Skocz do zawartości
IGNORED

antyskating na SME3009 Series II S2 imp

g5000

Rekomendowane odpowiedzi

Jak prawidłowo ustawić antyskating na SME3009 Series II S2 improved?

Postępując wg instrukcji SME (dost. np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) s. 12-13) uzyskuję efekt powracającego ramienia. Tzn. ustawiam ramię nad rowkiem startowym płyty a ono powraca do pozycji spoczynkowej (co jest w sumie jasne, nie ma jeszcze siły dośrodkowej bo jeszcze igła nie leży w rowku, a już jest siła antyskatingu z tego ciężarka na żyłce). Jak w takiej sytuacji położyć igłę na płycie żeby jej nie zniszczyć?

O ustawieniu antyskatingu 1.4 razy nacisk igły to w ogóle mogę zapomnieć (ramię jeszcze szybciej wraca). Jedynie ustawienie połowy nacisku igły na antyskatingu powoduje, że ramię stoi nad rowkiem, no ale to jest nieprawidłowo. Może ktoś ma większe doświadczenie ode mnie i podpowie co robić. Dodam, że wszystko zrobiłem dokładnie wg instrukcji - po tych ustawieniach (masa wkładki itd.) nacisk się zgadza z podziałką (zmierzyłem wagą). Używam head-shella Audio-Technica 8.5 g, więc to nie powinno mieć wpływu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość rochu

(Konto usunięte)

Warto zamówić u szklarza okrągły kawałek szkła z otworem pośrodku /taka szklana wersja LP/ albo zdobyć szklany talerz od starej Regi.

Kładzie się coś takiego na talerzu i opuszcza ramię. Obserwując zachowanie ramienia jest bardzo prosto skorygować AS.

Ustawianie AS na czymś takim to kilkanaście sekund.

Czytałem tamten wątek, to Ty uważnie przeczytaj mój post. Problemem jest cofanie ramienia, a nie nieumiejętność ustawienia antyskatingu. Ramię zachowuje się poprawnie na czystej płycie (nie cofa) ale nad płytą wraca. Proszę wyłącznie o odpowiedź ludzi, którzy posiadają ww ramię i znają problem.

Gość vasa

(Konto usunięte)

g5000, 20 Wrz 2009, 12:57

Jeśli dobrze zrozumiałem to ramię ślizga się po półce windy podczas opuszczania, czy tak?

Może półka jest przekoszona i działa dodatkowa siła zsuwająca?

A może jest na niej resztka oleju i wystarczy ją umyć?

pozdrawiam

vasa

"O ustawieniu antyskatingu 1.4 razy nacisk igły to w ogóle mogę zapomnieć (ramię jeszcze szybciej wraca).

Słusznie, zapomnij, bo to nie ma sensu. To antyskating który równoważy ramię na gładkiej plycie winylowej trzeba do grania powiekszyć 1,4 raza, a nie nacisk !

Płyta szklana nie ma sensu - chcemy przeciez aby opory były możliwie podobne do oporów przy graniu. Stąd powinna być gładka płyta WINYLOWA. Na szkle będą znacznie większe naciski jednostkowe (małe pole kontaktu z igłą, bo szkło jest twarde w sensie, ze ma duży moduł Younga.

A na opory wynikające z modulacji, ktore też przykladają sie do powstania siły dośrodkowej dodajemy jeszcze trochę siły antyskatingowej, ale raczej już na słuch (chyba, że ktoś ma bardziej obiektywne środki oceny prowadzenia sie igły).

Jesli sprawdzisz to o czym wspomnial Vasa i nie to jest przyczyna problemu, sprobuj podkleic pod metalowa blaszke sluzaca do unoszenia ramienia przez winde kawalek cienkiej gumy lub innego materialu , ktory zwiekszy tarcie i zapobiegnie przesuwaniu sie ramienia przed opuszczeniem na plyte.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.