Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka karta muzyczna zagra najlepiej

antichoice

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym prosić o poradę.

Pożyczyłem od kolegi na testy odtwarzacz CD Marantz CD63MKII, bardzo przypadł mi do gustu (dynamika dźwięku, precyzja, szczegółowość, wszystko pięknie). Chciałem uzyskać taki sam efekt na komputerze więc postanowiłem że zmienię kartę muzyczną.

Nabyłem kartę ESI Juli@ ponieważ naczytałem się o niej wiele pozytywnych opinii.

Jednak nie słyszę różnicy w porównaniu do poprzedniej karty, którą miałem czyli X-FI Extreme Music. Nie mówiac juz o takiej jakości jak z CD Marantz.

Jaka karta muzyczna odtworzy z taką lub lepszą jakością? Nie chcę kupić czegoś w ciemno i znowu utopić pieniądze.

https://www.audiostereo.pl/topic/57899-jaka-karta-muzyczna-zagra-najlepiej/

Zgadzam się w stu procentach. Czym lepsza (droższa) karta tym jakość zbliża się do studyjnej. Karty dźwiękowe z wysokiej półki nie powinny narzucać swego brzmienia. Mają być tak bardzo neutralne jak tylko możliwe.

Co innego domowe hi-fi (nawet te z wysokiej półki). Sprzęt domowy zawsze dodaje coś od siebie i nie ma nic wspólnego ze studyjną jakością.

Teraz zależy co się komu podoba - czy chcemy słuchać muzy tak jak została zrealizowana czy też chcemy za pomocą domowego hi-fi ubarwiać sobie brzmienie.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

A co z kartami, które nie są kartami studyjnymi. Czy takie karty jak M-Audio Audiophile, Audiotrak Prodigy HD2 czy 7.1, Asus Xonar D2 itp. zagrają jak DAC czy jak karta studyjna? Na pokładzie posiadają przecież one przetworniki cyfrowo-analogowe wysokiej klasy jak w DACach.

Przeszukałem trochę internet i zrobiłem takie zestawienie kilku znanych kart muzycznych, wykorzystane przetworniki DA i AD i ich dynamika.

NAZWA PROC DAC ADC OPAMPS

ASUS XONAR D2 AV200 PCM1796 (123dB) CS5381 (120dB) LM4562

ASUS XONAR DX AV100 CS4398 (120dB) + CS4362 (114dB) CS5361 (114dB) JRC 5532

PRODIGY 7.1 VIA VT1724 WM8776 (108dB) + WM8766 (103dB) WM8776 (96kHz 102dB) NJM4580

PRODIGY HD2 VIA VT1721 AK4396 (120dB) AK5353/7 (96kHz 102dB) NE5532N

E-MU 0202 CS4392 (124dB) AK5385A (114dB) JRC2067

E-MU 0404 USB AK4396 (120dB) AK5385A (114dB) XTC klasy A

ESI JULI@ VIA VT1721 AKM AK4358 (112dB) AK5385A (114dB) 4580

Audiophile 192 VIA VT1724 AK4358 (112dB) AK5385A (114dB) 5532

Audiophile 2496 VIA VT1712 AK4528VF (96kHz 110dB) AK4528VF (108dB) JRC5532

X-Fi Elite Pro CA20K1 CS4398 (120dB) AK5394A (120dB) JRC2068

X-Fi Music CA20K1 CS4382 (114dB) WM8775 (96kHz 102dB) NJM4556

Teraz będzie wyraźniej:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>antichoice

Jak troszkę poczytasz, szybko dowiesz się, że dobry przetwornik na karcie to nie wszystko...

Na początek warto zakupic właśnie polecaną: M-Audio Audiophile 2496. Karta jako sama gra przyzwoicie i w dodatku ma całkiem niezłe wyjście cyfrowe, co daje Ci możliwośc dalszego rozwoju systemu przez wpięcie zew. dac'a np. popularnej lampucery, którą znów można "rozbudowac" np. przez lampizację...

Ericson-TN, 9 Wrz 2009, 01:29

>Na początek warto zakupic właśnie polecaną: M-Audio Audiophile 2496. Karta jako sama gra przyzwoicie

>i w dodatku ma całkiem niezłe wyjście cyfrowe, co daje Ci możliwośc dalszego rozwoju systemu przez

Przy połączeniu cyfrowym nie gorsze są Realtek 883 , 888 , 889

Jakie 10 tyś?

Radzę zainteresować się sprzętem pro. Zawodowy konwerter D/A Mytek to około 4 tyś zł a zawodowy RME jeszcze taniej.

Jedyny minus - prezentują się nie tak ładnie jak audiofilskie zabawki

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

zainstaluj sobie do foobara / winampa plug in - Izotope Ozone i w celu ulepszenia dźwięku już żadnego zbędnego wydawania kasy na inne karty dźwiekowe czy dodatkowego DAC'a itd nie będziesz potrzebował ;)

Trudno coś doradzać, nic nie wiedząc o całym trakcie i audio preferencjach topikstartera. Ja mam vintage wzmacniacz Sony TA-F6b, kolumny B&W CM4, CD Marantz 5003 i wspomnianą Juli@. Po zakupie Juli@ słucham przeważnie *.ape i *.flac z PC (bo jest to wygodniejsze niż puszczać z CD). Dźwięk jest bardzo zbliżony do mojego CD i mi odpowiada. Co do Izotope - jest dobry tylko do niskiej klasy sprzętu - mam podpięty do PCta zestaw kolumn Creativa 5.1 (kosztował 700 zł, sygnowany Cambridge Soundworks)), więc z onboard audio chipa dźwięk jest przyjemniejszy. Natomiast wyraźnie psuję dźwięk pierwszego wspomnianego traktu.

Reasumując - szukaj poprawy przez polepszenie klasy wzmacniacza i kolumn.

Jako że jestem użytkownikiem odtwarzacza cd Marantz CD63MKII KI to coś skrobnę w temacie....

Myślę że kierunek zewnętrzny DAC jest lepszy niż szukanie odpowiedniej karty muzycznej.

Od niedawna posiadam Lampucera DAC na lampach w stopniu analogowym i w porównaniu z wyżej wymienionym Marantzem ten DAC gra szerszą sceną i w moim odczuciu bardziej neutralnie, może odrobinę jaśniej, aczkolwiek poziom tych źródeł według mnie jest zbliżony z małą przewagą Lampucery.... Niewątpliwą zaletą tego DACa (w wersji zlampizowanej) jest duży realizm przekazu i poczucie wypełnienia całego pomieszczenia w którym znajduje się scena muzyczna. Średnica jest mocną stroną cd Marantza i tu nie byłbym w stanie wskazać zwycięscy. Jednak uniwersalność jaką daje zewnętrzny DAC nie można porównać z żadnym CD...

Jeśli szukasz bardziej analogowego brzmienia to poleciłbym DAC Beresforda (miałem jakiś czas) lub DAC Cambridge Audio....

Opisałem na czym słucham. Nie jest to współczesny high-end, jeśli takowy uważasz za wysoką klasę. Zadaj sobie trochę trudu poczytać o japońskim sprzęcie z górnej półki z lat 70. Pomocna będzie strona:

Ukryta Zawartość

Mam również innego PC w domu (syna) ze studyjnymi monitorami i zewnętrzną kartą USB, sprzęt jest wykorzystywany jak muzyczne studio domowe - tam też Izotope jest zbędny, dźwięk jest z nim zanieczyszczony. Być może tą "nieczystość" ci się podoba - na to nie mam rady. Co kto lubi...

Ukryta Zawartość

klasa sprzętu nie ma tu nic do rzeczy, nie wiem czy ten vintage który masz to wysoki poziom czy nie, jest sporo wiekowych konstrukcji którym nie dorównuje dzisiejszy "hi-end", z drugiej strony nie każdy sprzęt musi być taki super dobry tylko dlatego że jest stary...

Izotope ma dużo funkcji, dodawanie harmonicznych które odbierasz jako zanieczyszczenie dźwięku (można je dobrze wyregulować) to tylko jedna z jego możliwości - jest np dobra symulację pomieszczenia, regulacja dynamiki utworu w całym zakresie i parę innych funkcji... poza tym trzeb mu poświęcić sporo czasu na właściwe ustawienia, aby wszystko zagrało tak jak powinno

wg mnie duża różnica jest na nagraniach słabszych, ale również daje mu plusa w stosunku do bezstratnych nagrań o świetnej jakości

z drugiej strony nie dziwie się że Izotope nie przypadł Ci do gustu, tylko nie każdy preferuje ten typ brzmienia lub zbliżony, który zwykle oferują B&W czy monitory studyjne

Mój Sony jest wymieniony w jednej z japońskich książek pt Sprzęt nie z tej Ziemi. Ale to rzeczywiście nie znaczy, że każdemu jego dźwięk musi podobać się... Nie przeczę, że Izotope ma sporo funkcji i możliwości, przy słuchaniu na zestawie 5.1 dawał rewelacyjne wyniki. Ale przy przejściu z Creativa na Juli@+Sony dla mnie stał zbędny.

• 2 tygodnie później...

Jak są słabe ta karta co podałeś ma wiele gniazd i funkcji wogóle akurat mi niepotrzebnych i za to sie płaci . Mam esi Juli@ i jestem zadowolony ale chce wymienić na jakiegoś lynxa ;

To już nie jest karta, to pełno prawny zewn DAC. Jest to kilku krotnie tańsza wersja (LE) urządzenia za ponad 1000eu, i jest na tych samych kościach. Pełna wersja jest uważana za wzór reprodukcji dzwięku w cenie ok 1000eu a ten tańszy gra tak samo :) Wiec Nas interesuje jedno wejscie Firewire i jedno wyjście RCA.

A jak wypada ZERO DAC w porównaniu do Lampucery czy Beresforda czy innych DACów?

Niedawno nabyłem lampucere w wersji mini. Goła grała bardzo źle. Po kilku modyfikacjach (zmiany wg opisu w wątku o Lampucera DAC) gra znacznie lepiej. Jednak jeszcze nie tak jak bym chciał, poziom ciut lepiej niż ESI Juli@. Przedwzmacniacza lampowy jest w najbliższych planach. Później obudowa:)

Pytam o ZERO DAC bo cena na ebay nie jest wysoka i ma on obudowe:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.