Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer Paradigm ultracub 10

lolek126

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i proszę o pomoc w następującym temacie myslę o kupnie suba paradigm ultracub 10 lub paradigma DSP 3100 ( pokoj 21 m) Słyszałem że ultracub jest bardzo dobry ale tylko w kinie natomaist w muzyce czy np w koncertach 5.1 już wypada znacznie gorzej.( I czy naprawdę nie da sie słuchać z niego koncertów czy zwykłych płyt cd )

Natomiast DSP 3100 podobno w filmie jest gorszy od UC 10 ale za to w muzyce jest znacznie lepszy bo jest szybszy i prościej jest go ustawić, a w kinie podono też potrafi przywalić - mowa to o moich 21 m.

( obawiam się że z tym przywaleniem to nie było tak że teoretycznie on potrafi przywalići żeby się nie okazało że dużo nie jest lepszy jak PDR 10 którego mam teraz) Proszę mi napisać jeśli ktoś ma styczność lub miał z tymi subami i jak to faktycznie jest, czy dobrze słyszałem i tak jest jak napisałem wyżej czy jest inaczej. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

https://www.audiostereo.pl/topic/57028-subwoofer-paradigm-ultracub-10/

Witam czyli wniosek z tego jest taki że lepiej jest kupić DSP 3100 bo rozumiem że w kinie też potrafi uderzyć może nie tak jak ultracub 10 ale potrafi i efekt będzie ,a oglądając koncert jesdnak ten sub sprawdzi sie lepiej niz ultracub. Można to tak ocenić?... Pozdrawiam i czekam na wypowiedź. A może ktoś ma DSP 3100 proszę o wypowiedzi jak on sie sprawuje?

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

nie wiem jaka to polka w Paradigmie ten DSP ale mialem dawno temu PS-1200v4 i poza kinem nie nadaje sie do niczego... sa strasznie wolne... chyba, ze ktos tak lubi;) ja nawet w samochodzie mam zamknieta obudowe suba...

juz widze to DSP... moim zdaniem jak chcesz sluchac muzyki z subem to zapomnij o otwartych obudowach a zwlaszcza w tej polce cenowej...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ten DSP to bas reflex więc mimo mniejszej mocy będzie potrafił uderzyć równie dobrze jak Ultracube, z szybkością różnie jest w takich ale jak ten nazwa wskazuje ma procesor do kontroli nad basem, więc powinno być nieco lepiej... na pewno będzie lepsza jakość basu niż z PDR, moc niekoniecznie

spróbuj przesłuchać jakiegoś Velodyne, na 20m CHT 8 lub 10 albo coś z REL, jakieś nowe tanie suby wprowadzili

Witam raz jeszcze czyli tak rasumując to ten DSP 3100 wg. Was w sumie nie jest to tragedia biorąc pod uwagę cenę jego bo jeszcze dają żnizkę więc nie jest cenowo drogi i gabarytowo mi odpowiada bo niestety za duży nie wchodzi w rachubę. Pozatym pokój ma niecałe 22 m więc 200 W w RMS to chyba wystarcza.....na taki pokoj? Do tego bas reflex i procesor który niby ma mieć za zadanie kontroli basu to chyba zauważę i poczuje przede wszystkim oglądając film np transformersów :-) gdzie efekt za efektem jest ;-) A przy muzyce to wszyscy mówicie że będzie on szybszy jak ultracub 10 więc chyba lepiej jest kupić DSP niz ultracub.A tak na chłopski rozum te 200 W plus te bas reflexy x2 to chyba potrafi uderzyć że efekt będzie widoczny i odczuwalny ? jak myslicie?Pozdrawiam i dziki za wszystkie wypowiedzi.

lolek

te bass reflexy to raczej wada niz zaleta... posluchaj go sobie w domu przed zakupem i ocenisz czy to jest to co Ci pasuje... za 2000 zl nie spodziewaj sie procesora do kontroli, ktory z bass reflexu wycisnie cos wiecej... kilka slow z rankingu:

- B&W ASW600 - Znakomity subwoofer sredniej klasy, oferujacy gleboki, a przy tym dobrze zdefiniowany, bas. Nie tak dobry jak Velodyne CHT-10R

- Paradigm PS-1200 „Best Buy“ dla milosnikow kruszenia scian i wszechogarniajacego BASU. niekoniecznie do sluchania muzyki.

- Paradigm PDR-12 Bas, niski bas, jeszcze nizszy bas. Na szczescie definicja i liniowosc nie odstaja od konkurencji, zas rozciagniecie niskich tonow poraza. Slabe wyposazenie.

DSP lokalizuje sie zapewne pomiedzy PDR a PS wiec sam ocen czego szukasz...

a i jeszcze jedno

- Velodyne CHT-10R Wyborna liniowosc, znakomita precyzja. Doskonaly do stereo. Cztery „presety“ pracy i pilot dopelniaja calosci. Brak konkurencji.

- Velodyne SPL-1000R Znakomity kompaktowy subwoofer o wyjatkowo zwartym, dynamicznym basie.

sa to przedstawiciele z roznych klas jakosciowych w kolejnosci:

Klasa B - Velodyne CHT-10R, SPL-1000R

Klasa C - BW ASW600, PS-1200v4

Klasa D - PDR -12

rekomendacje jako dobry produkt mialy tylko CHT-10R i BW ASW600 natomiast SPL - mial najlepsza rekomendacje...

lolek126->Z Twoich wpisów wnioskuję że lubisz podczas oglądania filmów gdy jest po temu okazja usłyszeć/poczuć"trzęsienie ziemi"za sprawą działającego suba, jeżeli się w tej sprawie nie mylę to nieśmiało mogę Ci zasugerować że Velodyne CHT 12R i wszystkie mniejsze od niego w tej serii Cię nie zadowolą, piszę to jako niedawny właściciel CHT 12R.

No i generalnie 30 cm średnicy to na pewno nie jest za dużo na 22m2, powiedziałbym, jest w sam raz.

Więc raczej DSP3200. Co do ich "procesora" to podobno jest, tylko brak jakichkolwiek informacji, w jaki sposób działa. Na zdrowy rozum - powinien być mikrofon, pomiar i korekcja. Bo jak inaczej? A tego seria DSP chyba nie zapewnia, przynajmniej ja nie znalazłem żadnej informacji.

Gdzieś czytałem o DSP (3100 albo 3200) że ma bas raczej suchy niż masujący, w Hi-Fi Choice chyba, natomiast ja do opinii tej gazety mam bardzo duży dystans, jakieś powierzchowne i nadekspresyjne, jakby pisane przez nastolatka wpuszczonego po raz pierwszy do domowej sali kinowej, "whow!!!", "chowaliśmy się za kanapę" i tym podobne "konkrety" :)

Witam raz jeszcze a co powiecie na temat tego suba Valodyne CHT 10Q ( gość w sklepie bardzo chwalił tę firmę i opinia jest niezła tego suba)

Ukryta Zawartość

Ewentualnie ten sub też valodyne SPL 800i ( jest droższy ale może warto by było dołożyć i gabarytowo jest ok )

Ukryta Zawartość

I ostatni już znacznie droższy ale też jestem ciekaw co powiecie Monitor audio RSW 12

Ukryta Zawartość

I ostatnie pytanie jak uważacie czy sub valodyne CHT 10Q jest lepszy od B&W ASW 610 ?

I pytanie do MARACZA czy mając suba valodyne cht 12R oglądając film naprawdę nie czuć uderzeń, trzęsienia ziemi i tego typu efektów, bo co by nie patrzeć ten subik ma niezłe opinie :-) teraz zastapił go właśnie CHT Q, w Audio-video niby dobrze jest zrecenzowany .Pozdrawiam i póki co dzięki za wszystkie Wasze posty są bardzo pomocne :-)Mam nadzieję że dacie radę otworzyć sobie te linki które widnieja wyżej.

Lolek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi osobiście brakowało przy tym subie w pewnych momentach odpowiedniego p...nięcia, do tego były chwile gdy dosłownie słyszałem(przynajmniej tak mi się wydaje)rezonowanie obudowy tego suba i to były główne powody dla których się go pozbyłem, chociaż może być tak że Tobie ten sub może podpasować gdyż np. co według mnie jest p...nięciem według Ciebie może być puknięciem i na odwrót.

Velodyne i BW to dwie zupelnie rozne szkoly basu. Velodyne to amerykaniec miekki, gleboki i soczysty. BW to brytyjczyk, liniowy i bardziej naturalny glownie do stereo. Mialem ASW825. Osobiscie testowalem CHT-15R i pomimo otwartej obudowy polecam. Uwazam, ze gra lepiej niz kosztuje. Slyszalem tez, ze z serii CHT dopiero 15R ma dobry wzmacniacz. Moze dla tego maracz nie byl zadowolony ze swego 12R. 15R w pomieszczeniu 60m2 zaskakiwal. W 20m2 moze byc mocarzem. Serie SPL maja juz DSP z kalibracja ale 800 zbyt niskiego basu nie pociagnie.

Cześc Maracz dzieki za posta a fakt faktem że każdy z nas możed miec inne odczucie słuchając to czy owo... ale apropo tych rezonansów to jak myślisz skoro ta seria co Ty miałeś już została zastapiona właśnie ta nową CHT 10Q to może juz nie ma tego rezonansu nawet jesli on był a nie tylko że Ci sie wydawało jak myślisz? i jest możliwośc że ta nowa seria jednak daje więcej czadu jak ta oprzednia ?

Nie wiem czy czytałeś test na tejpierwszym linku jest po prawej stronie Audio video robiło niby wszystko ok jest ale diabli wiedzą :-) jak to gra w rzeczywistości. Ale czuję że jednak valdyne

CHT 10Q jest jednak lepszy od paradigma dsp 3100 - chociazby z tego względu że to jest firma która tylko robi suby i nic pozatym,więc wydawaloby sie że mają w tym doświadczenie. Kwestia tylko czy to faktycznei jest duża róznica między słyszalnym dzwiękiem takiego amerykańca a jakimś europejczykiem:-) A o subach audio monitor nic nie słyszałeś albo czy generalnei nic nie słyszeliście o modelu RSW 12> Pozdrawiam

lolek

Wiesz co, tak na prosty rozum to nowe modele powinny być chyba lepsze od poprzedników, ale swojej głowy na to że tak będzie bym chyba nie postawił.

Ja też przed zakupem CHT12R sugerowałem się testami z Audio video i jednak źle wybrałem, najlepiej by było przesłuchać przed zakupem i jeszcze jedno nie wiem czy aby 10calowy głośnik nie będzie za mały, no chyba że suba będziesz używał tylko jako dopalacz niskich tonów w odsłuchu muzyki.

hi Maracz to co uważasz dalej że valdyne CHT 10Q to jak na efekty kinowe to jest za mało i że za bardzo nie odczuje tych wszystkich wybuchów itp ( biorąc pod uwagę nie całe 22 m)do samej muzyki to jak dla mnie to za mało, to może trzeba się zastanowić nad CHT 12Q tylko ten już gabarytowo jest duży a 12 jest jeszcze większa..... A może ta seria SPL 800i - niby większa moc i w wogóle wychodzi że jest mocniejszy więc pewnie do kina będzie bardziej się nadawał, a w muzyce też będzie sobie pewnie dawał radę skoro jest droższy od serii CHT Q. Ewentualnie monitor audio RSW 12 ale o nim jak na razie nikt nic nie pisze więc to troszkę dziwne tak jakby nikt nic nie slyszał o nim nie mówiąc że jest droższy znacznie....A powiedz w tym valdyne co miałeś to jakość i barwa też Ci się tak podobała jak to piszą w artykule że jest znacznie lepiej jak na taka cenę? Pozdro

lolek

Jeżeli już mam Ci coś konkretnie doradzić, to wypożycz na odsłuch CH 12Q wtedy usłyszysz czy Ci odpowiada, innych porad w kwestii wyboru suba nie będę Ci już dawał bo nieopacznie mógłbym Cię moimi wypowiedziami wprowadzić w błąd, gusta i oczekiwania wobec suba każdy z nas może mieć inne, dlatego nie warto wspierać się na opinii innych, warto natomiast jeszcze raz to powiem odsłuchać przed zakupem, to Cię uchroni przed złym wyborem.

tak jak juz pisalem i teraz pisze Kolega maracz... nikt Ci nie powie, ze masz kupic w ciemno ten a nie inny... podzielilismy sie z Toba nasza wiedza i doswiadczeniem... maracz mial CHT-12R a ja przetestowalem niemal wszystko na rynku zanim dokonalem wyboru i trwalo to 1,5 roku... poki nie wezmiesz do domu na testy przed zakupem nie dowiesz sie... nikt z nas nie powie Ci co masz kupic... cytowalem kilka opinii subow w podobnych cenach a w roznych klasach - to powinno juz sporo Ci rozjasnic.

dzięki za pomoc i pozdrawiam, a tych co wiedzą coś na temat suba monitor audio RSW 12 proszę jeszcze o napisanie jak się sprawuje.

lolek

Ja też miałem rezonanse w cht-10r, jednak do samej mocy nie mam zarzutów. Mój velodyne stał właśnie w 22m2 i był git. Niektórzy tutaj tak narzekają na bas reflex - cht-10r sobie znacznie lepiej radzi z kontrolą basu niż np. dali ikon sub - ta sama półka cenowa, a dali ikon jest zamknięty. Jeśli chodzi o kontrolę i szybkość basu w cht-10r - na pewno się nie zawiedziesz. No i ost. pytanie : warto dopłacać pół tysiąca złotych do cht-12r ? Dwunastka ma tylko większy głośnik, bo róznica w mocy jest smieszna. A 25cm Ci wystarczy do 22m kwadratowych.

pozdrawiam

Dzięki właśnie słuchałem w sklepie 10 R mam nadzieje że 10 Q podbnie gra tylko sam wygląd się zmienił w tych subach. Co prawda słuchałem tylko w muzyce bo w kinie domowym nie było mozliwości ale w sumie jeśli chodzi o muzykę to jestem zadowolony. ( myslę że na 22 m to wystarczy taka moc, chyba żew kinei byłoby mało :-) )Jednej rzeczy tylko nie bardzo kumam, bo na pilocie można regulować sobie fazę, a z tyłu też było pokrętło i też się regulowało jakaś rzecz tyle że nie wiem co to było, proszę napiszcie co to jest za pokrętło bo ja byłem przekonany że jest to faza ale to nie może być faza bo ją się ustawia na pilocie. I jak dobrze zauważyłem to jeszcze z tyłu był prztykulec na odcięcie suba i jak się nie mylę to dwie możliwości tam były 40 hz i 140 hz dobrze myslę proszę o poprawe jeśli coś nagmatwałem i o wyjasnienie z tymi ustawieniami w tym subie. Ciemno było w pomieszczeniu więc nie bardzo było jak się przyglądać :-).Pozdrawiam wszystkich.

lolek

Tym pokretłem ustawiasz jakie pasmo ma grać sub :) jak ustawisz np na 40hz, to gra wszystko do 40hz, ale wyższych dźwięków już nie. W Cht-10r chyba był zakres 40-120hz, do regulacji. A faza - normalnie na pilocie.

Propo jeszcze mocy cht dziesiątki, to myślę, że do takiego pomieszczenia jest wystarczająca :). Może i paradigm dałby lepsze fajerwerki, ale tutaj też się sporo dzieje - a wazne jest to, że wszystko odbywa się ze świetną kontrolą. Ja sam nie zawiodłem się na najbardziej wymagających akcjach w transformers, czy innych filmach obfitych w efekty. Sub wystarcza, żeby modele samolotów na szafie tańcowały, a na kanapie było czuć każdy większy ruch membrany. Tak naprawdę głośno użyłem go w sumie tylko raz, nie było nigdy potrzeby żeby grał na więcej niż 30-40% :). Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.