Skocz do zawartości
IGNORED

Altus 140 lutownie głośnika

tehace90

Rekomendowane odpowiedzi

witam kolega zregenerował mi wszystkie 4 głośniki do altusów 140 igdy mu je dawałem na szybko odłączyłem te 2 kable co sie je lutuje w obudowie i teraz jak je mam podłaczyć? wydaje mi sie że tam jest + i - więc obojętnie raczej nie mogą być podłaczone . jest kabel jasny przyponinający kolor żółty i niebieski który gdzie przylutować?

https://www.audiostereo.pl/topic/57873-altus-140-lutownie-g%C5%82o%C5%9Bnika/

Najlepiej wetknąc je do gniazdka w sieci.... a z pudeł proponuje zobić karmniki dla ptaków :)

Nie jest obojętny w szczególnosci dla niskotonowych głosników - jak sie pomylisz to bedzie mniej basu czyli jedyna rzecz jaką mają te kolumny . Jak sie "pierdo..iesz" to pozbawisz całego uoku te kolumny.

do basowych - przyłoz baterię 4,5v (taka płaska)- membrana gdy zostanie wypchana do góry- plus i minus na baterii odpowiada wtedy plusowi i minusowi na terminalu głośnika.

co do średniotonowych- najpierw spróbuj z baterią 1,5V żeby nie uszkodzić cewki, jeśli membrana się nie poruszy to wtedy przyłóż na chwilę 4,5v.

marcinw899

tehace90 chodzi o kable bo na głośnikach jest oznaczenie.

tehace90

Zobacz na zwrotce bo wydaje mi się że tam może być też oznaczone, tak mi się kojaży jak kiedyś składałem takie pudła.

A jak nie to wklej zdjęcia zwrotnicy (chyba musisz ją wykręcić, możesz jedną wy-lutować) i może któryś z forumowych kolegów ci pomoże, ale raczej fotki wskazane.

>Nie jest obojętny w szczególnosci dla niskotonowych głosników - jak sie pomylisz to bedzie mniej >basu czyli jedyna rzecz jaką mają te kolumny . Jak sie "pierdo..iesz" to pozbawisz całego uoku te >kolumny.

Ale żeby coś stracić, ......to trzeba najpierw coś mieć! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak podłączysz odwrotnie to chyba membrana bedzie sie troche cofać podczas grania...

Ukryta Zawartość

tu jest ta zwrotnica może mi ktoś powiedziec według schematu gdzie tu są głośniki GDN 30/60/1 GDN 18/80/1 i GDN 9/40/5 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czekać grzecznie.

Sugestia.

Ostatnio wymieniałem głośniki, żadnych oznaczeń na głośnikach ani kablach, więc, włączasz muzykę z uderzeniami, i w momencie uderzenia (stopa perkusji) membrana musi się wychylać a w żadnym wypadku nie cofać, zacznij od niskich głośności, dla pewności przyłóż ostrożnie palec, jeśli w momencie uderzenia perkusji poczujesz to samo i w tym samym momencie na palcu (wychylenie membrany) to jesteś w domu.......

tyle ze tu na głośnikach na tym magnesie gdzie sie lutuje te 2 kable nawet nie ma napisane gdzie jest plus a gdzie minus;/ jest tylko na tym najmniejszym że po prawej stronie jest plus a po lewej minus. ale nie wiem czy pozostałe tez tak będą miały ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.