Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumienki czy projektor dźwięku..

DawidM

Rekomendowane odpowiedzi

..pod Tv i xbox'a 360.

Problem polega na tym, że chciałbym do listopada kupić sobie jakiś sprzęt audio/KD który zapewnił by mi lepszy dźwięk niż kolumienki wbudowane w tv lcd. Przez myśl mi przeszły dwie opcje kolumny komputerowe(sterofoniczne, nie duże), lub projektory dźwięku(tzw. soundbar). Głównie służyły by do reprodukcji dźwięku z filmów, gier. Zależy mi na tym by były one albo pod tv, ew. po jego bokach. Budżet na ten wydatek jest ograniczony(im taniej tym lepiej) i jest to 1000-1500zł. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, sugestie itd. Prosił bym o wyrażenie swoich 3 groszy.

Pzdr

Dawid

Ps. daje foto poglądowe tego kącika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

DawidzieM

proponuję zestawik 2.1 samsunga HT-X200, który obecnie można wyrwać na allegro za mniej niż 450zł z przesyłką! Kosztowało to ok. 1600zł niedawno. Oprócz zestawu audio masz pełnowartościowe DVD, radio, wyjście HDMI, fajnego pilota, wejście USB (czyta filmy i muzykę z pendrive'a). Wadą zestawu jest brak regulacji poziomu subwoofera, trzeba kombinować z ustawieniem bo przeważnie basu jest za dużo gdy się go da blisko ściany.

Design jest fajny, pasuje do PS3-ki - za zaoszczędzoną kasę najwyżej sobie wymienisz xbox-a na plejkę i kilka gier i będziesz mieć extra blu-ray ;)

PS. wszystkie recenzje tego samsunga uwzględniają jego pierwotną (niemałą przecież) cenę. Za 450zł jest to killer.

Ten samsung nie jest zły. Całkiem ciekawa alternatywa. Xboxa nie chcę sprzedawać, bo tylko tam jest moja ulubiona seria wyścigowa-Forza. Jednak dizajnem jakoś by się spasował. ;)

Zapytam czy dźwiękowo to lepsza opcja niż np.

Ukryta Zawartość

Można go wyrwać za 1000-1100zł.

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dodam tylko że po drugiej stronie pokoju, mam już sprzęt audio jak w "o mnie", więc to na nim słucham muzyki. Ten ma być tylko do gier i filmów.

daj spokój, ten denon to badziewie podobnie jak wiele "sound projectorów", wyrzucenie pieniędzy w błoto. 200zł to może jest warte ale nie 1100 czy 1800.

Alternatywą dla HT-X200 Samsunga jest taki Denon S-301

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko zwróć uwagę na cenę ;)

Ukryta Zawartość

Wg mnie jest tylko jedna alternatywa do szajsunga w wyprzedażowej cenie.

Jest to miniwieżyczka firmy LG model FB163.

Ostatnio szukałem czegoś do sypialni (jako czytadło do audiobooków) i powiem, że ta miniwieżyczka wymiata. Głośniki w niej to układ MTM + woofery po bokach. Nie wiem, czy nie rozłożyłaby yamahę pianocraft na łopadki, ale wcale bym się nie zdziwił...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jorkers

tak tylko zauważ ile BOSE kosztuje, weź np. taki głupi BOSE WAVE, klocek na szafkę nocną z radiem i cd z mp3, cena to 2799 zł

Ukryta Zawartość

Za 100zł kupuje się Mediona MD 81555 bardzo zbliżonego jakością brzmienia ;)

Ukryta Zawartość

Tak wygląda u mnie ten zestaw z sony plejką ;) Najfajniejsze jest to, że głośniki satelitki, po odkręceniu podstawek, weszły mi na styk do szafki RTV (słabo widać na tym zdjęciu, ale tam są!), dzięki czemu jest schludnie i estetycznie. Nie jest to uroczy zestawik? I gra lepiej niż głośniki w płaskich TV, to gwarantuję :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fakt faktem, że taki bose wave jest śliczny i np. w sypialni do słuchania książek audio bardzo fajny temat (zwłaszcza, gdy ktoś ma nadmiar $$$), jednak taka miniwieża LG FB163 brzmi znacznie lepiej od bose a kosztuje 2000 zł mniej.

W każdym razie, polecam albo szajsunga albo LG FB163. Szajsung to zestaw 2.1 i ma HDMI, LG to typowa miniwieża (bez HDMI), ale brzmi rewelacyjnie jak za te pieniądze.

Ładniutkie bose wave:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję coś w ten deseń:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-18999-100006610 1252266855_thumb.jpeg

post-18999-100006611 1252266855_thumb.jpeg

post-18999-100006612 1252266855_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jeden "płaski wzmak"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

LG FB163, najlepsza miniwieża w relacji jakość / cena. Kto nie wierzy, nie sam posłucha na swoich cd

Ukryta Zawartość

post-5140-100006607 1252267439_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup jakies male monitory aktywne jesli juz masz wydac te 1600 zl. Moze trafisz gdzies jakies uzywki np:

Tascam VL A5

Yamaha HS 50

KRK RP 5

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

zastanawia mnie, dlaczego (???) producenci płaskich TV nie wpadli na pomysł zastosowania dodatkowych subwooferków. Płaski TV powinien mieć tak zaprojektowane głośniki, aby grały pięknie powyżej 200Hz.

Wszystko poniżej powinno być puszczone drogą radiową (ew. kabelkiem) na aktywny (ew. pasywny) subwooferek z możliwością podstawowych regulacji basu (z menu w TV bądź fizycznie w subie).

Tym sposobem można by uzyskać pełnopasmowy i głęboki dźwięk z TV zawieszonego na ścianie...

americano, 6 Wrz 2009, 22:54

>tak, tylko jeszcze preamp by się przydał do takich monitorów...

A po co?

Jesli beda podlaczone do TV to do wyjscia na sluchawki , ktore steruje sie z pilota do telewizora.

A jesli musza byc z pilotem to moze microlab solo 7C za 500 zl z allegro.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

dlatego, że wyjściem słuchawkowym nie wysterujesz dobrze takich głośników - będzie to brzmieć kiepsko, płasko bez głębi dynamiki. Wyjścia słuchawkowe w TV nie nadają się nawet do tego, żeby sterować nimi głośniczkami komputerowymi.

Zaproponowałem wieżyczkę LG, bo kosztuje niewiele więcej od głośniczków komputerowych, a brzmi lepiej od 60% audiofilskich zestawów ludzi z tego forum (tego jestem pewien), zresztą gra lepiej niż 50% zestawów na audioshow w cenie do 20 tys. PLN :))) W ślepych testach byłaby masakra :)

Panowie, dzięki za wszelkie propozycje, wszelkie miniwieże odpadają, bo po przeciwnej stronie pokoju mam już pełnoprawny zestaw Audio do słuchania muzyki(poniżej foto). Ten koło tv, ma zając jak najmniej miejsca i jak najlepiej brzmieć w stosunku do swojej ceny podczas gier i filmów(radio zbędne jest). Samsung zachęca mnie ceną, straszy trochę rozmiarami. Będę musiał się jeszcze rozejrzeć, może coś mi wpadnie w oko i w ucho.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to Logitech Z4, podłączysz sobie tv/konsolę do pilota, satelitki na ścianę po bokach TV, a sub schować. Weź sobie z SATURNA na test i sprawdzisz jak to się zgrywa z TV, masz chyba 7 czy 14 dni na zwrot. Powinno być nieźle i w cenie szajsunga HT-X200.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie obmyślam plan, gdzie ew. mógł by być sub. Choć nie ukrywam że 2.0 też pewnie zagra lepiej niż to co jest w tv. Te logi, też niezłe(kiedyś miałem Z-3 w kompie-miło wspominam). Muszę się bardziej rozejrzeć. Zastanawiają mnie te negatywne opinie co do soundbarów. Widocznie te tanie są kiepskie(nie ma możliwości ich posłuchać). Niestety nie stać mnie by dać 3k zł za lepsze, choćby te z Yamahy.

"Zastanawiają mnie te negatywne opinie co do soundbarów. Widocznie te tanie są kiepskie"

Nawet niektóre drogie są kiepskie, plastikowo brzmiący shit za grubą kasę.

A podobno Manta MM5400 jest świetna (koszt 600zł). Niestety nie słyszałem - może ktoś potwierdzi, w każdym razie wygląda solidnie. Tylko duża jest (114cm szerokości) a tego chciałeś uniknąć...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet mi się nie zmieści, ścianka ma od progu drzwi do ścianki szafy to 1 metr. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.