Skocz do zawartości
IGNORED

Ogólne pytanie dot. lamp

1siedem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam jedno pytanie - czy lampy wymagają regularnego grania?

Planuję zakup stereo , w grę wśród wzmacniaczy biorę pod uwagę xindaka mt3 (pod Monitor Audio BR6 lub RS6)

Nie wiem czy to będzie do siebie pasować - tego trzeba będzie posłuchać.

Mam tylko wątpliwości co do lampy wogóle- ja słucham rzadko - ine ma mowy o codzinnym słuchaniu muzyki.

Z tego co szperałem w sieci zrozumiałem ,że przy takim użytkowaniu powinienem myśleć o tranzystorach.

Co Wy na to ?

https://www.audiostereo.pl/topic/58464-og%C3%B3lne-pytanie-dot-lamp/

No to właśnie lampa jest dobrym rozwiązaniem. Wzmak na EL34 będzie grał dobrze już z 5-10 minut od włączenia. Większość tranzystorów osiąga optimum dopiero po półgodzinnej rozgrzewce, a czasem i dłuższej. Wystarcfzy że lampowca tak ze dwa razy w tygodniu odpalisz, a będzie dobrze.

Wielkie Wam dzięki :)

Myślę o xindaku mt-3 a o kolumnach MA BR6. Nie wiem tylko czy to się ze sobą klei - podobno BR6 lubi dużo prądu. Tam gdzie mam zamiar kupić kolumny i najlepiej całość nie mają mt-3 choć xindaka mają i mogą sprowadzić ale już w ramach zamówienia. Nie chcę brać czegoś bez odsłuchu oczywiście.

Zamiast bR6 w grę wchodza teoretycznie esy vivace xt2 ale i tych nie mają na stanie :(

Może polecicie coś ciekawego w przedziale cenowym xindaka (lub mniej) tzn jakąś inną lampę. Muzyka wszelaka, lubię przestrzeń i szczegółowy bas, czystą górę, która nie kłuje w uszy.Cd-eka też szukam odpowiedniego do zestawu.

Raz jeszcze wielkie dzieki, pozdrawiam, 1siedem

Koniecznie chcesz sprzęt z salonu? Bo jak nie, to możesz znaleźć fajną lampkę z rynku wtórnego lepszą od chińskiego Xindaka, możesz też zainteresować się innymi chińskimi lampowcami, np. bardzo fajny jest Yaqin MC10L, wielu forumowiczów na takim gra i sobie chwalą. Nie bedzie też chyba problemem wproszenie się do kogoś na odsłuch.

szukam, patrze - chyba nie musi być z salonu - byłoby tam oczywiście duzo drożej ale wszystko mógłbym potestować, łącznie z kabelkami. Poszukam jeszcze oczywiście używek. Zaczynam od kolumn - melodyjnych, nie męczących, z ładnym basem i czystą górą a ze wzmaków ciągnie mnie do lampy :)

pozdrawiam,

Tak jak już wspomniałem może wproś się do któregoś z uprzejmych forumowiczów z okolicy na odsłuch.

BTW, gdzie Ty w ogóle mieszkasz? Bo jak niedaleko mnie to oczywiście zapraszam.

Xindak, Yaqin... jedna cholera. I tak za miesiąc będą Cię namawiać na "upgrade". A skoro nie masz za dużo czasu to poszukaj czegoś w czym nie trzeba będzie "dłubać" aby zaczęło rozsądnie grać.

Czemu miał służyć Twój wpis Kolego? Akurat Xindak to juz uznana marka a Yaqin sam sie broni w opiniach naprawdę wielu użytkowników i nic nie trzeba w nim dłubać poza wymiana lamp sterujących czego dokona nawet mój sześcioletni synek. I wspólnie cieszymy się muzyką przez duże M ;-)

pegal - czy w Xindaku też trzeba zmieniać lampy?

W testach w gazetach był, z tego co wiem, na oryginalnych.

Aha - mam nadzieję ,że wszystkie lampy mają metalową oslonę na lampy - w innym wypadku ich żywot będzie ultrakrótki - Dzieci :)

1siedem

widzisz w tym problem jeszcze nie kupiles ,nie wiesz co chesz a juz sie dreczysz czy nie trzeba bedzie robic tuningów bo tak ci zasugeruja liczni koledzy

o tym napisał 4photo

zacznij od poszukania w okolicy tego co da sie posłuchac lub wypozyczyc do twoich kolumn i zobacz co ci sie spodoba

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

1siedem, 9 Paź 2009, 16:39

>pegal - czy w Xindaku też trzeba zmieniać lampy?

Nie wiem, Xindaka to ja tylko na obrazkach widziałem. Ale jakby co , to wymiana lamp jest czynnością ultrabanalną, to nie żaden wielki tuning tylko zwykła czynność eksploatacyjna jak np. wymiana opon w aucie.

>W testach w gazetach był, z tego co wiem, na oryginalnych.

>Aha - mam nadzieję ,że wszystkie lampy mają metalową oslonę na lampy - w innym wypadku ich żywot

>będzie ultrakrótki - Dzieci :)

E tam dzieci. Ja mam czteroletnią córeczkę, monobloki lampowe stoją u mnie na glebie, a Klaudusia ich nie rusza. One są tatusia, i już. Ponadto moje kolumny handmade na Skanach i drogich tweeterach Dynaudio nie mają maskownic i nigdy nie miały, a Klaudusia ich nie rusza. Kolumny są tatusia i już.

Mój kolega ma lampowca BAT VK60 za niezły kawałek kasy, stoi on cały czas w zasięgu jego trzyletniej córeczki, a ona go nie rusza. jest to kwestia odpowiedniego nauczenia dziecka, co wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne.

Mogę z czystm sumieniem polecić Xindaka MT-3. W odróżnieniu od innych, wypowiadających sie na jego temat, moje spstrzeżenia wynikają z faktu że go mam już prawie rok. Jest to wzmacniacz, który nawet z zestawem lamp fabrycznych gra dobrze , a także nie wymaga żadnego kręcenia wkrętakiem czy lutowania. Do wzmacniacza mam podłączone różne sprzęty audio i wideo (CD - Roksan Kandy; DVD, dekoder Cyfry+ Philips PVR; gramofon Daniel; Tuner Pioneer F449), na wyjściu kolumny JBL ES-90. Zestaw (CD, wzmacniacz, kolumny) został skompletowany po odsłuchach w salonach sprzedaży. Słucham różnej muzyki od rocka po jazz i muzykę klasyczną i spełnia moje oczekiwania co do brzmienia i wrażeń odsłuchowych.

Pozdrawiam.

McGyver - u mnie są dwie Panny :) Nie jest problem w tym, żeby nie ruszały ale w tym ,że przypadkiem (gra w piłkę i inne nieprzewidywalne zupełnie pomysły) stanowią realne zagrożenie - nie tyle dla ciężkich podłogówek co właśnie lamp

Ja nie mówię o przewracaniu podłogówek, tylko o tym że nie ma maskownic i delikatne membrany drogich Dynaudio Esoteców nie są niczym chronione, a mimo to nie mam obaw że Klaudusia wpakuje w nie łapki. A bawić się piłką może, i owszem, w swoim pokoju lub w przedpokoju, ale nie tam gdzie stoi sprzęt.

• 2 tygodnie później...

witam

ostatnio zakupilem lampy NOS ECC81 RFT, lampy we wzmacniaczu po zalaczeniu na chwile rozblyskuja jak zarówka potem jest juz ok i graja calkiem przyjemnie. Czy takie zachowanie sie lamp jest normalne? wczesniejsze jakie mialem "budziły" sie powoli

dziekuje

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Nie, jak lampa nie trzyma próżni to owo "sreberko" czyli getter zamienia się w szarą, łuszczącą się małymi płatkami warstwę popiołu i odpada od szkła zaśmiecając wnętrze bańki. Taka lampa do niczego się nie nadaje. Natomiast jeśli getter staje się półprzezroczysty oznacza to że lampa była długo i intensywnie eksploatowana i wkrótce zapewne nadejdzie jej kres.

Witam!Sreberko czyli getter nie musi być napylone na szczycie bańki . Patrz RCA Clear Top które mają napylone na boku. Są tez kombinacje z 2 getterami jak i z 3 getterami na bańce. Jak lampa gra (trzyma parametry )to nie patrz na getter, piny itd.Graj

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.