Skocz do zawartości
IGNORED

Disco polo - triumfalny powrót...

kezlok

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sweetaśne ;)

Ukryta Zawartość

Kim jest mój przyjaciel, który jest nieprzyjacielem?

Gość papageno

(Konto usunięte)

farad

Wiadomo, że muzyka która

>nie ewoluuje ginie, a disco polo ewoluuje za wolno. Większość dzisiejszej produkcji to robota kilku

>aranżerów klepiących szablonowe podkłady. Jest cały czas w disco polo sporo utalentowanych i

>ambitnych formacji, gdzie dba się o poziom i innowacyjność piosenek.

Trafiłeś w sedno. Obejrzałem sobie Disco Polo Live i zgadzam się z Tobą. Disco sprzed 15 lat było w moim odczuciu szczere w swojej naiwności i swojskości. Teraz coś jest nie tak - powiela schematy sprzed lat dodając nowe gadżety, strona techniczna bardziej wyrafinowana, ale mam wrażenie, że brak w tym właśnie szczerości, czuję w tym jakiś fałsz. Chyba naprawdę nie da się wejść do tej samej rzeki.

I tutaj także się zgadzam - dzisiejsze disco polo to już niestety nie to samo, widać że coś się wypaliło. Ale z drugiej strony ciężko w tym gatunku oczekiwać innowacji. Próbowano ożenić disco polo z mocnym dance, ale to się nie sprawdziło i moim zdaniem było jedną z przyczyn upadku gatunku pod koniec lat 90-tych. Teraz jakby zataczamy koło. Ale nie jest łatwo, bo z jednej strony wyczuwalna jest potrzeba zmian, a z drugiej - mało który miłośnik nurtu jest w stanie zakceptować zmiany. One powinny być subtelne, wprowadzane z wyczuciem. Nie wiem, czy znajdzie się wystarczająco dużo wpływowych, utalentowanych wykonawców, którzy tej zmiany dokonają.

Z drugiej strony jak prześladzę sobie np. historię zespołu Boys to widzę, że u nich ta ewolucja wychodzi jakoś tak naturalnie, gładko. Grali początkowo absolutnie klasyczne disco polo, w tej chwili ich muzyka nie zmieniła się pod względem melodii, chwytliwości, za to w podkładach trzyma się aktualnych międzynarodowych dyskotekowych trendów. Dorobili się w ostatnich latach kilku hitów, które pod względem muzycznym wstydu im nie przynoszą, jeśli porównamy z tym, co leci np. w Esce. Chodzi mi tu szczególnie o te kawałki, które w zasadzie już stały się klasyką gatunku - Figo-Fago, Biba, Jump.

I w pełni się zgadzam z jedną z poprzednich wypowiedzi - wizerunek psują marni wykonawcy największej popeliny, którzy są zwykle przedstawiani jako gwiazdy disco polo. Tutaj "wolność" i łatwość wejścia na scenę działa na niekorzyść, bo nie ma żadnej selekcji. Poza tym media - na codzień olewają, a jak przychodzi co do czego, to promują najgorszy chłam (płyty dołączane do gazet).

Przede wszystkim należy zrobić jakiś podział na disco-polo, disco-polo-dance, polski dance.

Jedynym, prawdziwym okazem czystego disco-polo jest grupa śpiewające słynne "majteczki w kropeczki". To jest kicz totalny. Ma to rację bytu dopiero po spożyciu sporej dawki alkoholu.

Większość "artystów" to chyba jednak disco-polo-dance.

Wrócić to wszystko nie może z prostej przyczyny. Weźmy nawet modę, stroje z tamtych lat. Fioletowe dresy i wzorzyste swetry :D Choć cała ta muzyka jest plastikowa i sztuczna to w pewnym sensie nie do podrobienia. Sama w sobie jest potwornie przerysowana, a próba jej naśladownictwa wygląda komicznie.

Ja z zasady tak dokładnych szufladek nie lubię, ale jeśli by analizować samą muzykę, to faktycznie trzeba by było tego typu rozróżnienie wprowadzić. Z tym, że też nie do końca. Nawet owe słynne, faktycznie nieziemsko kiczowate Majteczki w Kropeczki odbieram jako utwór humorystyczny i z dużym dystansem muzyków do samych siebie - o czym najlepiej świadczy wpleciony w pewnym momencie riff Smoke On The Water ;) Trzeba pamiętać, że Bayer Full, czyli autorzy tego utworu, to ludzie mający mniej więcej pojęcie o muzyce, którzy jeszcze w latach 80-tych występowali na festiwalach piosenki turystycznej, a więc są ograni i dość wszechstronni. Także instrumentarium było tu szersze niż jeno sam keyboard. No i oni także nagrywali rzeczy daleko mniej kiczowate, jak choćby ten chyba pierwszy przebój - Blondyneczka (przepraszam za "teledysk", ale to i tak najlepsze co znalazłem):

Ukryta Zawartość

Tu "badacze" mogliby pomóc, bo utwór ten szczerze mówiąc także wygląda mi na cover, nie mam jednak żadnych informacji na ten temat.

Robili też kawałki najzupełniej "klasyczne" disco polowe, np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ciekawostka to gitarowy riff ;) )

Ukryta Zawartość

Ale potem Świeżyński właściwie zupełnie zmienił profil, koncentrując się na różnych biasiadnych przyśpiewkach. Moim zdaniem, disco polo na tym straciło, za to on zyskał kupę forsy.

Z drugiej strony, jeśli za prawdziwe disco polo uznać tylko takie skoczne, kiczowate rzeczy jak owe Majteczki w Kropeczki, to musielibyśmy wydzielić szufladkę chćby dla tych utworów, które wkleiłem na poprzedniej stronie. Jak dla mnie absolutnie klasyczne disco polo, pochodzące z najlepszego okresu dla tej muzyki. Utwory "na poważnie", zupełnie inne jeśli chodzi o nastrój. Podkład syntezatorowy ale jakby trochę ciekawszy, zrobiony z większym wyczuciem. I teksty wcale nie takie złe.

Model MT - Łzy Rozstania

Ukryta Zawartość

Mister Dex - Naprawdę Jaka Jesteś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Model MT

Ukryta Zawartość

`błękitne morze w oczach masz`

a Bukowski pisał

`w twoich oczach jest błękitny płomień`

A co do riffu ze `Smoke...` w `Majteczkach...` BF - Sławek Świerzyński wspominał wielokroć, że lubi hard rocka ;) Potem kolaborował z ansamblem `Fajerwerk` - grupą facetów w kontuszach z gitarami i syntezatorami, koncentrowali się na repertuarze weselnym. Wszystko ku gorszemu idzie, jak mawiał śp. Zdzisław Beksiński.

Kolejny wymiatacz - Big Dance - Córko grabarza

Ukryta Zawartość

Kosmos :D

Kapela zaczynała od przeróbek włoskich songów na nadwiślańską modłę, potem skupili się na coverowaniu przebojów staśkowielankowych i Kapeli Czerniakowskiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzięło mnie znów na przypominanie sobie tamtej muzyki i postanowiłem podzielić się jeszcze kilkoma klasykami z tamtego okresu ;)

Model MT - Virginia

Ukryta Zawartość

Bardzo zgrabna, przebojowa piosenka, do tego ładnie zaaranżowana.

Mister Dex - Kopciuszek

Ukryta Zawartość

Gdyby to był zespół z "mainstreamu", to byłby klasyk. Warto zwrócić uwagę na jakże odmienny od discopolowej średniej image ;)

Fanatic - Zakochany Chłopak

Ukryta Zawartość

"Ojcowie" gatunku potem nauczyli się grać równo ;) Zmysł do chwytliwych melodii pozostał. Pozostały też niestety tamte czerstwe mordy muzyków ;)

Domino - Filmowa Miłość

Ukryta Zawartość

Kolejny przejaw klasycznego disco polo, tym razem w wydaniu wytwórni Green Star. Może to się wydawać dziwne, ale była wówczas poważna różnica stylów pomiędzy wytwórniami - kiedy "stary" Blue Star szedł powoli w stronę dance, w Green Star stawiali na disco polo w klasycznym wydaniu.

Akcent - Pada Deszcz

Ukryta Zawartość

Kolejny przejaw stylu białostockiego (Green Star), jednocześnie kolejny "ojciec założyciel" i jedna z najbardziej znanych osobowości gatunku - Zenon Martyniuk i jego Akcent. Gość o absolutnie unikalnym głosie i wyglądzie ;)

Szukam jednego klasyka Akcentu - Cinzano. To był rzadki w disco polo przykład prawie-ballady, pamiętam ten niezwykły klimat nostalgii i zadumy ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O tak, Big Dance to prawdziwi miszcze ;) I jednocześnie przedstawiciele kolejnego nurtu w disco polo - nurtu jajcarzy.

Tu chyba pierwszy wielki ich hit - Bala Bala, wiązanka włoskich piosenek:

Ukryta Zawartość

Tu nieco późniejszy, też przeróbka - Gaz:

Ukryta Zawartość

Inni discopolowi jajcarze to chćby Play & Mix, występujący też pod nazwą Centrum:

Ukryta Zawartość

Tutaj ilość żartów tekstowych i muzycznych jest też niezwykle ciekawym zjawiskiem.

Zostają też inni, już nieco bardziej prymitywni, jak choćby Stan Tutaj czy DJ Wituś. Pamiętajmy też, że przez krótki czas w owym nurcie tkwił znany wszystkim Bohdan Smoleń:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>rafal996:

Czy aby Dj Wituś to nie odprysk Play&Mix? (jestem czarodziejem, kaznodzieją, widelcem?;)

Gwiazda jednego przeboju:

Redox - Zakochany Klaun

www.youtube.com/watch?v=IlcLahSzCtw

No i coś jak Metallica symfonicznie. Aranżacja "Jesteś szalona" Boysów. Wykonanie lidera zespołu Marcina Millera z orkiestrą symfoniczną podczas gali Polshitu:

Ukryta Zawartość

(wcale dobre;)

Ukryta Zawartość

Z tym Witusiem to chyba racja, że oderwał się od Play & Mix. "Wizualnie" by się zgadzało.

Redox to oczywiście cover, przyznam że w większości przypadków coverowania takich starych piosenek, wersje disco polowe mnie trochę irytowały. Ale czy to gwiazda jednego przeboju? Nie powiedziałbym, z uwagi na hity:

Biznesmen

Ukryta Zawartość

i Życie Kawalera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kezlok, 3 Sie 2009, 13:27

>Czy aby Dj Wituś to nie odprysk Play&Mix? (jestem czarodziejem, kaznodzieją, widelcem?;)

Miałem kiedyś wiele lat temu sąsiada co się tym gatunkiem żywo interesował , i przypomniałem sobie że fascynowały go kiedyś mixy niejakiego WITOLDa które puszczał Bognan Fabiański w radiu a on to nagrywał (dość często o tym gadał dlatego o tym zapamiętałem ) wyszukiwarka znalazła coś takiego być może to były jego początki ,odtwarza przycisk ---- [ > ]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak patrzę na te wszystkie teledyski to mi się niedobrze robi :/

Chodzi o te stroje. Dresowe spodnie, bluzy bawełniane i beznadziejne buty.

W sumie to my tu rozmawiamy o historii... Okres przełomu w Polsce, rodzący się wolny rynek, konkurencja itd. Popularne wtedy zapatrzenie w Amerykę. Bluzy z napisem "USA" i pseudo buty do koszykówki w modzie ;) Disco-polo było po prostu czymś nowym, czymś dla wszystkich. W tym była jego siła. Bo nawet inteligentowi mogło się zdarzyć po pijaku zanucić - "ooo miła moja... " ;)

Wczoraj przejeżdżałem obok domu weselnego. Grali właśnie - "czy Ci ze "mnom" było źle...".

A w ogóle są dwa trendy śpiewania. W jednym mocno akcentuje się samogłoski ą i ę (tam gdzie wymawia się zwykłe "e" i "a"). Np. Boys: "jesteś szalona mówięę Ci". A w przykładzie wyżej idzie się na łatwiznę i samogłoski nosowe nie występują.

>Krak_oN

Vito współtworzył niesławnej pamięci skład Secret Service, który zapoczątkował nurt cream-polo...mam na taśmie, prezent od znajomego stolarza. Do dziś pamietam "Wszystkie panie po szampanie będa ćwiczyć obciaganie" (Tango balanga). Ble.

Ale czasem śmieszy ;)

kezlok, 3 Sie 2009, 14:30

>>Krak_oN

>Vito współtworzył niesławnej pamięci skład Secret Service, który zapoczątkował nurt cream-polo...mam

>na taśmie, prezent od znajomego stolarza. Do dziś pamietam "Wszystkie panie po szampanie będa

>ćwiczyć obciaganie" (Tango balanga)

"... a panowie po wódeczce włożą każdej, która zechce"

Hoho, nie wiedziałem że to Wituś jest odpowiedzialny za Tango Balanga. Też pamiętam, pamiętam... a jakże.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Czy wyczuwacie jakąś różnicę pomiędzy cytowanymi wyżej hitami DP a czymś takim:

http://www.youtube.com/watch?v=5Q_P8-K3yi4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=FgDWEtl9E-Q&feature=related

- czywiście poza lepszym poziomem wykonawczym oraz przyzwoitszą realizacją?

Czy nie jest tak, że DP jest po prostu polską i bardzo przaśną adaptacją muzyki z Krainy Grubych Piwoszy?

Kraina Przaśnych Piwoszy od zawsze po godzinach częstowała ludzi kulturą od której zwijały się zwoje mózgowe. Taki Fryzyjczyk to nawet nie przyzna się że żyje w jednym kraju :D

Jak dla mnie, to nasze disco polo jest lepsze ;)

Patrzyłbym na sprawę głębiej - było coś takiego, jak Italo Disco, po rozlaniu się poza Włochy - Euro Disco. Polską odpowiedzią jest Disco Polo - czasem właśnie bardziej przaśne, czasem nieziemsko kiczowate, a czasem po prostu na tamtym poziomie.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Panowie!

Ludzie od disco polo to nie Bachy, Mozarty czy Beethoveny. Średnia szkoła muzyczna to wszystko co mają (albo i nie). Jeżdżą po Europie i Świecie, słuchają, coś im w ucho wpada a potem to wykorzystują. Jedni świadomie, inni nie. Słyszałem nawet zapożyczenie z "Down by the Riverside" (Hymn Dzieci, czy jakoś tak). Nie o to chodzi - choć jeśli to plagiaty, jest to karygodne. Intelektualiści tego nie słuchają, więc na razie procesów nie ma. Chodzi o to, że obecne disco polo jest fałszywe. Pokazuje młodym ludziom z Polski B i C, że będąc ubranym w spodnie, buty i bluzę a la lupmex, możnajeździć Mercedesem za 300 kzł i pływać jachtem za podobną kwotę. I mieć kobity ja z Hustlera. A to nieprawda, jeśli sięszustem, przemytnikiem lub innym takim. Disco polo z ubiegłego wieku było ucieczką od bólu transforamcji, niedostosownia czy wykluczenia. Ale nie w bunt, kontestację czy narkotyki. Było ucieczką w zabawę, co jest ewenementem w naszym Narodzie. A dzisiaj co? Popić, poruchać, mieć furę, chałupę jak dwór, traktować kobiety jak suki, domagać się hołdów za to, że się jest takim cwanym. Upadek. Totalna degrengolada. Dlatego uważam, że obecne disco polo jest szkodliwe, jak szkodliwy był Majkoł Dżekson.

Gość rochu

(Konto usunięte)

papageno,

Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie w kwestii pozytywnego aspektu pierwszej fali DP.

W pierwszej połowie lat 90-tych, z racji wykonywanego zawodu, miałem sporo do czynienia z hm.. nazwijmy to młodzieżą (może bardziej bardziej gównażerią) z kilku krakowskich osiedli, wybudowanych przełomem lat 70/80-tych.

Okolice raczej biedne, o proweniencji robotniczej, szok transformacji zniosły raczej ciężko.

Wrażenie jakie wyniosłem z tego okresu było takie, że picie i (sorry za grube słowo) ruchanie to jedyna rozrywka w tych miejscach. Natomiast wzorem dla wielu chłopaków byli goście z Pruszkowa i Wołomina.

Słowem lekkie i łatwe życie, a wielkie osiedlowe miłości kończyły się z reguły alimentami u komornika.

Normą było, iż chłopak po zawodówce (wtedy były jeszcze takie szkoły), po zakończeniu nauki kładł się na łóżko i czekał na powołanie do wojska (o ile wojsko w ogóle kogoś takiego chciało mieć u siebie). No bo przecież odpowiedniej dla niego pracy w pośredniaku nie było, to po co się ruszać. No chyba że pod blok do kumpli albo jakiegoś biednego Punka pogonić po osiedlu.

DP święciło tryumfy w owym czasie i już wtedy prezentowało negatywne wzory zachowań - łatwy pieniądz, cwaniactwo, etc.

Jak dla mnie DP było po prostu odpowiedzią na społeczne zapotrzebowanie, a wykonawcy tego nurtu potrafili doskonale wsłuchać się i wykorzystać te potrzeby na własny użytek.

rafal996, 3 Sie 2009, 21:57

No właśnie teraz chciałem o tym napisać :)

Wielu "twórców" DP robiło coś na wzór EuroDisco. Widać to po sposobie kreowania siebie. Szukaniu własnego stylu w tym całym kiczu. To jest istotna różnica od czegoś pokroju "majteczek w kropeczki", które są jakimś polskim tworem, naprawdę prosto z chodnika.

Mamy również krytykę i jawne wyśmiewanie DiscoPolo. Dla przykładu Kukiz i "Trzepała Zośka dywan". Był to "hit" radiowy, chodź wątpię, żeby większość ludzi rozumiała o co tak naprawdę chodziło Kukizowi. Fajny kawałek, wpadający w ucho...

Zresztą wielu kawałków nie dało by się odróżnić od EuroDisco gdyby nie polski tekst. To była po prostu muzyka taneczna tamtego okresu. Mnie się disco polo kojarzy z kompletnym kiczem. Muzyka taneczna nie jest kiczowata. Teksy są banalne i głupie, no bo jakie mogą być przy tempie 140 uderzeń na minutę ? Szybkie tempo wymusza prostotę tekstu.

rochu, 3 Sie 2009, 22:28

>DP święciło tryumfy w owym czasie i już wtedy prezentowało negatywne wzory zachowań - łatwy

>pieniądz, cwaniactwo, etc.

Może miałeś bardziej na myśli HP ? -->np taki 50 Cent zaczynał od handlowania narkotykami, kradzieży i gangsterki i na tym zbił zaufanie tzw gangsterki (ale nie tylko) której jest bożyszczem .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poniżej jakiś "znawca" gatunku napisał artykuł ;)

" To oni właśnie mordują ludzi, jak im się nudzi. Słuchają, oczywiście disco polo"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

Widać po wpisach, że DP jest bardzo złożonym zjawiskiem i nie się go zbyć stwierdzeniem: prymitywne umba, umba.

Rochu

Pierwszego DP nie sluchałem, bo byłem oderwany od rzeczywistości, jak pisałem wcześniej, a słuchając go teraz, wybierałem to, co do mnie trafia. Stąd - być może - moja mylna ocena oddziaływania społecznego tamtego disco. W muzyce tej interesuje mnie kontekst psychologiczno-socjologiczny, a że nie mam kompetencji w tym aspekcie, często pewnie piszę bzdury.

Zastanawiam się nad przyczynami reaktywacji DP. Czy to nie kryzys, który pokazał, że nawet będąc super wykształconym japiszonem latającym z laptopem pod pachą i butelką wody mineralnej w ręce, można zostać z dnia na dzień wypieprzonym na bruk? Czy może z tego powodu, że znowu elyty naobiecywały i gówno z tego pozostało? Ciekawe...Oj, chyba wrócę do mojej opery włoskiej. Pozdrawiam.

Wzięło mnie na całego na przypominanie sobie co ciekawszych wykwitów tego gatunku.

Jak już mówimy o źródłach disco polo, to myślę że warto przypomnieć jednej z klasyków wszechczasów:

Jurij Shatunov - Belye rozy

Oryginalny teledysk, gorąco polecam. Sporo osób może go nie pamiętać, albo nawet w ogóle nie znać, a jest boski ;)

Wracając do Polski, warto wspomnieć o niekoronowanej królowej gatunku, czyli Shazzie. Poza znaym wszystkim Bierz Co Chcesz, próbowała ona wprowadzić trochę urozmaicenia do disco polo, czego przykładem choćby:

Egipskie Noce

Ukryta Zawartość

Noc Róży

Ukryta Zawartość

i Raczej Nie

Ukryta Zawartość

Dalsze ciekawostki:

Tarzan Boy - Tarzan

Ukryta Zawartość

Można się udławić ze śmiechu ;)

Skaner - Nadzieja

Ukryta Zawartość

Tzw. druga fala klasycznego disco polo, od firmy Green Star.

Skaner - Moja Wolność

Późniejsze dokonania tego samego zespołu.

Paradoks - Jezioro

Ukryta Zawartość

Disco polo w wydaniu firmy STD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.