Skocz do zawartości
IGNORED

jakie płyty z muzyką audiofilską?

meloman88

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

ostatnio zmieniłem sobie sprzęt Stereo no i zaczyna podobać mi się tzw. muzyka audiofilska a to dlatego że jest tam wiele szczegółów, powietrze, przesrzeń no i pięknie chodzący kontrabas :) tylko nie znam wykonawców bo dotychczas słuchałem głównie rocka i bluesa, chodzi mi o taką muzykę gdzie jest wokal, koniecznie kontrabas, gitara, mogą też być Hammondy, napiszcie co z takiej muzyki słuchacie co polecacie na dobry początek???

niezły wpis jak na melomana, muzyka audiofilska :-)))))

Meloman, nie ma czegoś takiego, jak muzyka audiofilska. Na samplerach testowych audio zwykle jest bardo słaba artystycznie muzyka tylko nagrana w bardo dobry sposób (choć często nienaturalnie "podkręcona" by robić wielkie wrażenie od pierwszego dówięku).

Ale z Twojego wpisu chyba wiem, o co Ci chodzi. Po prostu zacznij słuchać jazzu - z reguły jest znacznie lepiej nagrany niż muzyka rockowa. Z bardziej przyswajalnych rzeczy a dobrze zrealizowanych mogą być okołojazzowe wokalistki, np. Cassandra Wilson, Jacintha, płyty z wytwórni ECM.

Pozdrawiam Stempur

Witam,

Kilka propozycji z mojej strony:

Vocal, gitara, kontrabas:

Katie Melua

Vocal i kontrabas:

Musica Nuda - Petra Magoni & Ferruccio Spinetti

Kontrabas, pojawiają się i hammondy:

Glen Moore

Dużo kontrabasów:

Produkcje: SuperBass i SuperBass 2

Ray Brown, John Clayton, Christian McBride

Jeszcze więcej kontrabasów :):

L'orchestre de contrebasses

Niestety L'orchestre de contrebasses nagrania realizuje tak sobie a i do wartości artystycznej .ożna mieć wątpliwości.

Za to SuperBass - znakomite.

Polecę jeszcze dobrze nagrane i zagrane - Renaud Garcia Fons i Henri Texie. To są kontrabasiści!

Stempur

Wprawdzie to nie są samplery, ale bardzo dobrze nagrane płyty - wytwórnie Alia Vox i polska CD Accent. Przy tym będziesz miał przyjemność ze słuchania muzyki :)

Na tej płycie to dopiero jest kontrabas!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może nie z kontrabasem, ale polecę Ci trochę muzyki audiofilskiej:

1- Roger Waters - Amused To Death - SBM Gold CD

2- Deep Purple - Made In Japan DCC 24k Gold

3- Rush 2112 MFSL24K GOLD

4- Dream Theater Images And Words 2009 Japanese SHM-CD

Chodzi po prostu o to, że są zwykłe płyty i takie które są nagrane z troską o jakość nagrania, do tego często wydane na specjalnych złotych nośnikach. Możesz więc słuchać swoich ulubionych rockowych kapel tyle że zadbaj by były to odpowiednie audiofilskie wydania.

stempur - zgadza się chodzi mi o muzykę taką niezbyt trudną na początek lepiej przyswajalną,

a tak naprawdę to co to są te samplere testowe to jest coś w rodzaju składanki? :) te płyty mają specjalnie podbity dół i góre?

bo znalazłem na allegro sporo takich płyt np. NAIM RECORDS Sampler v. 2

udało mi się dotrzeć do prawie wszystkich polecanych przez Was muzyków no i Cassandra Wilson, Jacintha jak również Ci kontrabasiści to muzyka taka senna że szybko można wieczorem zasnąć, a mnie interesuje coś bardziej dynamicznego z energią żeby dało się tego słuchać :)

czy ktoś zna coś fajnego?

Jak z przytupem to proponuję DANZIG, pierwszą płytę tego zespołu o tym samym tytule - gitara, bas perkusja i wokal. Genialna muzyka i produkcja audiofilska Ricka Rubina. Dzisiaj już się tak nie nagrywa:/

skiba, 29 Wrz 2009, 11:46

>Jak z przytupem to proponuję DANZIG, pierwszą płytę tego zespołu o tym samym tytule - gitara, bas

>perkusja i wokal. Genialna muzyka i produkcja audiofilska Ricka Rubina. Dzisiaj już się tak nie

>nagrywa:/

zwłaszcza sam Rubin: jego Gossip ostatni nie powala brzmieniem...zawartość muzyczna też w sumie blada...

????

JA proponuję RIVERSIDE - RAPID EYE MOVEMENT - tu będziesz miał czego posłuchać. /Riverside to polski zespół muzyczny z nurtu rocka progresywnego. Powstał w 2001 roku w Warszawie. W muzyce zespołu można znaleźć inspiracje takimi zespołami jak Pink Floyd, Dream Theater, Marillion, Opeth, Tool, Porcupine Tree czy Anathema. Muzyka grupy pełna jest mocnych riffów gitarowych, jak i przejść wykonywanych z użyciem keyboardu. Pierwszy album, wydany w 2003 roku, zatytułowany „Out of Myself”, zdobył uznanie krytyków i fanów. Jest to pierwsza część trylogii "Reality Dream". Kolejny – „Second Life Syndrome” - został wydany w 2005 roku, zaś trzeci krążek „Rapid Eye Movement”, miał swoją premierę w 2007 roku.

Koncert odbywający się w Toruniu promuje najnowszą płytę zespołu „Anno Domini High Definition” wydaną w 2009 roku.

Na prawdę nieźle grają płyty świetnie zrealizowane i nagrane. Jeden ze znanych redaktorów muzycznych -polecaną płytę rapid eye movement - słuchał non stop przez 2 tyg. Ale także Out Of Myself - jest niezła a na koniec proponuję „Anno Domini High Definition”.

nick102, 29 Wrz 2009, 19:00

Lubię Riverside, szczególnie na żywo, ale ADHD jest zrealizowany dużo gorzej od poprzednich. Muzycznie zespół się rozwija.

>Koncert odbywający się w Toruniu promuje najnowszą płytę zespołu "Anno Domini High

>Definition" wydaną w 2009 roku.

???

Pozdrawiam

pójdż meloman na dowolny koncert

najlepiej taki, gdzie są prawdziwe instrumenty na nie bity i bajty oraz łomot

posłuchaj muzyki na żywo

a potem sięgaj po muzykę audiofilską

cokolwiek taki słowotwór oznacza

pzdr

ps. odłamem 'muzyki audiofilskiej' jest muzak - muzyka tak samo kiepska jak audiofilska, tyle że przeważnie gorzej nagrana

dzięki za porady, ostatnio słuchałem fajnej płyty Brian Simpson Above The Clouds, jest to gatunek potocznie nazwany smooth jazz :) pozatym że fajna płyta muzycznie to na dodatek świetnie nagrana, czy coś w podobnych klimatach znacie i polecacie???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.