Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RA1070 i co dalej......

przemoWroc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od około pół roku jestem posiadaczem systemu rotel ra1070, rcd971 oraz kolumn Minas Anor (Studio16Hertz), pokój około 22m2, skosy. Wcześniejsze wzmaki Marantz pm7001, Hk690. Po zakupie systemu byłem wniebowzięty, cóż minęło trochę czasu i zastanawiam się nad zmianą ;). Od "nowych " klocków oczekuję większej melodyjności, kultury. Muzyka której słucham jest zlepkiem wszelkich gatunków muzycznych i na pewno mój nowy wybór będzie kompromisem. Proszę o Wasze opinie, porady , na jaki model zwrócić uwagę itp... Z góry dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/58019-rotel-ra1070-i-co-dalej/

Co prawda nie słuchałem wyższych, nowych modeli. Ale jeśli RA 1070 gra podobnie jak RA-02, to z muzykalnością będzie ciężko. Być może zmiana CD pomoże, a może nie? Ale jak najbardzie wskazana! Może Luxman, Xindak?

Starsze końcówki Rotela miały w sobie to COŚ.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jak nie jesteś do końca zadowolony z obecnego systemu, to może zamiast "w górę" pójść "w bok"? Jak poszukujesz tzw. muzykalności, to MSZ warto zainteresować się produktami firmy Musical Fidelity.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Tak. To nawet dobrze:)

Niekoniecznie trzeba dokładać kasę w przypadku zmiany na starszy zestaw pre+power (może być również Rotel).

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

A w jak duzym pomieszczeniu gra Ci ten Rotel? Masz zbyt dużą dynamikę? Pogłaśniasz i jest od razu bardzo głośno? Do tego jest czasami zbyt ostro? Kable nie pomagają?

Jeśli tak to wydaje mi się potrzeba głośników o mniejszej efektywności.

Zmiana wzmacniacza? Sugerowałem Creeka, ale on nie ma tego pazura co Rotel.

I po czasie Ci tego może zabraknąć.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ale wciąż nie wiemy ile pieniędzy możesz przeznaczyć na wymianę sprzętu.Kolumny chyba rzeczywiście warto zostawić, bo dobre.Wzmacniacz ma większy wpływ na brzmienie niż odtwarzacz, wiec nim się zajmijmy.Piszesz: "Od "nowych "klocków oczekuję większej melodyjności, kultury".Mnie od razu na myśl przychodzą starsze wzmacniacze firmy Densen albo Sugden.A może czas na wzmacniacz lampowy ?Przy skutecznych kolumnach ma to sens.Będzie melodyjność, kultura, magia.

Zapomniałbym.Z tranzystorowych, to jeszcze końcówka mocy w klasie A, czyli Pass Aleph5.Oryginalny może być za drogi, ale na forum ktoś Ci może zrobić klona, dobrze złożony też pięknie gra.A jaka muzykalność.Wiem, bo miałem.Ale trzeba do niego podłączyć dość przejrzysty preamp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.