Skocz do zawartości
IGNORED

Dłubiemy w Behringer'ach serii 2496

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam info: czy SRC2496 faktycznie ma na wyjściu 6V?? Bo mam już drugi przedwzmacniacz i na obu nie mogę wyjść poza 10% głośności, na lampowym Quadzie 22 ledwo przy takiej głośności wyrównują się kanały :(

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 4 tygodnie później...

Ponawiam prośbę o schemat do DEQ2496.

Przy okazji. Miał ktoś podobny przypadek: w DEQu przez jakiś czas zaczeły pojawiać się zakłócenia (trzaski, piki) przy źródle analogowym i generatorze pink noise (przy wejściu po cyfrze ich nie było). Teraz przestał grać calkowicie - ani po cyfrze, ani po analogu, ani nie działa generator. Ma ktoś podejźenia od czego zacząć poszukiwania?

Edytowane przez golashki
  • 3 miesiące później...

Ponawiam prośbę o schemat do DEQ2496.

Przy okazji. Miał ktoś podobny przypadek: w DEQu przez jakiś czas zaczeły pojawiać się zakłócenia (trzaski, piki) przy źródle analogowym i generatorze pink noise (przy wejściu po cyfrze ich nie było). Teraz przestał grać calkowicie - ani po cyfrze, ani po analogu, ani nie działa generator. Ma ktoś podejźenia od czego zacząć poszukiwania?

Sprawdz wtyk zasilacza na płycie wewnątrz DEQ.

Edytowane przez marekzawa

Witam

może ktoś dysponuje schematem wej. mikrofonowego w DEQ2496 ?

Zobacz tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• 4 tygodnie później...

Panowie, czy mozecie polecic jakies zrodlo gdzie moge znalezc opis w jaki sposob zamontowac transformatory do DCXa? Skad wyciagnac sygnal, jakie kondy trzeba dolozyc, itp?

Wciaz licze, ze Yogi kiedys zamiesci swoj opis tutaj ;-)

Panowie, czy mozecie polecic jakies zrodlo gdzie moge znalezc opis w jaki sposob zamontowac transformatory do DCXa? Skad wyciagnac sygnal, jakie kondy trzeba dolozyc, itp?

Wciaz licze, ze Yogi kiedys zamiesci swoj opis tutaj ;-)

proszszsze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki Yogi. Te strone znam i oni chyba sa raczej milosnikami samych kondow.

Niedawno znalazlem ciekawy mod, ktory dodatkowo dodaje sterowanie glosnoscia. Co mysliscie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

Witam koledzy dlubacze, co jeszcze mozna zrobic? Na poczatku zrobilem cos takiego;

-wymiana na ak4396

-wymiana stabow na lm1084 5v

-kond vrefh 100nf styroflex

-kond vcom 100nf styroflex

-kond na zasilaniu analoga ak black gate 10uf

-szybkie diody prostownicze

Na tym etapie gralo to juz bardzo milo i obiecujaco.

Kolejny etap:

-poprowadzenie osobnego zasilacza salas 5v do analoga ak poprzez wylutowanie dlawika

-poprowadzenie drugiego zasilacza salas 5v do cyfry poprzez wylutowanie dlawika

- podpiecie drugiego salasa pod pin zasilania cs8420 bo tutaj dlawika nie szlo ominac wiec nawiercilem plytke przerywajac doplyw pradu z wbudowanego zasilacza

-wymiana wszystkich kondow 10uf na oscon i elna silmic2

wymiana kondow w wbudowanym zasilaczu 5v i 12 v na nichicon fine gold i muse

Po drobnych problemach na poczatku, przewiercilem maluska sciezke ktorej nie zauwazylem za napisem, w koncu udalo sie odpalic, no jest niezle, jeszcze go przesluchuje ale calkiem inna klasa urzadzenia niz kupilem za 600zl.

Nastepne kroki to wymiana stabow 12v na low drop, plus ewentualna zmiana warzniejszych silmic 2 na cerafine. Po tych przerobkach czas odpoczac i przemyslec analoga, czy isc w lampy co bedzie drogie i trudne bo tutaj mowa o 6N30P DR, lub moze isc w scalaki, a tutaj zasilaczami na pewno beda salasy. Kurde nie wiem ,bo Miejsce sie konczy ,a musi wszystko byc w org obudowie.:)

Edytowane przez bmxmen
Gość

(Konto usunięte)

Spróbuj analogu z wątku :)

http://www.audiostereo.pl/dac-ak-4396_64350.html/page__st__180.

Analog zasilany salasem symetrycznym 2x15v wymiata.

Płytki u kolegi MARER.

Próbowałem analogu na trafach i na op-ampach ale ten analog zostawił wszystko w tyle :) tylko nie oszczędzaj na elementach a przyjemnie się zdziwisz.

pozdrawiam :)

Dzieki, ciekawe tylko mnie martwi ze opa sa troche taniutkie, gdzies na jakis forum czytalem o roznych opach i swietnie ywpadaly takie co kosztuje nawe 150zl sztk, suzkam czegos wyrafinowanego bo lampa 6N30P DR jedna z najlepszych, mam dwie takie i musi byc jakis mega opa zeby moc sie z nia porownac, wlasnei czegos takiego szukam. Mam nadzieje ze nei zorzumiales mojego przeslania zle.

Gość

(Konto usunięte)

Dzieki, ciekawe tylko mnie martwi ze opa sa troche taniutkie, gdzies na jakis forum czytalem o roznych opach i swietnie ywpadaly takie co kosztuje nawe 150zl sztk, suzkam czegos wyrafinowanego bo lampa 6N30P DR jedna z najlepszych, mam dwie takie i musi byc jakis mega opa zeby moc sie z nia porownac, wlasnei czegos takiego szukam. Mam nadzieje ze nei zorzumiales mojego przeslania zle.

Spokojnie, to tylko wskazówka.... Opy mówisz za taniutkie :) ja słuchałem na LME49990

(czy ja wiem czy takie taniutkie 40$ parka plus przejściówka to ok. 150zł)

przewineły mi sie różny opy coś około 20szt., i te tańsze i te droższe, ten zagrał najpełniej, najprzestrzenniej niestety w prównaniu do analogu z podanego linku był słabszy.

Lampy mają swoja zaletę nieprzeczę ale tez sporo wad, poczytaj troszke w diyaudio na temat różnych analogów do daca na ak.

Może troszke pomoże Ci to zdecydować co wybrać. Ostrzegam informacji jest sporo i zdania sa podzielone :).

Pozdrawiam :)

No troche starch mi wierzyc w opy ktore widzialem za chyba 10zl;p lme49990 tez tanie bo 20zl sztk jakos widzialem. uwierzylbym w kostke za 150 zl sztk ;p no chyba ze przesadzam. Ale nie chodzi tutaj o kase, chce zrobic jak najlepiej sie da bo szkoda mojej roboty, a zabawa fajna;p opa drogiego to ja moze i znajde, ale plytka, schemat? tutaj moze byc problem.

Bardzo ciekawe podejście.

W tym analogu niestety nie możesz sprawdzić tych jak to napisałeś super opampów za 150zł i moim zdanie dobrze, że tak jest. Jak oglądniesz schemat zastępczy AD744, to przekonasz się, że nadaje się do tej roli jak żaden inny.

Kluczem do sukcesu tego układu, jak już ktoś wspomniał, to zasilanie i odpowiednie elementy i wierz mi na słowo, analog na 6N30P DR może Cie rozczarować w porównaniu z prościutkim analogiem na opampię + bufor na jfetach.

Dobry analog na lampie nie jest tak łatwo zrobić i strona Fikusa, czy inne mało tu pomogą. Potrzebna jest wiedza i doświadczenie o którym na forum się nie pisze. Zresztą nie tylko na tym forum.

Edytowane przez Henryk Kwinto

Moze troche zle napisalem, ale no ciezko uwierzyc zeby uklad za nawet chyba 10zl albo i mniej gral niesamowicie, na podobnym/lepszym poziomie od duzo drozszych, wyzszych technologicznie ukladow. Ale cuda sie zdazaja. Co do lamp to mialem uklad mu-folover  na 2x 6N30P DR w lampucerze i gral swietnie, zreszta nie ma zlej opinii o tej lampie. Ja szukam czegos neutralnego, tak powinno grac zrodlo, nie powinno nic od siebie koloryzowac.Moglby ktos napisac w jaki sposob gra ten AD744? Akurat nie bralem pod uwage strony Fikusa, nie bardzo rozumiem polaczenia wyjsca daca do katody. Analog N lampach idzie prosto zrobic, ale akurat do tej kosciu aby ja w pelni wykorzystac tak latwo nie jest z racji ze  nie mamy tutaj rezystorow 4 konwersji i mozna wykorzystac tylko pojedyne galezie daca.Mozliwosci adapdacji ak jest wiele, lampy z wykorzystaniem tylko dwoch wyjsc daca, trafka  np lundhall co mnie tez ciekawia, no i opa. Jaki koszt wychodzi analog na opach AD 744 bez zasilaczy? ale na jak najlepszych elementach? Moze moja wiedza jest nikla, ale ciezko by bylo zasnac myslac ze w pelni nie wykorzystalem analoga.

Gość

(Konto usunięte)

Jak gra ten analog? Gra bardzo dobrze :) Pare osób może to potwierdzić i nie jest to układ na opach tylko na jfetach i opach a to róznica :) i spora.

Co do elementów wypasionych , myślę, że wyjdzie taniej niz na lampach, chociaż :) zależy jakie elementy i skąd będziesz brał...

Mój analog zamknął się w ok. 250zł bez zasilania. Wiem, że można drożej ale czy lepiej ?

Myślę, że warto zaryzykować. Niestety płytek do analogu juz nie ma :), Będzie zamówienie powtórne, może warto się zapisać :)

pozdrawiam

Lampy dwie mam, kolejne dwie to minimum 300zl, a sa ceny rozne bo 150zl to najmniejsza cena jaka widzialem za sztk. a gdzie reszta? taki analog moze wyjsc nawet prawie tysiaka, z dobrych elementow. Swoje lampy moge sprzedac , dolozyc i zobaczyc co z tego wyjdzie, mam nadzieje ze sie nie zawiode bo niestety z kasa to krucho i pomylki nie sa mile wskazane. Mozna wiedziec co tam upchales? Dzieki. A i to zasiasz salasami?

Gość

(Konto usunięte)

Tak zasilam salasem. Cześci: rezystory beyshlagi i dale 0,1% do 1% parowane jak najdokładniej się da, kondy mkp1837 i mkp BC z rezystory net, 4 olejaki na zasialniu.

Robie drugą wersje z innymi kondami dla prównania :).

Jeśli jeszcze jakies szczegóły zapraszam na PW :)

a co do tego że niby ta wersja analogu jest mniej czuła na interkonekty obalam ten mit :)

jest czuła jak cholera bo bardzo duzo słychać i każdy IC coś tam dorzuca i coś odejmuje, no przynajmniej u mnie :)

Cześć,

użytkuję tego Behringera - małe zmiany - wymienione elektrolity , osobne zasilanie 5v ,

przeróbki wykonywał kolega nieobecny aktualnie w kraju

chodziło bez zarzutu 2 lata ,

teraz nagle po włączeniu nie widzi żadnego sygnału - ani RCA, ani optyka ,

kilka razy próbowałem włączać sygał na oba wejścia i nic ,

czy ktoś z kolegów na forum - możę ktoś z Wrocławia lub pobliża - mógłby pomóc w "przywróceniu do życia" mojego daca ?

z góry dzięki za pomoc

• 2 miesiące później...

Witam, calkiem mozliwe ze masz osobne zasilanie kosci ak i Cs8420, ja poprzez wlasny blad, puscilem przypadkiem na cs8420 10v, tez nie wykrywalo sygnalu cyfrowego, po zmianie scalaka odrazu dziala. niestety koszt zabawy to niecale 100zl.

• 2 miesiące później...

Witam,

Zakupiłem na ebay'u transformatory LL1517 (są jeszcze, w cenie 40 Funtów za parę) z zamiarem zainstalowania w DEQ2496. Myślałem, że poradzę sobie z podłączeniem na podstawie zdjęć na stronie lampizator.eu, ale tam pokazana jest inna wersja płytki. Moja to REV D, a płytka z gniazdami to REV E.

Mam prośbę do fachowców o pomoc:

- gdzie podłączyć transformatory?

- czy poza podłączeniem transformatorów trzeba jeszcze coś zrobić?

- czy mogą jednocześnie działać oryginalne wyjścia i dodatkowe z LL1517?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Ptyś

• 2 tygodnie później...

Witam Jestem nowym posiadaczem tego DACA co można zrobić na początek będac laikem azeby go jeszcze podrasować Odłączenie panela przedniego i co jeszcze czy ktoś ma jakieś schematy?

• 2 miesiące później...

Szanowni posiadacze DCX 2496,

w poście

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oferuję na sprzedaż zestaw elementów do zrobienia sterowanej z pilota za pomocą sterownika JarkaC sześciokanałowej symetrycznej (XLR) regulacji głośności do cyfrowej zwrotnicy. W zasadzie jest to większość, jeśli nie wszystkie potrzebne elementy (muszę sprawdzić) włącznie z PGA2311P (sześć sztuk) i innymi elementami. Dodatkowo dla zainteresowanych jest obudowa specjalnie pod ten projekt zakupiona.

Cena wyjściowa jest poniżej cen zakupu, dodatkowo w sytuacji zakupu całego zestawu możliwe negocjacje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez olekbiker

Z tego co wiem, polska manufaktura Khozmo, wprowadziła 6 kanałową drabinkę rezystorową klasy Hi-End. Ogromne ułatwienie i uproszczenie systemów z DCX!

• 5 miesięcy później...

czy ktoś próbował albo wie jak wyjść sygnałem SPDIF na zewnętrzne Dac-ki z Behringer DCX2496???

mam taką koncepcję aby wyprowadzić trzy niezależne sygnały SPDIF trzy zewnętrzne DAC-ki i nie trzeba grzebać w benku;) czy jest to możliwe czy ktoś tego próbował?

• Pokaż nowe odpowiedzi