Skocz do zawartości
IGNORED

rotel Ra 1062 + biwiring

anxion

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Chcialem sie dowiedziec czy Rotel ra 1062 ma mozliwosc podpiecia biwiring ? czyli 2 zestawow kabli do jednego glosnika?

czyli razem 4 odzielne kable??

dzieki za odpowiedz

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

https://www.audiostereo.pl/topic/57762-rotel-ra-1062-biwiring/

witam

chodzi mi o to ze mam osobne kable tzn . teraz mam podpiety biamping w A/V i teraz sie zastanawiam czy moge podlaczyc do tego rotela 2 kablami do jendego glosnika czy bede musial kupic kabel odpowiedni do biwiringu czyli 2 wejscia i 4 wyjscia do kolumny

zdjecie pokazuje kabel ktory mam i mam takie 2 podlaczone do kolumny

a drugie zdjecie pokazuje ten kabel typowy do biwiringu ale nie chce kupowac nastepne kable

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23552-100007223 1251538911_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Gość

(Konto usunięte)

A obecnie jaki masz ten bi-amping? Na jakim ampiltunerze/wzmacniaczu?

Jeśli chcesz, korzystać w Rotelu z bi-wire, to dwa wyjścia:

- zakup kabla (2 + 4)

- pozostanie przy tych, które masz. Problem z konfekcją od strony wzmacniacza... Z gołymi kablami nie ma problemu, więc... Decyzja należy do Ciebie :-)

Bo z tego, co zrozumiałem będziesz korzystał tylko z Rotela.

a wiec mam onkyo 876 i podlaczone lewa kolumne 2 kablami i prawa tak samo dam stronke mojej galeri tam mam zdjecie jak mam podpiete jak mozesz zobacz bo za bardzo nie wiem o co chodzi :) sprzedawca rotela 1062 powiedzial mi ze nie moge podlaczyc biwiringu ale nie wierze w to taki sprzet bez podpiecia biwiringu hmmm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak bede korzystal w stereo tylko rotela 1062 ale w kinie rotek bedzie fronty bral na siebie a reszte glosnikow onkyo

Gość

(Konto usunięte)

I jest tak, jak wcześniej napisałem, ponieważ Rotel tylko standardowe wyjścia dla zestawu głośnikowego A/B.

Więc sprzedawca nie mylił się, natomiast pomylił bi-wiring z bi-amplingiem ;-)

Przeczytaj pierwszy mój wpis - bi-wire zależy TYLKO od kolumny!

I jeśli kolumna jest przystosowana, to z każdym wzmacniaczem/ampli będzie wspólpracować w bi-wiringu :-)

Ergo:

chcesz mieć bi-wire, to do kolumny nadal 4 wtyczki. Problem z Rotelem, bo nie masz gołych kabli, a te dwa swoje (4 końcówki) musisz wpiąć albo do A, albo do B razem.

a wiec moge wykorzystac wszystkie 8 wejsc w rotelu?

sorki ale jestem troche ciemny w tych sprawach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sorki to zdjecie mialo byc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a gdzies tam wyczytalem ze lepiej podlaczyc osbne kable do biwiringu ze o wiele lepszy efekt jest niz taki z 4 koncowkami

Gość

(Konto usunięte)

>Ergo:

>chcesz mieć bi-wire, to do kolumny nadal 4 wtyczki. Problem z Rotelem, bo nie masz gołych kabli, a

>te dwa swoje (4 końcówki) musisz wpiąć albo do A, albo do B razem.

Właśnie NIE! Do Rotela podłączasz albo do A, albo do B...

I dlatego napisałem, że jest problem...

Gdybyś miał z jednej strony kable bez konfekcji (lub na jednym banany, a na drugi np szpilki),to nie ma sprawy, a tak to nie bardzo jest możliwość podłaczenia tego.

Pozbyć się konfekcji? Szkoda...

Kupić specjalnie nowe kable? Również trochę bez sensu...

Ewentualnie można użyć takiej przejściówki (wtedy jeden kabel jako banan, a drugi jako szpilka):

http://www.sklep.rms.pl/index.php?p890,koncowki-przewodu-glosnikowego-pga8213-profigold-4-sztuki

A już tak na marginesie: słyszysz różnicę między bi- a single-wire?

Osobiście podłączyłbym Rotela jednym kablem (1 kolumna) i pozostawił zworki w kolumnach - bez wykorzystania bi-wiringu :-)

Gość

(Konto usunięte)

anxion, 29 Sie 2009, 15:12

>a gdzies tam wyczytalem ze lepiej podlaczyc osbne kable do biwiringu ze o wiele lepszy efekt jest

>niz taki z 4 koncowkami

To już całkiem inny temat - poszukaj sobie na forum o bi-wire - jest tego do bólu.

Ma tak samo dużo zwolenników, jak i przeciwników twierdzących, że nic to nie daje.

Tak jak są niekończące się dyskusje na temat, czy jeśli już bi-wire, to czy dwa oddzielne kable, czy jeden - czy z jednej firmy, czy z dwu różnych.. To samo dotyczy się przekroju tych kabli - czy jednakowe, czy różne stosować...

Temat pokrewny (pod względem emocji ;-) ) wszelkim tematom nt. kabli... ;-)

I nawet tak jest wśród producentów kolumn - jedni jak najbardziej stosują bi-wire, inni nigdy nie stosowali, albo teraz się wycofują z tego.

Osobiście wolę kupić jeden dobry (może i drozszy) kabel i odpuszczam bi-wire. Sam kiedyś pytałem o to na forum, a teraz już z własnego doświadczenia wiem, że jak dla mnie to nie ma różnicy, więc po co mam kombinować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.