Skocz do zawartości
IGNORED

DYNAUDIO Aud. 42 vs USHER S520 ???

Ricardozamora

Rekomendowane odpowiedzi

Zostałem jak frajer bez kolumn:-) Sprzedałem obecne jakie posiadałem, dziś wysyłam, dałem ciała na aukcji wymyślonych już titanów 5-ek, i zostałem bez kolumn:-)

Pokój 12 m, budżet koło 1000-1300, muzyka bardzo różna, ale zależy mi by grała dobrze rock/metal, damskie wokale, jazz... W sumie coś uniwersalnego z nastawieniem na bas i dynamikę, wysokie też by się przydały na poziomie - wiem że to lista życzeń... (przyzwyczaiłem się do nadmiaru basu przez podłogowce w tak małej powierzchni:)

Rozważam podstawki te co w temacie.

Które podpasują bardziej?? Ushery czy Dynki? (dodam że nie słuchałem ani tych ani tych i nie mam możliwości;/)

A może coś innego byście proponowali?? Wzmacniacz Gainclone na 3886.

https://www.audiostereo.pl/topic/58274-dynaudio-aud-42-vs-usher-s520/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chyba że już za drogo?

Ukryta Zawartość

Trochę za drogo, zresztą wymiary tych klipsów;p Trzeba by zamawiać standy pod ich wymiar, odpadają.

Aaaa może ktoś wie, słyszałem że to:

Ukryta Zawartość

wybitnie gra metal, 'stworzone do metalu' - tak o nich kolega mówi, niestety nie ma żadnych o nich informacji nigdzie. (btw nie podoba mi się ten podpis malutkimi literkami na aukcji, co by nie było gwarancja rozruchowa powinna być...)

Ukryta Zawartość

z własnych doświadczeń wiem, ze Dynki ciężko napędzić, a i barwę mają jakąś 'dziwną' nieco pogrubioną. Usherów słuchałem kiedyś w sklepie ze wzmakiem Opera Consonance ze stopniem lampowym i było całkiem przyjemnie....

Ushery będą też łatwiejsze do wysterowania + wylot bassreflexu do przodu

abtman, 30 Wrz 2009, 15:00

dzięki za rady. boję się że tak czy siak nie będę zadowolony, jestem przyzwyczajony do naprawdę mocnego uderzenia, chyba ciężko o podstawki który mogą mi to dać..

Oczywiście znakomite monitorki jedne i drugie; do Dynaudio42 trzeba mocy (80W dla 8ohm lub więcej) żeby zatańczyły, Ushery nie potrzebują dużo mocy; cenowo z racji drożenia Usherów i tanienia na ostatecznych wyprzedażach Dynaudio42 już prawie tyle samo kosztują, więc - jeśli jest moc to brać Dynki!

Ani Dynie ani Uszaty nie sa latwym obciazeniem mialem oba monitory jednoczesnie i oba stawialy ku....i opor wzmakowi, gala musiala byc wykrecona mocno zeby zagadaly.

Usher ma wiecej gory i bardziej zadziorny charakter ,dynki natomiast to miodne misie z pastelowym dzwiekiem.

Jedne trzeba tonowac lampa a drugie jasnym mocnym tranzystorem zeby pokazaly klase.

robix

GC oddaje 68W na 4ohm i ze 45 na 8 mniej więcej, więc chyba to za mało by dynki zagrały, zresztą kwestia ustawienia - lepiej bas refleks z przodu. Skłaniam się do usherów - jak się nie spodobają, szybko mogę je sprzedać, podobno nie tracą na wartości niemal i są ciężko dostępne używane - jak ktoś kupi, już nie bardzo chce sprzedać:-) Trzeba pomyśleć, póki co słucham na jaki starych sony monitorach od mini wieży, w których nawet zwrotnicy nie ma, więc długo tak nie wytrzymam:-)

Ew. jeśli ktoś ma coś konkretnego swojego do sprzedania, proszę pisać. Pozdr.

zgadzam sie ze wszystkimi wypowiedziami. Uszatki swoje sprzedalem kilka dni temu i dodam ze to byly drugie ktore posiadalem. Sprzedaz jednych i drugich nie trwala dluzej niz dobe:) Im lepsza elektronika tym Ushery lepiej zagraja. U mnie grały ze Sugden a21a ale takze mialem na kilka dni Krell-a 300i, z kazdym z tych wzmacniaczy uszatki zagraly inaczej. Sugden - piekna srednica, muzykalnosc, wokale cud malina, Krell - fenomanalna dynamika, wyborny bas i kontrola, nie moglem uwierzyc ze malenkie uszatki maja taki wolumen bez grama przesteru przy wysokim poziomie glosnosci...

zgadzam sie z wypowiedzia robix-a. Dynki beda mialy masywniejszy bas, brzmienie lekko przyciemnione ale z klasa, trudniejsze w wysterowaniu niz Usher-y, "gorsze" w ustawieniu, pozdro

robix, 30 Wrz 2009, 18:03

>Ani Dynie ani Uszaty nie sa latwym obciazeniem mialem oba monitory jednoczesnie i oba stawialy

>ku....i opor wzmakowi, gala musiala byc wykrecona mocno zeby zagadaly.

>

>Usher ma wiecej gory i bardziej zadziorny charakter ,dynki natomiast to miodne misie z pastelowym

>dzwiekiem.

>

>Jedne trzeba tonowac lampa a drugie jasnym mocnym tranzystorem zeby pokazaly klase.

>

>robix

Jest różnica między ciężkim obciążeniem (znaczne spadki impedancji i ogromne jej wahania co wymaga dużej wydolności prądowej i tłumienia by dźwięk był kontrolowany) a po prostu niską efektywnością. Tak więc Usher S-520 są łatwym obciążeniem dla wzmacniacza ... tyle że jak chcemy głośniej to potrzeba więcej wat -> bardziej podkręcić głośność bo mają (jedynie) dosyć niską efektywność.

ushery s520 są łatwe do napędzenia mam je, grały wcześniej z pianocraftem teraz grają z arcamem solo mini 2x25W i grają doskonale, ale do rocka czy dynamicznego metalu się nie nadają, ale do kameralnej wokalno instrumentalnej jak najbardziej

pozdr

Focal + Naim

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Podstawki do tych monitorów były robione na zamówienie są w stanie bdb. Porządne z grubego metalu z moŜliwością dociąŜenia np.

piaskiem, i równieŜ drobny mankament widoczny na zdjęciu czyli brak nakrętki ozdobnej-gwint w podstawie

to z opisu aukcji - chciał za komplet 1250, ja kupiłem monitory za 1100

Ricardozamora, 30 Wrz 2009, 19:47

>Kupiłem Ushery, za kilka dni jak dojdą, usłyszę czy rzeczywiście grają wybitnie, bo 95% opinii o

>nich w necie, jest bardzo bardzo pozytywnych:-)

Oj chyba coś nie tak - czyżby ich "wybitność" skłoniła Cię do sprzedaży po niecałym tygodniu odsłuchów czy nie wpasowały się w zestaw?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powody sprzedazy podane sa w aukcji ["Sprzedaję ponieważ nieco "gryzą" mi się z moim wzmacniaczem, a nie chcę go zmieniać "] ale sam jestem ciekaw czego zabraklo tym tak polecanym monitorkom

Racja, to moja aukcja. Ushery są wybitne, ale z moim GC w muzyce na której zależy mi by grały najlepiej (rock, szczególnie Kyuss), na pierwszy plan wychodzą często talerze z perkusji, a gitara i bas w tle, co uważam za niezbyt ciekawe:-)

Ushery są wybitne, bardzo szczegółowe, ale w muzyce rock/metal czasem mi hałasują a nie grają jakbym chciał.

podejrzewam że ciepły wzmak i byłoby idealnie - wiele osób pisze że z lampą są dopiero wybitne, pewnie mają racją, skoro z lampą słuchali. Dynamikę mają, nie powiem, niepozorne maleństwa.

Nie mam kasy za zmianę wzmaka, ew. dokupienie jakiegoś ciepłego przedwzamaka, najlepiej lampowego, myślę nad zakupem b&w 685, czy MA RS1, w każdym razie lubię o tak zmieniać nawet jak coś mi gra przyjemnie:-)

kfadrato, 8 Paź 2009, 19:21

>Powody sprzedazy podane sa w aukcji...

Dokładnie - "uszatki" od dawna mnie interesują jednak obawiam się ich trochę m.in. zbyt wyeksponowanej góry, dlatego chciałbym poznać konkretne przyczyny tak szybkiej odsprzedaży.

alcol

Widzę że masz Dynaudio 42:-) Właśnie coś takiego ciekaw jestem jakby zagrało:-) (może chcesz się zamienić?:)

Ushery są bardzo bardzo dobre, basu im nie brakuje, ale jak mówię, w brzmieniu u mnie bardzo ważne jak zagra mi muzykę Kyussa:-) A ilość szczegółów na górze, zwłaszcza w talerzach i wysuwanie się ich przed gitarę i bas, jest nie bardzo na dłuższą metę.

Ale głównie dlatego, że chcę zmienić i tyle:-) Jakieś zajęcie, chcę posłuchać wiele sprzętu, nie szukam docelowo określonego brzmienia, chcę dużo i mniej czy bardziej często zmieniać sprzęt, by mieć jakąś orientację, jako że słuchanie po sklepach to nie dla mnie.

Okej - już wszystko jasne.

IMO te Bowersy sobie odpuść (chyba, że faktycznie lubisz eksperymentować) a co do RS1 to wiele dobrego słyszałem jednak to również są dość jasne kolumny. Jeżeli zależy Ci na detaliczności ale niekoniecznie polegającej na wyeksponowaniu górnego pasma to czemu wybierasz "blaszane" tweetery, które w większości dają taki a nie inny efekt?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.