Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana bezpieczników fast na time-delay

donic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dot. bezpieczników znajdujących się przy gnieździe IEC w urządzeniach (aktualnie są tam F 3,15A wzm. oraz F 0,5A CD)

Czy można "bezkarnie" wymienić bezpieczniki szybkie/bezzwłoczne (fast-blow) na bezpieczniki zwłoczne (time-delay). Podpowiadano mi, aby w tej sytuacji zastosować bezpiecznik o jeden rozmiar mniejszy (np. w miejsce F 3,15 A dać T 2,5A) lecz wydaje mi się, że może to nie mieć sensu, gdyż po to chciałbym wymienić bezpieczniki, aby wstawić nowe o wyższej jakości (złocone lub rodowane) w miejsce dotychczasowych. Stosowanie o rozmiar mniejszych spowoduje, że będą one o lepszej jakości z punktu widzenia materiału lecz przecież o gorszej "wydajności" z punktu widzenia przewodnictwa/przepuszczania prądu (chyba będą wolniej przepuszczać prąd lub mniej go przepuszczać).

Jeszcze raz, wdzięczny będę za pomoc w rozwiązaniu tego problemu i od razu zaznaczam, że jestem "mało techniczny", stąd są to tylko moje przypuszczenia - być może błędne - w oparciu o tzw. "chłopski rozum".

donic

bezpieczniki zwloczne stosuje sie tam gdzie sa konieczne czyli w urzadzeniach ktore w momencie wlaczenia pobieraja duzy chwilowy prad. dokladne charakterystyki i wartosci pradu ''zdolnosc laczeniae'' sa okreslone przy konkretnym typie bezpiecznika.

bezpiecznik w zasilaniu sieciowym pelni tylko funkcje zabezpieczenia przeciwpozarowego. owszem wprowadza on pewna szkodliwa rezystancje ale jest ona bez znaczenia, zloty czy srebrny bezpiecznik kompletnie nic nie zmieni moze poprawic tylko samopoczucie zmniejszajac nieco zasobnosc portwela.

no i zapomnialem o najwazniejszym mozesz wstawic bezpiecznik zwloczny za szybki. odwrotnie byloby juz niemozliwe. bezpiecznik szybki w trakcie awarii urzadzenia rozlacza obwod bardzo szybko zmniejszajac skutki awarii.

irek2, 12 Sie 2009, 12:25

Wielkie dzięki za pomoc. Cóż nie jesteś jedyną osobą sceptyczną co do takiej wymiany ale i dla równowagi trzeba zauważyć, iż wiele osób podchodzi całkiem serio do takiej wymiany bezpieczników. W związku z powyższym, właśnie dla poprawy samopoczucia dokonam takiej wymiany i jeszcze raz, wielkie dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.