Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo DX-6850 400 zł, czy warto?

rafal24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam taki sobie sprzęcik, ampli yamaha 663, głośniki jamo 606 hcs i dvd Pioneer 410. Niestety, pionek kompletnie nie nadaje sie do słuchania muzyki. Kupiłem ostatnio yamahe cdx 493, dźwięk o niebo lepszy, ale niestety już ją sprzedaję, bo słabo radzi sobie z nagrywanymi płytami. Szukam jakiegoś solidnego cd do tego zestawu, wielkich wymagań nie mam, wszystko będzie lepsze od dvd pioneera. Nie bardzo wiem, co by tu kupić. Nie chce się rozczarować jak po ostatnim zakupie ( całe szczęście, że kosztowała parę zł). Trafiłem u siebie w Łodzi na Onkyo DX-6850 Integra za 400 zł. Sprzedawca twierdzi, że nie ma problemu, żebym sobie przyjechał i sprzęt testował. Wertując fora znalazłem jednak sporo negatywnych opinii, głównie związanych z awaryjnością i brakiem lasera na wymianę.Czy potwierdzacie takie opinie? Jak kupię kolejny niedziałający sprzęt albo popsuje sie po miesiącu, narzeczona mnie zabije:D Macie jakieś pomysły na sprzęt do 500 zł? Słucham rożnej muzyki, moje wymagania to dynamika, bas i w miarę przestrzenny dźwięk. Jestem laikiem, Wy, drodzy użytkownicy macie z pewnością o niebo większe doświadczenie. Czy warto myśleć o tym Onkyo i zagra on poprawnie z moim sprzętem? Czy może polecacie coś innego do tego zestawu? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/58046-onkyo-dx-6850-400-z%C5%82-czy-warto/

Faktycznie to jeden z tych przyzwoitych pod wzgledem brzmienia cedeków Onkyo i myslę, że sonicznie byłbyś raczej zadowolony ale laser jest praktycznie nieośiągalny a cedek jest wiekowy, więc jest spore prawdopodobieństwo, że długo się nim nie nacieszysz. IMHO należy poszukać czegoś inego.

Dokładnie - poszukaj czegoś innego. Miałem to DX-6850 i grało pięknie, ale potem zaczęły się problemy z odczytem płyt - nie dotyczyło to lasera, tylko kwestii mechanicznych, ale po gruntownej naprawie wciąż zdarzały się sporadyczne przeskakiwania podczas odtwarzania. W rezultacie odtwarzacz zmienił właściciela. Poszukaj czegoś z tanim i dostępnym laserem, np. KSS-213.

<><

Heh, jednak Świat jest mały:))

A powiedz mi jakie konkretnie modele masz na myśli :"Poszukaj czegoś z tanim i dostępnym laserem, np. KSS-213."? Nie bardzo mam pojecie, gdzie to gra?

Do 500zł, chyba warto marantza 67. czy 63 a nawet 53 mk2. zagra na pewno lepiej od dvd, zresztą odtwarzacze z przedzialu 100-200zl zagrają o wiele lepiej od byle jakiego dvd. ostatnio był na alledrogo (67 mk 2 se) za 320zł, 2 razy, nikt nie brał (nie, nie mój, nie reklamuję;-). onkyo trochę wadliwe u mnie było/jest, a taki marantz, zero problemów.

Faktycznie, 16 lat temu jak się ukazał Marantz CD63, to nieźle namieszał w swoim segmencie rynku. Jego następca CD67 był równie dobry. Ja sam 12 lat temu porównywałem kilkanaście odtwarzaczy CD z segmentu do 2500zł, najlepszy okazał się Marantz CD67SE. I tą pozycję długo utrzymywał, dość powiedzieć że jeszcze 3-4 lata temu te modele z rynku wtórnego godne były polecenia. Ale czas mija nieubłaganie. Dziś w cenie Marantza CD67 można kupić źródło które gra wyraźnie lepiej. Już nawet goła, nieruszana lampucera, podłączona tak jak przyszła z Chin zagra lepiej od CD67. No ale 3 lata temu nie wiedzieliśmy nawet że coś takiego się pojawi, i wtedy Marantz to było coś.

McGyver

Czyli w tym przedziale cenowym, do 500zł, najrozsądniej jeśli chodzi o Cd, kupić dac lampucerę i jakieś cd? Pytam bo też szukam i szukam, kombinuję i zmieniam. Dodam że miałem lampucerę przez kilka tygodni, grała z marantzem 53mk2 na Heco V. 500 i GC na LM 3886, i dźwięk był bardzo basowy, za bardzo, więcej szczegółów, ale nienaturalnie, sam marantz grał naturalniej, mniej męcząco.

natomiast Bardzo zadowalał mnie dźwięk yamahy cdx900 i szukam czegoś co zagra takimi wysokimi tonami i nie za dużym, świetnie w tym cd wg mnie kontrolowanym basem..

Widocznie masz coś nie tak w systemie lub z akustyką pomieszczenia, bo nawet fabryczna lampucera równowagę tonalną ma poprawną, i nie powinna powodować takich zjawisk. Prawdopodobnie inne źródła których używałeś miały po prostu ograniczony bas. Fabryczna lampucera to tylko przedsmak tego co potrafi użyta w niej kostka CS4397. A więc z czasem można ją ulepszyć i wskoczyć na jeszcze wyższy pułap jakosciowy.

Myślę że to kwestia i pomieszczenia (tylko 12 mkw) i konfiguracji - wszystko z akcentem basowym, dlatego dodanie lampucery lekko męczyło basem, jakby lekko przesłaniał on dźwięk, na dłuższą metę denerwujące, nienaturalne, choć w niektórych nagraniach pomagało.

Marantza nie brałem pod uwagę, a w sumie nie wiem dlaczego. Chce tylko znaleźć cos na miejscu, żeby sprawdzić czy czyta płytki. Ja mam ze swoja yamahą taki problem- czyta stare, nagrane i porysowane płyty bardzo szybko, te które nagrywałem ostatnio ja- już różnie. Część czyta bez problemów, a część nagranych na tym samym nośniku i nagrywarce już nie! Czary jakieś czy co....Albo odtwarza od początku ale nie zmienia ścieżek. Nie wiem, co jest przyczyną, nagrywałem już na różnych nagrywarkach i z różnymi prędkościami- efekt ten sam. Gdyby nie czytał wcale- padł laser a tak nie mam pojęcia o co chodzi...Spotkaliście się z czymś takim? Przesmarowałem mechanizm i czyściłem laser, choć skoro czyta większość to chyba nie była nawet takiej potrzeby?

Poniewaz mam podobny sprzet..yamahe 661 (czyli prawie taki sam) to moge Ci doradzic. Bo tez poszykiwałem taniego CD...i kupiłme Onkyo ale 7511 z tanim laserem i lekko ztuningowane...twoje onkyo jest prawie nienaprawilne..wiec go ospusc. natomiast samego onkyo jestem zadowolony..oprócz tego ze wyglada jak sprzet za 2500tys. z yamaha gra bardzo dobrze. Roznica z DVD Tosiby kolosalna..oczywiecie musisz kupic jeszcze jakis dobry interkonekt ale nie cyfrowy!. Ewnetulnie rozjerzyj sie za marntzem 67 ale nie mogłem wtedy kupic.

Kup sobie ten :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wymień laser,wsadż Lampucerę i jazda :-)

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Ukryta Zawartość

W poście wyżej na końcu linka wcisnął się przecinek.

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

Co prawda to prawda,no i miejsca w środku jest wystarczająco dużo.

Można też kupić coś co już ma dobry DAC na pokładzie i zlampizować. Prościej i taniej niż wstawiać lampucerę do Onkyo. A jak zrobić, to było wielokrotnie opisywane na forum. Np. taki Denon DCD685:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może i Marantze 63 i 67 tak jak wcześniej było to wspomniane były niezłe 12 lat temu ale dzisiaj nie koniecznie bym je polecał - miałem niedawno 67mk2OSE i...rozczarował mnie. Zapiaszczona góra i mało dynamiczny dzwięk z podkreślonym przełomem średnich tonów nie wpasował się w mój tamtejszy system - oczywiście nie twierdzę, że w odpowiedniej konfiguracji ten cedek nie zagra zacnie ale u mnie poległ.

Co do Onkyo to jeżeli już chcesz cedek tej firmy to koledzy wcześniej dobrze radzili - 7511 pod względem technicznym nie powinien przyprawić sporo kłopotów a jeszcze lepiej 7711 tylko ten jest trochę droższy ale robi wrażenie pod względem budowy napędu.

Osobiście całkiem lubię Denony i niektóre modele mają IMHO potencjał i w razie co można tak jak McGywer pisał zlampizować takiego albo mając ciekawszy model spróbować zagadać z Piotrkiem608, który specjalizuje się w modyfikacji cedeków tej marki i podesłać do tradycyjnego tuningu (czyli wymiana kondziołków, wzmacniaczy operacyjnych itd.). Godne polecenia z tych tańszych do 500zł to chociażby dcd-980, dcd-1015, dcd-1290, albo do lampizacji taki prostszy model jak McGywer polecał lub podobny dcd-735 dcd-755AR.

Żeby zrobić z Denona cedeka z "nadzieniem" lampowym to trzeba wybrać takiego który ma na pokładzie dobry DAC, najlepiej z wyjściem prądowym, i wystarczająco miejsca w środku. O miejsce w Denonach najczęściej nietrudno. A polecane kostki to PCM56, PCM61, PCM58, AD1860, AD1861, AD1862, PCM1702, PCM1704(ten ostatni najlepszy). Należy unikać dziwolągów jak PCM64 i zabytków jak PCM53 i PCM54. Z nowszych PCM1710 i PCM1716 nie rokują za dobrze.

Wszystko bardzo fajnie, ale ja sam tego nie zrobię niestety, a na dodatek nie znam nikogo z Łodzi, kto mógłby to zrobić, chociaż jak rozumiem, to nic skomplikowanego?:))

Poszukam tych modeli, co polecacie, coś w końcu znajdę:)

:)))))))))) Nie no sam tego nie zrobisz....Robią to Ci co sie natym znaja...nie jest to tez tanie...te 400zł muszi przemnozyc w zaleznosci ode wersji przez 1 , 2 lub nawet citke wiecej...Ja mam wyminone tylko OPA 2134, które poprzedni własciciel miał zadarmo lub kupił za groze..ale tylko kosmetyka.

A co za problem zrobić coś według schematu, mając podane równioeż to, jakie np. trafo zastosować i gdzie je kupić? Na forum były nawet robione KITy z płytkami drukowanymi

Części do najprostszej z mozliwych, a już skutecznej lampizacji Denona mogą kosztować nawet poniżej 100zł, żeby się o tym przekonać wystarczy zobaczyć ile kosztuje komplet do zmontowania peampu Mini z Audiotonu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . BTW, tegoż właśnie preampu też można użyć do lampizacji, wystarczy wywalić potencjometr i dać odpowiedni rezystor od siatki lampy do gleby. Jaki jest ten odpowiedni? A to zależy do jakiego DACa się podpinasz, jakby co pytaj, to podpowiem. Proste, nie?

Ukryta Zawartość

Przed chwilą dotarł mnie Denon DCD-1015 którego wyrwałem z allegro za 225 zł. Co prawda lekko sfatygowany ale ważne że działa :) Nie wiem jeszcze czy pobije mojego Akaia, jak zjem obiadzik to posłucham.

Czasem warto przeczesywać allegro, raz na jakiś czas trafiają się ciekawe oferty.

I love the sound of crashing guitars

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.