Skocz do zawartości
IGNORED

Motor supply, speedbox... czym jest?

ganzz_gut

Rekomendowane odpowiedzi

bat73, 7 Paź 2009, 09:15

>koszt samego pica to około 11-15 zł, prawda ? W takim razie ja proszę o dwa. Daj znać jaki byłby

>całkowity koszt razem z przesyłką podaj na priva nr konta to przeleję Ci kasę.

Koszt 11.50 sztuka + 7 / liczba szt. (przesyłka ze sklepu) + jakieś 4.5 za wysyłkę do Ciebie

> Czy będziesz miał możliwość sprawdzenia poprawności zaprogramowania PICa ?

Chyba będę mógł ten soft odczytać i porównać z oryginałem, chyba że wcześniej poskładam płytkę.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

To żeby nie było wątpliwości zróbmy liste chętnych na PIC i płytki ;)

1. ganzz_gut - PIC+pcb

2. karbidoczaszka - ???

3. bat37 - ???

4. jarokar - ???

>1. ganzz_gut - PIC+pcb

>2. karbidoczaszka - ???

>3. bat37 - 2 x PIC + 1 x pcb

>4. jarokar - ???

Proponuję jednak założyć nowy wątek "zapisy na forumowy PSU do gramofonów"(czy coś w tym stylu) bo tytuł tego nie oddaje istoty sprawy

Jutro rano zamówie 5 PIC-ów. Jeśli ktoś jeszcze jest zainteresowany to do 9-10 rano proszę o info.

- Duke Ellington -

ganzz_gut, 7 Paź 2009, 20:49

>Założyłem wątek o forumowym psu. Może zaczekaj jeszcze do poniedziałku, zobaczymy czy jeszcze ktoś

>się zgłosi ;)

Ok, do poniedziałku mogę poczekać.

Chciałbym się z tym jednak uporać jak najszybciej, gdyż za jakieś dwa tygodnie znikam z PL i wrócę dopiero w połowie grudnia.

Chciałbym jeszcze z tego miejsca podziękować koledze Timaios za bezinteresowną pomoc w postaci wypożyczenia adaptera do programatora JuPIC.

- Duke Ellington -

koledzy, czy to magiczne urządzenie można założyć do każdego gramo z silnikiem DC. i czy jest sens stosowania go przy ciężkich talerzach kiedy sam ciężar zapewnia (?) płynność obrotów?

>jac660

PSU jest dla silniczków AC, w moim pojęciu wszystkich, gdyż wpinasz w nie wtyczke, tak jak do gniazdka... Co do ciężkich talerzy to się nie wypowiadam, aczkolwiek generalnie nawet najbardziej wypasione gramiaki stosują różne rozwiązania w celu stabilizacji obrotów (od psu poprzez pośrednie kółka napędowe na kilku silnikach skończywszy)... Czyli pewnie poprawi, ale czy będzie to tak duża zmiana jak przy lżejszych talerzach??

Obok stabilizacji obrotów i zmiany prędkości przy pomocy przycisków jego głównym zadaniem (tak to przynajmniej rozumiem) jest zmniejszenie wibracji produkowanych przez silnik AC poprzez wygładzenie sinusoidy prądu i opcję zmniejszenia napięcia po starcie

Wziąwszy pod uwagę, że koszt w wersji podstawowej (tzn. bez wysublimowanej obudowy i części) może zamknąć się w 200pln to chyba warto zaryzykować ;)

Np. Większość gramofonów Rega, kilka modeli Pro-Ject, Kuzma, Linn LP12 i wiele innych.

- Duke Ellington -

Oczywiście thorens z lat wcześniejszych.

Mam pytanie odnośnie TTPSU do elektroników -jakie konkretnie trafa polecacie. Na stronie projektu widać że gość dał toroid i "kwadraciak"(tu wychodzą braki w fachowej nomenklaturze) jakie są między nimi praktyczne różnice. W Krakowie na giełdzie przy Balickiej sprzedają różne trafa - czy ktoś wie coś na temat ich jakości ?

Korzystając z layoutu pcb można to też pokleić na uniwersalnej pcb z punktami lutowniczymi - są takie 100x160mm.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Korzystając z layoutu pcb można to też pokleić na uniwersalnej pcb z punktami lutowniczymi - są takie 100x160mm.

Kilka pytań odnośnie projektu.

Jaką polecalibyście obudowę - plastikową czy metalową.

Co zrobić z uziemieniem ? Mój gramofon ma kabel zasilający 2 żyłowy. Instalacje w ścianie mam 3 żyłową. Do którego punktu prowadzić uziemienie ?

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Myślę że metalowa obudowa była by optymalna i do niej trza by było doprowadzić uziemienie.Może w modushop by poszukać odpowiedniej obudowy (może taka np.http://www.modu.it/economicae.html) i zamówić dla wszystkich zainteresowanych będzie taniej.

Z tym 3cim kablem to uważajcie bo będzie pętla masy jeśli pre też takim będzie podpięty do ściany i połączycie kablem GND gramiak z preampem....

K

Z tym 3cim kablem to uważajcie bo będzie pętla masy jeśli pre też takim będzie podpięty do ściany i połączycie kablem GND gramiak z preampem....

K

ahaja, 9 Paź 2009, 10:09

>Z tym 3cim kablem to uważajcie bo będzie pętla masy jeśli pre też takim będzie podpięty do ściany i

>połączycie kablem GND gramiak z preampem....

>K

Ano właśnie o to pytam. Gdybyś mógł wyjaśnić dokładnie (najlepiej jakiś schemat):

W moim przypadku jest tak że gramofon jest zasilany wtyczką 2 bolcową; masa z ramienia SME jest wyprowadzona osobnym kablem i połączona z obudową preampa (CS blue) - gdy odłączyła mi się od razu pojawiło się buczenie. W tym momencie jest ok. Pierwotnie masa była wyprowadzana kablami sygnałowymi i też było w porzo, ale po zmianie ramienia miałem osobny kabel więc rozdzieliłem. Niestety w tym momencie nie pamiętam czy Chassis i subchassis też mam połączone z tym kablem masy. Będę wymieniał kabel zasilania gramofonu (bo jest za krótki) na 3 żyłowy ekranowany (bo taki mam) i myślałem nie podłączać tej trzeciej żyły ani ekranu, ale jakby co to możliwość jest. Jak więc konkretnie powinienem poprowadzić uziemienie.

Myślę że zacznę od plastikowej obudowy PSU a potem się ewentualnie zamówi metalową.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Witam dostałem odpowiedz w sprawie płytek niestety przy tej ilości 10szt. koszt jednej to ok 50zł. wyszło drogo, spróbuje poszukać jeszcze może coś taniej się uda.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.