Skocz do zawartości
IGNORED

Kolekcja Chopin - dzieła wszystkie

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba warto zwrócić uwagę na nową kolekcję (20 płyt CD) Gazety Wyborczej: "Chopin - dzieła wszystkie".

Za GW:

20-tomowa kolekcja „Chopin - dzieła wszystkie” powstaje w oparciu o nagrania pochodzące z katalogu największej wytwórni płytowej Universal Music, a dokładnie z jej „klasycznych” oddziałów - Deutsche Grammophon, Decca, Philips - oraz polskiego partnera CD Accord.

Kolekcja Gazety Wyborczej ze znakiem jakości Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina.

W kolekcji znajdą się nagrania laureatów I nagrody na Konkursie Chopinowskim w Warszawie: m.in włoskiego pianisty Maurizio Polliniego, słynnej, kontrowersyjnej Argentynki Marthy Argerich, Stanisława Bunina, młodego Chińczyka Yundi Li oraz dwóch Polaków: Krystiana Zimerman oraz Rafała Blechacza.

Zaczynamy 17 października w 160. rocznicę śmierci Chopina.

Co tydzień bogato ilustrowana książka z płytą.

Na płytach CD dołączonych do kolejnych tomów kolekcji znajdą się:

Tom 1 - CD 1 – Ballady, Barkarola, Fantazja

(Ballades, Barcarolle, Fantasy in F minor)

Nr 423 0902,

Krystian Zimerman

4 Ballady: g-moll op. 23, F-dur op. 38, As-dur op. 47, f-moll op. 52; Barkarola fis-moll op. 60, Fantazja f-moll op. 49

Czas całkowity: 59’23

Tom 2 - CD 2 – Scherzi, Impromptus

(Scherzi)

Nr 439 9472, Czas: 41’23

Ivo Pogorelich

Scherzi: h-moll op. 20, b-moll op. 31, cis-moll op. 39, E-dur op. 54

(Impromptus)

Nr 463 063-2 (463 064-2) Czas: 23’00

Stanisław Bunin,

Impromptus: As-dur op. 29, Fis-dur op. 36, Ges-dur op. 51, cis-moll “Fantaisie-Impromptu” op. posth. 66

Czas całkowity: 64’23

Tom 3 - CD 3 – Etiudy

(Etudes)

Nr 475 6617

12 Etiud op. 10

Nr 470 288-2

12 Etiud op. 25, Trois Nouvelle Etudes

Nelson Freire

Czas całkowity: 60’

Tom 4 - CD 4 – Nokturny 1

(Nocturnes 1)

Nr 477 5718 4,

Maurizo Pollini

Nokturny nr 1-10 – op. 9, 15, 27, 32

Czas całkowity: 43’30

Tom 5 -CD 5 – Pieśni

(Songs)

Nr 463 072-2,

Elżbieta Szmytka, Malcolm Martineau

17 Pieśni op. posth. 74, Czary op. posth., Dumka op. posth.

Czas całkowity: 46’37

Unikalna, nowa kolekcja Gazety Wyborczej, ze znakiem jakości Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina.

Chopin w komplecie, w kultowych nagraniach najwybitniejszych pianistów XX i XXI wieku, pochodzących z najlepszych wytwórni płytowych: Deutsche Grammophon i Decca.

Przy zamówieniu kolekcji (20 tomów) zamiast 499,80 zł zapłacisz 429,80 zł*. Oszczędzasz 70 zł! Wysyłka gratis!

* cena obowiązuje tylko do 16 października 2009 r.

Kolekcja w sprzedaży od 17 października

Zamów: Chopin - dzieła wszystkie (tomy 1 - 20): 429,80 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Część płyt mam, ale i tak zastanawiam się nad kupnem całej kolekcji.

post-17176-100005075 1253712528_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

https://www.audiostereo.pl/topic/58133-kolekcja-chopin-dzie%C5%82a-wszystkie/

Meloman, różnie bywało z jakością płyt z GW, ale w tym przypadku to będą reedycje głównie Deutsche Grammophon i Decca. Może tym razem będzie lepiej z dźwiękiem?

Adalbertus

Tak, kolekcja ukazała się w tym tygodniu (I tom 2CD w cenie 9,90). Oczywiście następne tomy w cenie bodaj 29,90. Są to nagrania oryginalnie wydane w ramach chopinowskiej serii Naxos. Gra niejaka Biret. Raczej zakończę na pierwszym tomie.

pzdr

^Violet, 25 Wrz 2009, 14:43

>Jak będę kupować to całość.

Pierwszy tom, jak często w przypadku takich kolekcji bywa, to prawdopodobnie największa atrakcja z całej kolekcji (a na pewno z pięciu płyt, dla których już podano program).

To reedycja znakomitych interpretacji Zimermana wydanych wcześniej przez DG. Dźwiękowo oryginalne wydanie również jest bardzo dobre, przekonamy się jak będzie w tłoczeniu dla GW.

Tę płytę na pewno warto polecić bez zastrzeżeń, całej serii w ciemno bym nie zamówił.

Gość papageno

(Konto usunięte)

broy

Oceniam bardzo dobrze. Firma Arabesque zaproponowała Ohlssonowi nagranie wszystkich dzieł Chopina, co zaakceptował z entuzjazmem. Większość nagrań pochodzi z lat 1995-97, ale są też z 1989 i 2000. Nagrywano głównie w Nowym Jorku, a koncerty fotrtepianowe w Warszawie. W Pieśniach wspaniała Ewa Podleś.

Wydane starannie na 16 CD. Każdy cykl utworów dobrze opisany. Hyperion wydał to w 2008 roku. Na płytach dumny napis: Made in Poland.

Jakość nagrań bez zarzutu. Np. w porówaniu z nagraniami dokonywanymi przez JVC (dla mnie mistrzostwo w nagrywaniu fortepianu) stoi tuż, tuż.

Nie powinno zabraknąć tej pozycji w kolekcji nagrań Chopina.

• 4 tygodnie później...

Skuszony ceną 9,99 nabyłem w sobotę pierwszy tom kolekcji GW. Płyta tzw. 'bazowa', ballady bezbłędnie gra Zimerman, jakość tłoczenia porównywalna z DG, bardzo ładna edycja - słowem bije na głowę pierwszy tom z kolekcji RP.

Bardzo szkoda, że następne części po 25zł...Choć plusem jest aparat wykonawczy ze stajni Universal (DG i Decca). Może warto choć brakujące nagrania? Sam nie wiem, pewnie skończy się zakupem całości.

pzdr

Edycyjnie byłoby to bardzo przyzwoite, gdyby samej płyty nie potraktowano jakoś tak po macoszemu. Wrzucona jakoś pomiędzy dwie kartki, brrr. Rozumiem, że koniecznie chcemy mieć ten 0% Vatu, ale wypadałoby trochę szacunku dla samej muzyki.

Pierwszy tom, to glównie reedycja jednego z pierwszych albumów Zimermana nagranych dla DG. Piękna gra, nie ulega wątpliwości. Późniejsze tomy to jak to zwykle bywa przy takich kolekcjach zbieranina różnych wykonawców, przy czym w większości są to "specjaliści" od Chopina - m.in. zwycięzcy warszawskiego konkursu. Z historycznego punktu widzenia to bardzo ciekawa propozycja, choć wydaje się że w tej cenie można znaleźć używane oryginalne albumy.

Jako totalny laik w muzyce klasycznej zakupiłem I tom z kolekcji gazety wyborczej bo od czegość trzeba zacząć - dodam że jest to pierwsza płyta z klasyką w mojej kolekcji! ( ok 1000 cd sam jazz ). I stwierdzam jedno - nabędę całość - pierwszy tom piękny bo to piano solo ( posiadam ok 50 albumów piano solo ale typowo jazz ) , jak będzie dalej zobaczymy - ale 100zł miesięcznie to nie majątek. A samo wydanie jest warte nabycia już tylko za szatę graficzną , jest po prostu przepiękne , stonowana kolorystyka , dobrej jakości papier , dużo zdjęć. Jest to najlepiej wydana seria gazetowa z jaką miałem do czynienia. Faktem jest jednak że potraktowanie samej płyty cd jest kiepskie. Pozdrawiam.

-> barca

Nie chcę cię zniechęcać, a płyty nawet nie widziałem, ale czy to na pewno najlepszy wybór? Jeśli priorytetem nie jest posiadanie ładnego boksu na półce, to moim zdaniem nie. Jeśli dopiero zaczynasz z klasyką, to lepiej kupić mniej, chociażby oba koncerty i wystarczy na długo. Nawet gdybyś chciał przebrnąć koniecznie całego Chopina, to zajmie ci to sporo czasu, po drodze będzie wiele odskoków w stronę innych kompozytorów, a po drodze ustalą ci się preferencje co do tego, których pianistów wolisz w których utworach. Możliwości jest wiele, dlatego na pewno preferencje będą inne niż wybór redaktorów.

Nie mówiąc już że cena nie ma nic z atrakcyjności, pierwszy z brzegu markowy boks (też same gwiazdy) kosztuje taniej (wprawdzie bez gazet):

Ukryta Zawartość

To tylko dla porównania, bo tak naprawdę myślę że lepiej mieć coś spójnego niż taką zbierankę z kryterium żeby każda gwiazda tam była.

Ukryta Zawartość

mozartini:

Tak wiem, chciałem pokazać tylko że ta cena zbyt atrakcyjna nie jest. Ogólnie cena za płytę 25 zł jest wysoka jak na boks tylopłytowy, przecież w takim komplecie zawsze są nagranie lepsze i gorsze. A tutaj na dodatek mamy płyty z gazety.

Odpuściłem sobie jednak to wydawnictwo. W całości.

Dzięki za uwagi ale już zdecydowałem że płyty będę kupował. Trudno , nie wątpię że jest coś ciekawszego i w lepszej cenie ale jak pisałem wyżej pasuje mi to wydawnictwo edytorsko i ( chyba ) muzycznie ( to się zobaczy ). Sprawdzałem na stronie DG to są regularne płyty które się ukazywał z katalogu DG a nie jakieś składaki - także dla mnie warto. Zresztą szczerze wątpię abym stał się jakimś strasznym fanem klasyki , mam swoją muzykę którą "kocham" i tą serię traktuję jako ciekawostkę. Napewno nie mam zamiaru tworzyć jeszcze jednej kolekcji pt. 1000 płyt klasyki - jazz mi starcza. Chociaż nie ukrywam że kusi mnie kupienie tego nowego wydawnictwa DG 55cd. I to by było na tyle.

Połowa z tych pozycji to rzeczy wydane przez DG 10 lat temu w ramach ich projektu Chopin COmplete Works, tak naprawdę żadne novum, jakkolwiek dla przeciętnego zjadacza chleba który na myśl o Chopinie myśli raczej o wódce, a fortepian mu się kojarzy ze śpiewającymi fortepianami (czy jak się ten teleturniej w tv nazywa) oraz jakis dziwny wielki instrumnet na którym sie gra nudne pompoatyczne kawałki, to móc posłuchać TAAAKICH wykonań to jak spotkanie z absolutem.

no, Biret niekoniecznie, ale jak ktoś posłucha jak fortepian jęczy z bólu pod palcami Nelsona F to może się przekona, a nie będzie to tylko pseudo znak ukulturalnienia danego domu.

Na zdrowie, polakom!

My już połowe z tych nagrań znamy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.