Skocz do zawartości
IGNORED

Lakierowanie plyt wiorowych przygotowka

jacek_zagaja

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie jeśli temperatura jest wysoka a mieszanka nie jest zbyt dobrze rozpuszczona to zanim doleci do podłoża zasycha w powietrzu i robi baranek. Tak jak mówię jeśli masz kawałek mdfu to spróbuj bardziej rozcieńczonym podkładem i zobaczysz, że zupełnie inaczej się zachowa. Dobierzesz sobie gęstość metodą prób i błędów do odpowiedniego ciśnienia i dyszy pistoletu.

Niestety, tylko trening czyni mistrza.Przy pierwszym razie to jedynie można się zapoznać ze sposobem obsługi urządzeń.

Polecam-http://www.pl.glasurit.com/Service/AdviceOnPaintDefects/

Ja szpachlówkę i podkład kładę innym pistolem niż lakiery. Ze względu, że szkoda by mi było zasyfić lepszy pistolet. Jak szpachla lub podkład zaschnie dużo trzeba się namęczyć żeby dobrze doczyścić.

Za pistolet do pokładu dałem chyba z 40 zł :), ale jak na moje potrzeby jest wystarczający. Dysza 1,8 ciśnienie 3,5-4 bary dla podkładu, solidnie rozrzedzony i fajnie się kładzie. Lakiery kładę już lepszym pistoletem na dyszy 1.0

Do SATA LM ciezko dostac dysze 1.4 z drugiego obiegu. Mam nadzieje ze jak skrece iglice to efekt bedzie zblizony na dyszy 1.7 ktora mam i ktora jest uniwersalna w tym pistolecie. Z czyszczeniem szpachli nie mam problemu o ile zaraz po uzyciu wyczyszcze wyciorkiem. Minusem jest to ze w jednej sesji moge pomalowac tylko jedna duza kolumne. Dzis zainstalowalem w namiocie wloknine PP typu agro polprzepuszczalna tak aby wywolac naturalny obieg powietrza i uzyskac wieksze natezenie swiatla.

Dzisiaj pokryłem bazą:

Trochę spaprałem sprawę, bo zrobiłem deczko za rzadką i jest trochę 'kraterów', ale i tak w zamierzeniach były 2 warstwy, także jutro mat 1500 i powtórka. Później już tylko 3-4 warstwy bezbarwnego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17553-100006918 1251826125_thumb.jpg

post-17553-100006919 1251826125_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tez dzis szlifowalem ale P800 na klocku to mordega i jedna gora dwie sciany po pracy bym zdazyl wiec wzialem pneumata i szybko przejechalem P320 a sucho. Tam gdzie sa zacieki odkrylem mikro pecherzyki. Pneumat dal popalic sprezarce i rozbryzgalo sie troche oleju na posadzke. Jak spuszczam butle to normalnie sika olejem-mazia. Mam przeczucie ze dodatkowy filtr i antysylikon moga nie pomoc.

Uzywam kompresora jednocylindrowego ktory kosztuje 1000 Euro. Po pomalowaniu jednej sciany 30x100cm juz sie zalacza czyli pistolet bardzo duzo ciagnie powietrza. Butla ma 150 litrow takze najtansze kompresory z marketu raczej odpadaja. W firmie ktorej pracuje nawet 50zl na olej jest problemem wiec co tu mowic o remoncie. To cud ze kupili kompresor srubowy Wagnera pod plazme z osuszaczem. Dzis mialem okazje podpatrzec dzialanie srutownicy do profili stalowych. Niezle strzela - bez oslonek srut lata kilkadziesiat metrow po hali :)

A oto i on glowny winowajca. Szklanka oleju idzie w butle na godzine a powinno 2ml.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sytuacja z olejem jakby sie ustabilizowala. Moze bylo go jednak za duzo, teraz mam pol wziernika. Jak tylko pogoda sie poprawi zrobie proby. Mam tez do dyspozycji kompresor wysokocisnieniowy Max AKHL1050e. Jest to majstersztyk japonski. Sprezarka jest dwustopniowa na silniku bezszczotkowym regulowanym inwenterem. Bardzo cichy i oczywiscie bezolejowy. Wydajnosc tylko 120 litrow na minute ale proby z pistoletem wskazuja ze da rade jedna sciane pomalowac HVLP a potem krotka przerwa na dopelnienie butli. Mozna go wziac pod pache i wbijac gwozdzie w beton.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po dzisiejszym malowaniu bezolejowym musze przyznac ze dalem plame. Myslalem ze pokretlo pod zbiornikiem kolo motylka to tylko zaslepka gdy chcesz podlaczyc dolny zbiornik, a tu sie okazuje ze to regulator ksztaltu strumienia. Jak dalem kulisty to bardzo ladnie kryje. Emalia dobrze sie rozlewa ale zmienilem kilka parametrow tj. 25% rozc. i antysilikon. Jutro sprobuje bez antysilikonu i mniej rozc. bo latwo o zacieki. Tak sobie mysle czy za pare zl nie dorobic dodatkowego cisnienia do zbiornika. Zamiast kupowac dysze 2,5mm mozna zainstalowac takie cos.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To bardzo ciekawe ale Sata oraz Polren zalecaja wieksze cisnienie i wieksza dysze a Oliva producent bardzo dobrych poniekad farb jak najmniejsza dysze i cisnienie jakie sie dadza sie zastosowac oraz 30 sek. na kubku Forda.

Używał ktoś takiego urządzenia-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Nigdy nie malowałem pistoletem i narazie nie zamierzam tworzyć dzieł sztuki, ale chciałbym trochę popróbować. Dam radę prysnąć poprawnie tym boschem?

Ukryta Zawartość

Ciekawe za ta sama cene mozna kupic maly kompresor i calkiem porzadny pistolet gdzie dysze kosztuja 30zl. Ten Bosch wyglada jakby mial dysze z tworzywa sztucznego i do tego jeden rozmiar. Zbyt dlugo nie wytrzyma a w specyfikacji pisza ze nadaje sie tez do rozpuszcalnikowych :)

Dzisiaj pierwsza cienka warstwa bezbarwnego (wyszło dość przyjemnie :) ):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obiecane fotki próbki pomalowanej farbą zmieszaną z piaskiem 0,3 mm , malowanie pistoletem z dysz 1.6

Ukryta Zawartość

post-16021-100005961 1252951555_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetny efekt. Ładnie to wygląda. Nie boisz się o dysze, że porysuje piasek ?

Nie zrobiłem fotek, ale położyłem już 2 kolejne warstwy lakieru bezbarwnego. Chyba na tym poprzestanę. Front już był dobry. Jedynie na fornirze trochę widać jego strukturę, ale chyba tak to zostawię. Żeby fornir polakierować na szybę, musiał bym położyć jeszcze ze 2 warstwy, a nie mam już ochoty matować frontu za każdym razem. Szczególnie, że teraz bardzo dobrze wszędzie mi się wylał lakier, także nawet za wiele nie ma gdzie polerować :D.

Farba pierwsza z brzegu, piasku dwie garści :)

Poważnie, tak to się odbyło, w środę będę malował tym wnętrze tuby, wtedy powiem co i ile.

W tle tubka, zrobiona z włókna. Nie podobała mi się zewnętrzna strona (wiadomo jak wygląda włókno od zew) więc na to 2x szpachla natryskowa, polerka drobno ziarnistym papierkiem i farba- w moim przypadku czarny mat.

Śledzę ten wątek bo sam zamierzam pomalować mdf:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.