Skocz do zawartości
IGNORED

Zaplatanie głośnikowego Anticable

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś ma pomysł jak w sensowny sposób zapleść głośnikowy Anticable ? Chodzi mi o to, aby to w miarę równo wyszło. Talentów do zaplatania warkoczyków nie mam, szukam wiec jakiegos patentu, ktory by to ułatwił facetowi ;)

Prosisz kogoś (żonę/córkę/syna/ciocię/teściową) żeby potrzymał dwa końce a sam okręcasz obydwa na raz. Nie obwijaj jednej żyły wokół drugiej bo wyjdzie że żyła obwijająca jest krótsza od obwijanej.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

wiertarka. niskie obroty. trzymać

:-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

obroty przerywać, na palce uważać

jak się obawiasz efektu - sprawdź wcześniej na 2 mb drutu - zwykłego podtynkowca 2,5 mm - bez izolacji ofc :-)

proste łatwe, przyjemne

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Wiertarka nie tyle zaplata co po prostu skręca. Myślę że lepiej byłoby gdyby przewody owijały się wokół siebie ale nie były wewnętrznie skręcone.

Ja do podobnych robótek używam krzyżyka dystansowego do płytek ceramicznych (można idealnie równo zaplatać do 4 drutów).

1. składasz 2 odcinki drutu równolegle

2. z jednej strony owijasz je mocno taśmą klejącą

3. zaraz poniżej taśmy wkładasz krzyżyk, tak aby jego powierzchnia była pod kątem prostym do drutów, same zaś druty przebiegały o tak: *X* gdzie * to drut, X to krzyżyk

4. za pomocą kawałka drucika połącz ramiona krzyżyka - zabezpiecz aby druty nie mogły wyjść z przestrzeni między ramionami krzyżyka: (*X*). Musisz zachować nieco luzu, żeby cały krzyżyk dawało się lekko przesuwać wzdłuż drutów.

5. i teraz przesuwasz cały krzyżyk wzdłuż drutów lekko go obracając. W efekcie uzyskasz bardzo ładnie zaplecione druty, ale nie skręcone wewnętrznie.

6. taśmą klejącą owijasz drugi koniec. Tak zapleciony kabel nie będzie się sam rozwijał

Pzdr,

Asiki

audiograde dobrze mowi, najlepsze kable na swiecie sa robione w ten sposob, czysty material "lakierowany" cieniutka izolacja, pozniej mozna jeszcze zaekranowac i juz ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podałem najprostszy sposób jeśli ktoś nie ma manualnych zdolności.

wydaje mi się, że plecenie 2 drutów to przerost formy na treścią :-)

co innego więcej....

żonę, córkę, kochankę można naprostować :-)

ale faktycznie, zrobi się z tego pręt zbrojony do wyginania pod kątem prostym,

bo jak odskoczy z naprężenia - to po wyrwaniu terminali oko na lampie zawiesi

Micke 13 -> po to żeby uzyskać więcej góry. Ale nie chodzi o zaplatanie takich makaronów jak na zdjęciuABs tylko jeden pełny obrót na 10cm to wszystko czego potrzebujesz //wg Paula.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Jakiś zamulny sprzęt macie jak wam góry brakuje :] Może lepiej gdzie indziej poszukać winnego, interkonekt, albo jakiegoś klocka zmienić ? Ja tam bym u siebie jeszcze bas dodał, bo anty aż za mocno wziął go za pysk ;P

I love the sound of crashing guitars

chciałbym zauważyć, że ja tylko w kwestii skręcania się wypowiedziałem.

co jest skręcane i z jakim zamiarem - to już poza tematem :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.