Skocz do zawartości
IGNORED

PINK FLOYD PULSE NAJLEPIEJ NAGR.....

reactor

Rekomendowane odpowiedzi

PINK FLOYD "PULSE" NAJLEPIEJ NAGRANY ALBUM KONCERTOWY ŚWIATA?

Nurtuje mnie to pytanie od pewnego czasu. Posiadam pierwsze Polskie wydanie tegoż albumu (box z diodą) niestety już mocno sfatygowane, widziałem też koncert na dvd na bardzo przyzwoitym sprzęcie. Nie ma żadnego porównania jeśli chodzi o jakość dźwięku. Dvd jest nagrane fatalnie i w zestawieniu z CD brzmi tragicznie, dodam tylko, że jakość obrazu także nie powala. Według mnie to naprawdę świetny krążek (nawet dla tych co uznają Pink Floyd jedynie z Watersem).

Należy zapytać, czy ta jakość została osiągnięta wyłącznie za sprawą profesjonalizmu inżynierów dźwięku z mobilnego systemu "LE VOYAGEUR" czy też zawdzięczamy efekt końcowy tzw "postprodukcji". Ubolewam nad tym, ale nie słuchałem tego koncertu na vinylu, jestem ogromnie ciekaw jak to brzmi na czarnych płytach. Jeśli ktoś z was jest posiadaczem zarówno wersji vinylowej jak i CD to zachęcam do podzielenia się doznaniami.

z uszanowaniem

RR

https://www.audiostereo.pl/topic/58121-pink-floyd-pulse-najlepiej-nagr/

Witam!

Sorry, że wtrące. Interesuje mnie koncert Pink Floyd. Koncert, który promuje, nie jestem pewny, chyba płytę The Devision Bell (w roku 1994 lub 1995). KOncert był na TV. Utkwiły mi tylko dwa momenty: współgranie gitary elektrycznej z laserami i rozbłysk wszystkich świateł ze sceny w stronę ludzi na koniec koncertu. Prosiłbym bardzo, jeżeli taka płyta (w formacie DVD lub VCD) ukazała się kiedykolwiek i jest gdzieś dostępna, proszę o kontakt na PW. Dzięki wielkie!

Pozdrawiam!!!

Jeszcze raz sorry żem siem wtroncił :)

Elakustyk, 22 Wrz 2009, 23:50

>Witam!

>Sorry, że wtrące. Interesuje mnie koncert Pink Floyd. Koncert, który promuje, nie jestem pewny,

>chyba płytę The Devision Bell (w roku 1994 lub 1995). KOncert był na TV. Utkwiły mi tylko dwa

>momenty: współgranie gitary elektrycznej z laserami i rozbłysk wszystkich świateł ze sceny w stronę

>ludzi na koniec koncertu. Prosiłbym bardzo, jeżeli taka płyta (w formacie DVD lub VCD) ukazała się

>kiedykolwiek i jest gdzieś dostępna, proszę o kontakt na PW. Dzięki wielkie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To musi być ten.

Ale czy na TV był?

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Ukryta Zawartość

Do wyboru,do koloru

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Elakustyk, 22 Wrz 2009, 23:50

>Witam!

>Sorry, że wtrące. Interesuje mnie koncert Pink Floyd. Koncert, który promuje, nie jestem pewny,

>chyba płytę The Devision Bell (w roku 1994 lub 1995). KOncert był na TV. Utkwiły mi tylko dwa

>momenty: współgranie gitary elektrycznej z laserami i rozbłysk wszystkich świateł ze sceny w stronę

>ludzi na koniec koncertu.

Koncert, który widziałeś to "Delicate Sound of Thunder", wydany w 1988 na LP, CD i VHS. Promuje płytę "Momentary Lapse of Reason". Z tego, co wiem nie było oficjalnego wydania na DVD. Szkoda, bo to znacznie lepsze od "Pulse".

I jeszcze jedna uwaga: "Pulse" nie był nigdy wydany na winylu. Mała strata.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Jesteś pewien, że nie było wydane na LP?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na VHS też było wydane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mgoral69, 24 Wrz 2009, 08:06

>A może chodzi o koncert Live in Venice,który odbył się 15 lipca 1989 i był pokazywany w Polskiej

>TV.

Nie, nie. Na 100% koncert był w 1994-95, ewentualnie 96. Miałem na niego jechać do Pragi. Niestety nie pojechałem :((

Elakustyk

Nie, nie. Na 100% koncert był w 1994-95, ewentualnie 96. Miałem na niego jechać do Pragi. Niestety

>nie pojechałem :((

W tym czasie było tylko turne promujące płytę The Division Bell. Miałem okazję być na tym koncercie w Pradze.Legalny wizyjny zapis koncertu z tej trasy wyszedł 11-lat po turne.Dvd "Pulse" materiał pochodzi z londyńskich koncertów .Szkoda że wybrali hale a nie plener.

Witaj mgoral69

To raczej na pewno chodzi o PULSE. JeSli masz nadmiar gotówki to spraw sobie to dvd, ale moim zdaniem szkoda kasy. Lepiej zapoluj na CD z kraju kwitnącej wiśni, tym bardziej na Vinyle.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

RR

Ukryta Zawartość

>> Koncert Delicate Sound of Thunder, film z Wenecji, jest znakomity...

ale mieszacie...

wszystkie koncerty Floydów DVD posiadam a więc jest tak:

Delicate Sound Of Thunder to koncert z 1988roku był nagrany i wydany na VHS narazie na DVD oficjalnie się nie ukazał, na allegro itp. są DVD z tego koncertu ale są to bootlegi

koncert w Wenecji, odbył sie w 1989roku i również był nagrywany przez profesjonalną ekipę i był on na żywo transmitowany ale nigdy nie został wydany oficjalnie na VHS czy DVD, na rynku można dostać bootlegi DVD z tego koncertu i to w świetnej jakości

koncert PULSE został nagrany na trasie promującej CD DIVISON BELL i jest to koncert z Londynu z 1994, ponad rok temu ukazało sie dwu-płytowe oficjalne DVD z tego koncertu ale jak ktoś już napisał jakość nie jest zachwycająca, ale warto to mieć bo lepszego koncertu jak na razie w życiu nie widziałem chodzi mi o muzyke + światła, lasery itd. coś pięknego...

Był...sam to oglądałem...

Kompletny zapis z koncertów w Londynie...

Tylko jak to nasza kochana telewizja ma w zwyczaju(TVP2)

kompletnie przemieszano kolejność utworów...

Ale to napewno "Pulse"...

;)

Wszystko odnośnie koncertu PULSE zostało wyjaśnione dzięki uprzejmości kolegi melomana88.

Tak to ten koncert! mimo kiepskiej jakości warto go mieć. Żałuję, że nie zawitał na forum żaden posiadacz wydanego na vinylu box'a z tego koncertu.

meloman88, 26 Wrz 2009, 19:18

>koncert PULSE został nagrany na trasie promującej CD DIVISON BELL i jest to koncert z Londynu z

>1994, ponad rok temu ukazało sie dwu-płytowe oficjalne DVD z tego koncertu ale jak ktoś już napisał

>jakość nie jest zachwycająca, ale warto to mieć bo lepszego koncertu jak na razie w życiu nie

>widziałem chodzi mi o muzyke + światła, lasery itd. coś pięknego...

Witam serdecznie!!!

Dziekuję za wyczerpujący i chronologiczny opis kilku koncertów zespołu PINK FLOYD. Teraz dokładnie wiem o jaką płytę chodzi i jaką mam kupić, bez względu na jakość nagrania.

Masz rację {meloman88) to był najlepszy koncert :) Z resztą płyta THE DIVISON BELL "rozwala mi pompę" za każdym razem jak ją słucham, druga to solowa Rogera Waters'a "Amused to Death" (nagrana w systemie dźwięku Q-Sond) :)

Dzięki wielki, pozdrawiam.

W istocie, chodziło tylko o to że video wykonane w Wenecji z 89' dokumentuje zasadniczo okres dzialaności zespołu znany jako Delicate Sound of Thunder, tyle że chwilę wcześniej nakręcono pierwszy film bodaj w USA - co zresztą najlepiej pokazuje zbiezność dat: 88, 89 i repertuar. Kto może niech sięgnie po dvd z Knebworth - Pink Floyd dał tam swój bodaj najlepszy koncert z okresu post-Waterskiego. Rok 1990.

Właśnie słucham "Delicate sound of thunder", z winyla wydanego w 1989 roku jeszcze przez radziecką Melodię. Jakość dźwięku jest bardzo dobra. Pytanie do posiadaczy wersji kompaktowej - czy na CD jest tak samo?

• 1 rok później...

Mam pierwsze wydanie na CD i żadnego przesterowania wokali i rzężących chórków nie zauważam.

Miałem brytyjskie wydanie i NRD-kie na winylu i też niczego takie nie zauważyłem mimo, że NRD-wydanie było do d.py z innych powodów.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.