Skocz do zawartości
IGNORED

Który lepszy Sony Ta-F870ES czy ....

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Proszę o porade w sprawie wzmacniacza,a mianowicie posiadam wzmacniacz SONY TA-F870ES gold z black piano boczkami, chciałbym go sprzedać i pójść jeszcze wyżej i wymienić go na Pre+Końcóke także Sonego z seri 90ES oczywiście i także w kolorze gold. Czy jest jakaś różnica między tym wzmakiem a zestawem pre+końcówka??? Pokój oczywiście taki jak w ''O MNIE'' czyli 10m2 (2x5metra)

post-25069-100004346 1254493724_thumb.jpg

post-25069-100004347 1254493724_thumb.jpg

post-25069-100004348 1254493724_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/58341-kt%C3%B3ry-lepszy-sony-ta-f870es-czy/

Pójść wyżej czyli...do sąsiada? ;-) (wiem,kiepski żart). Chodzi o to, że każda zmiana to może być "w górę" ale i "w bok". Pytanie czego szukasz. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale zamiana integry na dzielone, nie zawsze jest tożsama z poczuciem, że "mamy więcej" ale często że "mamy ciszej i więcej". Tak więc, kubatura nie robi w takim przypadku różnicy.

Nie nie te wyższe były jeszcz lepsze i miodniejsze..no i przypadkiem mocniejsze ale to aż takiej roli to tam nie odgrywało..duet90es mile wspominam z czasów kiedy pracowałem u helmuta na farmie a w piatkowe popołudnia jeździłem po hamburgu na odsłuchy..tam jak nie było muzyki to była taka aksamitna cisza..cudo!

Do dziś to wzorzec konstrukcji w ESach.

moze byc i mercedes, wazne zeby autor wątku spróbował czegoś "innego" a nie kupowanie ładnie zapakowanych soniaczy (choc same w sobie nie są złe) ale czas pomysleć o muzyce a nie wyglądzie w kolorze gold :)

Myślisz, że jak kupujesz 10x droższą od wspomnianego ES'aelektronikę, opakowaną w "torbę foliową z supermarketu" to bardziej kupujesz muzykę, czy przekonanie o dobrze zainwestowanych pieniądzach? Mnie się wydaje, że dostajesz coś 2-3% lepsze i te właśnie 2-3% jest tak wysoko wyceniane.

Ktoś z bogatym doświadczeniem w tej materii ostatnio mi powiedział, że jak sprzęt za kilkadziesiąt tys. złotych tak bardzo się od siebie różni, to coś z jakością tego sprzętu musi być nie tak. Warto się nad tym zastanowić.

A parafrazując twoją analogię do samochodów, to w przypadku podanych marek nadal nie kupujesz ferrari, a jedynie merca z przyciemnianymi szybami :-)

A już zupełnie poważnie, chyba warto byśmy zaczęli wymagać od producentów, by poświęcali chwilę także na estetykę elektroniki którą dziś sprzedają. Przypomnę, że w "złotych" latach laboratoriów Sonego, to oni mieli tam kilku facetów specjalnie zajmujących się architekturą tych urządzeń, anergonomią a także ich budową i oprawą wizualną. To dla tego do dziś te rozwiązania są tak cenione.

zresztą po co się ścierać .... kazdy sam musi dojść do pewnego poziomu poprzez odsłuchy

kiedys mialem CD Pioniera, jeden z forumowiczów polecił mi CD Rotela 930 AX. pomyslalem wtedy taki prosty i pusty w srodku cd ma zagrac lepiej od solidnie zbudowanego pioniera ? hmm no cóż, wystarczyło podłączyc te dwa cedeki. pozdrawiam i życze miłego wekendu

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Witam. A prosze powiedz mi o jakiej kwocie mowimy w tym ''...kroku wyzej'' ? Koledzy z forum maja racje, zamiast zamieniac opla na opla sproboj czegos innego... np. lexusa (czytaj accuphase).

"opel zawsze bedzie oplem .... zeby pójść wyżej trzeba by przesiąść się na bmw..potem na mercedesa"...czyli kult szwabskiego moto złomu..a na koncu dochodzi sie do wniosku ze najlepiej jednak na JAPOŃSKĄ toyotę...bo zamiast jak niemieckie auta stać głównie w drogim w serwisie poprostu jeździ..I TAK JEST Z TYMI SONYMI...a jak minie to zawsze mozna zamienic na Accuphasa, Luxmana..na szczeście tez Japońskiego...

no tak kolejny stereotyp ze toyota to sie nie psuje :) choc troche mniej sie psuje bo rozwiązania w zakresie trakcji itp ma kilkanaście lat wstecz w stosunku do klasy premium

Spoko ja jestem zawzietym "zielonym" cene paliwa bym podniósł na 10zł za litr aby tylko nieliczni pchali sie za 4 kółka..wiesz tacy faceci od przypinania sie kajdankami do drzew w dolinie Rospudy..

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

IGNAC

3 Paź 2009, 13:38

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1353 / 1330 / 5

Kolego Paulus, to co piszesz to jest teoria :) w praktyce weź posluchaj soniaka es-a i np. takiego accuphase :)

Posluchaj TA-F 777 ES a wiele nizszych modeli Accuphase nie bedzie mialo startu. Seria ES z polowy lat 80-tych to zupelnie inna bajka niz pozniejsze modele. Prosze kolego IGNAC przestan wypisywac bzdury i powielac stereotypy. Stawianie Roksana w lidze z Accuphase to kolejne niedomowienie. Wydaje mi sie ze za malo jeszcze sluchales i za malo wiesz w temacie. Jesli dobrze pamietam to Twoje doswiadczenie z Sony to serie nizsze niz ES. Kupiles Naima i wydaje Ci sie ze Pana Boga za nogi zlapales...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

IGNAC

3 Paź 2009, 13:41

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1353 / 1330 / 5

zresztą po co się ścierać .... kazdy sam musi dojść do pewnego poziomu poprzez odsłuchy

kiedys mialem CD Pioniera, jeden z forumowiczów polecił mi CD Rotela 930 AX. pomyslalem wtedy taki prosty i pusty w srodku cd ma zagrac lepiej od solidnie zbudowanego pioniera ? hmm no cóż, wystarczyło podłączyc te dwa cedeki. pozdrawiam i życze miłego wekendu

I jaki z tego wniosek? Ze Pioneer nie gra tak jak Sony? Nie osmieszaj sie. Zastanow sie jaki model Pioneera miales... Sluchales kiedys modeli dwucyfrowych? Watpie. RCD 991 AE przy nich odpada a to jedno z najlepszych CD Rotela. Zreszta podobny typ brzmienia.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

O widzę że w końcu jest tu ktoś kto słuchał i miał doświadczenie z sonym a nie tak jak inne barany pierdolom co im ślina na język przynieśi.A po drugie pytałem się jaka jest różnica ,jakoś dzwięku, moc, parametry, co wy byście wybrali z tych dwóch a nie jakieś accuphase czy jakoś tak.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

bemol

3 Paź 2009, 10:30

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1688 / 515 / 0

Nie znam wprawdzie Sony 870ES,ale 770ES vs Accuphase E-206 wypadł mizernie.Wspaniały wygląd i waga,a..mysz urodziła górę.

To akurat prawda ale juz TA-F 777 ES niekoniecznie:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sluchajac zestawienia TA-E 80 ES i TA-N 80 ES w porownaniu do TA-F 870 ES odnioslem wrazenie ze koncowka z preampem gra bardziej szczegolowo z wieksza iloscia mikrodetali generujac lepsza scene. Wada byl bas. W obu zestawieniach daleko mu bylo do dobrej kontroli ale mysle ze to kwestia zestawienie. TA-N 90 ES powinna isc jeszcze dalej i grac nieco lepiej od TA-N 80 ES. Tyle moge powiedziec od siebie.

PS Do wszystkich ktorym wydaje sie ze znaja Sony z serii ES: TA-F 777 ES (polowa lat 80-tych) nie ma zadnego odpowiednika w modelach pozniejszych. Odpowiednikiem modelu nizszego (zarazem najwyzszego oferowanego w Europie) TA-F 555 ES sa wzmacniacze z serii 8xx ES. TA-F 777 ES to model WYLACZNIE na rynek japonski. W Europie jest zaledwie kilka egzemplarzy - jednego z nich udalo mi sie posluchac. Ta wczesna seria ES charakteryzowala sie znakomitym wykonaniem i nieco innym dzwiekiem: jasniej z wieksza iloscia detali z lepszym basem ale dalej wciagajaco. Magnetofon z serii TC-K 777 ES i 777 ES II (dostepny takze w Europie) zwany byl przez recenzentow "Dragon killer".

• Użytkownicy+

"nie wiem po co się Rafał produkujesz, bo chyba jak widzisz, nie ma dla kogo."

Zgadza się, kolega założył nowy wątek :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W końcu 11 dni na forum...zobowiązuje, do mnożenia wątków.

Robert

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Stivi89

(Konto usunięte)

A ty jorkers to co może nie oszukujesz???? Cooo!!!!!!! A kto mi sprzedał wzmak Sonego Ta-f670es Uszkodzonego????? Coooooooo!!!!! Może ja sam go uszkodziłem hmmmmmm !!!!!???? Wzmak miał złamaną płytkę od gniazd głośnikowych bo jaśnie panowi zachciało sie czyszczenia przekaźnikow choć była to inna przyczyna ze kanał lewy na B nie działał co!!!!! To dlatego u siebie miałeś te swoje zacne paradigmy podłączone pod A ty się tłumaczysz że kable się łamią!!!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.