Skocz do zawartości
IGNORED

Tani zasliacz stabilizowany 12v min. 30A

rooski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich uzytkownikow szanownego forum. Z gory przepraszam za nieuzywanie polskich znakow ale niestety na aktualnie uzywanym komputerze niemam takiej mozliwosci. Przechodzac do sedna sprawy... Jako ze moja pasja to sprzet Car Audio i ciezko mi wszystko znosic i sprawdzac do samochodu potrzebuje zasilacza stabilizowanego na ok 12-14v (najlepiej cos okolo 13 maks 14v) z wysokim amperazem. Minimum 20-30A. W sumie im wiecej amperow tym lepiej ale niestety chcialbym to zbudowac niskim kosztem. Zasilacz jak juz wspominalem musi byc stabilizowany i miec na wyjsciu prad staly. Dobrze jakby mial jakies zabezpieczenie - szkoda byloby sprzetu w razie jakiejs awarii bo troche mnie to wszystko kosztowalo:) Jako ze jestem laikiem prosilbym o dokladny shemat i spis elementow jakie mi beda potrzebne. Aha. Konstrukcje pewnie zbuduje na tzw pajaku:) Z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam. Rooski

Taa.. 30A i pająk. O życie się nie boisz?

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak już zrozumiesz ile kasy i pracy wymaga zrobienie takiego zasilacza , to ta oferta będzie godna polecenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest to zasilacz sprawdzony który używam do radiostacji i radzi sobie dobrze w peek'ach. TAKIEGO ZASILACZA NIE DA SIĘ ZROBIĆ DIY ZA ! 100 zł , a nawet 200... :) pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Najprościej i najtaniej będzie przynieść na górę akumulator samochodowy.

Można za grosze złapać z odzysku od kogoś, kto właśnie wymienia. Samochód na takim nie startuje, ale tam są prądy znaczeniw eiększe niż 30 A. Jedynie trzeba uważać z kwasem i lepiej chować go w bezpiecznym miejscu gdy nie jest używany. Podobnie z ładowaniem, lepiej nie w pokoju obok łóżka. :-)

Tutaj masz wszystko potrzebne do zbudowania takiego zasilacza.

Ukryta Zawartość

Zasilacz dziala prawidlowo ja bez problemu wyciskam z nigo na swojej stacji 30A.

Jesli bedzie sie tobie on wzbudzal tak przy ok 15A to wystraczy zbocznikowac BD139 malym kodem i wszystko gra :-)

Acha bardziej polecal wersje 3

Pozdrawiam Krawiec

Ukryta Zawartość

A Co innego proponujesz do wzmaka z 1000w rms. Zwłaszcza że niejest on sam... przez strat prądu płakał nie będę. znalazłem coś takiego:

"Zasilacz ze stabilizacją to raptem lm7812/lm317 + ew. dioda/y na masie dla zwiększenia napięcia i kilka/naście tranzystorów. Transformator od halogenów 12v i pare kondensatorów rzędu 10000uF ... koszt max 250pln dla zasilacza ok 20A jak nie więcej."

Co do akumulatorów... stosowałem żelówkę produkowaną do pojazdów militarnych ale trafiła do samochodu. A zwykłego kwasiaka na pewno do domu nie wezmę. Z racji tego że jest toksyczny musiałbym go instalować na strychu albo na balkonie a nie widzi mi wiercenia otworów na kable o przekroju ponad 50mm2 w wynajmowanym mieszkaniu. Plus kabelki od prostownika żeby go ładować. Zostaje więc zasilacz stabilizowany. Prawdę mówiąc myślałem o ofercie inradio, ale myślałem że można to zbudować tańszym kosztem. Po podłączeniu kondensatora 1f wyzbył bym się śmieci z sieci... Ktoś wspomniał o zasilaczu do kompa. Bez przeróbki ani rusz. Niedość że potrafi wiele krzywdy zrobić to w dodatku prąd impulsowy??? Do muzyki? nieeeee:))

darkfenriz, 20 Wrz 2009, 13:06

>Nie masz pojęcia za co próbujesz się zabrać.

>Chociażby po stronie 12V spadek na prostowniku minimum 0,5V przy 30A, policz ile mocy tracisz.

Początek poprzedniego wpisu tyczył się tej wypowiedzi... Przepraszam za zamieszanie.

Ukryta Zawartość

Do tego trafo 2x24V, metalowy mostek prostowniczy i min 22.000uF/35V.

Ukryta Zawartość

Edward, 21 Wrz 2009, 16:27

>Moc 1 kW, przewody o przekroju 50 mm2... niebanalna konstrukcja. Nawet rozruszniki nie miewają

>takich wymagań. Ty to na prawdę potem pompujesz w swoje uszy?

Niestety w CA to jest standart. I to taki średni. Nierzadko wzmacniaczy jest kilka a i kilowatów więcej. I nie zawsze przekłada się to na głośność. Po prostu potrzebna jest dobra kontrola głośnika.

Bo jak wiadomo wat watowi nie równy:)

Wat watowi jest dokładnie równy, to nieprawdziwe powiedzonko ma korzenie zupełnie gdzie indziej.

Życzę Ci i twoim klientom, abyście za 10 lat słyszeli tak samo dobrze jak dzisiaj. Wiem, że to brzmi banalnie, ale utraconego słuchu nie da się przywrócić.

Edward, 21 Wrz 2009, 17:43

>Wat watowi jest dokładnie równy, to nieprawdziwe powiedzonko ma korzenie zupełnie gdzie indziej.

>

>Życzę Ci i twoim klientom, abyście za 10 lat słyszeli tak samo dobrze jak dzisiaj. Wiem, że to brzmi

>banalnie, ale utraconego słuchu nie da się przywrócić.

Więc uwarzasz że 30wat ze wzmaka magnat`a czy innego jbl`a to to samo co 30w z genesisa, dls`a lub brax`a? W takim razie to forum straciło by rację bytu... A co do reszty to jest to powielany bzdurnie stereotyp że jeżeli ktoś pcha sprzęt do auta to tyklo po to żeby naparzać pod remizą ile wlezie... Idąc tym tropem im lepszy sprzęt home audio tym głośniej gra? Raczej nie. W pewnej klasie sprzętu moce na papierze przestają być tak ważne żeby stanowiły jakieś poważne kryterium wyboru. Ale dobrze by było jakby reszta komponentów w torze audio sprostała postawionym wymaganiom.

Oczywiście można zbudować tego typu grzejnik na transformatorze kilkaset-watowym, sporą ilością tranzystorów, kondesatorów i radiatorem z wentylatorkiem. Koszt całości pewnie koło 300PLN, duże grzanie itp.

Sugeruje kupić zasilacz impulsowy o zadanych parametrach, no chyba, że chcesz używać sprzętu zimą i potrzebujesz grzejnika.

Swoją drogą, co to za wzmacniacz samochodowy 1000W RMS?

hehe auto straci o wiele więcej niż półtora konia. Alternator fabryczny przeważnie leci do wymiany, podobnie akumulator. Spalanie też wzrasta o kilka-kilkanaście procent. To za sprawą dodatkowej wagi nierzadko grubo przekraczającej 100kg. Ale trzeba się liczyć z niektórymi następstwami. Pojawiają się też wyrzeczenia ale czego to się nie robi:) Pytasz o mój wzmacniacz? A chociażby jl Audio 1000/1, czy audison vrx2.400. ogólnie to długo by wymieniać. Wystarczy nadmienić że są jednostki wytwarzające ponad 5000w RMS jak np hifonics.

rooski,

wat, jako jednostka mocy nie podlega przedefiniowaniu przez firmę JBL, Magnat czy jakąkolwiek inną. Tylko na to chciałem zwrócić uwagę. Jeśli Twoje głośniki grają inaczaj z jednym wzmacniaczem i inaczej z drugim, to nie dlatego, że "wat się zmienił".

>Idąc tym tropem im lepszy sprzęt home audio tym głośniej gra?

Jaki wzmacniacz do użytku domowego ma moc 1 kW rms? :-D

Może taki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I to na lampie ]:->

Ukryta Zawartość

>wat, jako jednostka mocy nie podlega przedefiniowaniu przez firmę JBL, Magnat czy jakąkolwiek inną.

To rozumiem znakomicie i nie zamierzam w żadnym stopniu podwarzać tej teorii. Chodziło mi bardziej o metaforyczne znaczenie tegoż twierdzenia.

>Jaki wzmacniacz do użytku domowego ma moc 1 kW rms? :-D

Oj znam kilku bohaterów co w domu używaja estradowych końcówek:) Ale nie o takich tu mowa.

Dzięki za propozycję z lampami. Ciekawa lektura ale ja zaznaczając niewiedzę liczyłem na coś łatwiejszego:)

"prąd impulsowy??? Do muzyki? nieeeee:))"

Czuję się jak mówiąc dziecku o tym, że mikołaj nie istnieje, ale w sam wzmacniacz car audio 1kW jest impulsowy, a przed nim jest przetwornica impuslowa.

A 1kW to około 1,3 konia, straty na pasku i alternatorze nie są wielkie.

W każdym razie masz 3 opcje:

1. Zlutować coś używając wielkiego trafa i radiatora jak lubisz graty, koszt pewnie ok. 300-350 zł.

2. Znaleźć i kupić zasilacz impulsowy

3. Zlutować zasilacz impulsowy, w grę wchodzi half albo full bridge z prostowaniem synchronicznym, koszt: grosze + mnóstwo roboty dla kogoś z wiedzą w tematyce.

Wzmacniacze car-audio o mocach 1-5kW nie sa do sluchania muzyki tylko do zdobywania pucharow w dB Drag. Chory na umysle jest ten kto uwaza ze taki wzmacniacz jest konieczny zeby zapewnic tylko ''dobry'' dzwiek.

Wracajac do tematu to zasilacz impulsowy jest najekonomiczniejszy klopot w tym ze nie wiedza o tym firmy produkujace je i zadajace za nie krocie. Dlatego w warunkach domowych latwiej zrobic zasilacz na klasycznym trafie, stabilizator liniowy jest idiotyczny dlatego zaprojektowalem impulsowy (AVT2779), do car-audio mozna podniesc prad ogranicznika do duzej wartosci bo i tak sredni jest niewielki wiec i trafo nie musi byc duzej mocy. Do parametrow 14V 30A wystarczy ok 200W.

Mial tez powstac podobny uklad o pradzie zedu 100A ale za malo jest chetnych no i koszt trafa dosc duzy wiec skupilem sie na kompletnym zasilaczu impulsowym.

>Wzmacniacze car-audio o mocach 1-5kW nie sa do sluchania muzyki tylko do zdobywania pucharow w dB

>Drag. Chory na umysle jest ten kto uwaza ze taki wzmacniacz jest konieczny zeby zapewnic tylko

>''dobry'' dzwiek.

Błagam nie kompromituj się w kwestii CarAudio. Nie prubuje podważać Twojej wiedzy na temat elektroniki bo na tyle się nieznam. Dlatego pytam i pokornie odbieram krytykę wyciągając odpowiednie wnioski. Za to Ty sądząc po Twojej wypowiedzi niemasz bladego pojęcia o CarAudio a wysuwasz tu śmiałe teorie. Znam ludzi którzy na tweetery podają 200w a nawet dużo więcej. I to wcale nie po to żeby grać na całą dzielnię. Poczytaj trochę zanim wysnujesz następne dziwne przemyślenia. Głośniki samochodowe przeważnie maja dużo większe zapotrzebowanie prądowe niż te przystosowane do warunków domowych. Niewiem od czego to zależy więc "gdybał" niebędę. Większość topowych wzmacniaczy ma moce idące w grube setki watów. I przy dobrze zestrojonym systemie zgarnia się na nich garnki w kategoriach SQ(sound quality). Widocznie istneje tu jakaś zależnośc. I nie mówimy tu a kotegori DbDrag czy SPL. Proponuje podjechać kiedyśna jakiś spot czy zawody car audio. Można śmiało podejśc, porozmawiać a nawet bez problemu wsiąść i posłuchać(np własnej przyniesionej płytki). Gwarantuje że jest czego słuchać i wrażenie pozostaje na długo. Pozdrawiam. Rooski

>Czuję się jak mówiąc dziecku o tym, że mikołaj nie istnieje, ale w sam wzmacniacz car audio 1kW jest

>impulsowy, a przed nim jest przetwornica impuslowa.

impulsowy... hmmm...

Ukryta Zawartość

> a przed nim jest przetwornica impuslowa.

A po drodze jest kond 1f i często jeden lub nawet więcej elektronicznych stbilizatorów napięcia Helix power station.

>A 1kW to około 1,3 konia, straty na pasku i alternatorze nie są wielkie.

Aleternator jest przeważnie obliczany na określone zapotrzebowanie prądu dla samochodu z jakąś tam granicą do góry. Częstokroć starczą dopiero dwa aku. I co wtedy? Wymień alternator po przerobieniu połowy mocowań na dwa razy większy a wtedy zobaczysz jak odczuwalnie spada moc i wzrasta spalanie. Dokładnych pomiarów nigdy nie robiłem. Ale nie o tym tu mowa.

Ukryta Zawartość

rooski, 22 Wrz 2009, 15:52

>impulsowy... hmmm...

Oczywiście, że tak. Klasa D. Producent pisze o tym na swojej stronie:

"Class D Amplifier Circuit

The J2-1000.1 employs an advanced Class D switching design that allows it to produce 1 kilowatt of clean subwoofer power while drawing significantly less current from your electrical system and generating less heat than a conventional Class A/B or Class B design."

1kW w klasie AB, czy B byłby sporo większy, a gdzie jeszcze przetwornica. Poza tym chyba miałby rurki do podłączenia pod chłodnicę bo co robić taką ilością ciepła. Dobry byłby na zloty. Kiełbaskę by można usmażyć ;)

>>impulsowy... hmmm...

>

>Oczywiście, że tak. Klasa D. Producent pisze o tym na swojej stronie:

niechodziło mi o podważanie Twojej wypowiedzi. To że wzmak jest w klasie D to wiem doskonale jednakże latami wysłuchiwałem że prąd impulsowy do muzy jest niepolecany. A tu poparz taka niespodzianka:) Faktycznie jak czytam to nie wygląda to tak jak chciałem.

Ukryta Zawartość

A ten?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.