Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy DAC z AVT5188

keisan

Rekomendowane odpowiedzi

rs2512, 31 Lip 2009, 11:58

>>tomek_j

>

>Chcę podłączyć AVT569 [z PCM2707 bo taki mam] bezpośrednio przez I2S.

płytka do takich manewrów nie jest przystosowana. Bedziesz musiał wykonac cięcia i stosowac sporo kabelków. Moze sie okazać ,że "zysk" ze stosowania I2S zostanie zniweczony przez zbyt długie połaczenia, przełaczniki i układy izolacji. Wg mnie lepiej sie podłaczyć po SPDIF.

Wiem że pkrecz poważnie mysli o projekcie nowej płytki DAC z WM8740 - moze uwzględni jakieś sugestie co do przełaczanych wejść.

Tajemnic nie ma :))) Jestem zwolennikiem raczej upraszczania ( w miarę rozsądku) niż komplikowania i rozbudowywania konstrukcji. Zadaję sobie, że każdy ma inne wizje i potrzeby, więc i tak każdemu nie dogodzę :))) Istotną zmianę jaką planuję, jest wyjście lampowe.

to byłby koncert życzeń z mojej strony ale o lampach też myślałem, więc już jest fajnie.

Z zasilaniem to myślę, że każdy dostawi to co lubi bo opcji jest sporo. Choć im bliżej scalaków tym wiadomo lepiej.

A z tym upraszczaniem to można się domyślać, że bez USB?

Kolega McGyver zaproponował taki oto wyjściowy stopień lampowy. Czy ktoś ma może jakąś inną propozycję ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W TME mają po ok. 25zł.(trzeba zapytać mailem, bo na stronie ich nie ma), tylko że z oznaczeniem WM8740SEDS.

Ktoś wie czym one się różnią od standardowych?

Czy może jest to po prostu pełna nazwa?

Dzięki współpracy z Tomkiem powstał taki oto projekt. Proszę o propozycje, komentarze, uwagi, wskazanie na ewentualnie błędy. Narazie bez zasilania części analogowej - nie wiem czy na tej samej płytce co DAC czy na osobnej. Proszę o propozycje w tej i innych kwestiach.

Ukryta Zawartość

Podziękowania dla Tomka i McGyver'a !!!!

Ukryta Zawartość

pkrecz - zapowiada się nieźle. Moje drobne uwagi/prośby.

Czy mógłbyś uwzględnić dodatkowe pady pod kondensator SMD i zamiast dubletu 10uF/100nF zrobić triplet 10uF/100n/1n, gdzie 100n X7R, a 1n COG/NPO. Ten 1n najbliżej DIR'a i WM'a jak się da?

C19 ma 1u, czy 10u?

Jak już miało by być na całego, to może dodatkowe 2 staby 3,3V (Vdd i Vda) z możliwością ominięcia ich (zworka) i wówczas osobno zasilać odbiornik i DAC? Miejsca wiele nie zajmie, a będzie "koszerniej" ;-)

Pytanie, dlaczego DIR9001, a nie odbiornik ze stajni Wolfsona (do kompletu?). Dostępność, jakość?

Nie jestem pewien, czy dodanie stopnia lampowego na płytce to dobry pomysł. Może prościej zrobić mniejszą płytkę bez stopnia analogowego i ułamywaną, opcjonalną płytkę ze stopniem analogowym? W przypadku stopni lampowych często kondensatory sprzęgające są duże, jedni dają zwykłe, inni puszki po koli ;-).

I ostatnia sugestia. Założyć nowy wątek, toć to ma niewiele wspólnego z tytularnym AVT ;-)

>madly

1. C19 ma 1uF.

2. Jeżeli dodatkowe stabilizatory coś wniosą do dźwięku to je dodam.

3. DIR9001, bo ten DAC powstaje na bazie tego kitu i przy nim pozostanę :)))

4. Tak myślę i chyba faktycznie płytka z odłamywaną częścią analogową to dobry pomysł - chociaż marzy mi się wersja w całości, bo nie lubię jak płytka płytką pogania ... :))))

5. Chyba faktycznie założę osobny wątek - tylko jak go nazwać :))))) ?

pkrecz,

Fajna DAC się szykuje;) Dwie uwagi: na schemacie C24,25,27,28 mają gigantyczne wartości, będą wielkie, drogie a dodatkowo zastosowanie takich zmniejszy szczegółowość muzyki. Dobrze by było też dokładnie rozdzielić zasilanie cyfry od analogu (osobne mostki Graetza)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

pkrecz, 4 Sie 2009, 20:30

>2. Jeżeli dodatkowe stabilizatory coś wniosą do dźwięku to je dodam.

Na pewno nie zabierze ;-)

>4. Tak myślę i chyba faktycznie płytka z odłamywaną częścią analogową to dobry pomysł - chociaż

>marzy mi się wersja w całości, bo nie lubię jak płytka płytką pogania ... :))))

Wiem, kusi, ale potem zaczyna się kombinowanie, jak włożyć sprzegający teflon ;-)

Co z pomysłem na triplety kondensatorów (przynajmniej kluczowe odsprzęganie DIR'a i WM'a)?

gagacek, 4 Sie 2009, 20:46

> na schemacie C24,25,27,28 mają gigantyczne wartości, będą

>wielkie, drogie a dodatkowo zastosowanie takich zmniejszy szczegółowość muzyki.

Też w pierwszej chwili tak pomyślałem, ale... popatrz na R15 i $20 mające po 10k.... Już jasne :-))?

> Dobrze by było też dokładnie rozdzielić zasilanie cyfry od analogu (osobne mostki Graetza)

Popieram :-).

A miał to być w założeniach prosty i tani DAC ;-)

>Już jasne

>:-))?

Nie, absolutnie nie jasne. Przeanalizuj jak ten układ działa. Poza tym przy takiej rezystancji obciążenia jaką sugerujesz zapomnij o dobrym dźwięku z tego przetwornika.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Założyłem nowy wątek. Proponuję dyskusję przenieść właśnie tutaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.