Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do FOCAL 816V ???

meloman88

Rekomendowane odpowiedzi

witam szanownych forumowiczów!

Mój brat chcę "złożyć" sobie nowy zestaw stereo, jeśli chodzi o kolumny to padło na FOCAL 816V, bo grają dynamicznym i soczystym dzwiękiem no i rewelacyjnie wyglądają, natomiast teraz trzeba wybrać dobry wzmacniacz i żródło do tych kolumn, jaki byście wzmacniacz polecali??? wzmacniacz musi być mocny by napędzić Focale, jeśli chodzi o preferencje muzyczne to głównie rock, art-rock i blues. Jeśli chodzi o preferencje dzwiękowe to przedewszystkim dynamika, szczegółowość, dobra scena i mięsisty mas, myślimy nad zakupem Cambridge Audio 740A, bo dostawał bardzo dobre recenzje, no albo VINCENT SV232 chociaż ten jest znacznie droższy, a przedział cenowy za wzmacniacza to 4000-4500zł.

Jeśli chodzi o źródło to pewnie będzie tej samej firmy co wzmacniacz.

Czekam więc na jakieś rady jaki byście wzmacniacz w tej cenie do tych kolumn polecali???

https://www.audiostereo.pl/topic/57809-jaki-wzmacniacz-do-focal-816v/

mialem 816'tki. graly z nad'em 352 ale rowniez probowalem z:

rotel 06 - w sumie gralo bardzo rowno ale dla mnie za twardo

primare i21 - zbyt analitycznie

unico primo - juz fajniej z mieskiem kulturalnie

creek destiny - szczegolowo z przekazem

krell 400xi - jeszcze wiecej detali

vincent 236 - bardzo duzo dzwieku oraz basu wprost na twarz

subiektywnie w skrocie.

polece unico oraz destiny z rynku wtornego. jesli tylko nowe sprawdz roksan k2

pozdr

Czesc,moim zdaniem warty uwagi jest Naim 5i-2,a jesli cos tanszego to mozesz posluchac Advance Acoustic Map 305.Ja osobiscie polecam Naima,sluchalem go z 816,836,Eposami,Paradigm i spisywal sie b.dobrze.Jest miesko,rytm,dynamika,ciepla srednica.Naim w rocku radzi sobie swietnie,nie ma moze duzej sceny,ale lekko sie go slucha,nie meczy.Na poczatek posluchaj 5i-2,mozesz tez XS,ale juz drozszy.Widzialem na allegro kilka uzywek Naima,jak Ci sie spodoba to warto sie zainteresowac tym sprzetem.Tez mam zestaw Naim 5i-2,a slucham rock-metal-gothick,ale kolumny kupilem Paradigm Studio 60v4,maja duzo basu i sa dynamiczne i szczegolowe.

Jak de_moon napisał Kandy K2, reszty nie słuchałem za wyjątkiem primare zestaw 2X i to na prawdę jest skalpel.

Do chorusów moim zdaniem pasuje najbardziej z roksan, ja kupiłem caspiana ale z myślą o rozbudowie systemu, generalnie z daleka od japońskich konstrukcji.

Jeszcze cyrus mi się podobał zestaw 6vs i 8 vs.

Warto też zainteresować się Arcamem.

meloman88

".....bo dostawał bardzo dobre recenzje,....."

Jeszcze jedno, w żadnym wypadku się tym nie sugeruj!, wszystko tylko i wyłącznie na ucho, jeśli nie wygrzałeś/dotarłeś focali to zrób to bo ostrość wtedy znika i więcej miękkiego basu się pojawia.

MF A300 z ogłoszenia na tej stronie. Nie znam sprzedawcy i tego egzemplarza, ale jeśli wszystko jest z nimi w porządku, to powinien być to lepszy zakup niż cokolwiek nowego za tę cenę.

Kiedyś słuchałem 816S i do rocka rzeczywiście były niezłe. Ciekawe, czy te 816V to mniej więcej taka sama szkoła grania.

A ja polecę Vincenta którego mam w swoim zestawie do tych właśnie fokali. Dynamiczna muzykalność to chyba najlepsza opcja do mocniejszego uderzenia bo taki właśnie jest Vincenty a i coś delikatniejszego jak solowe płyty Knopflera brzmią czarująco :)

Potwierdzę fakt wygrzania fokali. U mnie dogrzały się po 2 miesiącach grania praktycznie codziennie!

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Zwykle po dwóch miesiącach regularnego grania "dogrzewać" mogą się przede wszystkim własne uszy (psychika). Kolumny powinny osiągnąć swój stan docelowy dużo wcześniej. Skoro autorowi wątku kolumny się podobają, to chyba nie grozi mu rozczarowanie jakąś ich diametralną przemianą.

dzieki za wszelkie porady, napewno A300 MF to dobry wzmak z tym że ja chcę kupić jakiś nowy wzmacniacz, jeśli ktoś jeszcze coś wymyśli na ten temat to proszę pisać co byście polecili do tych Focali 816V lub 826V

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.