Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz mocy w 200-polska potega:)

laa83

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

jestem posiadaczem koncowki mocy firmy elktronika o symbolu w 200

Koncowka lezala na strychy przez dobre kilka lat gdyz uwazalem ja za kawal zlomu,ostnio tchnelo mnie zeby cos zrobic na jej podstawie,znioslem ja ze strychu,rozkreciilem i moim oczom okazal sie potezny transformator niczym z piekla rodem,spore raditory i kondy w zasilaczu

Koncoweczko podlaczylem do sfoich isofonow t430 i oniemialem,okazala sie bardzo dynamiczna z ladnym dolem

Poszukalem na necie schematu i okazalo sie ze jest to uklad mostkowy,a samo mostkowanie odbywa sie w trafie wyjsciowym,a wiec trafo usunolem,rozmostkowujac ja i przerabiajac na stereo o sporo mniejszej mocy

POdlaczylem raz jeszcze pod isophony i kolejny raz oniemialem,koncowka bez trafa nabrala rozpedu,sieje poteznym,nie skrepowanym dolem,bardzo niskim i idealnie kontrolowanym,gora nieco stonowana,ale na poziomie

Powiedzcie mi czemu ta koncowka tak dobrze gra????W stopniu mocy siedzi po 4 kd 503a,jako driwery bdp285,koncowka jest bardzo nie symetryczna poniewaz koniec mocy jak i driwery sa tego samego typu,wszytko npn-pierwszy raz spotkalem sie z tkim rozwiazaniem,zasilanie na poziomie 36v+-,jako uklad wejsciowy ul1111,i kilk tranow bd 139 i bd140

mozna jakos ja podrasowac zeby grala jeszcze lepiej???

https://www.audiostereo.pl/topic/56930-wzmacniacz-mocy-w-200-polska-potega/

zamiast uln1111 wstaw tranzystory , a tak w ogóle kd503 dosyć dobre trany na tamte czasy lepsze od 2n3055 którego są zamiennikiem , a które powszechnie wykorzystywano w końcówkach np.Radmorze

do se a3 porownania nie ma,to raczej oczywiste,ale gra naprawde bardzo przyzwoicie,zwlaszcza na niskich tonach,ma niewiele gorsza kontrole nad niskotonowkami od technicsa-a to zasluguje na uznanie

jak wymienie ul1111 na trany szumy zmaleja???????????

ul1111 nie jest wzmacniaczem operacyjnym i nie jest w preampie,elektronika w 200 nie posiada preampa:P

ul 1111 posiada w swojej struktuze wzmacniacz roznicowy oraz zrodlo pradowe,jest w nim kilka tranzystorow

zgadza sie,jest ich piec szt,ja postaram zastapic je jakimis podwojnymi tranami w jednej obudowie,zastanawiaja mnie jeszcze bd 140 jako lustra pradowe,na jaka cholere 10w trany w lustrach do wzmacniacza roznicowego??????

BD 140 to dobre trany można zmienić na markowe bo te produkcji PRL nie były dobre . Znam końcówkę W 200 , miałem ją jeszcze w latach 90. Sprzedałem , ale o ile pamiętam lepiej grał WS 503.

oto schemat :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

takich ukladow jak ze schematu sa dwa wewnatrz,oryginalnie pracowaly w mostku:P:P

jezeli ktos szuka w miare taniej konstrukcj z dobrym wykopem na dole to to jest idealne,ja z tego zrobilem dwa kanaly o wydajnosci pradowej 40a z kanalu,wewnatrz jest 8 kd503a,po 4 na kanal,

ma ktos jakies pomysly jakie trany dac zamiast oryginlnych bd139 i bd140

powiedzcie mi jaka role spelnia w ukladzie kondensator laczacy bazy tranzystorow pary roznicowej????ujemne sprzezenie zwrotne????co sie stanie jak go wywale???w innych podobych ukladach go nie spotkalem

Takie same, tu nie ma co kombinować.

Z układu UL1111 dwa pojedyncze tranzystory są wykorzystane jako diody Zenera plus trzeci jako dodatkowa włączona szeregowo dioda do stabilizacji napięcia, para różnicowa jest na wejściu i to ona określa szumy, można wymienić na dwa sparowane BC546...550. Można też zmniejszyć wzmocnienie np. rezystorem R11.

Ze względu na technologię wykonania układu pin 13 (emiter) musi mieć jak na schemacie zawsze najniższy potencjał bo to podłoże scalaka i działa jak spolaryzowana zaporowo dioda włączona równolegle w stosunku do pozostałych elektrod, co bym uwzględnił przy dokonywaniu selektywnych przeróbek. Przy zastąpieniu całego układu pojedynczymi tranzystorami ta uwaga nie ma już zastosowania.

Ten kondensator jest tam potrzebny, separuje składową stałą - rozdziela ich polaryzację i poprzez odkładanie się napięcia zmiennego na rezystorze R5 takiego samego jak na wejściu podwyższa impedancję wejściową wzmacniacza.

witam

widze ze kolega biegly elktronik:)

ja wywale ul1111 i zastapie tranzystorami,pozostaje jescze kwestja mocy,po rozmostkowaniu wzmak mocno oslab,nie moge powiedziec ze jest slaby,ale to nie to co kiedys,wiem ze nie da sie wydusic z tak malego napiecia wiekszej mocy miec chcialbym zasilic plytke sterujaca z osobnego trafa z napieciem o 10v wiekszym na galez,a koniec mocy zostawic na orginalnym trafie,jak myslisz musze pozmieniac punkty pracy wzmacniacza do wyszszego napiecia????

I zostaje jeszcze kwestia tego mocno nie symetrycznego wyjscia,chcialbym go przerobic tak zeby jedynymi tranzystorami tego samego typu byly kd 503 a nie jeszcze driwery,jak to zrobic????

Z wymiana scalaka powinna wnieść wiele dobrego, zwłaszcza, że ten popularny układ nie posiadał jakiś rewelacyjnych tranzystorów w strukturze. Przy wymianie należy uwzględnić położenie tranzystorów względem siebie, gdyż nie bez znaczenia został użyty tutaj układ scalony (kompensacja termiczna). Poza stopniem mocy warto wymienić pozostałe tranzystory na lepsze i zastanowić się nad ewentualną zmianą punktów pracy, oraz korekcją kompensacji częstotliwościowej. POZDRAWIAM:)

Komplementarność zapewniają BD139/140, reszta to już ukł. Darlingtona i stopień mocy quasi-komplementarny. Nie ejst to złe rozwiązanie (LM3875/76/86 itp).

Po rozmostkowaniu moc spadła 4x ale teraz można użyć obciążenia o 2x niższej impedancji (4ohm) by to skompensować. Układ jest mocno pokompensowany dużymi pojemnościami po 220pF (3 szt.) co może ograniczać szybkość i pasmo, nie wiem czy przy nowych szybkich trnzystorach takie ograniczenie jest konieczne.

Można też stopień napięciowy zasilić osobnym napięciem stabilizowanym (lub podać je przez rezystory i użyć tylko diod Zenera) oraz wymienić elektrolity zwiększając nieco ich pojemność.

witam ponownie

wymienilem ul1111 na tranzystory,zamiast nich wstawilem 2sc1980 a jako lustra pradowe posluzyly mi 2sa750 z demobilu.

Jako driwery wstepne 2sa1112 i 2sc2704,w zasilaczy dalem kondy elny 15 000mikro na 60v-4szt,wymienilem konda wejsciwego na 2,2mikro tantalowy-z demobilu:P

Skrocilem na maxa okablowanie miedzy plytkami sterujacymi a tranzystorami mocy,dalem tez osobne trafo na zasilanie wzmacniacza roznicowego i napieciowego o napieciu stabilizowanym rownym +-46V,nie zminialem punktow pracy,koncowka ciutke mocniej grzeje sie na jalowym

wywalilem zabezpieczenia przed przesterowaniem i wymienilem wszystkie elektrolity na nichicon

Rezultat jest niezly,gra to naprawde pozadnie,ladna gora,potezny dol,szumy sa teraz znikome,szczerze mowiac nie spodziewalem sie z e elektronika polskiej produkcji z przed 30 lat potrafi tak zagrac,kladzie na kolana spokojnie piecyki cabrydge audio:P i podobne wynalazki do 3kzl

pozdro

To świetnie, gratulacje! Wejściowy też możesz dać Nichicon, może być 1-3.3uF, tantalowych raczej się w takich miejscach nie daje, a najlepiej dać tam MKT/MKP 220-470nF.

A ten 1.5nF jakiego typu masz?

dalem tantalowe bo mialem akurat:P

postaram sie wymienic tranzystory sterujace bdp285 na jakies 2sc,bede dzisiaj w elektronicznym to kupie jakies driwery

Ja na codzien uzywam se a3 technicsa,ta elektronika byla eksperymentem,odskocznia od technicsa,technics gra krysztalowo wrecz,sztywno,jest bardzo dobra koncowka mocy,ale czasem dobrze jest wlaczyc cos innego,mniej czystego zeby porownac i odpoczac od technicsa

Wydaje mi sie ze caly urok tej elktroniki pochodzi z tych czeskich kd503,zauwazylem ze wszystkie wzmacniacze oparte na kd503 graja poteznym dolem,a reszta pasma zalezna jest od calej konstrukcji

Dziekuje za pomoc

Elektronika mnie zaskoczyla:P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.