Skocz do zawartości
IGNORED

klonowanie najlepszych - Dali Grand

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli nachodzi mnie chęć do klonowania czegoś naprawdę dobrego. Mam na myśli Dali Grand Coupe, Diva i Vocal.

Czy ktoś z Was spotkał sie może ze schematami zwrotnic tych głośników. Wiem ,że głośniki sa modyfikowane do

konkretnych potrzeb producenta, ale nie zawsze trzeba traktować temat dosłownie.

Myślę, że te legendarne konstrukcje mogą służyć za inspirację dla zbliżonych kolumn. Chodzi o wykorzystanie idei.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1532-100007429 1251283682_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57717-klonowanie-najlepszych-dali-grand/

jeszcze Grand Diva

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a to moje ukochane Grandy ( tzn zdjęcie jest z sieci a nie z domu ), ale ich nie podejmuję się klonować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jaka jest ta idea? bo z zewnatrz to sa zwykle kolumny jakich wiele wiec chyba trzeba cos wiecej niz tylko wyglad zewnatrzny. no to kolumny z dobrych czasow kiedy istaniala vifa a glosniki mialy aluminiowe kosze i fronty a teraz wciskaja tanie plastiki..

chodzi mi o układ i dobór głosników i rozwiązania zwrotnicy , bo grandy grają tak, że szczęka opada. o dziwo nie przytłaczają masywnością dzwięku, tylko grają szczegółowo , subtelnie, średnica i wysokie to najwyższa półka. Bas jest swobodny - bez żadnych rezonansów, czy zabrudzeń. A jak dupnie to subwoofer nie potrzebny. Mimo to nie leje się jak flaki, tylko jest calkiem szybki i zdyscyplinowany - tyle, że GC to za mało do napędu tych największych Grandów.

jak sam zauwazyles potrzebne sa te same glosniki z ta sama zwrotnica i w tym samym ukladzie a zeby bylo malo to jeszcze odpowiednia obudowa tak samo wytlumiona. zeby miec dzwiek jaki slyszales musisz miec idealne kopie i tu kazda zmiana na pewno go zmieni (zapewne popsuje). zeby miec dzwiek dali grand trzeba je po prostu kupic. jesli zaczynasz od najprostrzego wzmacniacza (GC) to musisz troche pohamowac apetyt na kolumny :) jest sporo prostrzych a dobrych kolumn z gotowymi projektami do zrobienia.

nie twierdzę, że uda się uzyskać dokładnie takie samo brzmienie jak Grandy. Może trochę inne, nie koniecznie dużo gorsze. A może lepsze, bo np. woofery w Grandach są tylko OK - prawda że dobrze zaaplikowane ,ale to nie zmienia faktu,że są na rynku lepsze głośniki.

Natomiast ogólna koncepcja każdego z modeli Dali to dla mnie wzorzec ( prostoty, elegancji, jakości ).

Uważam ,że kopiwanie dużych Grandów jest tylko dla wybranych - ja już je mam oryginalne - ale korci mnie zbudowanie coupe i vocal do dopełnienia kina.

A dla wielu wielbicieli stereo Grand Diva jest super rozwiązaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.