Skocz do zawartości
IGNORED

Antyramy wyciszające/rozpraszające

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie.

Czy istnieje coś takiego?

Jakiś czas temu czytałem na forum wpis pewnego użytkownika. Jeżeli dobrze pamiętam mówił, że ma zdjęcie rodziny lub jakiś plakat połączone z ustrojem akustycznym. Przeszukałem forum oraz Internet i nic nie znalazłem na ten temat a jestem pewien, że o czymś takim była tu dyskusja. Robi to chyba na zamówienie jakaś firma, ale możliwe, że chodziło o zwykłe DIY. Proszę o wszelkie informację na ten temat, bo bardzo pomogłoby mi to w adaptacji pomieszczenia (pewnie nie tylko mi).

P.S. Może znacie jeszcze jakieś inne estetyczne sposoby na wyciszanie/rozpraszanie? Widziałem tu swego czasu bardzo interesujący pomysł z gąbką wsadzoną w poszewkę o poduszki...

Pozdrawiam

słabo szukałeś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

O właśnie chodziło mi o ten wątek z linka jerzura. Dzięki:)

Po prostu zakodowałem to rozwiązanie jako "antyrama" a tam to słowo nie występuje i wyszukiwarka nie wychwiciła.

Tobie matee też dziękuje. :)

Ale, żeby nie marnować tematu...

Uważam, że forum chętnie przyjmie inne ciekawe propozycję na rozwiązanie akustycznych dylematów.

W tych wątkach jest tego dużo, ale od przybytku głowa nie boli! :)

Pozdrawiam

Tez teraz planuje zakupic taki obraz na grubej ramie ktorego wypelnie welna mineralna. A dokladnie ten obraz:

Ukryta Zawartość

Bedzie wisial nad calym sprzetem audio video miedzy kolumnami.

Ukryta Zawartość

?👈

Kurde to po kosztach farby,chyba że tu jest ten haczyk i to jakieś tanie akryle które szybko spłowieją

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

rafal735r, 5 Lip 2009, 18:18

>obraz na grubej ramie ktorego wypelnie welna mineralna.

Szczerze odradzam wełnę mineralną

Z racji "drugiego zawodu" mam dość częsty kontakt

z tym produktem i jego pewne "walory" mogą czasem

doprowadzić mniej przyzwyczajonych do ostatecznosci ;)

Generalnie jednak gdy pomyślę że to co wygrzebywałem

np.z dolotów instalacji odsiarczania na Elektrociepłowni Skawina

miałbym sobie wstawić gdziekolwiek do pomieszczenia mieszkalnego

robi mi się słabo ...

Wiem że o gustach się nie dyskutuje ale wybacz, na malarstwie znam się zdecydowanie lepiej niż na audio. Daruj sobie to "dzieło" trudno o większy kicz i tandetę.Idź na wystawę końcoworoczną albo semestralną na ASP zostaw wizytówkę pod obrazem który Ci się spodoba a za niewielkie pieniądze kupisz obraz który który ma duże walory artystyczne, techniczne, jest namalowany na prawdziwym płótnie, prawdziwymi farbami a przy okazji wspomożesz biednego studenta.To już lepiej w sklepie dla plastyków kupić i powiesić pusty biały blejtram niż to (...) Albo samemu coś namalować, może pobawić się emulsją siatłoczułą i naświetkić delikatny szaro biały portret żony? albo dziecka? Ale pomysł z biednym studentem uważam za najlepszy.

Rafaell-

Kurde to po kosztach farby,chyba że tu jest ten haczyk i to jakieś tanie akryle które szybko spłowieją.

Panowie tylko czytac uwaznie jakie to wymiary bo to co przedstawione jest na zdjeciu jest prawie dwukrotnie mniejsze od tego co zamowicie (proporcje kanapy i obrazu sa inne w rzeczywistości)tzn obraz jest bardzo malusi...

Ukryta Zawartość

Trochę lepsze niż te z Allegro ;)

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

>Panowie tylko czytac uwaznie jakie to wymiary bo to co przedstawione jest na zdjeciu jest prawie

>dwukrotnie mniejsze od tego co zamowicie (proporcje kanapy i obrazu sa inne w rzeczywistości)tzn

>obraz jest bardzo malusi

Wymiary kazdej czesci to 30x70cm. A po drugie tez nie znam sie na malarstwie, ale ten obraz mi sie podoba. Bedzie dobrze pasowal do pokoju. Ciemne obramowanie da fajny kontrast ze sprzetem, a czerwony srodek z dywanem. Narazie bedzie to wisialo na biale scianie wiec kontrast bedzie git. I szczeze mowiac to nie obchodzi mnie na jakim plotnie to jest zrobione (dla mnie moze to byc nawet nbazgrane na worku po nawozie) i jakimi farbami namalowane czy tam nadrukowane.

Grunt ze jak dla mnie, dobrze wyglada i tyle. Napewno lepiej jak 90% widokow, ktore sa na allegro.

Nie przywiazuje takiej wagi to "sztuki" w moim otoczeniu.

?👈

Violet, 6 Lip 2009, 14:26

>

Ukryta Zawartość

>

>Trochę lepsze niż te z Allegro ;)

No i mi np te z linku nie podobja sie wogole. Mogly by byc malowane recznie na najlepszym plotnie i najlepszymi farbami, ale co z tego jak mnie odrzucaja te malowidła... Wiec kazdy ma inny gust.

Dla mnie to jest jak gowno w ladnym papierku, oczywiscie nie obrazajac zadnego artysy ani kogos gustu, to moje spostrzezenie i podkreslam ze nie znam sie na sztuce. Chodzi o to ze cos moze byc wysminicie wykonane, z najlpeszych materialow i uznane za dzielo wszechczasow i wogole, ale co zrobic jak mi o niebo lepiej podchodzi badziewie z allegro? Moze mam jakis zjechany gust, ale nie kupie czegos co mi sie nie podoba tylko dlatego ze zasluguje na pochwale u kogos kto sie na tym zna. Ot cala filozofia.

Ukryta Zawartość

?👈

JC, 6 Lip 2009, 11:50

>To może pomyślmy nad zamiennikami dla wełny mineralnej, bo mi też sie pomysł wieszania tego na

>ścianie nie podoba.

>

>Wata?

Najlepsza bedzie gąbka akustyczna - w miarę tania i efektywna.

• 2 tygodnie później...

Wklejam zdjecie tego tandetnego obrazu, ktorego kupilem. Jak dla mnie wyglada dobrze. Na zywo wiele lepiej. Jeszcze go nie wypelnilem niczym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

saczek_XTRM, 15 Lip 2009, 20:38

>no ciekaw jestem jak to zrobisz....

Czyli? raczej Ric prostrezgo nie ma. Zawieszenie tego ustrojstwa bylo tragiczne. Nie wisi idealnie ale moze byc.

Problemem jest raczej czym to wypelnic.

?👈

>>rafal735r, 15 Lip 2009, 20:55

>saczek_XTRM, 15 Lip 2009, 20:38

>

>>no ciekaw jestem jak to zrobisz....

>

>Czyli? raczej Ric prostrezgo nie ma. Zawieszenie tego ustrojstwa bylo tragiczne. Nie wisi idealnie

>ale moze byc.

wg mnie z wypelnieniem nie ma problemu - welna owcza, gabka, wata....

a rame na grubosc 5cm (przeciez w koncu chcesz to czyms wypelnic) musisz jakos elegancko dopasowac do reszty obrazu etc..

Ciekawe jaki efekt akustyczny chciales uzyskac z pomoca tego obrazu? Bo obawiam sie, ze przy tych rozmiarach spelni glownie efekt wizualny. Z mojego wlasnego doswiadczenia wynika, ze panel z welny o wymiarach 0,5x2,0 metra i grubosci 5 cm + pustka za nim tez 5 cm dopiero zaczyna wplywac znaczaco na akustyke.

pozdrawiam Andrzej

Awo, 16 Lip 2009, 14:35

>Ciekawe jaki efekt akustyczny chciales uzyskac z pomoca tego obrazu?

To akurat bylo na drugim planie. I tak mialem go kupic, a ze przy okazji mozna bylo by cos poprawic to drugorzedna sprawa. A jezeli nie to nic sie i tak nie stanie.

?👈

W sklepach IKEA, są fajne ramki ~40/40cm i około 2,5 cm grubości. Do tego mozna sobie dobrać gotową tkaninkę. Można by to zastosować, jako ustroje akustyczne tłumiące, na 1 odbicia, jeśli napchamy tam gąbki/waty. Kiedys zeby o nich nie zapomnieć, zrobiłem fotkę komórą ;)

ups, zapomniałem dołączyć. Nazwa to "Tyglosa".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.