Skocz do zawartości
IGNORED

Nagaoka Rolling Cleaner CL 152

karbidoczaszka

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś używa urządzenia jak w temacie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

https://www.audiostereo.pl/topic/58607-nagaoka-rolling-cleaner-cl-152/
  • 3 miesiące później...

Po 2 miesiącach użytkowania stwierdzam, że to bardzo przydatny wynalazek. Działa zdecydowanie lepiej niż szczoteczki jakie dotąd posiadałem. Całkowicie usuwa wszelkie pyłki z powierzchni płyty.

- Duke Ellington -

Działa to raczej jak Onzow Zerodust do czyszczenia igieł. Rolka jest z materiału którego struktura powoduje, że jest kleisty (w sensie przyczepiają się do niego różne rzeczy) i jednocześnie nie pozostawia śladów na powierzchni z którą się styka. Gdy kleistość rolki zanika wystarczy ją umyć ciepłą wodą.

- Duke Ellington -

Organoleptycznie to tworzywo może znieśc wiele 'wałkować' i raczej nie więcej niż jeden kontakt z nożyczkami (jest to delikatne tworzywo).

- Duke Ellington -

Metoda odsłuchowa potwierdza skuteczność urządzenia ale nie jest wystarczająco obiektywna ;-)

- Duke Ellington -

• 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Powierzchnia zmywa się bez problemu, urządzenie działa dalej OK. Jedyna problem to technika samego czyszczenia, chciałoby się to robić z płytą na talerzu gramofonu, ale zasadniczo ryzykujesz uszkodzenie łożyska (trzeba Nagaokę trochę jednak docisnąć do powierzchni płyty). Z kolei jakieś manipulacje krążkiem w powietrzu są i niewygodne, i ryzykowne. Płyta powinna leżeć na bezpiecznym podłożu.

>Czy ta rolka może stanowić alternatywę dla myjki ciśnieniowej (przed zakupem której bronię się jak

>mogę) ?

nie mam porównania bo nie mam myjki ciśnieniowej - ale nie sądzę, siłą rzeczy zbiera pyłki z powierzchni, w głąb rowka raczej nie sięgnie

Ja używam CL152 do zdejmowania kurzu z płyty gdy znajduje się ona na talerzu. Nie wymaga to żadnego nacisku - do rolki przyklejają się wszelakie drobiny i nie trzeba jej wcale przyciskać. Profilaktycznie skonsultowałem się z producentem mojego gramofonu i dowiedziałem się, że obawy o łożysko w moim konkretnie przypadku są bezpodstawne. W przypadku niektórych płyt które są mocniej zakurzone, czyszczę je na stole zwiększając nacisk rolki na płytę. Moje doświadczenie odsłuchowe pozwala mi sądzić, że w jakiś sposób ta rolka penetruje rowki płyty, gdyż w przypadku kilku krążków które nie miały zabrudzeń powierzchniowych a przy odsłuchu dawały całe spektrum 'gramofonowych artefaktów', potraktowanie rolką wyraźnie zredukowało poziom przeszkadzających dźwięków.

PS. Gdybym nie mógł używać tej rolki z płytą na talerzu uznałbym ten wynalazek, z perspektywy półrocznego użytkowania, za stratę kasy.

- Duke Ellington -

Jeszcze jedno - doświadczenie pozwala mi stwierdzić, że rolka nie jest alternatywą do mycia płyt na mokro.

- Duke Ellington -

>Ja używam CL152 do zdejmowania kurzu z płyty gdy znajduje się ona na talerzu.

jednak instrukcja przed tym przestrzega

ja też czyszczę na talerzu, ale wychodzę z założenia, że 1210 jest na tyle pancerny, że to go nie ruszy, na PJ nie próbuję

karbidoczaszka, 11 Kwi 2010, 16:32

>Jeszcze jedno - doświadczenie pozwala mi stwierdzić, że rolka nie jest alternatywą do mycia płyt na

>mokro.

Potwierdzam - mam takie same doswaidczenia. Troche pomaga, ale myjki nie zastapi. Ja uzywam rolki do mocno zakurzonych plyt komisowych, zeby sprawdzic m.in. czy warto je myc na profesjonalnej myjce i by nie katowac igly. Daje sie uzyskac moim zdaniem efekt taki by spokojnie i bez obawy o igle sluchac plyt zanim sie je umyje profesjonalnie (jesli plyta tego warta). Ja czyszcze na twardej powierzchni - pod plyte wkladam mate korkowa (uzywam dosc sporego nacisku). Mate mam dodatkowo zapakowana w koszulke nagaoki (bo korek uwalnial jednak rozny pylki).

Tutaj

Ukryta Zawartość

pisza [...] the Nagaoka Rolling Cleaner does have a slight antistatic effect [...]

U mnie wrecz przeciwnie -dochodzi do naelektryzowania plyty.

Podsumowujac - odkad kupuje plyty takze po roznych komisach zakup rolki uwazam za udany i sluzy mi do wstepnych odlsuchow zanim plyty umyje profesjonalnie. Jesli mialby wlasna dobra myjke ten zakup uwazam za calkowicie zbedny.

brM.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.