Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel Ra-972 + Rcd 971

stecko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanko :) Czy wyzej wymieniony zestaw do dobry pomysl zamiany mojego zestawu? Zagralby on z Monitor Audio S6 . Obecnie mam sony ta-fb940qs i Marantz cd 63KI. Muzyka wszelaka, czasami spokojniejsza a czasami cos mocniejszego R&B i HH . Aha cena za ten zestaw to ok 1200zl w bdb stanie warto bawic sie w zamiane czy nie bedzie znaczacej roznicy ?

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

https://www.audiostereo.pl/topic/57287-rotel-ra-972-rcd-971/

Jasne, że będzie rożnica - porównaniu do misowatego Soniaka wzmak Rotela to drapieżnik (w dobrym tego słowa znaczeniu). Bardzo fajny zestaw do szeroko pojętego rocka i żywiołowych, mocniejszych brzmień. Do "plumkania" to to się nie nadaje, nie te klimaty.

stecko, 20 Lip 2009, 21:50

zestaw bardzo dobry, zapewniający sporo emocji.

jednakże jestem pewien, że zestawu za 1200 złotych z pewnością nie dostaniesz.

Nawet 1200 za klocek może być trudno.....

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

witam

Dzieki za info, wiec gra warta swieczki:) Chociaz powiem ze cenia sie te Rotele... Ale mysle ze nie sa warte po 1200zl za klocek no chyba ze sie myle... jestem na etapie negocjacji z wlascicielem:)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

witam

Stalem sie posiadaczem CD 971, wlasnie dotarl do mnie:) Jestem bardzo zadowolony z zakupu, gra naprawde bardzo dobrze nawet z zamulonym sony - ciekawe jak by sie spisal z rotelem 972( moze i jego uda mi sie kupic) . W porownaniu do mojego CD63 KIS'a wypadl duzoo lepiej zwlaszcza glebia i przestrzen (a myslalem ze cd63 ma niezla przestrzen:) Bas dla mnie ok , gora ostrawa ale ja taka lubie wiec tak na goraco to same plusy dla rotela , zwlaszcza w tym przedziale cenowym. Jedynie co to pilot jakis taki ociosany kawal plastiku ale dziala dobrze i to najwazniejsze.

pozdr

aha musialem zerknac do srodka- pelno elektronki , praktycznie cala przestrzen wewnatrz jest wykorzystana - dla porownania do harmana 740 ktory byl praktycznie pusty w srodku a tez sobie niezle radzil:)

Bo to dobry cedek na dobrych kościach, o charakterze brzmienia zbliżonym do Stelmacha poprzedniej generacji. A pilota nie ma się co czepiać, Marantz CD63KI też ma kawał plastiku z gumowymi klawiszami. Dopiero CD17 ma lepszego pilota z aluminiowym panelem, ale co z tego skoro z niego bardzo szybko napisy złażą?

stecko, 22 Lip 2009, 21:15

Gratuluję zakupu. W połączeniu z wzmakiem Rotela będziesz miał synergię, więc będzie pewnie jeszcze lepiej. Sam posiadam tego RCD-971 i jestem z niego bardzo zadowolony. Z zewnątrz prezentuje sie niewinnie ale wewnątrz i muzycznie-rewelacja. Choc dodam, że wygląd dla mnie REWELACJA.

RA-972 pasuje do niego idealnie więc zestaw- MARZENIE.

Tylko boję się o tę cenę....ponieważ poniżej 1000 złotych za element nie da się. Mam więc nadzieję, że sprzęt nie był ciepły..:)

Witam serdecznie.

Również gratuluję zakupu RCD-971 choć jestem ciekaw jak gra w oryginalnym wydaniu. Ja zakupiłem swoje cacko przerobione w QAudio i jestem niesamowicie zadowolony z prezentowanego poziomu. Podczas zagranicznych wojaży (które trwają do dzisiaj) dokupiłem sobie drugą końcówkę mocy RB-981 która już czeka na mnie w domu i nie mogę się doczekać kiedy ją podłącze do systemu:) Czeka mnie jeszcze wymiana kolumn ale zdecyduje się prawdopodobnie na DiY (Seas lub Peerles+Vifa).

Dzieki za info

Co do wzmaka to po lekturze mam na niego ochote:) Zobaczymy co powie wlasciciel - Jezeli nie da ceny zaporowej to sie skusze- wlasnie ile max mozna za niego dac bez przeplacania? stan dobry z pilotem.

Rcd971 to strasny nalesnik:) marantz jest plaski ale rotel to juz max... Widze ze wzmacniacze tez sa raczej slim - jaki oni tam mieszcza elektronike skoro inne wzmaki waza po 10-15kg i sa wysokie na 15-20 cm?

pozdr

stecko, 22 Lip 2009, 21:59

pancerna obudowa i wzmocnienie wewnętrzne waży.

RA- 972 - max 1500 pln kompletny w stanie bdb

RCD-971 - max 1400 pln j.w.

powyżej i dużo poniżej bym nie chciał i bym się bał...

Moim zdaniem za drogo. Za 1000 można mieć 980, a jeśli potrzebny pilot to za ok 1500 (nawet mniej) 985. Oczywiście stan bdb. 971 za 1400 to też sporo. Za 700 zł można mieć 951, a 971 można poszukać max do 1000 zł. Ostatnio 991 widziałem za 1500 (za 1800 był 991AE)

->sittek

Może Ty handlujesz tymi używanymi Rotelami ? ;) Skąd takie ceny ? Rotel robi dobre klocki ale bez przesady. Smykus ma rację, do 1000zł można trafić RA-980, najlepszą około budżetową integrę firmy (ponoć 985 jest minimalnie gorszy). A RCD-971 to za 800zł powinno się sprzedawać, jak napisał McGyver, gra podobną manierą do starszych Stelmachów, które notabene chodzą po 600zł ;)

I love the sound of crashing guitars

Zamieszczane ogłoszenia często mijają się ze stanem faktycznym z różnych przyczyn - jeżeli ktoś naprawdę chce kupić, to cenowo nie wygląda to już tak różowo.

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

2200 to jest cena z alledrogo, widziałem kiedyś był wystawiony za tyle. Taniej się trafiają, warto szukać na eBayach i prywatnych ogłoszeniach, np. na Giełdzie Hi-Fi, tu na audiostereo, czy w ogłoszeniach Hi-Fi i M.

I love the sound of crashing guitars

Micke 13, 24 Lip 2009, 12:00

>2200 to jest cena z alledrogo, widziałem kiedyś był wystawiony za tyle. Taniej się trafiają, warto

>szukać na eBayach i prywatnych ogłoszeniach, np. na Giełdzie Hi-Fi, tu na audiostereo, czy w

>ogłoszeniach Hi-Fi i M.

dokładnie, poszukiwania zaważyłem do alle.

no ale ... było minęło

audiokarma.org

Micke 13 - na eBayach pewnie tak, ale tu już dochodzi nieco komplikacji i dodatkowych kosztów.

Co do ogłoszeń - to moje wpisy powyżej są właśnie odpowiedzią na ich treść - wiem, bo sam długo szukałem i wreszcie kupiłem, ale zejście poniżej 2000 wymaga dużego szczęścia.

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

--> ASMON

Nie tak dawno widziałem ogłoszenie na 991AE właśnie za 1800. Co do stanu... bdb. Ale to tak naprawdę nic nie mówi. Bardzo często ludzie nie szanują sprzętów i dla jednego bdb to będzie super dla innego- katastrofa. Ja swój egzemplarz 991AE (stan igła), kupiłem za 2800, ale to było z 5 lat temu. W zeszłym roku ktoś sprzedawał 991AE modyfikowany przez NEELa, chyba za 2500 (ale nie jestem pewien co do ceny). Większą sztuką jest dorwać w idealnym stanie 990 (przynajmniej w Polsce) o Michi nie wspomnę

Micke 13, 24 Lip 2009, 06:44

>->sittek

>Może Ty handlujesz tymi używanymi Rotelami ? ;) Skąd takie ceny ?

ja tylko kupiłem....sobie :) spokojnie. nie handluję. ja inna branża.

Podaję jedynie ceny jakie spotykałem na naszych aukcjach. Swoje zakupy zrobiłem w UK w sklepie firmowym i na ebayu. Ceny są tu zdecydowanie niższe.

Raz zakupiłem wzmacniacz w UK Rotela RA-972 za cenę na nasze 1500 złotych i za prawie tyle samo sprzedałem, ponieważ nie przypasował mi do reszty. Oczywiście jest to jeden z naszych kolegów.

Fakt, swój RCD-971 zakupiłem u siebie w sumie za 120 funtów.

W Polsce gdy się orientowałem nikt poniżej 1300zł nie chciał gadać za ten RCD. Więc jeśli macie dotarcie do takich sprzedawców to gratuluję. Ja szczęścia tyle nie miałem.

Elo

Pytanko do wlascicieli rcd 971 -- czy macie kurz pomiedzy wyswietlaczem a tym szkielkiem?? dzis przyuwazylem ze mam go tam sporo jak patrzac pod swiatlo... hmmm czyzby moj nowy nabytek byl grzebany i dostal sie tam kurz?

co do cen - moj stan sklepowy z zewnatrz z pilotem udalo sie zejsc do 600zl:) ale mysle ze mialem troszke szczescia. Teraz panuje moda na KD i ludzie oddaja swoje stereo za naprawde marne grosze- dla mnie to dobra wiadomosc:) zawsze mozna posluchac sobie innych klockow...

stecko, 24 Lip 2009, 21:46

>Elo

>

>Pytanko do wlascicieli rcd 971 -- czy macie kurz pomiedzy wyswietlaczem a tym szkielkiem?? dzis

>przyuwazylem ze mam go tam sporo jak patrzac pod swiatlo... hmmm czyzby moj nowy nabytek byl

>grzebany i dostal sie tam kurz?

E tam

Po prostu lampa fluorescencyjna (czyli wyświetlacz) elektryzuje się dość mocno i przyciąga kurz.

>co do cen - moj stan sklepowy z zewnatrz z pilotem udalo sie zejsc do 600zl:) ale mysle ze mialem

>troszke szczescia. Teraz panuje moda na KD i ludzie oddaja swoje stereo za naprawde marne grosze-

>dla mnie to dobra wiadomosc:) zawsze mozna posluchac sobie innych klockow...

No to nic tylko pogratulować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.