Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zabezpieczyć samochód?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Stał się cud, Policja odzyskała mój samochód (citroen C4) po dwóch tygodniach (!)

Ale mam teraz problem, chce go jednak bardziej zabezpieczyć niż tylko immobiliser'em.

Jakie zabezpieczenie jest sensowne: autoalarm (jaki ?), blokada drążka, czy jakieś ukryte wyłączniki ?

Najlepiej byłoby pogadać z jakimś złodziejem ;) To są najwięksi fachowcy...

https://www.audiostereo.pl/topic/57271-jak-zabezpieczy%C4%87-samoch%C3%B3d/

"Najlepiej byłoby pogadać z jakimś złodziejem"

Hmm... Pawle!

Chyba to nie to forum... ;)

A zamiast dodatkowych zabezpieczeń, które tak naprawdę skutkują tylko na małoletnich i młodocianych zainwestuj po prostu w AC!

Gość

(Konto usunięte)

berberys, 19 Lip 2009, 16:13

>zainwestuj po prostu w AC!

myślisz, że nie mam ? Poczytaj lepiej ile się dostaje z tego AC. Zawsze tracisz (chyba, że masz specjalną klauzulę dla nowych samochodów). Dodatkowe zabezpieczenia zawsze opóźniają kradzież i trochę zniechęcają złodziei.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

żeby to wyłączyć to trzeba najpierw przetransportować auto w miejsce gdzie je się da rozmontować na części :) a jak auto zacznie sie przemieszczać bez autoryzacji to jest juz namierzane.

usługa nie jest droga. 1m średniogrającego kable miesięcznie :)

Proponuję widoczną blokadę mechaniczną na skrzynie biegów do tego coś opartego o gps np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a jak będzie mało to jakiś mały sprytny pstryczek.

Problem jest ogólnie trudny najprostszy autoalarm załatwi sprawę mało doświadczonych włamywaczy, reszta weźmie samochód na lawetę i odjedzie, tutaj ratują nas gps o ile wcześniej nie zostanie zakłócony i odpowiednio zamontowane autoalarmy, unikajmy oklepanych miejsc typu autoalarm za bezpiecznikami, tuba powinna być zamontowana w słabo dostępnym miejscu, druga ukryta gdzieś z tyłu samochodu, diody mrugające które prowadzą donikąd itp wynalazki.

W jaki sposób podprowadzili samochód?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Do czego ma sobie niby ten przełącznik podpiąć?

Jakiś czas temu miałem C5. Pizgnął komputer. Gdyby nie był na gwarancji to bym beknął 9,5k za wymianę.

Zaryzykujesz wpinanie się w obwody zapłonu?

W cytrynie nawet oświetlenie kabinowe jest podłączone do komputera. Szczytem bylo otwieranie tylnej szyby po naciśnięciu spryskiwacza :) Nigdy więcej cytroenów.

Przełączniki to sobie mogłeś w polonezie montować.

nowe wozki rowniez maja obwody gdzie mozna podejsc z dodatkowym przełacznikiem bez generowania błedów w elektronice z CANem

citroen nie jest ewenementem jesli chodzi o sposob działania

jest ewenementem jesli chodzi o awaryjnosc :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Proponuje zajrzeć na jakieś fora dla złodziei aut i rozpocząć krucjatę informacyjno-edukacyjną że wszystkie auta są takie same.

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.

P.S. Dobrym zabezpieczeniem będzie też nie umieszczanie swojego nicku na aucie;-)

TomekL3, 19 Lip 2009, 19:45

>Ukryty wyłącznik.Przeważnie jak złodziej nie odpali furmanki w ciągu jednej minuty zostawia ją w

>spokoju.

Masz dokładną rację. Obecnie złodzieje aut (takich powiedzmy do 50 tysięcy) zazwyczaj mają wytrych psujący zamek w drzwiach i mają ze sobą swój komputer bądź swój immobiliser który podmieniają z oryginalnym. Co do tego, że jeżeli złodziej nie odpali fury w ciągu minuty to zwykle sobie daje spokój to też prawda. Gdy ostatnio złapano złodzieja samochodów który ukradł samochód znajomych, to facet się przyznał do wielu kradzieży jak też do wielu usiłowań kradzieży, i tam gdzie samochody miały jakieś dodatkowe zabezpieczenia (nietypowe, o których nie wiedział i nie mógł na pierwszy rzut oka zlokalizować lub obejść od ręki) odpuszczał sobie i ma tylko usiłowanie.

W tych czasach złodzieje idąc po samochód nie idą jak niegdyś do pierwszego lepszego z wytrychem. Obecnie złodziej jest dokładnie przygotowany - wie po jaki idzie samochód, jakiej marki, z którego roku, jakie zabezpieczenia musi obejść. Idzie z odpowiednimi zabawkami pasującymi do konkretnej marki i konkretnego modelu.

Do autora wątku: sprawdź sobie zamek w swoim samochodziku, bo może być tak, że obecnie po tej kradzieży to da się go otworzyć każdym kluczykiem pasującym w dziurkę.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

magic, 20 Lip 2009, 06:23

>.... Nigdy więcej cytroenów. - to, ze z Warszawy to widac, slychac i czuc, musialem tobie doj**ac

>:-) warśawiak hehe zalosne

?????

cierpisz na małomiasteczkowe kompleksy czy na cytroena nie możesz uzbierać?

• 1 miesiąc później...

>tutaj ratują nas gps o ile wcześniej nie zostanie zakłócony i odpowiednio zamontowane autoalarmy

Wystarczy wsadzić samochód w kontener i po GPS. Maluchów tak się nie kradnie ale droższe bryczki czemu nie.

moze tak, ale bardziej intensywnie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Tak jak TomekL3 i Iceman podpisuję się pod najprostszą i najtańszą opcją ukrytego włącznika któregoś z obwodu (jest wiele miejsc gdzie można to zrobić nie generując przy tym błedów), nikt po C4 nie przyjedzie lawetą a regularny złodziej auta (w akceptowalnym przez niego czasie) nie odpali. Wszystkie inne komercyjne rozwiązania nie stanowią przeszkody dla mistrza tej sztuki.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ktoś kiedyś zabezpieczał robiąc ukryte zwarcie, tylko trzeba pamiętać aby je wyłączyć przed uruchomieniem. Nie wiem na ile to skuteczne.

Ce czwórek to raczej nie biorą na lawetę więc dobrze założona blokada skrzyni powinna wystarczyć, tylko że trzeba pamiętać ją zapinać.

Opancerzenie komputera uniemożliwiające podpięcie innego jest niezłe ale grozi sporymi zniszczeniami jak będą chcieli sforsować i wkurzeni dodatkowo zdewastują co się zdarza.

Najlepszym zabezpieczeniem jest porządna polisa KR.

saczek ma racje,

ja mam w clio w miejscu mi znanym włącznik który odcina dopływ paliwa.

jak nie znasz tego miejsca aby go włączyc to mozesz zarżnąc akust a i tak nie pojedziesz.

gps jest do bani, urządzeniem namierzy Ci dzipka owinie 10 razy folią alumniową i jedzie.

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

• 3 tygodnie później...

terror twins, 25 Sie 2009, 20:36

.

>gps jest do bani, urządzeniem namierzy Ci dzipka owinie 10 razy folią alumniową i jedzie.

Te metody są już nie modne. Teraz stosuje się bardziej cywilizowane sposoby na miarę XXI wieku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najprostsze, najpewniejsze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam już w kolejnym z kolei aucie ukryty wyłącznik.Miałem w japończykach,niemcach a teraz we francuzie od trzech lat(ponoć wyczulone bardzo na ingerencję w elektronikę),żadnych problemów, z tym , że w instalacji tegoż wyłącznika korzystam z usługi mojego znajomego auto-elektryka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.