Skocz do zawartości
IGNORED

Klub audio Irlandia

Rekomendowane odpowiedzi

a propos il Dottore, coś tam kiedyś o glenfiddichu wspominałeś, a mi dwie butelki miejsca w szafce zajmują, może w końcu jakiś odsłuch dojdzie do skutku, kolega anxion czeka na nowe atc scm11, więc będzie co odłuchiwać.

Witam . panowie ma ktos moze jakis cd player na sprzedanie?? prosze o szybki kontakt. dz

Zrób sobie prezent na Święta! U Clooneya Opus 21 stoi za 1500 jurków! Słuchałem go i powiem Ci tyle, że bardziej mi się podobał niż każdy inny CD-grajek, włączając Meridiana Reference Signature za 12000 jurków.

Gdybym szukał CD to już bym leciał do Clooneya.

Bajkowe źródło!

a propos il Dottore, coś tam kiedyś o glenfiddichu wspominałeś, a mi dwie butelki miejsca w szafce zajmują, może w końcu jakiś odsłuch dojdzie do skutku, kolega anxion czeka na nowe atc scm11, więc będzie co odłuchiwać.

Jestem bardzo za!

Trzeba flaszki rozpić! :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

(Chyba) dobry DAC do sprzedania w Cork - w każdym razie wygląda ładnie a i marka znana - LINK

Komputer, skoro tu piszesz, wnioskuję, że już masz... to dokup sobie tylko konwerter i dobry DAC i masz dźwięk lata świetlne przed CD za 400 jurków - po co pchać kasę w CD? Jeśli już brać CD to porządny.

Dlatego ten Opus 21 radzę poważnie przemyśleć. To jest perła a nie odtwarzacz. Po prostu bajka. To gra Muzykę.

Sprawdzi się w systemie na dowolnym pułapie cenowym.

Zgadza sie, tylko ze zapomnialem dodac ze to do sprzetu sypialnianego. wzmacniacz sluchawkowy ( graham slee solo)i sluchawki ( audio technica ath w1000) posiadam a brakuje mi CDka. kompa mam w innym pokoju wiec bedzie malo handy z nim latac w te i spowrotem ;) po za tym do wyzej wymienionego sprzetu nie chce inwestowac az tak duzej kasy na Cd . raczej mysle nad jakims starszym cambridge audio , musical fidelity moze arcam. tak czy inaczej dzieki za zainteresowanie, jak by cos wam wpadlo to piszcie.

• 3 tygodnie później...

Hej

Szczęśliwego nowego roku;)

Panowie mam kilka rzeczy do sprzedania lub wymiany kable glosnikowe , kolumny .

Jak by ktoś był zainteresowany to pisać na priv .

Pozdrawiam

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Panowie, ja z zupełnie innej beczki. Czy ktoś ma dostęp do używanych części samochodowych?

Na gwałt szukam tylnej lampy prawej do Mesia E-Klasy W211 2004 (model sprzed faceliftingu).

Edytowane przez il Dottore

tir na hi fi jest ciekawym forum - również z ogłoszeniami.

cloney to najgorszy sklep z jakim miałem do czynienia - banda bufonów którzy mają problem z każdym kto nie zostawia 3 cyfrowych sum.

• 5 tygodni później...

jak wpisalem na tym forum ze sprzedaje kolumny to Mr.Fr@ntz (moderator) stwierdzil ze zasypujue watki tematyczne i zablokowal mnie na kilka dni oraz zwiekszyl status ostrzezen,ale jak ktos pisze ze potrzebuje lampy bo Mesia to najwyrazniej wedlog pana Fr@ntza wszystko jest na temat. Zenada.jak juz pisalem wczesniej "Forum zeszlo na psy"

Edytowane przez mar.s

Sprzedaż kolumn jest na pewno dużo bardziej na miejscu na tym małym forum, niż moja lampa - swoją drogą, już znaleziona i zamontowana. :)

Myślę że zgłoszenia o sprzedaży sprzętu na małych forach lokalnych nie powinny wywoływać tak zdecydowanych ruchów Moderacji.

No i mieliśmy dziś małe klubowe spotkanie.

U mnie w domu, więc grał głównie mój zestaw, z "importów" przybył rDAC uzbrojony w zasilacz Tomanka i komputer Sony Vaio używany wyłącznie do grania muzyki z Fidelizerem i odtwarzaczem JRiver Media Center (bajkowy interface), grał ten laptop wspaniale!

Głównym celem spotkania było ustalenie sensowności zastosowania V-Linka do rDAC, który - jak wiadomo - ma asynchroniczne wejście USB bardzo wysokiej jakości (licencja dcs). O ile w Havanie wszyscy uczestnicy chyba się zgodzili co do sensowności zastosowania V-Linka, to w rDAC, jego wpływ odebrałem jako dyskusyjny, ogólnie dociążył i jakby nieco uspokoił brzmienie, moim zdaniem był głębszy bas. Ale nie była to różnica klasy, jak w Havanie, tylko po prostu kwestia gustu.

Także implementację asynchronicznego wejścia USB w rDAC należy ocenić b. pozytywnie.

Poza tym dyskutowaliśmy przy kawce zalety audiofilskiego wykorzystania wykałaczek ;) i owocnie wymieniliśmy się plikami... :)

Uczestnikom spotkania dziękuję za przybycie i za tydzień powtóreczka! :)

Może inni uczestnicy spotkania też podzielą się wrażeniami?

No i mieliśmy dziś małe klubowe spotkanie.

U mnie w domu, więc grał głównie mój zestaw, z "importów" przybył rDAC uzbrojony w zasilacz Tomanka i komputer Sony Vaio używany wyłącznie do grania muzyki z Fidelizerem i odtwarzaczem JRiver Media Center (bajkowy interface), grał ten laptop wspaniale!

Głównym celem spotkania było ustalenie sensowności zastosowania V-Linka do rDAC, który - jak wiadomo - ma asynchroniczne wejście USB bardzo wysokiej jakości (licencja dcs). O ile w Havanie wszyscy uczestnicy chyba się zgodzili co do sensowności zastosowania V-Linka, to w rDAC, jego wpływ odebrałem jako dyskusyjny, ogólnie dociążył i jakby nieco uspokoił brzmienie, moim zdaniem był głębszy bas. Ale nie była to różnica klasy, jak w Havanie, tylko po prostu kwestia gustu.

Także implementację asynchronicznego wejścia USB w rDAC należy ocenić b. pozytywnie.

Poza tym dyskutowaliśmy przy kawce zalety audiofilskiego wykorzystania wykałaczek ;) i owocnie wymieniliśmy się plikami... :)

Uczestnikom spotkania dziękuję za przybycie i za tydzień powtóreczka! :)

Może inni uczestnicy spotkania też podzielą się wrażeniami?

dzieki wielkie za odsluch havany i sonus faber, gralo rewelacyjnie.

havana v rdac moge powiedziec ze tenpierwszy gral pieknym analogowym dzwiekiem bas byl potezny i ten wokal mniam, rdac gral bardziej digital nawet jak podpielismy vlinka ktory troszke zmienil bas w rdacu, ciezko powiedziec ktory lepszy byl w niskich rejestrach zalezy od gustu, ale ogulnie rdac jednak mial szybszy bas i bardziej zroznicowany niz havana. Mam nadzieje ze kolega teraz wstapi na kawke do mnie i poslucha innego sprzeciku

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Będę niezawodnie! :) Szczegóły uzgodnimy jutro. Zabiorę Havanę i zobaczymy jak sobie poczyna w Twoim systemie.

A propos - miałeś okazję posłuchać Recoila -"Liquid"?

tak sobie własnie siedzę i słucham chessowych nagrań Muddy Watersa z 1950 i muszę oprzyznać, że umiał skurczybyk grać na gitarze... Ale to tak na marginesie. Natomiast nawiązując do spotkania, które odbyło się u il Dottore, muszę przyznać, że dac na lampie to całkiem fajny wynalazek. Gra, jak na te pieniądze, całkiem całkiem, odnosi się wrażenie obecności lampy w systemie, bez konieczności posiadania wzmacniacza lampowego czy też cd ze stopniem lampowym. Osobiście spróbowałbym daca od p. Stelmacha, który ma rewelacyjne opinie od każdego, kto go kupił. Nie miałem niestety okazji, ale sądzę, że po jednym odłuchu wiązłbym go ze sobą. Musze się na razie zadowolić rdaciem. Szczerze mówiąc, poziom zadowolenia wysoki. Porównująć go z Havaną, stanęliśmy do oceny dac-ów grających "różną szkołą brzmiena". Analogowa havana grała cudownie jazz, stary rock oraz bluesa, natomiast rdac dorównywał o ile nie przewyższał havanę w muzyce współczesnej, kawałkach, gdzie można usłyszeć większą ilość detali, gdzie havana grała górą "lampową". Havanę szczerze polecam ludziom, którzy lubią sobie usiąść wygodnie w fotelu, odpalić cygaro i zanurzyć się w otchłani kobiecych wokali, akustycznych gitar oraz fortepianu. Ella Fitzgerald z Luisem Armstrongiem na havanie to było coś, co powoduje, że jestem wielkim fanem muzyki.

pozdrawienia dla godpodarza oraz dla anxiona, do zobaczenia jutro.

ps.

zestawienie atc+havana, skutki mogą być "miażdżące" ;)

tak sobie własnie siedzę i słucham chessowych nagrań Muddy Watersa z 1950 i muszę oprzyznać, że umiał skurczybyk grać na gitarze... Ale to tak na marginesie. Natomiast nawiązując do spotkania, które odbyło się u il Dottore, muszę przyznać, że dac na lampie to całkiem fajny wynalazek. Gra, jak na te pieniądze, całkiem całkiem, odnosi się wrażenie obecności lampy w systemie, bez konieczności posiadania wzmacniacza lampowego czy też cd ze stopniem lampowym. Osobiście spróbowałbym daca od p. Stelmacha, który ma rewelacyjne opinie od każdego, kto go kupił. Nie miałem niestety okazji, ale sądzę, że po jednym odłuchu wiązłbym go ze sobą. Musze się na razie zadowolić rdaciem. Szczerze mówiąc, poziom zadowolenia wysoki. Porównująć go z Havaną, stanęliśmy do oceny dac-ów grających "różną szkołą brzmiena". Analogowa havana grała cudownie jazz, stary rock oraz bluesa, natomiast rdac dorównywał o ile nie przewyższał havanę w muzyce współczesnej, kawałkach, gdzie można usłyszeć większą ilość detali, gdzie havana grała górą "lampową". Havanę szczerze polecam ludziom, którzy lubią sobie usiąść wygodnie w fotelu, odpalić cygaro i zanurzyć się w otchłani kobiecych wokali, akustycznych gitar oraz fortepianu. Ella Fitzgerald z Luisem Armstrongiem na havanie to było coś, co powoduje, że jestem wielkim fanem muzyki.

pozdrawienia dla godpodarza oraz dla anxiona, do zobaczenia jutro.

ps.

zestawienie atc+havana, skutki mogą być "miażdżące" ;)

O tym się jutro przekonamy! :)

Z klimatów typowo Havanowych zabieram ze sobą wspólną płytę Oscara Petersona i Elli Fitzgerald, ale także koncerty Kraftwerk (Minimum Maximum) i Yello, żebyście się przekonali, że Havana nadaje się także do elektroniki. To jest (mimo zastosowania lampy) uniwersalny DAC, choć nie zaprzeczam, że stare nagrania z lat 50-tych, 60-tych i 70-tych w wykonaniu Havany po prostu miażdżą. :)

Co do "lampowej" góry - kwestia lampy. Ponoć podwójna trioda od JJ Electronics likwiduje ten efekt ale kosztuje ponad 100€. :(

O Stelmachu nic nie wiem. Z czym to się je? Jaka konstrukcja? To jest NOS-DAC? Lampy?

O, już sprawdziłem tego Stelmacha.

Nie dla mnie. Oversampling i wzmacniacze operacyjne na wyjściu, zamiast w pełni dyskretnego toru. I bez lampki. Samo ZUO. Muzyka zabita z założenia. :P

Ja mam swoje preferencje. Nie jestem sekciarzem, ale dla mnie pewne rozwiązania techniczne sprawdzają się najlepiej, bo po prostu grają tak jak lubię.

Jeśli wzmak - to tranzystor Single Ended Pure Class A.

Jeśli DAC - to TYLKO non-oversampling z układem wyjściowym opartym wyłącznie na elementach dyskretnych. Lampa? - wisienka na torcie. Kwestia smaku.

Jeśli kolumny - to dwudrożne, zwrotnica pierwszego rzędu, zachowana koherencja fazowa.

Jak to gra - mieliście okazję się przekonać. To gra Muzykę. Gra tak, że przerwanie słuchania jest bolesne.

Edytowane przez il Dottore

II Dublin Audio Meeting zakończył się.

Przynajmniej dla mnie bo nie dla 2 pozostałych uczestników + honorowy gość Jameson. :)

Gospodarzem był @anxion

Wrażenia:

1/ Doskonała kawa - absolutnie najwyższa półka. We Włoszech podają na ogół nie tak smaczną, więc wyobraźcie sobie...

2/ Piękny system stereo

3/ System KD - opad szczeny, zachorowałem...

Jeśli chodzi o wrażenia brzmieniowe to podałem je TUTAJ gdyż główną rolę na spotkaniu zagrały niesamowite monitory ATC SCM11.

• 4 tygodnie później...

Panowie - NOS-DAC na kicie Audio Note do łyknięcia w Dublinie:

http://www.adverts.ie/home-audio/18bit-high-end-non-oversampling-d-a-converter/1419221

• 4 tygodnie później...

witam,

wlasnie znalazlem forum klubu z Irlandii:):) fajnie

mam zamiar kupic kolumny do mojego zestawu:

- onkyo intergra a-9711

- onkyo integra dx-7911

pokoj ok 20m, jest to livingroom, gdzie jest tv kanapa, stolik, krzesla, zwykly pokoj

muzyka sluchana od dzem, bryan adams, budka, perfect, lady pank do madonna, MJ, black eyed peas, dance, house itd

na chwile obecna po wstepnym rozeznaniu (teoretycznym tylko) w gre wchodza MONITOR AUDIO BX6, RX6, RX8.

pytania:

ma ktos takie, czy mozna na odlsuch sie umowic?

porownywal ktos kiedys?

i gdzie mozna szukac w Irlandii, jestem z Dublina, ale nie ograniczam sie tylko do okolic Dublina.

dzieki

pzdr

na chwile obecna w temacie pozostaly

Witam

Odpusc sobie Monitor audio mialem rx 6 i rx8 , sprzedalem i nie zaluje.

Jak masz ochote wpadnij do mnie na odsluch ATC moze ci sie spodobaja

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ale czy Onkyo sobie z nimi poradzi? Oto jest pytanie...

Zgadza sie, nie zauwazylem notki o onkyo , trzeba sprawdzic :)

Zgadza sie, nie zauwazylem notki o onkyo , trzeba sprawdzic :)

witam

dzieki za odpowiedz, powiem szczerze, ze sprawdzilem przed chwila ceny, no i nie ten przedzial dla mnie, ale z przyjemnoscia bym sie wybral na odsluch:)

a powiedzcie gdzie mozna dostac fajny sprzet w Irlandii, Dublinie?

wiem o Cloney w Blackrock, richersounds w Belfascie (ceny calkiem calkiem), munster sound w Cork (drogi)

w dublinie to cloney lub seven oaks http://www.sevenoaks.ie/

I jeszcze masz kronosa kolo belfastu jak sie nie myle http://www.kronosav.com/

btw.

W maju 26 jest audio show w dublinie sponsorowany przez kronos :)

Edytowane przez anxion

w dublinie to cloney lub seven oaks http://www.sevenoaks.ie/

I jeszcze masz kronosa kolo belfastu jak sie nie myle http://www.kronosav.com/

btw.

W maju 26 jest audio show w dublinie sponsorowany przez kronos :)

dzieki za info

Witam. wiadomo cos wiecej na temat Audio show? czy Cloney Audio tez bierze udzial??

raczej nie:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.