalny IN+ jest połączony rezystorami z wyjściem podobno już niesymetrycznym. Na warunki pracy wyjścia DACa na pewno nie wpływa to korzystnie, na dźwięk pewnie też nie, a to, że są problemy na tym forum ze zrobieniem dobrego desymetryzatora na op-ampie począwszy od właściwego jego wyboru to inne zagadnienie.

To, że gra, jeszcze nie dowodzi, że działa tak jak ma działać. DC na wyjściu mierzyliście? Ile wyszło? Proponuję też eksperyment odłączenia DACa od IN- i sprawdzenia, czy coś się zmieni, oczywiście na tym schemacie, nie na odrysowanym oryginale.

>>michelangelo

to co opisałeś to właśnie działanie WO ze sprzężeniem, w tym układzie 1 v/v

ja mistrzem jedi nie jestem :-), i dlatego za diabła nie mogę dojść co jest na schemacie.

1 stopień wspólne źródło, potem wspólny emiter i lustro ?

po lewej ten co wyżej, po prawej lekki mod HDAM bez części prądowej.

Ukryta Zawartość

post-18951-100002628 1256215751_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

u mnie na wyjsciu jest 0.1V a na drugim 0.25V. wiekszej dokladnosci nie potrzebowalem. jesli ktos bedzie parowal trany to chetnie sobie wymienie i sprawdze.

qrcze ostatni schemat to prawie to co mam (tylko inne wartosci rezkow na wejsciu-filtr).

ja na wyjsciu nie mam 10kR do masy. moze dlatego na wyjsciu nie mam 0.0V jak jest w oryginale.

to teraz jeszcze tylko plytka i zasilacz

Właśnie chodzi oto że nie chce działać schemat który zamieściłem co zresztą widać po symulacji po lewej, po prawej jest układ działający poprawnie. A i wzmocnienie jest równe jedności, tyle kombinuje że zapomniałem że ten nie miał wzmocnienia i spojrzałem na wykres gdzie out jest 2x większy a wynika to tylko z pracy różnicowej.

W każdym razie zaznaczam żeby moich schematów nie budować!!!, mi chodzi tylko oto aby wskazać gdzie mam błąd.

dopiero teraz zobaczylem jaki masz blad.

popatrz na schemat. przed chwila przerysowalem. widzisz juz?

wejscie plus dales na BF'a sterujacego minusem i na odwrot. minus steruje plusem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ruszyło coś w temacie? Zastanawia mnie jak ten układ wypada w porównaniu np. do zwykłego desymetryzatora na LM4562 - w koncu to kostka o bardzo dobrych parametrach. Czy ktoś może miał styczność z takim desymetryzatorem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oryginalny układ bez sensu.

Jeśli układy dyskretne mają naprawdę tak wyglądać, to zdecydowanie lepiej użyć zwykłego desymetryzatora na operacyjnym działającym jako różnicowy filtr Sallena-Keya.

>DoubleG

Taki schemat znalazłem na stronie

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś jeszcze miał styczność z desymetryzatorem na dobrym OpAmpie to niech się wypowie. Wiem że na forum był już poruszany temat z kostkami do (de)symetryzacji - INA134 i DRV134, ale podobno nie są one tak dobre jak np. OPA1632 lub wspomniany wcześniej LM4562.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Panowie, co sądzicie o tych schematach?

Pierwszy to desymetryzator z Marantza CD6000. Drugi też z Marantza tylko że CD-7.

Ukryta Zawartość

post-17933-100006455 1262381673_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.