Skocz do zawartości
IGNORED

Apel do posiadaczy Pass-ów

Beat

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinie brzmienia na temat wszelkiej maści "Pass-ów" (głównie Alephów, Zenów i ich znanych modyfikacji np. x-soz). Nie wiem na budowe której konstrukcji się zdecydować.

Do tej pory nie mogę znaleźć nic precyzyjnego a konstrukcje są popularne i chwalone.

Doradzicie mi !

https://www.audiostereo.pl/topic/5761-apel-do-posiadaczy-pass-%C3%B3w/

Poszukaj w pdf na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) opisujących poszczególne konstrukcje DIY. Jest zawsze fragment w którym Nelson Pass opisuje charakter brzmienia danego wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Chefren

(Konto usunięte)

Witaj!

Istotnie - konstrukcji Pass'a jest dosyć dużo, można je w zasadzie podzielić na 3 kategorie:

- class-A push-pull

- class-A singe-ended

- SuperSymmetry (aka Aleph-X)

Nie wypowiem się do do tego ostatniego, bo nie znam tych wzmacniaczy ale generalnie

A40 to stary wzmacniacz na tranzystorach bipolarnych, gra nienajgorzej, A75 to już dość

skomplikowany układ typu "folded-cascode", ma wszystkie cechy dobrego wzmacniacza

w klasie A, raczej dość ciepłe brzmienie, mocny bas, duża wydajność prądowa, dobry

wzmacniacz do trudnych kolumn.

Z Alephami jest jeszcze inna sytuacja, ponieważ są to wzmacniacze SE o bardzo prostej topologii,

pomijając Aleph'a 0... róznice występują ale raczej mocowe a nie brzmieniowe, ten wariant

tranzystorowej topologii SE brzmi raczej podobnie (pod warunkiem parowania tranzystorów

i odpowiedniego doboru elementów).

W większości zastosowań optymalnym Aleph'em będzie model 5, w przypadku małych monitorów

w niewielkich pomieszczeniach model 3. W przypadku model 4, 1.2 mówimy już o potężnych

wzmacniaczach, warto zwrócić uwagę na fakt, iż moc SE powinno się inaczej liczyć aniżeli moc PP,

głównie ze względu na pracę tranzystorów w swoim najbardziej liniowym zakresie i inne

fluktacje współcynnika beta z tym związane.

pozdrawiam,

adam

Gość Chefren

(Konto usunięte)

aha, zapomniałem o ZEN'ach itp... nie bawiłem się - generalnie za duże straty mocy jak dla mnie

oraz konieczność stosowania kondensatrów na drodze sygnału w niektórych ZEN'ach, co nie jest

zgodne z moja filozofią konstrukcji...

Pozdrawiam...

>Chefren

Dzieki za pomoc chociaż chodziło mi o dokładniejsze opisanie brzmienia (basy,soprany,średnie).

Z tego co wyczytałem to nie brzmią one podobnie jest jednak warunek wysokiej efektywności kolumn.

"The first thing you’re going to have to figure out is how much power you need. That depends on the efficiency of your speaker. If your amps only put out 10 watts you’ll need a speaker with more them 95 db/watt efficiency. If your speakers are less efficient you’ll need more power to drive them. Whit a 30watt amp, like the A30 or A3, you should have speakers about 90-91 db/watt. The average speaker is about 89 – 87 db/watt efficient, to power that you’ll need 60watts + (ThomasLMcLean, that’s why so many people built the A5). "

Pass podobno stwierdza że Aleph 2 jest najlepszy sonicznie.

oraz

"For example if your looking for an amp in the 25 – 35watt range you could build a Zen v4 but if you want better base control you have to build an Aleph3 but if you want better base control you have to build an Aleph30 but if you want better base control you have to build an AX 30. But that’s only in the base area, if you want better mids go with an Aleph or Zen v4 if you want better highs go with an AX."

Co to za wzmacniacz AX 30 ?

Dzieki że oceniłeś dodatkowo konstrukcje, ale ocena brzmienia w stylu "gra nienajgorzej" mi nie wystarcza

Szkoda że inni koledzy nie chcą podzieli się swoim doświadczeniem lub opiniami z netu.

Spróbuję ci to trochę przybliżyć ,na podstawie własnych doświadczeń.Opinie przeczytane gdzieś są dla mnie bardzo mało istotne i mało miarodajne (choć czytam na DIYAudio wszystko ,znam bardzo dobrze angielski) bo wszystko zalezy od punktu odniesienia.Ktoś zbuduje Zena i pieje z zachwytu ,że takiego czegoś w życiu nie słyszał a w domu słucha na Marantzu 6000OSE i kolumnach Tannoy M2.Ktos inny buduje zaawansowane konstrukcje lampowe i powie ,że Zen to słaby wzmacniacz.Trzeba znać człowieka aby polegać na jego doswiadczeniach.Tak ja sądzę.

To co wyróżnia układay pana Passa od innych tranzystorów to topologia single ended (a co za tym idzie pełna klasa A).Moża powiedzieć ,że wszystkie te piece grają dźwiekiem który jest dokladnie po środku między lampą a tranzystorem.Posiadają więc ładna ,ciepłą barwę są muzykalne i spójne.Typowy (nawet drogi) tranzystor brzmi przy nich zimno i płasko,brak muzykalności.Nie jest to natomiast jeszcze ten poziom co dobra (DOBRA!!) lampa.

Tam pierwiastek życia w dźwięku posunięty jest jeszcze dalej.Głosy są jeszcze bardziej naturalne a skrzypce bardziej drewniane.

Przy wyborze który z nich budować na pewno warto wziąść pod uwage finanse.Wiadomo ,że Zen czy Son 0f Zen będzie tańszy od Aleph 3 a Aleph 3 od Alepha 4.

Wszystkie grają dobrze na pewnym (swoim) poziomie.

Zen - gra bardzo ladnie,im lepsza wersja tym (nie licząc tej no.5 push-pull), lepiej.Jest niesamowicie muzykalny i niemeczący.Gra gładko i łagodnie.Moim zdaniem ciut wycofana średnica.Problemem jest przedwzmacniacz który go dobrze popędzi.

Działa dobrze z Bride of Zenem i Alephem L (ustawionym na max wzmocnienie).Ten drugi gra lepiej.Najlepiej też jeśli kolumny są powyżej 92db.

Son of Zen - również ciekawe brzmienie.Inne niż Zen Strasznie gęste,powolne i takie ciągnące się.Bas jest duzy i tak strasznie dziwnie (całkiem fajnie ) wybrzmiewa.Wyraźnie obcięte wysokie tony.Srednica może ciut wyraźniejsza niż w Zenie.Troce mniej krytyczny jesli chodzi o preamp.Dobrze chodzi z Alephem L i P,nawet jako niezbalansowany.

Aleph 3 - tu już wyraźnie klasa lub dwie wyrzej od Zenów.Duzo lepsza kontrola basu ,bardziej szczegółowa średnica,wiecej informacji,wyraźnie lepsza przestrzeń.Zadziała już praktycznie z każdym preampem Passa,dobrze chodzi z Aleph L ,jeszcze lepiej z P.

Aleph 5 (gdzieś pomiędzy 3 a 4).

Aleph 4 - Niby podobne brzmienie do Aleph 3 ale większość aspektów dzwieku idzie jeszcze dalej.Większa klasa dźwięku.Sporo lepszy bas i wydaje mi się ,ze wysokie tony też.Lepsza przestrzenność.Tu juz własciwie jest bardzo duza róznica do Zenów.Wspaniały,gładki,muzykalny,przestrzenny i dynamiczny dźwięk.Dobrze zrobiony moze cieszyc dźwiękiem i nie znudzić się przez długie lata.

Aleph 2 to to samo co Aleph 4 tylko jako monobloki (czyli odzielne zasilanie dla każdego kanału) + większy prąd na tranzystory niż w Alephie 4 co powoduje ,że gra jeszcze lepiej.Tą sztuczkę mozna zaaplikować do kazdego Alpha (jak sam pan Pass niejednokrotnie poleca).

Co do x-ów.Na DIYAudio iksuja już wszystko od Son of Zenów przez Zeny do Alephów.Nie są to projekty które wyszły z rąk Passa ale przy jego aprobacie zostały sklecone z przemysleń na temat tych topologi.

Powielany Aleph X jest podobno zbliżony do seri AX ,która jest w produkcji.Na ile? Nie wiadomo.

>Bartek1

Dzięki o tego typu wypowiedzi mi chodziło - precyzja i wyważone słowa połączone z dobrym ich rozumieniem, wtedy recenzja ma swoją wartość.

Ja również odnoszę się krytycznie do wypowiedzi innych jednakże "z braku laku" muszę zbierać wszystko i wyciągać coś na kształt średniej oceniając dodatkowo wypowiedzi na podstawie sposobu wyrażania się: inteligentnego doboru słów, poważnego podejścia (podpieranie się wiedzą, logiką), precyzji języka a nie "...wydaje mi się..." albo wiem bo wiem

Marzyła mi się jednak precyzja opisu zakresów dźwiękowych z diału stereo. Wiem że trudno porównać te wzmacniacze: koszty (wysokiej jakości elementy), robocizna , czas, "wyrobione ucho"-czyli osłuchany (nauczony) mózg, tak słuchamy mózgiem przez uszy. Dlatego uspokój mnie i napisz jakie elementy użyłeś.

Pytania:

1. Jaki dźwięk ma Aleph 30 i 60 ?

2. Przeczytałem że konstrucje Aleph są skalowalne z drugiej strony czytam że Aleph 5 to to samo co 3 tylko ma mniejszą moc (mniej tranzystorów) i ma złącze XLR. Po co robić osobno nazwane jakby inne konstrukcje różniące się tylko ilością tranzystów skoro każdy może dopasować sobie ilość tranzystorów do mocy jaką chce.

Dla oszczędności można też chyba zmniejszyć moc toroida ?

Jeżeli są skalowalne np Aleph 2 to przy mniejszej ilości tranzystorów trzeba zmieniać napięcie zasilania ?

3. Czy zamierzasz wykonać Aleph - X i go ocenić, a może ktoś wypożyczyby Ci do odsłuchu dla ogólnego dobra skoro masz tak duże doświadczenie (sporo osób go wykonało z forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Myślę, że wiarygodne porównanie Alephów z konstrukcją wzorowaną na najnowszych konstrukcjach Pass-a byłoby to bardzo ciekawe i przydatne dla wielu niezdecydowanych.

Ukryta Zawartość

Jak chcecie to jest pewnie sporo osob na forum co X zrobily

np ja i Jarek. Jesli chodzi o mnie to jestem z W-wu i spokojnie mozemy sie kiedys

umowic na jakies sluchanie. Podejrzewam, ze jarka bedzie troszke lepiej dopieszczony

Co do porownan Aleph-X i serii Passlabs wystarczy przeczytac pierwszy wpis z diyaudio

Ukryta Zawartość

na temat Aleph-X.

Niestety nie jestem w stanie porownac X do swoich poprzednikow

bo takowych nie sluchalem. Wpisy z forum diy.inlan.pl powinienes znalezc na tym forum

tylko dobrze poszukaj to znajdziesz tez pare slow na temat X-a

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze pytania

1. Jak brzmi :

-Mini - Aleph (10W) ?

-Aleph 30 (np. w porównaniu do Aleph 3)

2. Czy mogę (skalowalność ?) w Alephu 2 odjąć troche tranzystorów aby uzyskać moc 20-30 W i czy przy tym zabiegu musiąłbym zmniejszyć napięcie ? Czy wpłynie to na dźwięk ?

Pewnie,że możesz.Otrzymasz właśnie Aleph 5 lub 3.

To tak naprawdę jest ten sam układ.Róźnice są w ilości tranzystorów w stopniu wyjściowym i napieciu układu.

Natomiast róznicą między Alephami nie jest tylko moc wyjsciowa.Każdy gra trochę inaczej.

Przez pierwsze kilka godzin Aleph gra jak Chiny za 1500zł, dopiero kiedy się dogrzeje gra na wysokim poziomie.

Wniosek1: tych wzmacniaczy nie powinno się w ogóle wyłączać.

Wniosek2: gratuluję rachunków za zużytą energię.

Wniosek3: ciekawe dlaczego żaden specjalista tego nie napisał, a przecież panowie natrzaskali ich sporo.

Podsumowanie1: Aleph jest bez sensu, szukaj czegoś innego, chyba, że Ci się chce czekać 3h żeby posłuchać dobrego dźwięku.

Bzdura!

Moje Alephy zawsze grały od razu bardzo dobrze (no chyba ,że dopiero co złożone to kilka dni potrzebują),a po jakiś 30 minutach jeszcze ciut lepiej ,ale to jakieś 10%.

Proszę podaj mi jakieś przykłady tranzystorów które zagrają tak samo dobrze i nie trzeba bedzie czekać na wygrzanie.Chętnie taki zbuduje.

Ok. Na wygrzanie mogę poczekać ,podaj mi jakiś namiar/schemat na tranzystora który zagra ewidentnie lepiej.

>Bartek

Kilka pytan przed budowa ;-)

- Czy probowales sterowac Alepha z jakiegos amplitunera i ewentualnie jak to wyszlo?

- Taki mam pomysl, aby wtedy kiedy muzyka brzeczy (lub TV itp) , a nie sluchamy jej "na powaznie" Aleph slicznymi przekaznikami przelaczal kolumny na podpieta do niego koncowke mocy z powyzszego amplitunera.. to oczywiscie w ramach oszczedzania pradu, bo i tak za duzo go zuzywam. Co Ty na to?

- Do modelu A5 transformator 2*28 czy 2*24 wystarczy?

- Transformator 300 wat na kanal wystarczy? A moze jeden jakies 800W (na zamowienie)?

Raczej używam zawsze preampów Passa.

Jak będziesz kombinował z tymi przekaźnikami to uważaj aby zawsze odpinać oba przewody ,i gorący i masę.Czy to na wejsciu ,czy na wyjściu końcówki.Jak będziesz odpinał tylko gorący to moze się zrobić jakieś bubu.

Z moich obliczeń wynika że do A5 trafo 2*27VAC i 1200VA (lub dwa po 600W).

Pewnie z mniejszym trafem będzie tez ok ale ja bym takie dał.

E tam,nastepna bzdura.

Przesadzasz i z tymi Alephami i z czasem wygrzewania.Co sie moze po pół godzinie pod prądem jeszcze zmienić?

Biorytm się robi bardziej korzystny?

A jak podłączysz do japończyka za 1500zł to i będzie grał jak japończyk za tyle.

Witam wszystkich serdecznie!!!

Chciałbym spytać - może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia, jaka jest różnica brzmieniowa przy sterowaniu końcówek Passa sygnałem z gniazd RCA i sygnałem zbalansowanym.

Przy sterowaniu zbalansowanym sygnał przechodzi przez nieszczęsny kondensator 220 uF. Czy robiliście jakieś eksperymenty wstawiając kondensatory różnychn producentów, a może próbowaliście bocznikować go jakimiś wysokiej jakości MKP? Jaki miało to wpływ na dźwięk?

Czy jeżeli w preampie mamy na wyjściu kondensatory, to czy można w takim wypadku zrezygnować z tego kondensatora wejściowego w Alephie???

Pozdrawiam

Piotr

>>ufolek

wszystko znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

Dziekuje, jakos na to nie wpadlem, bywa. :-)

Jeszcze jedna (pewnie nie ostatnia) rzecz mnie dreczy. Jak sie zachowuje uklad gdy padnie którys tranzystor, wszak w najlepszej rodzinie sie zdarza. I czy ktos probowal jakis ukad zabezpieczenia przed DC na wyjsciu. Mam schemat ukladu z pobieraniem sygnalu przez 80 kohm z wyjscia wzmacniacza + przekaznik, to chyba nie moze miec zauwazalnego wplywu na dziwiek?

Jeśli padnie tranzystor to nie koniecznie musi się pojawić DC na wyjściu, które tak fajnie zabija głośniki ;-)

Osobiście nie wyobrażam sobie wzmacniacza który nie ma zabezpieczenia przed DC na wyjściu i zwarciem wyjścia do masy.

Nawet jeśli przekaźnik ma wpływ na dźwięk (w końcu tu się debatuje o dźwięku wtyczek) to i tak warto go zastosować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.