Skocz do zawartości
IGNORED

słuchawki i reszta co wybrać

reactor

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus Panie i Panowie!

Na początek pozwolę sobie oznajmić, iż jestem ogromnie rad, że po dosyć długim okresie "zaglądania" na serwis "Audiostereo" udało mi się zarejestrować. Oto jestem i chciałbym napisać kilka słów!

Myślę, że w ciągu najbliższych sześciu miesięcy dokonam zakupu sprzętu do odsłuchu nagrań (głównie z płyt analogowych), oto wstępna lista produktów, które biorę pod uwagę:

SŁUCHAWKI: HD 600/650, z naciskiem na HD 650, BD DT880

WZMACNIACZ: Skorpion HV-1, X CAN V3

ŹRÓDŁO: początkowo gramofon przejściowy, zakładam zmianę na lepszy, lub własny o wiele lepszy miejmy nadzieję DIY.

CD: tutaj sprawa nie rozwiązana.

Będę zobowiązany jeśli Państwo wypowiedzą się na temat moich planów. Jestem otwarty na sugestie osób obeznanych w temacie słuchawek. Szczególnie liczę na rady użytkowników wymienionych przeze mnie modeli słuchawek wraz z wspomnianymi wzmacniaczami.

Pozdrawiam serdecznie

Reactor

https://www.audiostereo.pl/topic/58053-s%C5%82uchawki-i-reszta-co-wybra%C4%87/

Jeśli chodzi o słuchawki to musisz albo odsłuchać przed kupnem wsponmniane modele, albo określić, jakiego brzmienia oczekujesz, gdyż Sennheiser i Beterdynamic to zupoełnie inna szkoła brzmienia: Sennki koloryzują i słodzą, czarują dźwiękiem, Beyery grają bardziej surowo, rzekłbym "prawdziwie" - co może być nieprzyjemne w przypadku odsłuchów gorzej zrealizowanych płyt. Krócej mówiąc: stawiasz na relaks, czy na analizowanie nagrań?

W kwestii wzmacniaczy się nie wypowiadam, bo ze słuchawkowców znam tylko to, co posiadam, czyli Holdegrona Standard.

<><

Co do słuchawek na polecałbym Ci zdecydowanie posłuchać obu modeli, tak jak kolega Bednaar napisał, grają zupełnie inaczej i powinieneś wybrać sam, który sposób prezentacji Ci bardziej odpowiada. Ja miałem oba modele i zdecydowanie bardziej podobało mi się jak grał HD 600 i ten sobie zostawiłem. Pewnie zależy to tez od reszty sprzętu i muzyki jakiej się słucha, ja słucham generalnie rocka i metalu. Wzmacniacz dobierałbym pod już wybrane słuchawki.

Bednaar, d_b, markslav dziękuję za szybką odpowiedź!

Każdy ma swoje preferencje muzyczne, tak na dobrą sprawę do każdych upodobań pasują inne słuchawki. Ja niestety nie mam w chwili obecnej tego luksusu i mogę sobie pozwolić jedynie na jedną parę słuchawek. Sytuacja wydaje mi się o tyle skomplikowana, że nie ograniczam się do jednego gatunku muzyki. Słucham dużo rocka ( mówiąc bardzo ogólnie) począwszy od Pink floyd, przez Genesis, King Crimson, kończąc na Megadeth czy Danzig. Słucham tez jazzu, elektroniki i sporo muzyki klasycznej, wliczając muzykę filmową za, którą przepadam.

Od słuchawek oczekuję czegoś wyjątkowego, wielu godzin nieprzerwanej nirvany jeśli można to tak określić. Kolejna sprawa to możliwość odsłuchu w sklepie, zgadzam się, że odsłuch poszczególnych modeli jest wskazany, ale skoro dostaje od sprzedawcy słuchawki prosto z opakowanie nie wygrzane i podłączone do sklepowego sprzętu to jak wygląda w tym przypadku wiarygodność takiego testu?

pozdrawiam

R

Ja uzywam HD 280 PRO. Troszke wiecej gory jak sie je zaczyna uzywac (kilka lat temu wymienilem na ten inny model Sennheisera), ale potem sie przywyknie i gra jak trzeba. To juz moj drugi egzemplarz tego modelu. Poprzedni popękał na pałąku po jakichs dwoch latach intensywnegio uzywania. Obecny ma dopiero roczek.

Wybrać wzmaka Forum608 i połączyć z Tecnicsami RP F30 - nirvana gwarantowana....Senki HD 600 przy tych Technicsach to zabawki...i piszę to jako posiadacz RP F30 i Senków HD 800.....moze kiedyś zmienię zdanmie jak poszukam jakiegoś wyjątkowo mocnego wzmaka z mięsem do HD 800....na razie RP F30 robi z nimi co chce.....

Apetyczny, zyzio

Dzięki za wasze rady. Owszem biorę pod uwagę Forum608!, jestem tu nowy, ale słyszałem, że jeden z "forumowiczów" jest autorem tej konstrukcji, jak wygląda sprawa z zamówieniami?

• Użytkownicy+

Polecę ci OTL Marka Bożka (nick na forum Bomarek). Senki i Bayery to dwa światy. Przeciwnie niż koledzy twierdzę że senki HD 600 są bardziej analityczne ze szczuplejszym ale dokładniejszym basem.

• Użytkownicy+

Tu znajdziesz więcej o wzmacniaczu (zdjęcia itd) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie polecam konstrukcji DIY - trudno je póżniej odsprzedać, kiedy chcemy kupić kolejne, lepsze konstrukcje (a na pewno spezedaż taka będzie się wiązała z dużą stratą - chyba, że kupimy już taki egzemplarz DIY przez kogoś właśnie odsprzedawany). Poza tym konstrukcje DIY często nie są powtarzalne dźwiękowo. Polecam raczej na dobry początek MF X-Can V3. Co do słuchawek to tu jest większy wybór, ale do rocka kompromisowym wyborem może być Sennheiser HD-595. Pozdrawiam.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Violet, 21 Wrz 2009, 10:06

>Nie polecam konstrukcji DIY - trudno je póżniej odsprzedać, kiedy chcemy kupić kolejne, lepsze

>konstrukcje (a na pewno spezedaż taka będzie się wiązała z dużą stratą - chyba, że kupimy już taki

>egzemplarz DIY przez kogoś właśnie odsprzedawany).

Nie zgadzam się - Holdegrony są bardzo chodliwe na Allegro, wersja podstawowa osiąga ceny ok 300 zł, a więc niewiele taniej, niż nówka prosto od producenta.

<><

W tym wątku widzę, że każdy chwali to co sam posiada. Innymi słowy - każda pliszka swój ogonek chwali, a innych ogonków to pewnie nawet nie widziała. Zaryzykuję twierdzenie, że Violet nigdy nie słuchał konstrukcji DIY, więc łatwo mu się pisze. Dźwięk się nie powtarza nie dlatego, że ktoś nie potrafi, tylko dlatego, że konstruktor czasem coś usprawni, a nie, że natrzaskał 10000 egzemplarzy i musi to najpierw sprzedać, zanim wypuści coś poprawionego - głownie w kwestii kosztów produkcji.

Ja polecam SOHA II, bywa, że jakiś DIYowiec odsprzedaje go po kosztach. Konstrukcje do tej pory tu wymienione nie bardzo mogą nawiązać walkę z tym wzmacniaczem, a cena nabycia może być niższa, niż niektóre "kultowe" urządzenia DIY wciskane na AS w wersji max full wypas extreme limited. Wiem, bo słuchałem parokrotnie. Na audiohobby.pl jest opinia o SOHA II w wątku Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy. X-Cansa v.3 trzeba modować, żeby zagrał rasowo, no i osobne PSU bardzo jest wskazane, bo wewnętrznie on jedzie z powielacza napięcia.

Holdegron to, zdaje się, już pozycja oczko wyżej niż DIY? Przynajmniej ja to tak odbieram. Pisząc DIY miałem na myśli głównie konstrukcje "forumowe", jakieś OTL z Allegro, etc.

Michał, czekałem tylko na Twój wpis :)

Słuchałem (i widziałem) różne słuchawkowce DIY - nie polecem ich generalnie. Ale oczywiście są wśród nich wyjątki. Pozdrawiam.

Violet - faktycznie, Holdek to już - można rzec - produkt półseryjny, ale byłem kiedyś świadkiem ostrej walki na Allegro o Foruma608. Zatem nie do końca jest tak, jak napisałeś.

michelangelo, 21 Wrz 2009, 10:58

>W tym wątku widzę, że każdy chwali to co sam posiada.

Hmmm... wpis kolegi Apetycznego traktujący o pękającym pałąku Sennków HD280Pro nie zachęciłby mnie do zakupu tychże słuchawek, i jeszcze do dźwięku się trzeba przyzwyczajać;)

<><

• Użytkownicy+

Violet,OTL to już mała produkcja, a niepojedyńcze składaki. Do 1000zł nie znajdziesz nic porządniej wykonanego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie!

Tyle wpisów, tyle zdań! jestem wdzięczny za każdy post. Miło tak podyskutować o interesujących rzeczach. Nie do końca zgadzam się, że konstrukcje DIY są złe. Wydaje mi się, że jeśli mamy gruby portfel to łatwo jest nazywać się "audiofilem", natomiast konstrukcje DIY mają na celu dostrczenie dobrego dzwięku nie koniecznie za duże poieniądze. Jestem w kontakcie z Piotrkiem608 i Panem Markiem (Bomarek). Rozglądam się to tu to tam za sprzętem DIY, zobaczymy co z tego wyjdzie.

pozdrawiam

R

Violet, nie gniewaj się, ale coraz rzadziej się loguję na to forum. ;) W sumie zgadzam się z Tobą, jest dużo nienazwanego badziewia DIY, które pojawia się co rusz to gdzieś na aukcjach i są to urządzenia "jedyne w swoim rodzaju". Zadanie forów sprowadza się wtedy do wytworzenia odpowiednich mitów na temat NOS, OTL, itp., żeby jelonek wiedział co ma wpisać w wyszukiwarkę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bednaar

18 Wrz 2009, 08:37

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 991 / 504 / 6

Jeśli chodzi o słuchawki to musisz albo odsłuchać przed kupnem wsponmniane modele, albo określić, jakiego brzmienia oczekujesz, gdyż Sennheiser i Beterdynamic to zupoełnie inna szkoła brzmienia: Sennki koloryzują i słodzą, czarują dźwiękiem, Beyery grają bardziej surowo, rzekłbym "prawdziwie" - co może być nieprzyjemne w przypadku odsłuchów gorzej zrealizowanych płyt. Krócej mówiąc: stawiasz na relaks, czy na analizowanie nagrań?

Nie no jasne HD 600/HD 650 daja relaks a DT 880 oddaja prawdziwosc brzmienia. Czego ja sie na tym forum jeszcze nie naczytam? DT 880 niezaleznie od wersji brzmia bardziej miekko i lekko koloryzuja gore natomiast oba w/w modele Sennheiserow graja nieco inaczej. HD 600 maja wiecej szczegolow na gorze i lepsza srednice natomiast HD 650 lekko wycofana srednice (w stosunku do HD 600) i sa moim zdaniem nieco mniej analityczne ale maja lepszy nizej schodzacy bas. Co kto lubi. HD 600 bywaja bezwzgledne dla gorszej jakosci sprzetu. Zgadzam sie w 100% ze MF xCan v 3 potrzebuje dobrego tuningu zeby przyzwoicie zagrac. Co do wyboru wzmaka odsylam tez na audiohobby. Piotrek Ryka (ktorego mam okazje znac osobiscie) i spolka maja naprawde sporo do powiedzenia.

• Użytkownicy+

reactor, tak wyglądają OTL, lub jeszcze lepiej - nowsze wersje. P. Piotr Ryka zajmuje się drogimi zabawkami, ja też kiedyś pytałem o tani (min. OTL).

Zdaję sobie sprawę z ograniczeń wzmacniacza Musical Fidelity X-Can V3 oraz faktu, że fabrycznie jest on zaopatrywany w dość ubogi, a nawet śmieszny zasilacz. Niemniej jednak, uważam ten wzmacniacz za rozsądny kompromis pomiędzy jakością a ceną. Porównywałem kilka wzmacniaczy z tego pułapu cenowego - 1000-1500zł i sądzę, że X-Can V3 wychodzi z tego zestwienia całkiem obronną ręką. Owszem, zawsze jest coś lepszego - to fakt, ale na coś "startowego" trzeba się zdecydować i osobiście, mówiąc prawdę, nie żałuję wyboru.

X-Psu V3 (czyli firmowy zasilacz m.in. do X-Can V3) planuję kupić, ale:

1. Nie jest to takie łatwe, bo MF nie produkuje już tego modelu, a na aukcjach pojawia się dość rzadko. 2. Ciągle mam inne "ważniejsze" audio-zakupy, więc tracę "czujność" przy jego zakupie.

Ale mam świadomość niedoskonałości sprzętu i chęć poprawy :) "Tjuningować" wnętrz X-Cana nie zamierzam.

Pozdrawiam.

Violet dzięki za zainteresowanie.

Odwiedziłem stronę Holdegrona, to DIY, ale wydaje mi się, że zdecydowanie o krok dalej niż konstrukcje z forum. Skoro mają stronę i można powiedzieć gamę produktów to już nie do końca czyste DIY. Niestety nie miałem w życiu do czynienia z żadnym wzmacniaczem słuchawkowym, więc gdybanie w stylu "chyba wybiorę tego bo jest najlepszy" nie wnosi niczego do mojej obecnej sytuacji. Nie zmienia to faktu, że jestem wszystkim wdzięczny za opinie i rady, to może mi jedynie pomóc.

• Użytkownicy+

Masz jeszcze linki, cytat z pierwszego z nich :

"Jesli wydaje Ci sie ze Holdegron zagra lepiej/poprawniej od OTL? Gruuuubo sie mylisz!!

Mialem Holdegrona(moj pierwszy wzmacniacz sluchawkowy) w bezposrednim porownaniu z OTL, zagral zdecydowanie i bezapelacyjnie gorzej pod kazdym wzgledem!!"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.