Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens td160 vs td166

donic

Rekomendowane odpowiedzi

166 to uproszczona wersja 160 poczytaj tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A który z modeli starego Thorens - 1XX, czy też 3XX - jest wart zakupu z myślą o jego dalszej ?

W tej chwili jest na ebayu TD160 mkII z wymienionym ramieniem na SME

Ukryta Zawartość

Co prawda nie jest to pierwsza wersja SME 3009 II lecz tzw. wersja SME 3009 II Improved, które jest gorsze od poprzednika (moja wiedza jest wiedza czysto teoretyczna i pochodząca ze źródeł internetowych, gdyż dopiero chcę rozpocząć zabawę z czarnymi płytami). Czy ten gramofon z tym ramieniem jest wart tych pieniędzy ? Czy ramie wcześniejsze SME 3009 II (nie SME 3009 IIImproved) jest rzeczywiście dużo lepsze od tego drugiego (od wersji Improved) ?

Ukryta Zawartość

wg mnie pomiędzy td 160 a 166 nie ma jakiejś dramatycznej różnicy. Oprócz talerza, różnią się jedynie antyscatingiem - 160 ma magnetyczny a 166 wyposażony jest w zwykły ciężarek, który doskonale się sprawdza. Mam wrażenie, że 166 są jakby bardziej niechlujnie wykonane... poszukaj thorensa td 165 - jakość wykonania jest taka sama jak w 160.

lepsze, gorsze - belkot - poprostu jedno bardiej pasuje do jednych wkladek, drugie do innych, na ciezkim zamontujesz denona 103 i z ciekawostek np shura v15 na lzejszym takze shura v15 i chocby jakiegos malego ortofona czy goldringa. Tak wiec lepsze/gorsze jest uzaleznione od posiadanej wkladki, grmofonu i gustow, glowna roznica jest jedynie fakt ze pierwsze tych zestawien sa sprawdzone od lat a wiec takze za czasow z ktorych pochodzi wiekszosc plyt analogowych, natomist wszelkie eksperymenty moga prowadzic do super rezultatow badz tez kompletnej fonicznej kiszki ktorej co gorsza przypadkowi tworcy nie sa zwykle w stanie zweryfikowac :)

standardowa cena to 100-130€ za Th150/160 i 400$ za SME

dla mnie SME poza wygodą kalibracji nie szokuje niczym, dając nieco "blaszany" dźwięk;

w swoich Th zakładam raczej lekkie Mision 774 - cena podobna, wygląda jak samodział ale moim zdaniem gra b. ok

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Piotr__, 29 Wrz 2009, 10:27

"... poprostu jedno bardiej pasuje do jednych wkladek, drugie do innych ..."

Jeżeli moje "... lepsze, gorsze ..." to bełkot wg Twojej opinii, to wybacz ale Twoja odpowiedź, a przynajmniej w cytowanej powyżej części, niewiele odbiega.

Jeżeli znałbym się na tym, to nie zadawałbym takich pytań. Jeżeli zadaję takie pytania, to znaczy się na tym nie znam, a chcę poznać. Myślę, że moje wyjaśnienie powinno wystarczyć, a jeżeli nie, to i tak szkoda czasu.

>>ociss

>wg mnie pomiędzy td 160 a 166 nie ma jakiejś dramatycznej różnicy. Oprócz talerza, różnią się jedynie antyscatingiem -

Jest to akurat różnica dramatyczna, inaczej 160 nie kosztowałby o wiele więcej niż TD166. TD160 ma wewnętrzny talerz metalowy, na grubszej osi obrotu, a więc jest dużo cięższy niż plastikowy w TD166. Nie słyszałem montowaniu jakichś markowych ramion w TD166.

Natomiast firmowe ramiona Thorensa zarówno w TD160 jak i TD166 były kiepskie.

Miałem i ten i ten - różnicy przez ten talerz nie wychwyciłem na tej samej wkładce (nie mówię, że ich nie ma - ja nie słyszałem). Aktualnie mam td 165 w którym co prawda jest plasikowy podtalerz ale na grubym trzpieniu. Gra bardzo dobrze. Uważam zatem, że różnica jest nikła. Jeżeli zaś weźmiemy pod uwagę cenę: 250zł za td165, kontra 600zł za td160, to róznica ta zupełnie się zaciera. Osobiście wolałbym kupić td 165 i dołozyć do niego ramię sme i dorzucić tweaki z www.theanalogdept.com

PS metalowy podtalerz można dokupić na ebayu za 100 zł i wtedy mamy komplet

Jeżeli kupować z myślą o natychmiastowej modyfikacji to ramię nie ma znaczenia. Znaczenie ma silnik i zawieszenie. W 165 montowano podobno różne łożyska - 10mm takie jak w 160 ale i 7mm takie jak w prostszych modelach. Jeśli więc mamy 10mm łożysko i metalowy subplater to nie ma różnicy z 160 (wyjąwszy ramię)

Dziś czytałem w Audio wywiad z gościem od Thorensa. Nowa td 160 kosztuje 8500 zł. Co ciekawe zrezygnowali ze sprężynowego zawieszenia subchassis na rzecz jakichś elastycznych stożków bo "DEALERZY nie byli w stanie prawidłowo wyregulować sprężynowych zawieszeń" - trochę to dziwne tłumaczenie. A cena kosmos. Chociaż recenzję ma dobrą to za te pieniądze wolałbym inny gramofon.

bat73

"... trochę to dziwne tłumaczenie ..."

Tłumaczenie może wydawać się dziwne, jednakże ostatnio byłem w jednym z bardziej znanych trójmiejskich sklepów ze sprzętem, stał tam gramofon - zupełnie podstawowy Pro-ject sądząc po cenie - jednakże sprzedawca nie potrafił go uruchomić. Można by pomyśleć, że nie chciał lecz zapewniam, że w przypadku wzmacniaczy, CD za 10-20 i nawet trochę więcej kPLN odsłuch taki jest możliwy. Zatem zdarzenie to pokazuje, że technika analogowa staje się mało popularna i już tylko samo proste podłączenie gramofonu przekracza możliwości wielu sprzedawców, nie mówiąc już o jego regulacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.