Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwne połączenie kondensatorów

elmo_mc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakiś czas temu dostałem od znajomego kolumny Tonsil Soundfinder 250 w opłakanym stanie postanowiłem zrobić z nich użytek ( mała przeróbka). W związku z tym udałem się do sklepu elektronicznego po kondensator do głośnika wysokotonowego. Koleszka po chwili namysły wziął dwa kondensatory firmy Sancon 3.3uF 50V, połączył je dłuższymi nóżkami i powiedział, że to będzie dobre.

Moje pytanie brzmi, czy mogę to wsadzać do kolumny bez obawy o wysokotonowy głośnik?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szczerze powiedziawszy to nie wiem ponieważ nie bardzo się orientuje jeżeli chodzi o elektronikę, a pytam, ponieważ jak montowałem soprany w aucie to znajomy elektryk dał mi kondensatory takie małe zielone bez oznaczonych biegunów, a to co dostałem wyglądało nieco prowizorycznie.

Jest to dopuszczalne połączenie, ale w zastosowaniach prowizorycznych- na próbę, lub tymczasowo, gdy nie posiadamy kondensatorów o określonej pojemności. W zastosowaniu stałym lepszy będzie kondensator suchy.

elektrolityczne kondensatory bipolarne (te bez oznaczonych biegunow) maja w srodku obudowy wlasnie dwa polaczone szeregowo kondensatory polarne tak samo jak na zdjeciu wiec to nie jest zadne dziwne polaczenie. nalezy tylko pamietac ze przy takim polaczeniu kondensator owszwem robi sie bipolarny ale jego pojemnosc zmniejsza sie o polowe w tym przypadku jesli sa to 2x3,3uF to wypadkowo masz tylko 1,65uF.

oczywiscie lepsze sa kondensatory foliowe i tu najtansze ale w zupelnosci wystarczajace sa typu mkt, mkse itp a te niby lepsze i niestety duzo drozsze to polipropylenowe. w domowo-samochodowym zastosowaniu wystarcza na napiecie 63-100v.

nie mozna na te kondensatory mowic suche bo kondensatory elektrolityczne tez sa wykonane jako suche wiec slowo suche zazwyczaj oznacza suchy kondensator elektrolityczny (nie chodzi o wyschniety).

porlick, 8 Sie 2009, 21:06

>Jest to dopuszczalne połączenie, ale w zastosowaniach prowizorycznych- na próbę, lub tymczasowo,

>gdy nie posiadamy kondensatorów o określonej pojemności.

Kondensatorów nie połaczono aby uzyskać pojemność ale improwizowany kondensator bipolarny.

• Użytkownicy+

Jeśli chcesz naprawdę wycisnąc jak najwięcej z tych kolumn, to poradź się jak zrobic do nich porządną zwrotnice. Napisz jakie tam są głośniki,to koledzy ci doradzą (mogą też ją dla ciebie zrobic).Nie chodzi Ci przecież o to tylko, żeby nie uszkodzic głośników, ale o lepszy dźwięk. Inna sprawa to odpowiednie wytłumienie obudowy kolumny, okablowanie wewnętrzne, oraz usztywnienie obudowy (wieńce wewnętrzne).

Pozdrawiam Robert

Ps. Poszukaj wątków jak udoskonalic kolumny.

>Kondensatorów nie połaczono aby uzyskać pojemność ale improwizowany kondensator bipolarny.

Wiem, poszedłem "na skróty"- w mojej wypowiedzi chodziło o zaimprowizowaną pojemność podczas np prób zwrotnicy.

Obudowa usztywniona dwoma "ramkami" i oczywiście wygłuszona. Co do zwrotnicy to myślałem nad tym, jednak jak patrzę na schematy to za wiele one mi nie mówią :). Głośniki to STX GDN-17-100-8-SC + STX GDWK-10-200-8-PJ. To moja pierwsza konstrukcja, tak więc jeżeli coś zrobiłem nie tak to proszę nie krzyczeć :) Obudowa ok. 30L zamknięta ( wyczytałem, że jak QTC ma wartość od 0,6 do 1,2 to musi być zamknięta ). Jeżeli coś razi w oczy to proszę mówić :)

Pozdrawiam

dobrze wyczytales o tym Qts ale to tylko jedno kryterium i nie jest regula. liczy sie calkowita dobroc Qtc po zabudowaniu glosnika w obudowe, mozna ja obliczyc z odpowiedniego wzoru i dla obudowy zamknietej Qtc powinno sie miescic w zakresie 0,7-1 maksymalnie 1,5. jesli jest 0,5-0,6 to charakterystyka impulsowa bedzie idealna ale przetwarzanie basu bardzo slabe i wtedy idealne by bylo dodanie b-r. mozna go dodac maksymalnie do Qtc=1 i wtedy jego dzialanie bedzie juz bardzo slabe a zeby nie bylo podbarwiajacego podbicia to stoimy nisko.

pozostaje jeszcze kwestia czestotliwosci rezonansowej i tu czy glosnik bedzie dobry do zamknietej czy b-r mowi wspolczynnik EBP, mowi nam w ktorej obudowie glosnik zagra efektywniej.

no i na koniec wspolczynnik akceptowalnosci przez zone i ogolne proporcje konstrukcji i tu glosnik 17cm w objetosci 30litrow to przesadnie wielki mebel, jesli jest to kolumna podlogowa to ok. ale jesli podstawkowa to max to 20litrow bez wzgledu na konsekwencje akustyczne.

Dziś zrobiłem odsłuch tych kolumn i faktycznie basu prawie nie ma. Teraz pozostaje kwestia czy robić b-r w tej 30 litrowej obudowie czy robić drugą :( Są to kolumny podłogowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz to już zgłupiałem do reszty, EBP wyszło mi 54 tak więc powinien być b-r. Tylko teraz mam takie pytanie, czy b-r może być z tyłu obudowy? Pytam dlatego, że pudełko okleiłem okleiną i jak zaatakuję ją otwornicą to może za wiele z tej okleiny nie zostać. No i podstawa jak obliczyć średnicę i długość rury?

Z góry dzięki za pomoc

parametry b- najlepij licza symulatory. jednak w praktyce srednice dobiera sie do wielkosci glosnika tak zeby nie bylo swistow powietrza czyli czym wiekszy glosnik tym wieksza srednica dla tego glosnika 5-7cm. dlugosc masz ograniczona glebokoscia obudowy a czym wieksza srednica b-r tym wieksza wymagana dlugosc. ja bym proponowal eksperymenty ze zwykla tania rura hydrauliczna fi 50mm pocieta na rozne dlugosci od prawie zera do maksimum (2cm od scianki trzeba zostawic).

b-r oczywiscie moze byc z tylu i raczej cudow po nim sie nie spodziewaj, zmniejszenie obudowy closed podbije bas ale zabierze niski dol. EBP jest niekozystne dla closed bo warunek Qts jest spelniony ale fs jest zbyt wysoko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.