Skocz do zawartości
IGNORED

CA 640C zamiana na Thule,Creek,Arcam?

CharlieStereon

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem z ww odtwarzaczem, chciałbym wymienić go na co innego co prezentowałoby zbliżony poziom dźwiękowy a byłoby mniej zawodne. chodzi mi również o przyciemnienie dźwięku i jego złagodzenie, przesunięcie ciężaru ku dołowi. myślałem nad używanym thule spirit, nie wiem tyko czy w razie czego nie będzie problemu z naprawą (choć to philips cdm 12.4). ewentualnie co nowego w cenie do 2500zł brać pod uwagę. czy creek evo albo arcam cd17 to dobry wybór? często nie zmieniam sprzętu, a jak się psuje to doprowadza mnie to do szału.

muzyka każda bez symfoniki i metalu, do tego CA 540C (póki co) i kef iq3.

https://www.audiostereo.pl/topic/57601-ca-640c-zamiana-na-thulecreekarcam/

"przyciemnienie dźwięku i jego złagodzenie, przesunięcie ciężaru ku dołowi"

To Może Advance Acoustic.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 18 Sie 2009, 21:05

>"przyciemnienie dźwięku i jego złagodzenie, przesunięcie ciężaru ku dołowi"

>

>To Może Advance Acoustic.

Advance to całkiem słuszna podpowiedź, ale Arcam też idzie w tym kierunku w porównaniu do CA, choć w porównaniu do Advance ma mniej basu, węższą scenę, za to lepiej uporządkowaną i szczegółową...

@CharlieStereon

>>>chciałbym wymienić go na co innego co prezentowałoby zbliżony poziom dźwiękowy a byłoby mniej zawodne. chodzi mi również o przyciemnienie dźwięku i jego złagodzenie, przesunięcie ciężaru ku dołowi.>>>

Może Meridian 506.20 lub 506.24?Zbliżony poziom to raczej nie będzie,będzie znacznie wyższy a Twoje oczekiwania co do brzmienia w moim odczuciu pokryją się w przypadku Meridiana w 100%.

Co do zawodności to ja używam od prawie 2-ch lat 506.24 bezproblemowo a player,było nie było-jest prawie dziesięcioletni,poddany był jedynie przeglądowi i czyszczeniu elementów mechanicznych (usunięcie starych smarów,nałożenie nowych),czyta wszystko.

Miałem kiedyś 640C,poddałem go też gruntownej przeróbce zasilania-hmm...nie znajduję tu jakiejkolwiek płaszczyzny do porównania z 506.24.No i cena rynkowa to mniej więcej tyle ile zamierzasz przeznaczyć na cdeka.

l'enfant sauvage

Głos też na meridiana - chociaż może przydało by się od razu pomyśleć o laserze puki można coś dostać! Jakościwo to pancernik (chociaż na zdjęciach nie wygląda) a gra też nieźle - i rzeczywiście raczej ciemniej z ciężarem w dole i dźwiękiem rysowanym grubszą krechą - bardzo kulturalnie. Oczywiście rocka też zagra!

Ja polecam Arcama CD 17. Co prawda nie przesunie dźwięku ani w dol ani w górę bo gra liniowo (co się chwali) ale jest bardzo detaliczny, gęsty, scena pocięta i bardzo dokładna (jak za tę cenę bo konstrukcji powyżej 5 tys nie słuchałem)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Creek Evo.

Całkiem przyjemnie to grało. Raczej neutralnie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

mikel a ten arcam jak się spisuje? ogólnie arcam ma bardzo dobre opnie jeżeli chodzi o źródła, ale gorszą jeżeli chodzi o serie fmj...sam nie wiem. meridiana póki co chyba nie upoluje a cisza mnie wykończy :(

mikel, 19 Sie 2009, 10:33

>Ja polecam Arcama CD 17. Co prawda nie przesunie dźwięku ani w dol ani w górę bo gra liniowo (co

>się chwali) ale jest bardzo detaliczny, gęsty, scena pocięta i bardzo dokładna (jak za tę cenę bo

>konstrukcji powyżej 5 tys nie słuchałem)>>>

Faktycznie,wszystkie Arcamy które jak dotąd dane mi było słyszeć (CD82T Diva,alpha8) grały dźwiękiem równym i spójnym,detalicznym,mają jak dla mnie jedną sporą wadę-scena jest zbita,brak oddechu między instrumentami,no ale może trochę się czepiam bo nie fair porównywać odtwarzacze

l'enfant sauvage

tutaj można trochę poczytać o CD23:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

l'enfant sauvage

>mikel a ten arcam jak się spisuje? ogólnie arcam ma bardzo dobre opnie jeżeli chodzi o źródła, ale gorszą jeżeli chodzi o serie fmj...sam nie wiem. meridiana póki co chyba nie upoluje a cisza mnie wykończy :(

Spisuje się super. Wartościowy odtwarzacz. Dźwięku nie odbieram jako zbity tylko raczej gęstawy ale to zależy od reszty sprzętu, pomieszczenia, ucha i rzecz jasna od doświadczeń z innymi sprzętami które to octavarium zapewne ma większe. Tak czy owak separację instrumentów Arcam CD17 w/g mnie ma celującą.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.