Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry wzmacniacz technicsa ??

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, czy istnieje jakiś dobry wzmacniacz technicsa ale dostępny dla normalnego użytkownika i za rozsądne pieniądze?

Klocki typu SE-A900S albo SE-A1000 strasznie przyciągają wzrok, szczególnie w kombinacji z EQ GE90 i tunerem GT-550.

Nie słyszałem za wiele dobrych opinii o tych wzm. więc czy istnieje taki wzm podobny do nich (duże VU metry) i dobrz grający ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

https://www.audiostereo.pl/topic/56949-dobry-wzmacniacz-technicsa/

Posiadam model SA5360 i jest to dość przyzwoity amplituner (aczkolwiek to scalak) Gubi trochę detalu i ma charakterystyczny Techniksowski bas. Wyższy model, chyba 5560 jest już na tranzystorze. Teoretycznie powinien być lepszy. Kosztuje gdzieś 250zł na allegro. Ale czemu akurat Technics skoro jest tyle lepszych firm? Zwłaszcza na rynku wtórnym.

A propos innych firm to Pioneer wydał podobny klocek ale z drewnianymi boczkami i fortepianowym lakierem. Wygląda dużo lepiej od SE-A1000 i pewnie też lepiej brzmi. Nigdy nie słuchałem, a chciałbym:]

Witam!

Nie kojarzę dobrze grającego wzmacniacza Technicsa posiadającego duże wskaźniki. Na pewno dobrymi wzmacniaczami są:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten drugi praktycznie nieosiągalny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Stare dobre końcówki SE-A1 , SE-A3 , SE-A5 oraz masakrycznie drogie i niedostępne SU-C/SE-A7000

Ze starszych budzetowych SU-V900 ale ma dziwny bas (jakby bez najniższego pasma) i trzeba go najpierw posłuchać. Słyszałem też o pochlebnych opiniach na temat SU-VX800 bodajże ale tu głowy nie dam bo nie miałem. Czasem pojawia się też SU-C/SE-A 3000 w sporawej cenie (ale i tak wiele niższej niż sklep) to pierwszy z wysokich Technicsów, który naprawdę gra ...

Technics SUA 900MKII

W połowie lat 90tych był w rankingach najlepiej brzmiącym wzmakiem tej firmy.

Nie licząc jakiejś tam dzielonej wersji która kosztowała fortunę i nie była dostępna na naszym rynku.

Miałem ten wzmak i szczerze polecam - jeżeli chodzi o technicsa.

Starsze topowe modele były mocniejsze - ale z brzmieniem znacznie gorzej.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

muda 44

Ty poważnie to piszesz ? Czym w/g Ciebie to "cudo" poza wyglądem przypominało wzmacniacz ? ceną ?wagą ? bo na bank nie dźwiękiem. To była najbardziej denna 900 w mojej karierze z Technicsem. Gówn...o mogące pudło na hybrydach, które na miano wzmacniacza nie zasługuje w najmniejszym stopniu - fakt lepszy od SU-A600, SU-A700 ... Ten niespełna 100 wattowy "wynalazek" nie potrafił wysterować nieczego poza zdezelowanymi altusami do których najbardziej pasował. Działo się tak gdyż jest to najwspanialszy mi znany przykład wiejskiej oszczędności firmy technics w złoconym opakowaniu i tyle w temacie SU-a900 MKII. Ale Tobie grał no i niech tak pozostanie ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Acha ! Ma jednak jedną niezaprzeczalną, olbrzymią ZALETĘ ! jest w cenie !!! Wyobraź sobie, że swoją w stanie sklepowym sprzedałem człowiekowi, który nawet nie pytał o zdjęcia, polegał tylko na moim telefonie z numeru zastrzeżonego za kwotę 600 zł; Przelał mi pieniądze nic o mnie nie wiedząc ! A mi w ramach tego,że byłem świadom za jakie padło płaci i jakimz aufaniem mnie obdarzył wysłałem mu

dodatkowo nowego pilota, serwisówkę, pełen komplet oryginalnych instrukcji oraz 50 zł; w kopercie ... Jak zadzwoniłem do niego spytać czy dostał przesyłkę to drżał mu głos i chyba tylko dlatego 900 nie łajam z gnojem do końca bo wcąż mam w pamięci ile potrafiła sobą dać innemu człowiekowi radości ...

A LM to nie hybryda ?

A tak jest chwalony...

To że nie waży... A jakie teraz wzmaki robią ?

To był początek " nowej ery " audio gdzie oszczędzano...

Grał i to dobrze - a napędzał mało wymagające 17tki SEASA WT171XP i to z dobrym skutkiem.

Nie spodziewałem się że kupie wzmak Technicsa bo wtedy polowałem na Audio Agile STEP a ten prawie nówka był w komisie za 1000zł podczas gdy obok w salonie za 2550zł.

Tak wiec się skusiłem...

Później miałem porównanie ze starszymi Technolami , Pioneerami i poza mocą grały gorzej.

Witam,

Ja mam SU-V90D i jestem zadowolony, pewnie zaraz pojawią się krytyczne opinie ale dla mnie to naprawdę fajne urządzenie. Korzystam z wejścia Power amp direct do podłączenia z CD i gra to całkiem nieźle.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

opteron

jestem tego samego zdania ale też i myślę, że obaj wiemy, iż Su-V90D (jakby nie było na takim sobie przetworniku) miał dwie wersje i to o tą "lepszą" chodzi. Kontynuując o SU-A900 MK2. Ten wzmacniacz był matowy i nazwa marki w pełni oddawała jego charakter brzmienia... Abstrahując od jego walorów brzmieniowych również wykonanie było fatalne. Zimne luty po kilku latach użytkowania czy trzeszczące potki to standard - niestety. Najtrudniej było mi się pogodzić się z utratą jego estetyki resztę wybił z głowy "prawdziwy" wzmacniacz, który tchnął energię w głośniki i nie dało się już bez tego obejść. Polecam koledze usłyszeć kiedyś prawdziwego Technicsa np SU-C/SE-A 3000 5000 lub 7000. Te klocki to zupełnie inna historia. Co do 900 to należy bez bicia przyznać, że z pustego dzbana to i Salomon ... a taki właśnie on był i nie zmieni tu nic fakt, że był ładny

Gość czubsi

(Konto usunięte)

do kolegi muda

nie zrozum mnie źle. Kochałem Technicsa i nadal mam do niego sentyment (w szafie trzymam kolekcję kaset wraz z RS-B765 , RS-BX747 , AZ 7 i RS-B 965) Technicsa znam od podszewki. Nie zliczę klocków które naprawiałem i typowych dla Technicsa usterek. We wzmacniaczach A800 i A900 w co drugim (to nie przesada) egzemplarzu zimne luty pojawiały się w sekcji przedwzmacniacza. Objawiało się to trzeszczeniem i zanikami sygnału. 99/100 mądrych oceniało że to potek volume - nie będę tego komentował... Szukania przyczyn nie było dużo bo tam jest w zasadzie jedna płyta z paroma częściami ... Magnetofony z obu serii cierpiłay na problemy ze sterowaniem panelem funkcji. Naciskasz start a tu przewijanie, naciskasz stop a tu odtwarzanie ... przyczyna ? hmmm zimne - gówn...e luty, procesory SH-GE 90 miały przypadłość głównego procesora DSP i nie dziwmy się, ze tak wiele ich zawsze na allegro - jest tyeż tak dlatego że bez nich wzmacniacze nie grają tylko pierdzą ... Mógłbym tak w nieskończoność. Po prostu bierze mnie złość gdy pomyślę, ze "kultowa" potrafiąca zrobić coś dobrego firma tak z nas klientów zakpiła szerząc chłam w pięknych pudełkach ...

Popieram opterona. Zupełnie niedawno miałem SU-V90D w doskonałym stanie (sklepowy praktycznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i muszę z bólem serca przyznać, że grał no zupełnie przyzwoitym poziomie. Właśnie ta "lepiejsza" wersja o większym poborze mocy. Do tej pory poza gramofonami z lat 78-83 i tunerami ST-9600 , St-9030, to ze wzmacniaczy zagrały u mnie dobrze SU-8077K i SU-9600. Obecnie "męczę" SU-VX800 czasami. Na dwóch trafach, wej. zbalansowane dla CD. Momentami top model (na pewno o klasę wyżej w stosunku do SU-VX820 , który pochodził z roku 1992). Wyżej był tylko SU-VX900/SU-MA10. Gra to również uczciwie, żaden plastik - fantastik.

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

• 1 miesiąc później...

Witam czytam ten temat i również chciałem napisać kilka słów. Mam od niedawna pożyczony wzmacniacz SU-VX820 i muszę przyznać że jest to klocek , który robi wrażenie nie tylko wyglądem ,potężny, masywny, można nawet powiedzieć żelazny piec. Dźwięk jest bardzo dynamiczny , szczególnie dolne pasmo potrafi ruszyć głośniki. Średnica i wysokie nie męczą uszu a przy dobrych nagraniach to czysty , klarowny przekaz. Sprzęt made in japan duże trafo i kondensatory TECHNICS X-PRO TWIN CAPACITOR seria master waży w sumie 13kg potencjometry oryginalne ALPS , w końcówce mocy tranzystory MOSFET klasa AA

Sprzęt niezawodny bo widać chodzi do dzisiaj i gra przestrzennie z dużą dynamiką.

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Potwierdzam opiniem jeśli chodzi SU VX 800- model roku 92. Miałem kiedys go prawie dwa lata, dobry wzmak z kopem. Wymaga nie zbyt jasnych kolumn, poniewaz ma dolegliwość wszystkich techniksów - wyekspomowana góra.

Mile go wspominam. Rok Pózniej pojawlł sie su vx 920 - ale to juz nie było. Pozdrawiam

Ja też mam SU-VX820 - kupiony niegdyś nowy. Poprzez Power Amp Direct potrafi on nawet całkiem dobrze przenieść niuanse tonalne, a z oderwaniem przestrzeni od kolumn we wszystkich trzech wymiarach nie ma żadnego problemu. Fakt, że ten mój "system" odpalam od paru lat po kilka dni w roku, bo z paru powodów, także wrażeń estetycznych, jadę na słuchawkach, ale miło mi przeczytać, iż ktoś na tym Techniksie coś ciekawego usłyszał. Ja akurat nie spodziewam się, aby bipolarne odpowiedniki tej serii Technicsa grały lepiej.

• 3 miesiące później...

Witajcie,

Mam wielki dylemat ponieważ planuję zmianę sprzętu na inny.

Obecny sprzęt to:

Amplituner Pioneer VSX-915 7.1 DD i inne,

Głośniki Kef IQ90+IQ30itd

Planuję kupić kilka klocków Technicsa ... jednak boję się że mimo wszystko nowsza technologia w Pioneerku wygra z starszą wersją jakże dobrych wzmacniaczy Technicsa

Jak Wy się na to zapatrujecie ??

Lubię oglądać filmy na VSX915 bo efekty są nawet ok, ale jak mam słuchać muzyki to przepinam głośniki na wzmacniacz stereo 2x400W który posiada znacznie większą dynamikę i czystość dźwięków niż Pioneer.

Pozdrawiam

Piotr

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tonsil Scherzo 350

16 Lis 2009, 12:31

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 97 / 122 / 0

Wszystkie wzmacniacze technicsa nie dorównuja wzmacniaczom pioneera a wzmacniaczom yamaha nie dorównuja do pięt...

Kolejna "madrosc"... Koncowka mocy SE-A1 moze konkurowac z najlepszymi. Spokojnie mozna ja zestawic z drogimi wspolczesnymi konstrukcjami za kilkadziesiat tysiecy PLN. Nieco nizej ale takze wysoko plasuje sie koncowka SE-A3.

Praktycznie każda firma posiada cudeńka w swojej ofercie.

Ja planuję zamianę Pioneer'a VSX-915 na:

3 wzmacniacze Technics z wskazówkami typu SU-A900 itp.

Do tego planowałem dokupić jakiś procesor dźwięku

Do czego ja to potrzebuję ... ??

Otóż nie będę ściemniał, bo...:

- na pewno 3 takie końcówki wyglądają ładnie i bajerancko

- zawsze chciałem rozbudować sprzęt audio o osobne końcówki mocy

- linia technicsa wpada mi w oko

Jednak te moje argumenty ni jak mają się do samego odsłuchu, pamiętam za czasów szkolnych że Technics dobrze grał, jednak po tych 7latach mogło się wszystko zmienić - a raczej ja :)

Dlatego też właśnie chciałem usłyszeć opinię kolegów :)

Nie kupuj za cholerę tego procesora-korektora EQ GE90.Miałem to kiedyś i mogę Cię zapewnić, że to tylko gadżet i psuje dźwięk jak cholera.Jeśli musisz mieć Technicsa, to rzeczywiście jakąś starszą końcówke mocy.A tak to lepiej NADa, Denona lub Rotela.

Z technicsów polecam modele SU-V6X, SU-V8X mam i wiem co mówie. zresztą SU-V8X ma podzespoły z końcówki mocy SE-A5mk2 tylko z mniejszym trafem. Przy Yamaszce AX-590 to gra jak Hi end, albo Yamaha gra jak popsuta heh.z Technicsem to jest ogólnie tak że czym nowszy tym gorszy. Ja niedługo stane się posiadaczem końcóweczki SE-A3. A tak jeszcze dodam że nawet SU-V6X rozgromił nową Yamahe 1000 a mozna go kupić za grosze.

Co do technicsów to sam podchodziłem sceptycznie bo miałem styczność z nowszymi modelami ale te dwa modele spowodowały że bardzo zmieniłem zdanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.