Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox Duet i regulacja barwy

sulkom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Jestem od niedawna posiadaczem ustrojstwa zwanego Squeezebox Duet. No wszystko super, ale ... gnębi mnie jedna kwestia. Otóż istnieje plugin pozwalający jednocześnie na podkolorowanie dźwięku i jego korekcję przestrzenną (Inguz EQ). I o tę regulację barwy właśnie mi chodzi. Niby w SqueezeCenter wszystko wygląda pięknie - wykresik z pasmami daje się modyfikować, w samym kontrolerze (pilocie) również istnieje odnoga menu temu służąca (niestety już mniej efektowna i poręczna), ale no właśnie jakakolwiek regulacja nie przynosi wymiernego skutku. Nie słychać żadnej różnicy.

Pytam zatem mądrzejszych od siebie, co muszę zrobić aby ten niewątpliwie przydatny plugin zadziałał?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/57890-squeezebox-duet-i-regulacja-barwy/

Zainstalowałem sobie ten plugin i wydaje mi się, że dźwięk ulega zmianie dopiero po opróżnieniu się bufora. U mnie to trwa (strzelam) ok 20 sek. Najlepiej sprawdzić to przez zamknięcie w kompie squeezecenter i dopiero po tym czasie dźwięk milknie. Zauważyłem też, że po odpaleniu tego pluginu spada poziom głośności. Całe szczęście mam wzmaka z regulacją barwy więc nie muszę kombinować w ten sposób.

Pozdrawiam.

Kurczę, no to ja mam inne doświadczenia. Nie słyszę żadnej różnicy po dłuższej chwili jak też po restarcie SqueezeCenter. Też mam wzmaka z regulacją barwy, ale chciałem wymienić na taki bez - no i lipa. W każdym razie dzięki za odzew. Będę walczył dalej.

Pozdrawiam

• 3 miesiące później...

Odgrzewam temat po 3 miesiącach: Czy ktoś ma doświadczenia z instalacją pod squeezeserver 7.4?

Chciałem sie tym pobawić (Ubuntu na miarę wydajnym PC) bo rezultaty DRC są podobno niezłe a tu klapa.

Wygląda mi na to ,że Filter Processor nie uruchamia się prawidłowo (pluginy chodzą bez problemów ale nie mają czym sterować)...

Co do wersji 7.4 to wyczytałem na forum slimdevices, że sam twórca tych pluginów - Inguz obiecuje wziąć się do roboty i przystosować je do najnowszej wersji. Kiedy to nastąpi czas pokaże.

Zadziałało po zmianie kodu w plugin.pm zgodnie z tym co podał a.skarpa tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Działa EQ i sygnały testowe; logi są poprawne. DRC sprawdzę - jak myślę niebawem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przerobiłem to już wcześniej, ale bez sukcesu. Jedynie co uzyskałem to że system nie zgłaszał błędów.

W kontrolerze nie pojawił się żaden sterownik do regulacji EQ. Jedyna "regulacja" możliwa była tylko przez przeglądarkę na serwerze. Niestety tylko tam, bo w rzeczywistości system nie reagował. Darowałem sobie i wyłączyłem plugin. Poczekam na poprawki.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.