Skocz do zawartości
IGNORED

Salon Denon St. Browar - Poznań

zwisu123

Rekomendowane odpowiedzi

Forum jak to forum, ma służyć pomocą nie tylko w sprawach technicznych, ale także w unikaniu miejsc, czy osób gdzie możemy spotkać się z ewidentnym brakiem wiedzy, obycia w temacie, i tudzież wprowadzania w błąd, bądź niepotrzebnego naciągania.

Prosił bym kolegów forumowiczów, aby podzielili się opiniami nt Salonu Denona w Starym Browarze w Poznaniu.

Sam mam konkretnie wyrobione zdanie,i w związku z sytuacją że nasłuchałem się podobnych wniosków o tymże punkcie zastanawiam się czy potwierdzą się one także tutaj.

Jeśli tak się stanie chętnie cały temat podsumuję po wypowiedziach forumowiczów, dodając kilka ciekawostek z działalności sklepu.

W razie mojego błędu proszę o umiejscowienie tematu we właściwej zakładce.

https://www.audiostereo.pl/topic/57333-salon-denon-st-browar-pozna%C5%84/

Ja się podziele i postaram się być obiektywny.

Jakieś dwa lata miałem okazję posłuchać tam Denona 1500 wzmaka i odtwarzacza z tej serii podpiętego do Dali Ikon 6 oraz Quada L21 czy 22.

Jeśli mamy mówić o obsłudze.

1. Krótki termin przygotowania sprzętu do odsłuchu - jak najbardziej za.

2. Jeden ze sprzedawców wykazywał dobre podejście - nienachalne, tłumaczył, przede wszystkim dawał

możliwość zastanowienia się nad brzmieniem, nie narzucał swojego zdania, odczucia.

Był kompetentny.

Przyjechał później taki jakiś bufon, który mi chciał wcisnąć (bo niestety inaczej tego nie nazwę)

cały zestaw z rabatem i wogóle, ale tylko jak teraz wezmę) Włączył mi Leszka Możdzera głośno

jak w markecie, same zniekształcenia (a pokój mają mocno tłumiący - niezły) bez żadnych subtelności jak bym słuchał jakiegoś gó... w na dziale media w MM. I zaczął swoje nowomodne marketingowe gadki które mnie strasznie wkó... no i się skończyło - kupiłem coś innego i gdzie indziej.

3 Prosiłem kiedyś o wypożyczenie do odsłuchu kabli QED Qunex 2 zaproponowali mi czas na wypożyczenie 24h. Czy to jest czas wystarczający - oceńcie sami- moim zdaniem NIE.

4. Przechodząc ostatnio wstąpiłem do nich pytając o wkładki gramofonowe - sprzedawca odpowiedział

że nie czuje się silny w temacie gramofonów i wkładek ale szukał w katalogach, pytał mnie o parametry - STARAŁ SIĘ i to jest najważniejsze bo może jest nowy i za jakiś czas się doszkoli i będzie wiedział dużo. Rozmawiał kulturalnie i było ok.

W browarze zauwarza się pewną większą rotację sprzedawców co powoduje spadek jakości.

To by było na tyle.

Pozdrawiam.

"Młody, gniewny, przebojowy, dynamiczny doradca klienta pilnie poszukiwany do salonu audio w prestiżowej galerii handlowej. Doświadczenie w branży nie konieczne". No i później mamy tego efekty w postaci niby wygadanych sprzedawców-trepów. To tak przy okazji poprzedniego wpisu. W Browarze byłem, ale do salonu nie zachodziłem. Nadrobię, jak pojadę na Budmę w styczniu.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Sama młodzież tam siedzi , ale za każdym razem jak tam przechodzę to jest tam ktoś inny także jest chyba duża rotacja no i dodatkowo są powiązani z Hornem , a to kanalie pierwszej wody

Byłem tam w grudniu ub.r. Zajrzałem do tego salonu - nie miałem zamiaru nic tam kupować.

Zainteresował się mną młody sprzedawca, który uprzejmie zapytał; Czym mogę służyć ?

Zadałem pytanie; Czy ''słychać'' metal ? - mając na myśli kolumny z metalowymi membramami

(chyba firmy Canton), które były tam eksponowane.

Po chwili zastanowienia ów sprzedawca udzielił mi zadziwiającej odpowiedzi, która w skrócie

brzmiała; te kolumny uczą się - odtwarzając ponownie dany utwór czynią to lepiej niż za pierwszym razem.

Ot taka ciekawostka !

Dziękuję za dotychczasowe wpisy, i z czekam na kolejne. Mam tylko prośbę, aby ograniczać wpisy do danego salonu Denona.

Bartolus

>jak bym słuchał jakiegoś gó... w na dziale media w MM.

Zdając sobie sprawę jak wygląda temat na reszcie marketów MM, Saturna, Media Expert, Euro itp rozumiem takie odniesienia do "Marketów" w kwestii audio. Ale Bartolusie nie każdy dział HiFi obsługują amatorzy umc-umc, i kolumn estradowych...

Wiem o tym. Miałem kiedyś kolegę (w tej chwili już nie mam kontaktu z nim) który obsługiwał w jednym z marketów dział rtv. Ten facet miał wiedzę ogromną i słuchał dobrego rocka. Ale ten sprzęt do niego nie pasował. :)

Uogólniłem tą kwestię - to prawda - a zawsze byłem przeciwny uogólnianiu ocen sprzedawców marketowych. Mea Culpa

• 5 tygodni później...

Zbyt wiele wpisów się tu nie pojawiło, czyli zainteresowanie tematem salonu nikłe...

Podsumuję to tylko tak:

Skorzystają na zakupach w owym salonie tylko zamożniejsi klienci, którzy chcą ładnie, szybko i za jednym zamachem. Często nie słuchają tego co kupują, i nie zależy im na rozmowie z obsługą która oprócz wiedzy ile gniaz HDMI posiada amplituner 2809, wykazała by się jakąkolwiek wiedzą ze świata audio, nie potrafią wykazać sonicznych różnic między danymi maszynami, nie podpowiedzą też co można kupić do posiadanych przez nas kolumn - gdyż nie mają pojęcia o czym mówimy rzucając hasło Phonar lub Focal. Tym gorzej że trafia się na ludzi którzy w ogóle tym światem się nie interesują, nie posiadają własnego sprzętu, nie kupili nawet płyty...A za montaż kina domowego niekwalifikowany osobnik pobiera czasem opłatę rzędu 2-3.000zł, a 500zł (jedyne) za skalibrowanie systemu kina domowego...za pomocą mikrofonu wyjętego z kartonu amplitunera:)

Pozdrawiam

Rzeczy tu przytoczone znam osobiście, i potwierdziły je osoby niemile zaskoczone stylem salonu...

cyt."...ten Quad to ma 400W non stop, nie rozumiem co ma do rzeczy impedancja kolumn, to jest Quad proszę Pana!!!..."

Takie przemyślenia mi się nasunęły:

- W sklepach pracują sprzedawcy nie recenzenci sprzętu.

- Jeśli jesteś bardzo dobry w temacie to nie pracujesz jako sprzedawca. Powód? Niczego nie sprzedasz. Przeciętny klient cię nie zrozumie.

pkt.1 - Nie chodzi o recenzenta...ale o człowieka który czuje klimat audio, interesuje się nim, przejdzie się raz na jakiś czas do innych salonów posłuchać czegoś nowego, innego, kupi raz na jakiś czas magazyn...Ale to są sprawy powierzchowne. Wolał bym aby w sklepie wędkarskim pracował ktoś kto sam łowi, abym kupując buty do biegania rozmawiał z kimś kto wie co to pronacja i supinacja. Albo koleś od tatuowania, on musi to lubić, być na czasie, szukać inspiracji wzorów... Mylę się?

pkt.2 - Mylisz się. Przeciętnemu klientowi można prosto wyjaśnić co to wydajność prądowa, albo dlaczego do 16m2 nie za bardzo jest sens ładować podłogówki z 20cm basowcami... Ale jeśli ktoś wie to i owo to jest mile zaskoczony że trafia na pasjonata, a nie na kolesia z ulicy który nie wie o czym mówi, i nie chce się dowiedzieć.

P.S. w wyżej wymienionym salonie zasada zatrudnienia jest prosta:

-młody (25 lat to już za dużo), potrafiący wkręcić klienta. Nie potrzeba im nikogo myślącego, z jajami - po co robić sobie problem, jeszcze okaże się lepszy...

Muszę przyznać pełną rację koledze nade mną. To tak jakby ja nie znał się na sprzedaży usług i telefonów w Orange. Co gorsze, wiem że tacy ludzie są wśród mojej grupy i traktują tą pracę tylko i wyłącznie zarobkowo-wciskają ludziom wszystko co się da. Ja staram się pomimo sprzedaży, wywrzeć także na kliencie, osoby która o nią dba w imieniu firmy i nie wciskać czegoś co po roku będzie złe. Wtedy prawdopodobnie skończy się cierpliwość klienta i następnym razem nie przedłuży z tą firmą umowy, albo głęboko się nad tym zastanowi.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A mi się wdyaje ze pasjonat nie skusi sie na prace w salonie w Browarze ze względu na ukierunkowanie sklepu < elektronika tylko DENON i chyba dwie firmy kolumn z którymi sklep ma podpisaną umowę>

Jakieś 2 miesiące temu byłem w tym salonie i był naprawdę zorientowany człowiek, na spokojnie wszystko daradzłl i odpowiedział na wszystkie pytania, niestety widziałem go tylko raz i już potem go niebyło:/ podejrzewam ze przeniósł sie gdzieś, gdzie mógł doradzać odnośnie dobrego sprzętu, a nie sprzętu jednej konkretnej marki.

• 2 tygodnie później...

Witam.

Chciałbym wtrącić swoje''trzy grosze''.Otóż nie dalej jak wczoraj odwiedziliśmy ów salon DENON-a w starym browarze razem z moim kolegą.

Nie bacząc na fakt iż sklep ma ofertę jednokierunkową jeśli chodzi o sprzedawaną markę DENON,postanowiliśmy posłuchać,choć zależało nam też na rozmowie ze sprzedawcami.Byliśmy mile zaskoczeni gdyż panowie prowadzący sklep okazali się być sympatycznymi ludzmi,a po krótszym poznaniu się zaczęli rozmawiać w otwarty sposób.Dodać należy iż jeden z panów zajmuje się dj-ką to jednak zapatrywania jego''idą''też w kierunku dobrego dzwięku.

Posłuchaliśmy kolumn DALI helicon podłączonych co prawda do amplitunera DENON 1909 i DVD DENON Blu ray.Nie powiem gdyż zestawienie niedrogiego wzmocnienia w postaci rzeczonego DENON-a dało fajny łagodny i miękki dzwiek.Koledze mojemu podobał się bas który naprawdę przy niewielkim poluzowaniu schodził strasznie nisko.Pisząc strasznie nisko mam w pełni na myśli same krańce najniższych.Mnie się spodobały natomiast wysokie gdyż były soczyste a nawet miotełki aksamitnie syczały.Zapewne dzięki wstęgom na górze.Choć trzeba zaznaczyć że dzwięk kolumn jest słodki i aksamitny.Mimo iż dzwiek nie był jak dla mnie neutralny i mocno realny,to bardzo się podobał.

Uważamy iż zajrzeć ponownie do panów sprzedawców w salonie DENON-a warto.

areczek, 6 Wrz 2009, 12:23

wczesniej pisano,że załoga zmienia się od czasu do czasu. miałeś szczęście.

a ciekawe jakby te głośniki zagrały z normalnym wzmacniaczem? :) pewnie miodzio.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sittek.

Tak tak,zwróciłem uwagę na poprzedzające mnie wpisy.I rzeczywiście można powiedzieć o szczęściu i loterii w sytuacji gdy załoga się notorycznie zmienia.

A może ja akurat taki przesympatyczny jestem ze mnie wszyscy lubią?,hehehe.

Tak,podłączywszy do Heliconów wzmocnienie ''normalne''spowodowałoby zmianę na plus.

Ale mimo Denona 1909 dzwięk kolumn i tak został ukazany.

• 4 tygodnie później...

Będąc w Poznaniu odwiedziłem ten salon. Miałem ku temu trzy powody:

1. Dali Helicon, a ja uwielbiam Dali.

2. Nie podobały się dla areczka, a ja mam inny gust muzyczny.

3. Kontrowersyjne opinie o tym salonie.

Załoga młoda, może nie tak bardzo doświadczona i osłuchana w Hi-Fi za to są bardzo mili i uprzejmi. Po krótkiej chwili zostały przygotowane kolumny Dali Helicon 400 MK2 uzupełnione o to co najlepsze z oferty Horn'a czyli Denon PMA i DCD serii 2000ae + topowe kabelki QED'a. Po krótkiej chwili odsłuchu została nam zaproponowana kawa. Szok, w mojej Polsce-B, a raczej w Białorusi-A to ja tylko słyszałem opowieści że jak ktoś już wydał w salonie na sprzęt xx.000zł to został poczęstowany kawą. A potem pewnie Ci panowie się dziwią że mało sprzętu sprzedają. Zastanawia mnie to, że mając wspaniałą akustycznie salkę i kilkunastoletnie doświadczenie nie chcą się nim podzielić doradzając klientom tylko obierają strategię klient=wróg. Wracając do meritum akustyka pomieszczenia odsłuchowego w salonie Denona była dość słaba - chociaż może to takie zboczenie zawodowe, że pierwsze co robię to zwracam uwagę na warunki akustyczne. Za to pod względem wizualnym jest urządzona bardzo ładnie. Obsługa odstawiła solidne i ciężkie, bo ważące 31,5kg kolumny z takiego jakby podestu przybliżając je bliżej środka pokoju nie robiąc z tego żadnego problemu. Dało to kolumnom trochę przestrzeni i zbliżyło do ustawienia które mam u siebie w pokoju odsłuchowym.

Znając Dali Concept oraz Ikon które są na czele mojej listy do zakupu po tym odsłuchu przekonałem się iż Helicon 400 jest już zbyt blisko neutralności i raczej skłonię się ku Mentorom.

Po tej wizycie z chęcią tam wrócę i mam nadzieję, że ta częsta zmiana pracowników o której wspomniał sittek się zakończy.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Załoga miła itd...oczywiście. Skoro mają płacone prowizje od sprzedaży rzucają się na klienta. Daremne to raczej, gdyż większość "grubszych sprzedaży" i tak trafia na konto "Najstarszego stopniem sprzedawcy".

Młodych ludzi zatrudnia się, gdyż dostaną niską pensję i nie będą zadawać zbędnych pytań.

Zwalnia się ich kiedy okazują się inteligentni i bystrzy - po co załoga która może się okazać lepsza od szefostwa.

A kim jest ów Pan "najstarszy stopniem sprzedawca"... Sportowcem, który w życiu nie kupił żadnej płyty gdyż w domu muzyki się nie słuchało. Nie kupił także nigdy żadnego urządzenia audio, nie interesował się tym rynkiem. Zatrudnił się na pewnym dziale HiFi gdzie zassał trochę wiedzy i nazewnictwa pewnych faktów a w tej chwili robi z siebie mistrza Hi-End. I to jest żenada!

Proszę iść i nie cieszyć się faktem że obsługa skacze nad nami z lewej i prawej, ale prosze zadać 3 merytoryczne pytania, lub chociaż takie, które odnoszą się do zainteresowania tematem.

Niestety nie wystarczy zdać egzaminu w stylu - ile gniazd ma dany model Ampli Denona, lub czym róznią się 3 modele katalogowe...

Owszem można teraz zarzucić że przecież nie trzeba być specjalistą z dziedziny, ani fanatykiem sprzętu...

Ale czy nie uważacie że mianem specjalisty w dziedzinie audio nie powinien ogłaszać się gość który nie zna marek rynku audio, nie wie praktycznie nic nt tegoż rynku, zagadnień, ciekawostek, nie potrafi okreslić nawet jak grają kolumny które ma na sklepie. Nie wie że jest takie urządzenie jak Cyrus, nie wie co to ATC, że jest taki np. TacT itd...

Dobra - zbyt wiele jak na sprzedawcę - ok.

Nie wie jak grają urządzenia pospolitych firm. Nie okresli nawet jak grają kolumny u siebie na sklepie. Chyba że zamkniemy się do określeń - dużo basu, mniej basu.

Gratulacje dla sklepu, załogi, kierownika, całej sieci HORN Polska:)

Ale tak to już niestety jest że głaszcze się kurę która znosi złote jaja, nie uwzględniając braków.

Napewno zadowoleni będą wszyscy majętni ludzie którym od razu spodoba się kompleksowa usługa sprzedaży, zawiezienia, montażu i skasowania...

Ale na co te wypociny. Idźcie tam sami, pokrećcie się, od razu zostaniecie zauważeni, i zadajcie kilka pytań: czy zna Pan taką markę jak..., mam kolumny ... co może mi Pan polecić, co się sprawdzi najlepiej z moim wzmacniaczem...

Pozdrawiam

zwisu123

Trafnie ująłeś ten temat. Przypomniała mi się taka fajna anegdota. Przychodzę do salonu audio sprawdzić co mają na stanie. Był tam tylko jeden sprzedawca, pracujący od około miesiąca. Powiedziałem mu, że przyszedłem tylko pooglądać i patrzyłem co na półkach stoi. Wchodzi klient i zauważył Kef iQ3. Powiedział jaki ma system i zafascynowany ładnym wyglądem monitorów Kef'a zapytał jak one grają. W odpowiedzi usłyszał "Dobrze, a proszę spojrzeć jak ładnie wyglądają". Nie uzyskawszy odpowiedzi o ich brzmienie ponowił pytanie jeszcze dwa razy. Odpowiedz sprzedawcy była identyczna do poprzedniej tylko wypowiedziana innymi słowami. Klient wyszedł.

Widocznie wszędzie tak jest, że szef woli zatrudniać głupszych od siebie, aby świecić autorytetem. A jak ktoś kto wie co to Cyrus to jest bezrobotnym. A w salonie znowu został zatrudniony kolejny pracownik co zamiast mieć pojęcie o Hi-Fi jest bratankiem lub siostrzeńcem właściciela salonu.

Chociaż z drugiej strony chciałbym podziękować tym którzy mnie nie zatrudnili. Dzięki temu miałem czas zgłębiać akustykę wnętrz. Teraz zajmuje się tym co lubię i czerpię z tego przyjemność.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Dzięki, i cieszę się że ten problem zauważyło kilku forumowiczów którzy udzielili się w tym wątku.

Pewnie że każdy jest na początku "zielony", ale właśnie chęć poznawania zagadnień z dziedzin tematu audio pozwala poznać czyjeś predyspozycje.

Ale beznadziejna to sprawa że facet bez odrobiny pojęcia o światowym hi-fi jest poklepywany i chwalony przez szefostwo - i tylko dlatego,że nabija kabzę...

Najgorszy jest brak charakteru i posiadanie monetki w głowie...

Coś a'la kreskówki i bohater z charakterystycznym "dynks!" kasy fiskalnej oraz symbolem dolara w oczach :)

• 1 rok później...

Witam,

Temat wykopany w czeluściach forum i mocno odgrzewany ale czytając go doznałem szoku więc postanowiłem dorzucić swoje 3 grosze...

Zupełnie się nie zgadzam z przedstawionymi tutaj opiniami na temat wymienionego w temacie sklepu!

Odkąd go odkryłem jakoś na początku 2010 roku (kto by się spodziewał specjalistycznego salonu Audio w galerii między sklepami z ciuchami), zawsze przechodząc obok nie mogę się powstrzymać przed wejściem i obejrzeniem/posłuchaniem jakiegoś wystawionego tam sprzętu :)

Widzę, że zamieszczone tutaj posty pochodzą z 2009 roku więc zanim jeszcze wiedziałem o istnieniu tego salonu.

Słyszałem, że w pewnym okresie jego funkcjonowania wymieniono całą pracującą tam ekipę więc może nie miałem "przyjemności" poznania obsługi, która tak zniszczyła reputację sklepu.

Obsługę uważam za bardzo miłą i kompetentną (jeden z Panów jest elektronikiem naprawiającym hobbystycznie sprzęt).

Panowie wykazują dużą cierpliwość i starannie odpowiadają na zadawane pytania. Ostatnio bywałem tam parokrotnie ponieważ jestem na etapie poszukiwania gramofonu dla siebie. DENON (jak dla mnie) nie ma w ofercie ciekawych drapaków (nie licząc drogiego i pięknego DP-A100) ale znalazłem tam ciekawy model groźnie brzmiącej firmy ZOMO (dyskusja o nim toczy się w osobnym wątku).

Sala odsłuchowa również jest bardzo ładna i ciekawa (fajne plakaty filmowe).

Jak mamy trochę szczęścia to możemy posłuchać tam z marszu różnego rodzaju konfiguracji sprzętowych.

Prezentacja płyty SACD zespołu ERA w konfiguracji 5.1 spowodowała u mnie opad szczęki :)

Podsumowując bardzo lubię ten salon i klimat w nim panujący więc bardzo zdziwiły mnie wasze wcześniejsze posty.

Może i dobrze, że nie odkryłem go wcześniej bo pewnie zraziłbym się tak samo jak wy i przestał go odwiedzać.

A może przedstawi ktoś swoją opinię na temat wymienionego w temacie sklepu z okresu od kiedy ja go znam?

Jestem ciekaw waszych opinii :)

Pozdrawiam.

Plantman

• 2 lata później...

Zakupiłem w tym salonie mój zestaw Denona + Diamond 10.6. Obsługa super, profesjonalna, chętna to odsłuchów, zmiany konfiguracji.

Na koniec dostałem ceny lepsze niż w sklepach internetowych. Czego chcieć więcej?

Gorąco polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.