Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz unitra jako wzmak słuchawkowy

kuty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ma słuchwki vivanco sr-470 które nijak nie chcą grać z wyjścia karty dzwiękowej w pc po prostu pierdza,podłączyłem je do starego amplitunera znajomego unitra tosca-303 i dopiero wtedy zagrały dynamicznie i bez popierdywania to oznacza że są wymagajace co do mocy i teraz mam pytanie czy kupic sobie do nich jakąś starą unitre na allegro czy kit avt-2850 co będzie lepiej grało? a niewiecie przypadkiem jak to wyjście słuchawkowe we wzmacniaczach unitry jest skąstuowane i ile toma mw na kanał?

Jest robione forumowe zamówienie na kit avt2850 (płytki wzmacniacza i zasilania) i myślę, że ten kit lepiej będzie grał ;] Nie słyszałem jeszcze ale myślę, że w ciemno można tak powiedzieć.

To, że nie gra z dźwiękówki oznacza, że masz jakieś g..., a nie kartę. Najprawdopodobniej nie buforowane wyjście. Pomysł z Unitrą jest bardzo dobry. Tosca 303 to bardzo dobry wybór tylko pasuje w niej kontur odłączyć. Wyjście jest zapewne podciągnięte z końcówki mocy przez jakieś rezystory, także jak się uprzesz to nawet 25W pociągniesz (nie próbuj!). Kit z AVT daj Ci możliwość kształtowania brzmienia poprzez staranny dobór elementów. Wybór należy do Ciebie ;)

Nie w tosce nie ma LOUDNESA jest właczony na stałe a bez niego nie bedzie sie dało jej WOGÓLE słuchac bo ma dziwny potencjometr o charakterystyce B z odczepem nawet próby zboczniowania tego odczepu rezystorem 4K7 do masy daja liche rezultaty to radio poprostu jest tak zaprojektowane.Ale ze słuchawkami Vivianco byc moze sie to zgrywa bo to były chyba te same czasy.

=kuty, 11 Lip 2009, 11:54

Bardzo fajnie grają słuchawki HD600 podłączone do WS354 (oczywiście korektor i kontur wyłączone). Nie wierzycie to posłuchajcie. WS354 daje sygnał na wyjściu słuchawkowym < 5 V, natomiast moc dla słuchawek podano w specyfikacji starych WS303/503: 10-50 mW/ 8-2000 Ohm.

Piotrek608, 11 Lip 2009, 17:48

>Nie w tosce nie ma LOUDNESA

W takim razie przepraszam za mylną informację. Myślałem że ma odłączalny jak wszystkie wieżowe sprzęty

>ze słuchawkami Vivianco byc moze sie to zgrywa bo to były chyba te same czasy.

Nie, te słuchawki są już z naszej epoki (na foto po prawej).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak to słuchawki całkiem nowe i jeśli chodzi o dzwięk to jest na poziomie creative aurwana live czyli jak na cene to jest bardzo dobrze,jest to taki mały hicior dzwiekowy dorównujący nawet hd595 można co nie co o nich poczytać na hi-fi stereo,a jeśli chodzi o tosce 303 to jest bardzo basowa a słuchawki nieco chłodne imoże dlatego gra to całkiem nieżle.

Miałem kiedyś amplituner Yamaha DSP-A592 i byłem nim zachwycony na wyjściu słuchawkowym oraz słuchawki KPP grał przepiękną dynamiką sceną oraz szczegułowością,czy jest szansa że jakikolwiek wzmacniacz Yamahy zagra podobnie? bo jeśli tak to taki wzmak słuchawkowy mi wystarczy i będe inwestował tylko w żrudło do niego.

OO to ktos ożywiłte firme gdzies na allegro widziałem ich Vintage chyba amplitunery dlatego skojarzenie z Tosca Diory.

Co Do WS354 to juz zupełnie inna konstrukcja gdzie konstruktorzy Diory wyeliminowali błedy z Ws442, Tosca 303 etc..koncówka mocy w Ws354 to juz zupełnie nowoczesna konstrukcja..jak się da szybsze trany na koncu to gra dzwiekiem klasy luxmana L210...jakby dali całkiem lepsze zasilanie i osobny zasilacz dla czesci sterujacej wzmaka to huhu..

Gdyby tak wejść z sygnałem przez potencjometr (zastępując ten od balansu) na samą końcówkę mocy WS-303 to może byłoby nieźle, plus wymiana kondensatorów. Dokładnie taki sch. końcówki mocy stosuje w ampli KD za kilka tys zł. Denon, tylko wartości elementów i tranzystory inne (na wyj. Darlingtony) ale też na wejściu para pnp a napięcie zasilania wyższe.

W WS-354 zastosowano lustro prądowe w połączeniu z wej. parą różnicową i aktywne jej obciążenie, w stopniu napięciowym "folded cascode", a w preampie na wejściu nawet wtórnik emiterowy z aktywnym obciążeniem. Kataklizm robią jednak szumofony krajowej prdukcji - przemysłowe ULY7741.

Prawie jak wzmacniecz operacyjny..prawie czyni róznice:-)W swoim czasie wymieniłem je na NE5534...było niebo klase lepiej..w 354 jest taki myk poprzez wyjscie magnetofonowe rca mozna podpiac sie bezposrednio pod potencjometr koncówki mocy pomijajac tez niewypalony preamp na dwóch trankach który tam siedzi..jest to na schemacie..naprawde jako wzmak z pasywka garło to dla ludzi.

=>Piotrek608, 14 Lip 2009, 03:31

Ciekawe rzeczy piszesz, faktycznie bez pre WS354 gra o wiele czyściej i pełniej - tyle, że głośność trzeba bardziej odkręcić, żeby było słychać. Wracając do zasilania to jakie zmiany tutaj proponujesz, aby ze standardowego WS354 zrobić wersję "Extended"?

Znajomy z Holandii ma mi przywieść amplituner tylko pytał się jaki chce bo są dwa jeden to Rotel RX-845 a drugi to Yamaha RX-350 i teraz nie wiem który był by lepszy z tych dwóch bo w przyszłym tygodniu przyjeżdza i mam powiedzieć który chce bo obu nie przywiezie, w sieći nic prawie nie ma o tym sprzęcie szczególnie o tym Rotelu widocznie to sprzęt jakiś mało popularny w Europie,czy ktoś z was może mi doradzić który z wymienionych amplitunerów był by lepszy do słuchawek i ew jakichś głośników chodz to mnie mniej interesuje jak zagra na głośnikach.

• 1 miesiąc później...

Dzisiaj otrzymalem WS-354 , który kupilem natychmiast jak tylko zobaczyłem zdjecie jego wnętrza i schemat. To jest chyba najlepiej zaprojektowany wzmacniacz unitry !

Stopień napięciowy jest naprawdę super - już oczywiście zdąrzyłem wymienić tranzystory BC414 na BC546 i BD140 na takie same z Onsemi. w stopinu końcowym są zachodnie 2N cos tam , narazie ich nie ruszalem. wlożyłem elna silmic do bootstrap i elne do sprzezenia zwrotnego i wymieniłem kond wejściowy na wime 3u3. Od razu wurzucilem korektor barwy, a jego włącznik wykorzystałem do podłączenia wejści direct ( zrobione wyjścia magnetofonu ).

Tranzystory wyjsciowe też bym wymienił na onsemi , ale mało tam miejsca na wiekszą obudowe.

Wszystko jest dobrze rozmieszczone i naprawdę nie wstydu , a dźwięk ? Jest super. To maly wzmacniaczyk, ale rzetelnie zbudowany i nawet na Dali Grand daje radę.

Jest baaaardzo przestrzenny , a nie wylutowałem jeszcze kontura, którego kondensatory zawsze odrobinę tłumią i balansu. No i na koniec jeszcze do zlikwidowania te smieszne kabelki idące do wyjścia słuchawkowego przez który przechodzi sygnal do glośnuików.

Zachęcony efektem jadę dalej.

PS Dałem 34 zł, bo mialbyć uszkodzony jeden kanał - był bezpiecznik ( czasem mam farta :-) )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.