Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz 4000 - co i jak ulepszyć?

Gość Pytający

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pytający

(Konto usunięte)

Jestem od niedawna właścicielem zestawu marantz cd4000 i pm4000. Wiem już, że macie kiepską opinię o tym sprzecie, ale dla mnie po starych unitrach to był bardzo przyjemny skok. Chciałbym jednak w przyszłości w miarę dopływu gotówki trochę ten sprzet podrasować.

Czy w przypadku tych modeli jest to możliwe?

Co i w jakiej kolejności robić, żeby wyczuwalnie poprawić dźwięk?

Gdzie zdobyć plan techniczny tych działań i podzespoły? (w lutowaniu :) mogę liczyc na pomoc znajomego elektronika, ale musialbym wskazac mu dokładnie co jest do zrobienia.

Czy najpierw wziąć się za wzmacniacz, czy za cd?

Czy taka operacja na sprzęcie tego rodzaju jest ryzykowna?

Jakie koszty trzeba wziąć pod uwagę?

Jaki efekt mogę uzyskać docelowo, to znaczy - czy tak podrasowany marantz zbliży się jakością do NAD-a.

Wiem oczywiście zaraz powiecie, że lepiej sprzedać tego marantza i kupić NAD-a, ale chciałbym jednak trochę powalczyć z tym, co mam.

Bardzo prosze o wskazówki i z góry dziękuję tym, którzy potrafią poświęcić odrobinę czasu na wskazówki dla takich laików jak ja.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/5806-marantz-4000-co-i-jak-ulepszy%C4%87/

Niechciałbym bredzić, bo nie zajmowałem się tym modelem, ale skoro nikt nie odpowiedział, to może na początek coś spróbuję "zastępczo" powiedzieć. Proponuję na początku wstawić clocka, gniazdo sieciowe z filtrem, wytłumić matą bitumiczą obudowę i zobaczyć jakie są kondensatory elektrolityczne, w szcególności wokół przetwornika - jeśli standardowe to można się zastanowić nad ich wymianą. Zastanów się też nad wyrzuceniem tranzystorów "mute" bo one dość pokaźnie psują dźwięk. To takie standardowe posunięcia, które z reguły dają przyzwoite efekty. A....jeszcze jedno - u mnie duże efekty daje wymiana kondensatorów w filtrach na dobre foliowe np. polipropylenowe o tolerancji 1%. Możesz też zastanowić się nad zbudowaniem zewnętrznego DAC`a.

Czesc, ja jestem od niedawna raczkujacy w grzebaniu w sprzecie, poczytalem wiele na forum tym i innym... nie ma sprzetu w ktorym nie mozna by cos grzebnac:) Za kilka chwil pewnie wpadnie ktos bardziej doswiadczony i albo poprze moje sugestie albo cos doda, (albo i nie). W marantz-ach dobrze spisuja sie OPA2604 jak okreslil pewnien wlasciciel marantza troszke je temperuje w gornym zakresie, nadaja troszke bardziej lapowe brzmienie, sprawdz jaki jest u ciebie i rozwaz jego wymiane, naturalnie sa jeszcze inne ktore brzmia calkiem inaczej np 2134 (ja obecnie uzywam i chwale go sobie). Poszukaj chematu tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bez schematu raczej malo mozna zrobic dobrego, przeanalizuj kondensatory na torze audio, wymien na lepsze, albo zbocznikuj foliowymi, ja obecnie chce sie dowiedziec czy mozna bocznikowac ceramikami, wiec nie wypowiadam sie na ich temat, zwieksz pojemnosci w zasilaniu, nie sadze ze marantz stosuje kiepskie wiec nie wymiana nie dodanie ma sens, wowczas powinienes koniecznie wzmocnic diody w mostku.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość Pytający

(Konto usunięte)

Uffffffff, gdybym mógł jeszcze poprosić o szczegolowe nazwy tych szlachetnych ;) podzespołów. Czy są gdzieś w sieci dostępne schematy? Tak jak pisałem, polutowałby to za mnie znajomy, ale musiałbym mu wskazać co i dostarczyć te wszystkie elektroniczne cudeńka. Jak się za to zabrać. I jeszcze - co to jest ten zewnętrzny DIM (chyba tak to się nazywało)

Może na początku wlutuj nowego master clocka i zobacz czy modyfikacje tego sprzętu dają zamierzony efekt. Dołączając nowego DAC`a - na pewno możesz osiągnąć b. dużo, ale jest to trochę więcej roboty.

Co do groźby popsucia sprzętu - zawsze trzeba pamiętać, że wyciągając płytę cd z elemenrtami najlepiej położyć ją na uziemnionym blacie (metal, folia metalowa) i masę układu łączy się z tyb "blatem", używa się do modyfikacji dobrej lutownicy grzałkowej z uziemnionym grotem i ja jeszcze dodatkowo uzemniam rękę (zaczepiam kabel uziemniający do bransolety od zegarka). Kabel rzecz jasna idzie do wodociągu. Takie środki ostrożności zapobiegają uszkodzeniom wywołanym przez przepięcia.

Witam

Nie znam dokładnie tego modelu, ale sprawdziłem przy innych okazjach . Warto powymieniać elektrolity zwłaszcza te w zasilaczu i kondensatory sprzęgające. To zawsze działa.. Dać większe trafo , a najlepiej dać dwa - osobno dla cyfry i analogu.

Kolejny krok - wywalić wszystkie scalone stabilizatory napięć i zastąpić je stabilizatorami tranzystorowymi bez sprzężenia..

Dalej można zająć się wyjściowymi kondensatorami separującymi składową stałą ( polecam cynkowe SRC )

Pozdrawiam

DAC, jest to Digital/Analog Conventer - czyli po naszemu konwenter analogowo cyfrowy, firmy które to produkuję to m.in. Burr-Brown. Co do kupna, poszukaj w sklepach elektronicznych takich układów. Stosuje je się w wielu urządzenia, poza odtwarzaczami CD.

Kiedyś w firmie, stosowaliśmy je w cyfrowcy wzmacniaczach, w aktywnych monitorach studyjnych.

Gość Pytający

(Konto usunięte)

W Allegro znalazłem jedno takie ogloszenie. Co o tym sądzicie, czy będzie pasowało do mojego marantza?

"Układ scalony CS4390KP firmy Crystal Semiconductor

24-bitowy DAC Hi-End Audio, obudowa do motażu przewlekanego

Jest to stereofoniczny przetwornik C/A zintegrowany z filtrem cyfrowym

umożliwia wykonanie zewnętrznego przetwornika do odtwaracza CD

lub poprawę brzmienia przez zamontowanie go wewnątrz CD zgodnie z aplikacją

http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/download.php?id=4163

Stosowany m.i. przez: Meridian,Kustagon,Creek,Roksan,Myryad

układ jest nieużywany, musiałem kupić więcej i mi zostało

wysyłka Pocztą za pobraniem lub przedpłata (wtedy wysyłka 3.60pln) "

Pytający, DAC służy to zmiany sygnału cyfrowego (zer i jedynek) na sygnał akustyczny - w skrótowym tłumaczeniu :-)

Co do montarzu przewlekanego to jest to SMD i raczej trudno jest to wykonać w warunkach amatorskich w domu. To tego potrzeba specjalnych maszyn lutowniczych. Nie wiem czy wiesz, ale tak dla ciekawostki podam, że układy w technologi SMD, występują w scalakach wzmacniaczy mocy, np STK.

ps. jak byś czegos jeszcze nie wiedział tu pytaj :-)

Pozdrawiam

Gość Pytający

(Konto usunięte)

Uffff. Może zatem postawię pytanie prościej. Jakich zmian dokonać w cd, żeby udczuć radykalną poprawę dźwięku? Komu to zlecić i ile zaplacić? Tuningować najpierw wzmacniacz czy cd?

po pierwsze wymienić znajdujące się w nim kondensatory np. na produkty Elny. Dalej zwiększyć pojemnośc filtrującą w zasilaczu. A także można bobawić się jeszce przerabiając preamp.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.