Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie monitory do mojego zestawu?

soundchaser

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę wszystkich o poradę - jakie używane monitorki w cenie do 1500 zł

zakupić do mojego zestawu firmy Rotel:

końcówka mocy: 870BX

preamp: 971

CD: 02

Pokój ok. 15 m kw.

Aktualnie używam kolumn KEF Q3, które grają z tym zestawem mi naprawdę nieźle, ale w określonego typu muzyce.

W jazzie typu Pat Metheny, Patricia Barber, a nawet w starych płytach Milesa Davisa typu Kind of Blue

- ogólne wrażenie jest bardzo zadowalające.

Nieźle też wypadają z dobrze nagraną progresją, np. Porcupine Tree.

Dźwięk gubi się w muzyce o dużym stopniu skomplikowania, np. Yes - Soundchaser (jeden z moich najlepszych utworów).

Robi się trochę magma, brak wyrazistego basu, przejaskrawione wysokie tony.

Nie najlepiej też odbieram brzmienie płyty Genesis - A Trick of the Tail, która jest jak na 75 rok świetnie nagrana technicznie.

W związku z powyższym szukam monitorów, które by optymalnie w tej cenie współpracowały z moim zestawem Rotela

i zapewniały rozdzielczość, czystość, klarowność dźwięku, przy zapewnieniu pełnej kontroli basu.

Proszę - pomóżcie...

Marek.

https://www.audiostereo.pl/topic/57789-jakie-monitory-do-mojego-zestawu/

Dynaudio Audience 42.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Użytkownicy+

Też polecił bym dynki, jak starczyło by to audience 52. Jednak jak czytam o tej kontroli basu i przejżystości to maże B&W 602 lub ProAc tablette 2700. Dobre też kolumny DIY na wifie i peressie Hds, gdyby ktoś chciał sprzedac to bym brał.

soundchaser, 30 Sie 2009, 21:29

W związku z powyższym szukam monitorów, które by optymalnie w tej cenie współpracowały z moim zestawem Rotela

i zapewniały rozdzielczość, czystość, klarowność dźwięku, przy zapewnieniu pełnej kontroli basu.

Bo one maja to czego szukasz mialem okazje sluchac Dynaudio pare razy takze z rotelem RA 1060 chyba w audioklanie w sopocie jesli pamietam gralo to naprawde fajnie niestety na tamta chwile nie bylo mnie stac na taki zestaw (kupowalem wtedy zestaw Yamahy 396).

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Użytkownicy+

Dynki 52 ma mój szwagier i miałem je u siebie wiele razy( raz nawet ze dwa m-ce), poza tym jestem często u niego. Sam mam rotela ra-01, a więc znam te sprzęty na wylot. Poza tym słyszałem inne dynki i rotele. Dynaudio ma pogrubiony bas i średnicę, jednocześnie lekko wycofane wysokie. Rotel jest neutralny i razem gra to przyjemnie z fajną barwą. Jednak dźwięk nie jest demonem szybkości i szczegółowości a w 15m2 może byc basu za dużo (chyba że 42 mają go mniej). Najlepiej wypożycz i posłuchaj sam, nie śpiesz się, porównaj z innymi w tej cenie. Jeszcze raz powiem, jakośc dźwięku /cena - kolumny DIY będą najlepsze, np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kyle - rozwiń.

Pozbycie się głównego klocka z zestawu Rotela i kupno czegoś "aktywnego" za 2 tys. rozwiąże mój problem?

Co to miałoby być i dlaczego to lepsze rozwiązanie niż wymiana kolumn?

soundchaser, 30 Sie 2009, 22:28

W aktywnych kolumnach masz wzmacniacz dobrany fabrycznie do przetworników (bardzo optymalnie). Zwrotnica jest przed wzmacniaczami (jeden wzmak do LF i jeden do HF) ... dzięki temu wzmacniacze są znacznie mniej obciążone (pasmo jest przycięte przed nimi ... i dodatkowo nie muszą ciągnąć pasywnej zwrotnicy). Brak zwrotnicy pasywnej między wzmocnieniem o głośnikiem to brak spadku wsp. tłumienia i brak strat mocy (które mogą sięgać nawet i 50%). W aktywnych kolumnach nie ma takich problemów z fazą jak w pasywnych. Monitory studyjne są dokładniejsze ... szczególnie te droższe (większa czytelność, mniejsze maskowanie dźwięków).

Najlepiej posłuchaj. Ja miałem sprzęt studyjny ... teraz mam Hi-Fi ... i mam zamiar wrócić do monitorów studyjnych (lepsza czytelność, brak zlewania dźwięków, można się wsłuchać w pojedynczy instrument i nie umyka/nie zlewa się on tak zresztą instrumentów jak w większości Hi-Fi - jedni to lubią a inni nie). Fakt że Hi-Fi wygląda niejednokrotnie ładniej ... ale ładne "pro" też się znajdzie ( np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mi się przynajmniej podobają ... ale są dosyć drogie)

Ukryta Zawartość

Witam po pierwsze jak słuchasz takiej muzyki to Rotel do sprzedania.

Jeżeli z płyt wymienionych najlepiej wychodzi Porcupine Tree muzyka która jest nagrana twardo z dużą ilością użytych kompresorów i limiterów a reszta to muzyka która oferuje dużo więcej informacji plastyczności i delikatności to Rotel nie da ci tego a Dynaudio tego nie poprawią.

Poza tym Kef owszem ale z lampą. To w sumie sprawna i delikatna kolumna ale nie do każdego rodzaju muzyki.

Jeżeli jednak zechcesz pozostawić sobie ten całkiem przecież fajny wzmacniacz ja rozejżałbym się za Xawianem albo za polską Esą.

Pozdrawiam i powodzenia życzę.

Dymaudio 42 to bardzo dobre kolumny i teraz po odsłuchac bo je mam u siebie w domu sa lesze niz np ushery x719 i nie wiem czy bym ich nie wolał niz avance signature3 mk2 które tez gosciły u mnie w domu prawie pół roku. Wadą dynaudio jest to iz są stosunkowo a raczej ciezkie do ustawienia w pomieszceniu ze wzgledu na dosc duzą ilosc basu jak na monitory. Srednica swetna ciepła i dobra góra pasma nawet w tanim audience. Co do wysterowania to manley stingray radzi sobie z nimi jak chce.

Tanie kefy to nieporozumienie taki błąd przy pracy w yworzeniu hiendowych reference :)

Hmmm... kolumny aktywne... to teraz mam mętlik w głowie.

To zupełnie nowy temat dla mnie. Idę poczytać.

Być może to jest to czego właśnie szukam.

Dzięki wszystkim i pozdrawiam.

Kyle - co sądzisz o tych kolumnach aktywnych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja na chwile obecna mam tez polaczenie rotel (ra980 i rcd965) + dynaudio (52se) i moim zdaniem sprawuje sie to bardzo przyzwoicie, zwlaszcza w muzyce rockowej. Odnosnie basu fakt faktem jak na monitory jest go calkiem sporo, ale nie za duzo.

Duuzo zalezy od akustyki i wielkosci pomieszczenia. Na codzien sprzet stoi w niewielkim 12m2 pokoju, w dodatku kolumny dosc blisko sciany i nie ma zadnego dudnienia, mulenia itp. Gra poprawnie ale..

ostatnio znioslem sprzet do duzego (~25m2) salonu i tam tak naprawde dopiero kolumny mialy czym pooddychac. Wtedy dopiero pojawil sie ten bass z ktorego 'slyna' dynki ;)

soundchaser, 31 Sie 2009, 09:28

>Kyle - co sądzisz o tych kolumnach aktywnych?

>

>

Ukryta Zawartość

Na forum np. EiS można przeczytać o nie najlepszej kontroli basu i nie najlepszym wykonaniu (komuś się tam bass-reflexy odlepiały itp. historie).

Ukryta Zawartość

Monitorów studyjnych jest dosyć wiele ... ale nie wiele jest z głośnikiem wstęgowym ... w cenie poniżej 2K .

Ukryta Zawartość

- już bym wolał takie zamiast tych ALESIS ... albo coś od KRK (choć w moim pomieszczeniu KRK RP6 v1 nie grały dobrze ... ale na RP5 było super)

Ukryta Zawartość

Aha - w monitorach studyjnych standard to połączenia symetryczne TRS lub XLR ... jak ze swoich klocków masz wyjścia RCA to raczej kieruj się w stronę modeli mających obok standardu studyjnego popularne RCA ... można też się bawić w przejściówki ale ...

-->> Kyle

Mam pytanie do, jak widzę znawcy sprzętu pro: czy aby aktywne głośniki, które proponujesz nie są przeznaczone do stosowania jako monitory bliskiego pola? W warunkach domowych siedzenie metr od głośnika nie wydaje się rozsądnym pomysłem...

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Jeżeli Dynki to do 15m2 zdecydowanie 42-ki - samm ich używam od prawie roku w jeszcze większym metrażu i potrafią mnie dalej zadziwiać. Bardzo fajne monitory ale trzeba do nich odpowiednio skonfigurować system - z resztą to koledzy wspomnieli wczesniej. Słuchałem ich z budżetowymi rotelami RCD-970BX i RA-935BX i grało to zadziwiająco dobrze, dlatego myślę, że powinieneś spróbować tym baredziej, że w porównaniu do tych KEF'ów to zupełnie inna szkoła brzmienia.

Terrapin, 31 Sie 2009, 12:45

>-->> Kyle

>

>Mam pytanie do, jak widzę znawcy sprzętu pro: czy aby aktywne głośniki, które proponujesz nie są

>przeznaczone do stosowania jako monitory bliskiego pola? W warunkach domowych siedzenie metr od

>głośnika nie wydaje się rozsądnym pomysłem...

Ja słuchałem RP5 głównie w bliskim polu co prawda, ale siadało się też na kanapie ... i nie widzę tutaj powodów by nie było to dobrym pomysłem. Wiadomo że najlepiej słuchać w bliskim polu (generalnie) bo wpływ pomieszczenia jest mniej słyszalny.

ps. nie jestem jakimś znawcą sprzętu pro - po prostu miałem trochę tych zestawów u siebie w domu, słuchałem i wiem co potrafią (raczej nie wyższej półki tylko właśnie Rokit i nawinął się też EDIROL ... zapewne na wyższej klasie byłoby lepiej ... np. VXT).

Teraz myślę nad JBL LSR4326 (klasa pokroju KRK VXT) tylko boję się tylnych basreflexów .

Kyle, 31 Sie 2009, 13:25

>Wiadomo że najlepiej słuchać w bliskim polu

>(generalnie) bo wpływ pomieszczenia jest mniej słyszalny.

No i tak też są projektowane, budowane i strojone... Do używania w silnie wytłumionych pomieszczeniach studyjnych jako monitory bliskiego odsłuchu. Dodajmy: w zazwyczaj bardzo niewielkich pomieszczeniach :-)

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Ja bym powiedział że są optymalizowane do bliższego odsłuchu (choć monitorów większych słucha się z większej odległości raczej). Co do wytłumienia - tutaj każde kolumny najlepiej słuchać w dobrze wytłumionym pomieszczeniu. Monitory studyjne w kiepsko wytłumionych pomieszczeniach gorzej niż Hi-Fi się zachowywać nie będą. Jak tak patrzę czasem na te reżyserki to nawet one jakoś super wytłumione nie są ... tylko mają rozsądną akustykę (odpowiednio skierowane płaszczyzny).

soundchaser, 30 Sie 2009, 21:20

Myślę,że @palton podsunął Ci dobry trop,jedno z rozwiązań które należałoby wziąć pod uwagę to DIY vifa/peerless.Słuchamy,można powiedzieć,podobnej muzyki,u mnie monitory z vifą i peerlessem spowodowały,że starszego rocka jak i niezbyt udanych realizacji słucha się bez grymasu na twarzy,dobrze zrealizowane płyty też nie tracą swoich walorów.

Pod pewnymi względami moje poprzednie kolumny były lepsze (B&W 805matrix) jednak uniwersalność obecnych,bardzo dobra rozdzielczość średnicy bez popadania w chaos w gęstszym,gitarowym graniu stanowią o ich sile.

l'enfant sauvage

Z ciekawie wyglądających monitorków - Tannoy Reveal 5A:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.