Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny i wzmacniacz do 2500 zł. Mały pokój 11 m2.

plmati

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! :)

Jestem na tym forum, nowy więc przy okazji się przywitam. :)

Mam do Was takie pytanie, posiadam teraz głośniki Microlab Solo7c do tego, wiem że to jest trochę głupie i nie poważne rozwiązanie, ale można powiedzieć, że mam je za darmo mowa o dwóch subwooferach od Creative GigaWorks G500 o mocy 150 watt RMS, które są podłączone do wzmacniacza samochodowego, podłączony do komputera razem z Microlab'ami. Powiem Wam tak, bass jest mocny ma uderzenie, ale w ogóle nie ma tego 'zejścia', w ogóle nie potrafi zejść nisko, jest to wina zapewne tych subów jak i Microlabów, które są za słabe. I teraz mam do Was prośbę, proszę Was o dobór dla mnie kolumn i wzmacniacza w cenie do 2,5 tysiąca złotych. Chciałbym, aby to zagrało lepiej, niż ten zestaw, który posiadam w tym momencie. Chcę od zestawu uzyskać bardzo niski, mocny, mięsisty bass. Lubię po prostu jak nie jest on dudniący, tylko wytwarza się tak jakby takie ciśnienie w uszach od bassu, i jak jest miękki. Przeważnie słucham Reggae jak wiecie jest w nim nisko schodzący bas, oraz czasami Hip-Hopu, oraz wszystkie po trochu, nawet się znajdzie Metallica i Pink Floyd. ;)

Myślałem nad kolumnami:

Mission M34i

Jamo S718

Nad wzmacniaczami się nie zastanawiałem, ale podobno Yamaha by była dobra, ale słucham Waszych propozycji. :)

Podobno powyższe kolumny, mają nisko schodzący bass.

Proszę o Waszą pomoc, i wypowiadanie się tych osób, które miały do czynienia z tymi o to kolumnami, powtarzam, że mój pokój jest niestety mały, i na dodatek ma podwieszany sufit.

Ps.

Chodzi mi o nisko schodzący bass, taki jak jest np. w nagraniach typu:

East West Rockers - Więcej Ognia

Lil Jon - Get Low

Junior Stress - Sound System

Trentemoller - Moan

Ultimate Bass Test

Z góry dziękuję za pomoc w wyborze,

Pozdrawiam,

Mateusz.

Do 11m2 to Paradigma Atom Monitor żeby mieć bas, ale Ty pewnie szukasz bardzo mocnego wzbudzacza rezonansów pomieszczenia więc tak jak kolega wyżej radzi :)

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Firmówka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Nie, nie, nie.

Mi właśnie, chodzi o to, żeby ten bass nie dudnił. Tylko żeby bardzo nisko schodził. Po prostu żeby ciśnienie było w uszach czuć, a nie na klatce piersiowej bass..

nie da się pogodzić tego co piszesz w 11m, podłogówki spowodują wielkie rezonanse w takim pokoju, z kolei podstawkowe nie dadzą takiego ciśnienia ani zejścia basu jakiego oczekujesz

jedno wyklucza drugie

Ukryta Zawartość

jedyne jakieś sensowne wyjście wg mnie to zakup dobrego subwoofera na 20cm głośniku i do tego dobre monitory/małe podłogówki + wzmacniacz

Ukryta Zawartość

te Klipsch to jako ciekawostka, one na pewno zaspokoiłyby Twoje basowe potrzeby, tylko czy poza basem i rezonansami byś cokolwiek innego usłyszał ?

Do tej ceny to raczej nie znajdziesz takich kolumn sam szukałem takich i jak chcesz taki bas to patrz też na parametry w kolumnach do ilu hz shodzą np 35hz - 44khz żeby mieć niski bas to poniżej 30hz najlepiej a z kolumn droższych co mają niski bas to np:

Canton vento 870

ELAC fs 249

Heco The Statement

MAGNAT QUANTUM 1009

Paradigm Reference Studio 100 v5

Jbl Studio L

W tych firmach szukaj coś może mają coś tańszego z niskim basem bo podałem troche droższe .

Znalazłem takie na szubkiego

Ukryta Zawartość

i do tego jakiś używany wzmak denona,harmana albo yamahy .

Ukryta Zawartość

Powiem Wam tak, podłączyłem taty Jamo 707i + Yamaha Ax-890 u siebie w pokoju. I niestety się zawiodłem. Basu nie było w ogóle! :( Tak jakbym wyjął z nich głośniki niskotonowe. :( A 'zejścia' strasznie niskich tonów, które one potrafią wytworzyć było zero. W ogóle nie było basu. U taty w pokoju jak stoją jest nieporównywalnie lepiej ! Aż się ma uczucie jakby ktoś normalnie uszy zatkał od tego ciśnienia. No i co ja mam zrobić. Chyba nie pozostaje mi nic więcej jak czekać na nowy pokój. :( Nie mam zbytnio możliwości przestawiania, ponieważ na ścianie wisi LCD, więc musiał bym go ściągać. Ale możecie mi pomóc co mam z tym zrobić. :(

Z góry dzięki.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Ja zaproponuję Ci Kupno amplitunera do kina domowego bo tylko one mają wyście na subwoofer no ewentualnie nowe wzmaki stereo mają wyjścia już na sub. ale trochę kosztują.Więc tak Kup sobie używany ampl.do kina Sonego np.http://www.allegro.pl/item764529517_sony_str_de_545_super_okazja.html taki lub http://www.allegro.pl/item773999923_amplituner_sony_str_db840_qs_str_db840qs_db840.html jest o klase wyzej do tego kup se suba z głośnikiem np.20cm lub wiekszy np.http://www.allegro.pl/item763148191_eltax_atomic_suboofer_aktywny_pewny_sprzedawca.html lub http://www.allegro.pl/item758346152_dali_swa8_aktywny_potezny_okazja_f_vat_olkusz.html lub http://www.allegro.pl/item773237491_klipsch_ksw_10_ideal.html do tego jakieś satelitki np.http://www.allegro.pl/item762311854_tannoy_mercury_m1_czarne.html i masz to co chcesz bass będzie bardzo nisko zchodzący do tego będziesz miał małe satelitki które se powiesisz koło lcd. Ja akurat mam Ampla Sonego Str-db840Qs do tego cd też sonego ,sub eltaxa atomic a-10 gł.25cm moc 150/300watt zchodzi do26hz a łoi tak że szkoda gadać do tego mam B&W601 i gra to tak ze mnie słychać dwie trzy ulice dalej a w pokoju to niemożna usiedzieć a mam pokuj 2x5 metra czyli 10m2.Dlaczego ci polecam amplituner a nie wzmak.Bo będziesz mógł sobie odciąć z małych monitorków bass i go przepuścisz przez suba a na satelity pójdą średnie i wysoki i mieścisz się w tym półapie cenowym a nawet ci zostanie na db kabelki.POZDRAWIAM

plmati@ Twój problem widzę tak. Masz ograniczoną powierzchnię odsłuchową, ograniczone złotówki i konkretne basowe oczekiwania.

Proponuję zakup dobrego subwoofera aktywnego. Do tego dwie kolumienki typu satelite i o niedużej mocy ale koniecznie z wyjściem Pre Out. Wówczas zmieścisz się w ramach cenowych.

Szczegóły na PW.

pozdrawiam

• Użytkownicy+

Proponuję wzmacniacz Rotela, który dobrze kontroluję niskie tony, do tego monitory :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , lub podłogówki, gdyby pokój był nieco większy to polecałbym te :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (pewnie można coś urwac z ceny), jednak może byc za dużo basu. Może jednak warto się umówic na odsłuch, z Rotelem może byc fajnie.

Robert

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

plmati@

HM69 wie co mówi, to będzie najlepsze rozwiązanie. Suboferem zawsze możesz dopasowac ilośc basu.

Robert

Dzięki chłopaki za odpowiedz. :)

Hmm a myślicie, że dokupienie monitorków takich jak podał Palton jest opłacalne ? Albo np. Tannoy m2 ? Nie lepiej zostać przy Microlab Solo7c możecie poczytać o nich recenzję, nie są wcale takie złe. I po prostu dokupić do nich (zamiast tych dwóch pierdziawek od creativa) jakiegoś porządnego sub'a np. Jamo 300 ? Ew. coś innego?

Mateusz

• Użytkownicy+

Te uszatki sprzedaje kolega z forum, wyślij mu na pw zapytanie, najlepiej umów się na odsłuch. HM69 zna się na rzeczy, z nim też pogadaj na PW.

Gość

(Konto usunięte)

Stivi89, 10 Paź 2009, 11:32

>Witam.

>

>Ja zaproponuję Ci Kupno amplitunera do kina domowego bo tylko one mają wyście na subwoofer no

>ewentualnie nowe wzmaki stereo mają wyjścia już na sub. ale trochę kosztują.Więc tak Kup sobie

>używany ampl.do kina Sonego np.http://www.allegro.pl/item764529517_sony_str_de_545_super_okazja.html

>taki lub http://www.allegro.pl/item773999923_amplituner_sony_str_db840_qs_str_db840qs_db840.html

>jest o klase wyzej do tego kup se suba z głośnikiem np.20cm lub wiekszy

>np.http://www.allegro.pl/item763148191_eltax_atomic_suboofer_aktywny_pewny_sprzedawca.html lub

>http://www.allegro.pl/item758346152_dali_swa8_aktywny_potezny_okazja_f_vat_olkusz.html lub

>http://www.allegro.pl/item773237491_klipsch_ksw_10_ideal.html do tego jakieś satelitki

>np.http://www.allegro.pl/item762311854_tannoy_mercury_m1_czarne.html i masz to co chcesz bass będzie

>bardzo nisko zchodzący do tego będziesz miał małe satelitki które se powiesisz koło lcd. Ja akurat

>mam Ampla Sonego Str-db840Qs do tego cd też sonego ,sub eltaxa atomic a-10 gł.25cm moc 150/300watt

>zchodzi do26hz a łoi tak że szkoda gadać do tego mam B&W601 i gra to tak ze mnie słychać dwie trzy

>ulice dalej a w pokoju to niemożna usiedzieć a mam pokuj 2x5 metra czyli 10m2.Dlaczego ci polecam

>amplituner a nie wzmak.Bo będziesz mógł sobie odciąć z małych monitorków bass i go przepuścisz przez

>suba a na satelity pójdą średnie i wysoki i mieścisz się w tym półapie cenowym a nawet ci zostanie

>na db kabelki.POZDRAWIAM

Nieprawda :-P

Większość ampitunerów stereo RÓWNIEŻ posiada dodatkowe wyjście dla suba, a sama jakość dźwięku będzie lepsza niż na ampli ina domowego :-)

A dla przykładu chociażby wspomniana przez autora wątku firma Yamaha (RX-497, RX-797).

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Nieprawda :-P

Większość ampitunerów stereo RÓWNIEŻ posiada dodatkowe wyjście dla suba, a sama jakość dźwięku będzie lepsza niż na ampli ina domowego :-)

A dla przykładu chociażby wspomniana przez autora wątku firma Yamaha (RX-497, RX-797).

Tak tylko czy te amplitunery steeo mają możliwość odfiltrowania suba tak jak sony np ja mogę se go ustaic w ampli od20-180hz i dodatkowo przy subie mam tak samo, czy w stereo można także ograniczyć bas dla satelitek tak jak pisałem wyzej??? Pytam ponieważ nigdy nie miałem stereofonicznego ampla.POZDRO

Panowie przeczytajcie na spokojnie co kolega napisał.

Chce niskiego basu bo nie ma go uwaga z Microlab Solo 7 i dwóch!! subwooferów creative....

Odpowiedź jest jedna: Nie uzyskasz w tym pokoju tego czego oczekujesz, same solo 7C to naprawdę spore uderzenie basowe pomijając już nawet najgorsze subwoofery Creative powinno to wystarczyć na 11m^2....

Kuracja lecząca z basu albo zmiana pomieszczenia.

Pozdro

Gość

(Konto usunięte)

Stivi89, 10 Paź 2009, 16:07

Akurat w tych modelach AŻ tak dobrze to nie ma ;-)

Ale trzeba by przyjrzeć się innym i innych producentów.

Obawiam się jednak, że z pewnością już wyskoczymy ponad budżet autora wątku.

Mysle , ze cos ze stajni STX tez powinno zalatwic sprawe niedostatku basu.

Ukryta Zawartość

post-1391-100003652 1255195759_thumb.jpg

post-1391-100003653 1255195759_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Mam pytanie, bo zauważyłem, że Microlaby mają chyba inną polaryzację niż moje subwoofery, bo jak podlączyłem obydwa na odwrót tzn NIE zgodnie z polaryzacją + do - i na odwrót, i zauważyłem poprawę basu! Bo ja było włączone microlaby i sub'y to było takie uczucie jakby się 'nie zgrywały' czy tak może być dobrze, czy raczej nie?

Mateusz.

Normalne subwoofery mają własnie po to możliwość odwrócenia fazy, a u Ciebie możliwe ,że się wygłuszają nawzajem niskie częstotliości. Doświadczeni koledzy może doradzą co z tym zrobić.

• 4 tygodnie później...

Sorry, że post pod postem, ale się trochę zmieniło i chcę żeby ktoś odpisał. :)

Mała zmiana dostałem Yamahę AX-900 za darmo icon_smile.gif, więc mam 2500zł na kolumny i co polecacie do tego pokoju ? Po dokładnym wymierzeniu okazało się, że ten pokój ma tylko 9m2, przepraszam za mój błąd. Cały czas jestem za Paradigm Titan Monitor, czy do 2500zł kupię coś lepszego ?

Ps. Zdjęcie pokoju

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Tych szafek i stojaka już nie ma.

Ta sciana co stoją glośniki ma długość 3m, a stąd co jest robione zdjęcie też 3m, bo to kwadrat.

Ukryta Zawartość

polecam podstawki 50-60 cm, odsuniecie tych solo do ściany ( !!!!!!!!!!)

i rozstawienie jak należy.

u mnie na 24 metrach pokoju w kształcie "L" gdzie mniejsze microlaby solo 6 stoją na dłuższej ścianie - jeśli w kawałku jest zejście, a ja mam bas na zero - potrafi się zatrząść podłoga i ściany.

albo chcesz muzyki albo chcesz dudnienia

sprzedam Ci mój sub z auta Powerbass pb10, 10 cali

wymaga mocnego pieca i zniszczy Ci ten pokój.

zdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.