Skocz do zawartości
IGNORED

Kloumny uniwersalne

ragge90

Rekomendowane odpowiedzi

xniwax

kończę off-top

jestem gotów zrobić zawody

wystawiasz dowolne "wyspecjalizowane" głośniki (w dowolnym gatunku muzyki) w cenie powiedzmy.... do 40 kzł

a ja wystawiam swoje (sprzęt towarzyszący również dowolny)

corny, 22 Sie 2009, 23:47

>xniwax,

>

>mówię poważnie - co to znaczy "absolutnie uniwersalna kolumna"?

>

>czy masz na myśli, że taka kolumna jest lepsza w odtwarzaniu każdej muzyki od jakiejkolwiek innej

>kolumny na świecie (bez względu na cenę na przykład)?

>

>pytanie, czy ktokolwiek może spokojnie postawić powiedzmy milion dolarów na to, że ma absolutnie

>najlepsze kolumny na świecie choćby tylko dla jednego gatunku muzyki?

Byl taki watek. Najlepsze ma ABXPawel ale nie jest do konca kontent. :-)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

jestem gotów zrobić zawody

wystawiasz dowolne "wyspecjalizowane" głośniki (w dowolnym gatunku muzyki) w cenie powiedzmy.... do 40 kzł

a ja wystawiam swoje (sprzęt towarzyszący również dowolny)

To nie wyklucza wcale, że kazdy pozostanie przy swoim - prawda?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

No standardowo jak 21m2 to AE Aelite 2. Zmieścisz się z kasą, porządnie przywali przy metalu, da bujanie przy reage, tylko nie oczekuj pięknych wokali czy choćby dobrej średnicy, bo nawet z lampą grają technicznie.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Magnat Quantum 506, 507.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

ragge90,

po namyśle muszę trochę przyznać racji xniwaxowi i innym

to znaczy nadal twierdzę, że kolumny uniwersalne istnieją, ale niekoniecznie sprawdzają się z jakimś jednym wybranym wzmacniaczem (amplitunerem)

tego Denona nie znam, ale nie podejrzewam go o ... uniwersalność :)

jako sprzęt do kina domowego ma prawdopodobnie robić na słuchaczu wrażenie (buuuuum buuuuum, pif paf, etc), a niekooniecznie wiernie odtwarzać dźwięk

gdybyś jednak rozważał kupno normalnego wzmaka (ja oglądam kino w stereo i czuję się "jakbym tam był"), to idź za radą cira

za 2500 tys można wyszperać używane Klipsch Heresy (nowe za 5000) - posłuchaj i oceń

możesz też spróbować nowe Klipsche (Heresy to seria Heritage - "stare, ale jare") z konwencjonalnych serii (współczesne, wąskie konstrukcje) - nie znam ich, ale potrafią wywoływać entuzjastyczne opinie (chyba nawet ostatnio pojawiły się w jakimś wątku)

oczywiście, możesz też spróbować z tym Denonem - może jest w porządku (są tacy co twierdzą, że wszystkie wzmacniacza grają tak samo :) )

przede wszystkim jednak wszystkie porady weryfikuj nausznie

to ty będziesz z tym sprzętem żył, a nie twoi doradcy

ragge90, 23 Sie 2009, 13:02

>A ten Magnat Quantum 506 , 507 jest dalej produkowany bo nie mogę go znaleźć jak by ktoś znał linka

>to niech da .A on będzie dobry jak na mój pokój Magnat Quantum 605

Tak sa nadal produkowane, ale na skutek tego kryzysu uszulpilo sie ich nieco na rynku. Napewno 605 beda bardziej "uniwersalne" od 505, czy 507. Mialem jedne i drugie. Teraz mam 605 i to inna bajka. napisze w skrocie. Seria 60x jest bardziej muzykalna, ma glebszy, pelniejszy bas, subtelniejsza gore i lepsza przestrzen jak i stereofonie. Nie sa tak bezposrednie jak seria 50x.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

dane 605 z podanego linku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znaczy to tyle, że producent podaje bzdury.

Kolumny są 6ohmowe, posiadają efektywność 87dB.

30 Wat to zalecana przez producenta minimalna moc wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dane etechniczne tych kolumn to bzdet niesamowity. 20hz na dole. Pobożne życzenie. Skutecznosć 92db w bajki należy włożyć. Poza tym nie ma się czym przejmować jeśli grają na tyle dobrze w kinie trochę gorzej w stereo albo na odwrót. Tak czy inaczej każde z wymienionych tu głośników będa lepiej grały niż te od zestawu "wieży sony za 500 zł"

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

ragge90, 23 Sie 2009, 13:47

>rafal735r a jakiej muzyki na nich słuchasz jak duży masz pokój .corny co masz na myśli pisząc

>normalny wzmak czyli co ten denon jest zły .

Ja je mam w 16m2 polaczonych z 10m2 kuchnia. A slucham ogolnie to wszystkiego. Od Elektroniki po rockowe brzmienia itp.

A te dane to sa ponaciagane. Sklutecznosc to one maja 88dB, bas siega okolo 30Hz moze nizej(z tego co mierzylem domowym sposobem, czyli subwoofer testem). Ale mimo to maja bardzo gleboki bas i sa bardzo glosne. Nie wiem jaki wzmak by je wysterowal, ja uzywam takiego 80W na kanal przy 8ohm i to az za duzo.

?👈

Sory ale mam jeszcze jedno pytanie bo poczytałem o ytm ampli denona i zastanawiam sie czy nie lepszy byłby Onkyo_TX-SR606 lub harman-kardon-avr155 . i mam pytanie czy do tych ampli warto kupowac jakieś słuchawki za 700 zł czy oddzielny ampli i przypadkiem jakie byście polecili mi słuchawki do 700 zł dzięki z góry za odp.

Ten MusicAngel jest dość drogi napisałem co myślicie o tych ampli. bo jeżeli uważacie że za 2000 nie będę miał dobrych głośników , to wole kupić zarazie przyzwoity ampli. + dobre słuchawki bo lubie słuchac muzy na słuchawkach mam kossy ur 29 + sandisk sansa i fajnie to gra , a głośniki kupie kiedyś jak dozbieram . Tylko interesuje mnie czy do słuchawek będą dobre te ampli . a w przyszłości do głośników

• Redaktorzy

Panowie, ten wątek nie ma służyć dyskusji ideologicznej, tylko wymianie konkretnej informacji. Istnieją czy nie uniwersalne kolumny... Co dla jednych jest uniwersalne, dla innych nie. Jeśli macie ochotę pomóc człowiekowi, a nie rozumiecie czego potrzebuje, to ruszcie mózgiem i poproście go o uściślenie, bo tak, to wasze głębokie wywody nie są warte wysiłku włożonego w ich czytanie.

Tylko dobre kolumny są uniwersalne. Jeśli jakieś spisują się tylko dobrze przy ROCK to znaczy że eksponują jakiś niższy zakres (przykładowo), jeśli inne nadają się tylko do małych składów to znaczy że nie mają dobrej odpowiedzi impulsowej itd. itd.

Gdybym szukał kolumn uniwersalnych to raczej wśród aktywnych - jest pewność że pokażą wszystko i nie będą ograniczane źle dobranym wzmacniaczem ... taki Denon 1509 jak na ampli przystało królem w stereo nie będzie (kolumny pasywne).

Problem tylko taki że za 1600 chyba nie da się kupić nowych większych aktywnych modeli ... może z używek ... jeśli ma być odsłuch w dalszym polu to trzeba by kupić coś dosyć dużego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.