Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilająca Bada LB-5600

Rekomendowane odpowiedzi

Bo jeśli nie słyszałeś to na twoim miejscu bym sie spalił ze wstydu za takie orzecznictwo.

Jeszcze jak narazie mam dobry słuch.W moim systemie zamula i basta.

Oczywiście słyszałeś system zyzia i violeta wpięty w ta listwę aby twierdic, że im dźwiek zamula?

Bo jeśli nie słyszałeś to na twoim miejscu bym sie spalił ze wstydu za takie orzecznictwo.

a co uważasz że oni są jakimś wielikim autorytetem.Każdy może się mylić.

^^ Proponuję już zakończyć tę powyższą jałową dyskusję.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

... ale Filtercon naprawdę nie nadaje się do sprzętu powyżej budżetu.

Wiem bo sam go polecałem kiedyś, ale przy lepszym sprzęcie to pomyłka.

Wprowadza porządek, ale przy tym spowalnia,degraduje impulsy dynamiki.

• 10 miesięcy później...

Wczoraj nabyłem pewne urządzenia.

Stabilizator napięcia Westlands SVR - 2000VA.

Długo się zastanawiałem czy powinienem kupić dobrą listwę czy kondycjoner. Miałem problem przede wszystkim z bezpieczeństwem, masa sprzętu: wzmak, CD, tuner, komp, ruter, modem itd. było podłączone do jednej listwy nie najlepszej jakości. Wszystko do jednego gniazdka ściennego, akurat tak wypadło w mieszkaniu gdzie stoi cały ten kącik audio.

Opowiedziałem tacie jak działa kondycjoner i stwierdził, że "za jego czasów takie urządzenie nazywało się stabilizator napięcia". Poszukałem, posprawdzałem i jest. Za 350 zł w Leroy Merlin zakupiłem takie ustrojstwo. Na allegro ten sprzęt można kupić od 319-450zł - tutaj link do aukcji i więcej zdjęć urządzenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Urządzenie można obciążyć do 2000 watt, z tyłu posiada jedno, plastikowe gniazdo typu schuko do którego można podłączyć choćby szeregowo dwie listwy, oby tylko obciążenie nie przekraczało 2k W.

Sprzęt wyposażony jest również w mierniki napięcia wejściowego i wyjściowego.

Tak jak powiedziałem moim priorytetem było bezpieczeństwo. Urządzenie testuję od wczoraj. Jeśli chodzi o dźwięk: powiem tak, jest niebo a ziemia z tym co było wcześniej.

Urządzenie bardzo mile zaskakuje. Mój sprzęt jest już leciwy, choć mam go od nowości. Przez 5 lat grał w domku jednorodzinnym, gdzie kłopotów napięciowych nie było, siła w piwnicy, 3 fazy na każdą część domu. Sprzęt (Harman Kardon) grał precyzyjnie, scena była wyraźnie zarysowana. Po tych 5 latach przeprowadziłem się na studia, tutaj już było gorzej, mieszkanie w blokach, i tak jak przez ostatni rok, w scena która oferował mój sprzęt niestety się rozmyła. Myślałem że to po prostu przez starość, nie wymieniałem nigdy nic w moim wzmaku.

Miłe zaskoczenie przyniósł stabilizator napięcia. O ile, jak podobnie założyciel tego wątku, nie należę do osób które słyszą kable, zasilanie i wpływ lodówki na granie systemu, o tyle byłem pod wielkim wrażeniem co wniosło to urządzonko do mojego systemu. Scena została baaaardzo wyraźnie zarysowana, nieco wypchnięta do przodu przy bardziej dynamicznej muzyce. System gra bardziej precyzyjnie.

Chciałem Kupić Badę, tak czy siak jest to koszt dwa razy wyższy niż stabilizator. Nie słuchałem Bady i nie mam porównania, jednak to urządzenie mogę szczerze polecić, szczególnie przy takich kosztach. Jeśli kogoś nie stać na kondycjoner czy listwę za tysiaka, myślę że to będzie bardzo dobre rozwiązania, na pewno nie zaszkodzi.

Bada jest jak to marketingowo określa producent "kondycjonerem pasywnym. Westalands to zupełnie coś innego. Konstrukcja jest w pełni aktywna. Posiada olbrzymi transformator w środku, który cały czas pozostaje w wysyceniu, niwelując wahania i złą jakość napięcia w sieci. Czyli wykonuje dokładnie to co kondycjoner. posiada oczywiście zabezpieczenie przeciwprzepięciowe. Robi prą taki, jaki być powinien, myślę że Bada, ani inne listwy tego nie zrobią.

Poniżej dwa zdjęcia bebechów. Niestety są w kiepskiej jakości, z podniecenia robiłem w nocy telefonem. Jeśli kogoś interesuję mogę wykonać lepsze:

20110119015237.jpg

20110119015323.jpg

Urządzenie waży około 5 kilo. Jest dość ciężkie co nie jest dziwne przy tak olbrzymim torroidzie w środku. Mimo uroczego napisu na froncie "Westlands Pumpen und Maschinenbau" produkowane jest w ChRL - czyli Chinach. Na Ebayu znajdziecie wiele analogicznych konstrukcji pod różnym szyldem.

Anyway, jak za te pieniądze i za to co wnosi do systemu należy mu się 9/10 punktów. Sprawdźcie, możecie to nabyć w Leroy, i ewentualnie oddać w ramach rękojmi. Ciekaw jestem waszych spostrzeżeń, szczególnie przy systemach droższych od mojego.

PS: Jak kupowałem ten staff to gość w Leroy się pyta czy potrzebuję tego do agregatu? Ja mówię, że nie, sprzęt sobie podłącze TV, kompa, hi-fi. Skwitował to, że niepotrzebnie bo przecież w sieci napięcie jest dość stabilne. No, ale przecież MY SWOJE WIEMY. Co potwierdza tylko wpływ urządzenia na dźwięk systemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do westlanda to firma raczej marketowa brandująca średniej jakości produkty ;)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Co do westlanda to firma raczej marketowa brandująca średniej jakości produkty ;)

Jest dokładnie tak jak napisałeś. Piszę przecież jasno, że nabyłem go w markecie. Chodzi mi przede wszystkim o to, że w cenie za 350 zł to możemy sobie kupić średnią listwę i nic więcej. Tutaj mamy urządzenie aktywne, które na pewno nie zaszkodzi i zrobi więcej z prądem niż jakakolwiek listwa.

Wpływ urządzenia bardzo sobie chwalę. Na kondycjoner za choćby 1000zł nie mógłbym sobie pozwolić.

Czy ten stabilizator jest całkowicie chichy podczas pracy ?

Tak urządzenie jest całkowicie bezgłośne. Przy włączaniu wydaje dość głośny dźwięk - wysycanie toroida, ale to trwa chwilkę, potem urządzenie pracuje zupełnie bezgłośnie.

Po włączeniu skacze wskaźnik input i pojawia się ten dźwięk. Po chwili wlączamy przycisk deley i napięcie pojawia się na outpucie.

Stabilizator napięcia Westlands SVR - 2000VA.

Dane Techniczne:

- Wyświetlacz napięcia wyjściowego i wejściowego

- Max. obciążenie 2000W

- Częstotliwość wyjściowa 50/60 Hz

- Napięcie wejściowe 140V-260V

- Napięcie wyjściowe 230V(+/-8%)

- Czas odpowiedzi 0,5s

Nie bardzo rozumiem, co to za stabilizacja +/-8%. To przecież +/-18V.

Edytowane przez wioletowy

Masz racje, ten stabilizator ma właśnie taką tolerancję. Niemniej jednak tolerancja napięcia, które powinien zapewnić Ci dostawca prądu to 10% - czyli 207-253 V - co nie zawsze może być spełniane.

Moj stabilizator pracuje właśnie w bardziej restrykcyjnej tolerancji 8%. Nie jestem elektornikiem, ale wydaje mi się że nie oznacza to możliwych wahań na wyjściu o 8%.

Obserwowałem jak pracuje, i faktycznie, na inpucie, wskazówka drga, jednak na wyjściu jest to zawsze stałe napięcie. Ta tolerancja może oznaczać, że na wyjściu USTABILIZOWANE NAPIĘCIE może przyjmować wartości od 212-248V. W rezultacie przyglądając się wskaźnikom, te odstępstwa nie są aż tak duże i co podkreślam, wahania zdarzają się na inpucie, na outpucie wskazówka nigdy nie drgała. Czyli stabilizator spełnia swoją funkcję.

POlecam temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam nieco więcej na ten temat.

Są również bardziej precyzyjne stabilizatory:

Ukryta Zawartość

Jeden z modeli ma tolerancję 230V (+0.1%, - 0.1%) tylko, że koszt to ponad 6000zł.

Uważam, że jeśli brać koszt do 500zł to taki stabilizator jak mój to bardzo dobre rozwiązanie. Żadna listwa nie zrobi tego co on.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AeternusJester: Prawdopodobnie tolerancja wynika z maksymalnych możliwych odchyłów w zależności gdy zmieniasz drastycznie obciążenie i lub gdy pracujesz w okolicach maksymalnego dozwolonego obciążenia. Więc nie ma się czym przejmować według mnie. Zresztą nie przejmujesz się bo napisałeś że output ani drgnie...

Nie wiesz przypadkiem jaka jest sprawność takiego stabilizatora?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Sprawność \eta = {E_{wy} \over E_{we}}

czyli chodzi ci jaki jest stosunek energi, która stabilizator przyjął do tej którą oddaje?

Dokładnie nie wiem, nie ma tego w specyfikacji, ani sam nie potrafię takiej wartości zmierzyć.

Gdzieś czytałem że takie stabilizatory mają dość dużą sprawność ok. 90%.

Aczkolwiek na elektrodzie ludzie piszą że stabilizator nie musi mieć wcale dużej sprawności, ważniejsza jest dokładność, czyli właśnie to 8%. U mnie to dużo, idealny miałby >2%. No ale urządzenia nie kupi się w cenie 350 zł tylko grubo około 2000zł.

Najważniejszymi zaletami takiego rozwiązania (czyli choćby mojego stabilizatora):

- "nie drganie napięcia na outpucie" czyli tutaj napięcie w ramach tolerancji jest stałe

- prąd wytworzony dla urządzeń przez taki stabilizator jest na pewno lepszej jakości niż to co jest w samym gniazdku.

- urządzenie ma zabezpieczenie przeciwprzepięciowe

- często przez wykorzystanie pokaźnych traqnsformatorów, urządzenie posiada chwilowy bufor na poziomie 20ms, co potrafi utrzymać prąd napięcie, przy zupełnej przerwie w zasilaniu. Nie sprawdzałem jak to wygląda w przypadku mojego urządzenia.

- no i chyba najważniejsze, ma pozytywny wpływ na dźwięk. Mój system odżył i potrafi zagrać bardziej szczegółowo i szeroko niż do tej pory

Do stabilizatora mogę podpiąć maksymalnie 2000 Wat. Aczkolwiek zaleca się stosowanie pewnej rezerwy, jest to 25% - czyli 1,5 kW.

Niemniej jednak tolerancja napięcia, które powinien zapewnić Ci dostawca prądu to 10% - czyli 207-253 V - co nie zawsze może być spełniane.

To co piszesz to absurd. Żaden sprzęt nie wytrzymał by takich wahań napięcia. Ja sprawdzam napięcie w swojej instalacji bardzo często, i wahania nigdy nie przekroczyły 3V czyli 1.3%.

Tak więc stabilizacja 8%, to żadna stabilizacja. Można by mówić o stabilizacji gdyby to było 0.1%.

Nie oceniam realnego wpływu na dźwięk, ale z tym 8% to jakaś pomyłka.

Edytowane przez wioletowy

wioletowy ale to bardzo dobrze , że masz takie napięcie.

8% tolerancji właśnie wynika z tego co jest na wejściu, przykładowo jeśli miałbyś duże wahania, np. miałbyś 210V w gniazdku to to urządzenie mogłoby by ci dać przykładowo ustabilizowane napięcie w o wartości 220V.

Ono jest przystosowane do podłączenia agregatów, bez stabilizatora, stąd ta tolerancja tak wygląda. Przy agregacie wahania są bardzo duże.

To co otrzymujesz na wyjściu też zależy od tego co wprowadzasz. Jeśli wahania masz tak mała w sieci, to urządzenie tego nie pogorszy.

I tak jak pisałem, 8% to wartość napięcia ustabilizowanego, a nie możliwość wahań na wyjściu.

8% tolerancji właśnie wynika z tego co jest na wejściu, przykładowo jeśli miałbyś duże wahania, np. miałbyś 210V w gniazdku to to urządzenie mogłoby by ci dać przykładowo ustabilizowane napięcie w o wartości 220V.

Czy na tej samej zasadzie, jeśli masz w gniazdku 227V, to stabilizator może dać ci 209V?

[+-8% działa w obie strony] Sprawdzałeś to?

PS - odbierasz info. na pryw?

Czy na tej samej zasadzie, jeśli masz w gniazdku 227V, to stabilizator może dać ci 209V?

[+-8% działa w obie strony] Sprawdzałeś to?

PS - odbierasz info. na pryw?

teoretycznie tak, aczkolwiek to się nie zdarza. Być może tak by się zdarzyło gdyby napięcie naprawdę się znacząco różniło.

Ale w tym stabilizatorze najważniejsze jest to, że unikamy wachań, otrzymujemy względnie odpowiednią sinusoidę. myślę, że jak na taką cenę to dużo.

AeternusJester: Dokładnie o taką sprawność mi chodziło.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Proponuję załozyć nowy wątek "Stabilizator napięcia Westlands SVR - 2000VA", przenieść część wpisów i następnie tam kontynuować tę dyskusję. Tu jest wątek o listwie BADA :)

Jezeli ktos podjalby sie zamowienia wiekszej ilosci sztuk (co za tym idzie w lepszej cenie) pisze sie na listwe Bady LB-5600

Szkoda ze wczesniej nie pisales ja zamawialem ( kupowalem na ebay-u) sobie okolo 10 stycznia.

Moze by cos taniej wyszlo, a moze by sie ktos jeszcze znalazl chetny. Bade mam juz od tygodnia w domu.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Frost1971, możesz powiedzieć ile Cię wyszła bada razem ze wszystkimi kosztami ???

Mam też pytanie do Ciebie Vilolet, testowałeś listwe Bada w porównaniu do listwy Sonus oliva w wersji bez filtra, miałeś może też możliwość osłuchać rozszerzonej o filtr listwy Sonus'a ???

Porównywałem listwę Bada do Sonus Oliva bez filtra. Planowana konfrontacja z listwą SO z filtrem nie doszła do skutku.

Jezeli ktos podjalby sie zamowienia wiekszej ilosci sztuk (co za tym idzie w lepszej cenie) pisze sie na listwe Bady LB-5600

Wyrażam zainteresowanie zakupem:)

l'enfant sauvage

Najprościej byłoby tutaj:http://www.audiophonics.fr/ .Przy 4sztukach cena za 1szt-153,1euro.Czas oczekiwania 20dni.Gdyby ktoś zdecydował się kupować jestem zainteresowany kablem zasilającym Yarbo z metra.

Frost1971, możesz powiedzieć ile Cię wyszła bada razem ze wszystkimi kosztami ???

Mam też pytanie do Ciebie Vilolet, testowałeś listwe Bada w porównaniu do listwy Sonus oliva w wersji bez filtra, miałeś może też możliwość osłuchać rozszerzonej o filtr listwy Sonus'a ???

Bada razem z wysyłką około 520 zł (z wysyłką 169 $)No i koszty związane z odprawą celna + koszty jakie pobiera DHL za załatwienie tych formalności to jakieś 190 zł z groszami.

Najprościej byłoby tutaj:http://www.audiophonics.fr/ .Przy 4sztukach cena za 1szt-153,1euro.Czas oczekiwania 20dni.Gdyby ktoś zdecydował się kupować jestem zainteresowany kablem zasilającym Yarbo z metra.

Tu jak wyliczyłem za 1 szt to wychodzi 139 Euro 1 szt + 29,42 Euro za wysyłkę do Poznania czyli 168 Euro ( do 150 Euro nie płaci się cła )czyli w kraju zapłacisz jeszcze podatek,koszty odprawy i cło więc na pewno wyjdzie więcej niż mi to wyszło.Trzeba tak kombinować żeby zmieścić się w tych 150 Euro (około 590 zł)

Ja kupowałem od tego gostka.

Ukryta Zawartość

Teraz chyba wychodzi jeszcze taniej,bo około 490 zł z groszami według przelicznika na stronie aukcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez frost1971

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Bada razem z wysyłką około 520 zł (z wysyłką 169 $)No i koszty związane z odprawą celna + koszty jakie pobiera DHL za załatwienie tych formalności to jakieś 190 zł z groszami.

Tu jak wyliczyłem za 1 szt to wychodzi 139 Euro 1 szt + 29,42 Euro za wysyłkę do Poznania czyli 168 Euro ( do 150 Euro nie płaci się cła )czyli w kraju zapłacisz jeszcze podatek,koszty odprawy i cło więc na pewno wyjdzie więcej niż mi to wyszło.Trzeba tak kombinować żeby zmieścić się w tych 150 Euro (około 590 zł)

Ja kupowałem od tego gostka.

Ukryta Zawartość

Teraz chyba wychodzi jeszcze taniej,bo około 490 zł z groszami według przelicznika na stronie aukcji.

Jedną sztukę z ebay można taniej niż wyliczyłeś,ale kilka to już zbyt dużo komplikacji na cle.Dla scisłości;do 150euro nie ma cła,ale jest 23%VAT+koszty.Dlatego prościej z Francji,a sprzedawca wiarygodny.Zrobiłem po prostu symulację na stronie.Ja mam LB3300 i jestem zadowolony.http://www.badahi-fi.com/eng/detail.asp?id=26

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi