Skocz do zawartości
IGNORED

4 wejścia w kolumnie i zmiana impedancji

adsda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy jeśli kolumna np. Jamo S606 ma z tyłu 4 wejścia na kable głośnikowe i wg danych fabrycznych ma impedancję 6Om, to czy jeśli zmostkuję te wejścia zwiększę impedancję tej kolumny? Konkretnie chodzi mi aby uzyskać chociaż 8Om

Gość

(Konto usunięte)

Zgodnie twierdzę z :-)

NIE!!!

Te 4 wejścia są do bi-wire i wręcz muszą być zmostkowane (oczywiście w odpowiedni sposób, by zwarcia nie było), bo po prostu nie będzie Ci grał jeden z głośników. Nie ma to związku z impedancją ogólną kolumny.

Gość

(Konto usunięte)

A już tak gwoli ścisłości, to jeśli kolumna ma 6 Om i chciałbyś uzyskać zmianę impedancji poprzez łączenie równoległe lub szeregowe, to nie uzyszkasz 8 Omów, tylko 3 albo 12...

A w ogóle o co chodzi? Bo jeśli o to, że na amplitunerze/wzmacniaczu masz podane 8 Om, to odpuść sobie kombinowanie - śmiało możesz podłączyć te 6 Omowe :-)

No właśnie o to chodzi, wg instrukcji i napisu na tylnej ścianie amplitunera powinienem do niego podłączyć kolumny 8-16Om. Z kolumn 8Omowych w rozsądnych cenach znalazłem JBL E60 i E80 i jakieś KODY. Magnata kolumny są 4Om, ale czasem oznaczone 4-8Om, Jamo są 6Om, Wharfdale tez poniżej.

Mam do Ciebie 2 pytanka:

1. Czy znasz jeszcze jakichś w miarę solidne marki kolumn 8Omowych w rozsądnych cenach tzn. do 500-700zł za kolumnę stojącą.

2. Mógłbyś mi bardziej naświetlić temat z jakiego powodu nie powinienem się obawiać kolumn 6Om?

Gość

(Konto usunięte)

>adsda, 28 Sie 2009, 13:07

Mój wpis z kiedyśtam:

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=54597&all=1

ememka

3 Cze 2009, 21:20

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 145 / 222 / 0

Hehe - urok NADów jest na zasadzie "love or hate" - ja "love" :-)

Te nowsze modele są bardziej zbliżone wyglądem "do powszechnie obowiązującej mody",

ale i tak pozostał "osobisty czar" - tak trzymać!

Ja na Twoim miejscu poczekałbym i dozbierał te parę dyszek - czy to na Yamahę, czy na NADa...

A impedancją 4 ohmy nie przejmuj się!!! Nie ma to aż takiego znaczenia!!!

Nawet wzmacniacz, czy amplituner opisany jako "8 ohm" możesz śmiało podłączyć. Co najwyżej stracisz na mocy wzmacniacza, ale nawet przy 50W i tak nie słuchasz na full!!! A to, że wzmacniacz może się "spalić", można między bajki włożyć... To tylko ściema producentów, takie zalecenie, ale nie bez względny wymóg. Stosują i tak zabezpieczenia przed zbytnim obciążeniem końcówek (impedancją). A dla potwierdzenia tego i Twojego spokoju, popatrzymy od strony głośników. Większość firm (właśnie po to, by ludzie kupowali i mieli wszystko "dopasowane") opisuje kolumny jako 8 ohm (znamionowa impedancja), a de facto (wystarczy poczytać testy i wyniki pomiarów np. w "AUDIO") są one np. 6 ohmowe, a w trakcie odsłuchu "schodzą" momentami i do 2 ohm!

Co do konkretnego sprzętu, nie masz aż takiego doświadczenia w odsłuchach. Na pewno tutaj pomogą Ci inni forumowicze.

Osobiście korzystam z DALI, ale mam podstawkowe - nie podłogówki.

Gość

(Konto usunięte)

>Co do konkretnego sprzętu, nie masz aż takiego doświadczenia w odsłuchach. Na pewno tutaj pomogą Ci

>inni forumowicze.

>Osobiście korzystam z DALI, ale mam podstawkowe - nie podłogówki

Miało być oczywiście "nie mam aż takiego doświadczenia..." :-)

Aha! I jeśli chcesz coś się dowiedzieć, to musisz podać z jakiego amplitunera, czy też wzmacniacza korzystasz - firma, model. I ewentualnie jakie źródło (CD/DVD/komp) i jakiego rodzaju muzyki słuchasz.

Pioneer VSX-D812-S. (wg papierów 6x100W przygotowany na głośniki 8-16Om

Żródłem będzie TV, radio i jakieś DVD które dokupię. Filmy to głównie Divxy czasem mkv, muza MP3 głównie HipHop, lekka techniawka i to co w radiu typu RMF i Eska leci.

A co do doświadczenia w odsłuchach, to nie mam doświadczenia :-)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.